Ilmastotiede uusiutuu sisältä päin

Elämme modernia lämpökautta

Jokainen on voinut havaita ilmaston lämmenneen. Joku saattaa vielä muistaa lämpimän 1930-luvunkin.

Ilmastoa kuvataan lämpötilatrendeillä, suunta on ollut kohti lämpenemistä, 2000-luvulla ei ole enää ollut lämpimämpää kuin 1900-luvulla. Useimmat trendikuvaajat ovat kuitenkin näyttäneet edelleen trendin olevan ylöspäin ja on häivytetty 1930-luvun lämminkausi. Monin paikoin lämpöennätys on vielä 1930-luvulta. Mitä siis on kuvaajille tapahtunut.

Ilmatiede on tiedettä, ja ei data vielä kerro mitään, olisi tutkijalle pelkkää kohinaa. Raakadataa pitää käsitellä. Yksi käsittelyn syynä on urban heat island (UHI) https://en.m.wikipedia.org/wiki/Urban_heat_island
Yhteiskunnat ovat keskittäneet asumista kaupunkeihin ja kaupunkien lämpötila on muutaman asteen korkeampi kuin maaseudulla. Tämä pitää huomioida lämpötilatrendeissä. Trendiä rukataan aikaisempia lukuja alentamalla, joten korjattu trendi, joka muutenkin näyttäisi nousevaa trendiä, kun lämpeneminen on edennyt, on näyttänyt jyrkemmältä kuin raakadatan antama trendi. Ja samalla aikaisemmat lämpökaudet näyttävät häviävän.

Kaikkea tieteen normaaleita toimintoja ei voida tuoda yleiseen tietouteen, asioista voidaan kyllä päästä selville. Yleinen käsitys on, että tällaiset normaalit toimenpiteet kuuluvat tieteeseen. Alalla vaikuttaa myös pyrkimys uudistaa itseään.

http://arojouni.puheenvuoro.uusisuomi.fi/243305-ilmastotiede-oikoo-alall…

Ilmastotiede oikoo alalla vallinneita käsityksiä

EDIT: Not to worry. The UN claims that closing this gap will be easy enough, if nations set their collective minds to it.

https://www.investors.com/politics/editorials/the-un-admits-that-the-par…

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu