arojouni Koetan pysyä Suomea koskettavissa ajankohtaisissa asioissa, ympäristöön, talouteen ja turvallisuuteen liittyen.

Kaikki blogit puheenaiheesta Ekoenergiat

Maalämpö ja aurinkosähkö kerrostaloihin

Ihmettelen sitä, että aina vain rakennetaan kaukolämpöä. Eikö pitkässä juoksussa maalämpö ja aurinkoenergia toimi taloyhtiöissä? Kustannukset ovat alussa suuret, mutta...taloyhtiön ollessa omavarainen käyttämänsä energian suhteen tilanne muuttuvissa oloissa on turvallinen ja johtaa merkittäviin kustannnussäästöihinkin.

 

Avoin kirje Luonnonsuojeluliitolle: vaatikaa aidosti puhdasta energiaa!

 

Suomen Luonnonsuojeluliitto on julkaissut Kuntavaalit 2017-sivuillaan listan kuntavaalien luontoteemoista. Lista on pääpiirteissään hyvä, mutta sen energiapoliittinen linjaus on ongelmallinen: käytännössä Luonnonsuojeluliiton hyväksymiä tavoitteita ajava tulee nimittäin edistäneeksi jopa Luonnonsuojeluliiton itsensä ongelmallisena pitämää metsäbiomassan polttamista.

Akkuauto ja sähkön siirtohinta

Viime viikolla nousi iso meteli Caruna Oy:n sähkönsiirtohinnan korotuksista. Keskustelua viritellään sekä Uuden Suomen palstoilla että eduskuntasalissa http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/169305-kansanedustaja-jyrahtaa-sahkoyhti.... Ilmeinen reaktio tulee olemaan "asiantuntevaa" valiokuntatyöskentelyä, jonka sähkönkuluttajat maksavat siirtomaksuissa, kun siirtoyhtiöt taas kerran muuttavat strategioitaan.

Ihmisoikeudet ja tuulivoima

On hämmästyttävää todeta, että teknokratian häkellyttävästä maailmasta löytyy vielä humanistista tutkimusta yliopistomaailmasta, joka uskaltaa kyseenalaistaa teknologian voittomarssia nyky-yhteiskunnassa.

 

Tuulivoimaloiden arvosteleminen on jotensakin kiellettyä, kuka sen tekee esim. sosiaalisessa mediassa on sillä hetkellä leimattu ja nimitelty.

 

HAITEKKIAPA HYVINKIN...

Parikymmentä vuotta sitten pönötin Jyväskylässä VIP-porukassa. Olimme avaamassa vaihteistojen testausyksikköä tuulimyllyteollisuuden tarpeisiin. Olin jo silloin kolunnut suuren määrän suomalaista huipputeknologiaa ja sen sovellustapoja, joten oli luonnollista, että juhlatunnelmassakin minulla oli pieni kritiikin vire, jonka pidin omana tietonani.

Hyvinvointivaltio on vastuunottoa ja rakkaudella meille kaikille

Julkisen sektorin menoista suurin osa koostuu palkoista tai tulonsiirroista. Täten siihen kohdistuvat säästöt nykyisessä taloustilanteessa olisivat täyttä myrkkyä lopullekin kotimaiselle kysynnälle ja hyydyttäisivät yskiviä talouden rattaita edelleen.  Leikkaava virus etenisi varsinkin kotimarkkinoilla toimiviin yrityksiin, jossa se aiheuttaisi edelleen tarpeita henkilöstövähennyksiin, jne. jne.

Onko syytä muuttaa energia-alan kehittämisen painopistettä

Energiatoimialalla on käynnissä murros, joka on vaikutuksiltaan varsin syvä, ehkä verrattavissa tietotekniikassa 1980-2000 koettuun murrokseen. Tietotekniikassahan tehtiin läpimurto kalifornialaisissa autotalleissa, kun henkilökohtaiseen tietojenkäsittelyyn löydettiin auttava ratkaisu massiivisen keskustietokoneen resurssien ulkopuolelta. Parissa vuosikymmenessä auttava ratkaisu muuttui loistavaksi ratkaisuksi, eikä kukaan enää tunnusta eläneensä aikakaudella, jossa kynää pyörittämällä rakennettiin konsepti, jonka sihteeri naputti keskustietokoneelle.

Aurinkosähkö edullinen Suomessakin – hyvä uutinen!

Aurinkosähkön käyttö lisääntyy voimakkaasti .  Aurinkosähkö on jo edullinen Suomessakin.

Ensimmäiset aurinkopaneelit tuotiin kaupallisesti saataville 1950-luvun loppupuolella. Avaruustekniikassa paneeleja käytettiin runsaasti jo 1960-luvulla, mutta laajempaan energiantuotantoon niitä alettiin käyttää vasta 1970-luvulla.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä