arojouni Koetan pysyä Suomea koskettavissa ajankohtaisissa asioissa, ympäristöön, talouteen ja turvallisuuteen liittyen.

Ympäristönsuojelun taso on Suomessa vielä heikkoa

  • Keisarin pikarililja
    Keisarin pikarililja

Saksassa on toimittu kansan etujen mukaisesti, on investoitu paljon uusiutuvaan energiaan ja on siten luultu päästävän ympäristöä saastuttavista muista energiantuotantomuodoista. Nykyiset aurinkopaneelit tuottavat 300 kertaa enemmän myrkyllistä ympäristöä saastuttavaa jätettä kuin ydinvoimalat. Suunnitelma ei ole vielä loppuun asti toteutettu, kuka tuon jätteen saa käsiteltäväkseen. Paneelien kupari esim. irrotetaan polttamalla muu jäte ympäriltä, jolloin ilmaan pääsee myrkyllisiä yhdisteitä. Tätä vaihetta jätteenkäsittelystä tuskin tehdään EU:n alueella, ellei sitten Pori ota Peittoonkorven jäteasemalle näitäkin jätteitä käsiteltäväksi.

No todennäköisin maa elektroniikkajätteelle on joku Afrikan maa tai Intia.

Uusiutuva energia pitää sisällään pieniä salaisuuksia. Eilen käsiteltiin A-studiossa litiumin tuotantoa. Suomessa aiotaan avata litiumkaivos Kaustisille. Kaivoksen litium riittää miljoonalle sähköauton akkuun. Litiumia tullaan todennäköisesti myös kierrättämään. Suomessa on myös muita akuissa tarvittavia metalleja.

Yleensä vastuullinen teollisuus hoitaa hommansa niin, ettei tule ympäristövaurioita. Näin on todennäköisesti myös Kaustisten tapauksessa.

Ongelma on sitten niissä pienissä salaisuuksissa. Tällaiset ihmisille ja ympäristölle vaaralliset vaiheet jätteenkäsittelyssä pyritään teettämään maailman köyhimmissä valtioissa. "This is one of the dirty little secrets behind the push for renewable energy. While consumers might view solar panels as harmless little windows made from glass and plastic, the reality is that they are intricately constructed from a variety of materials, making it difficult to disassemble and recycle them."

https://www.nationalreview.com/2017/06/solar-panel-waste-environmental-t...

 

EDIT: "Aurinkoenergian myynnin kasvun myötä on olemassa uhkaava ongelma, joka jää usein usein huomiotta: minne sijoitetaan vanhentuneiden tai tuhoutuneiden aurinkopaneelien jätteet. Aurinkopaneelien hävittämisen odotetaan tapahtuvan 2030-luvun alussa, kun otetaan huomioon vuosituhannen aikana asennettujen aurinkoenergiajärjestelmien käyttöikä.https://phys.org/news/2018-08-state-of-the-art-solar-panel-recycling.html

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Saattaapi olla, että myrkyt, muovi ja ydinjätteet ovat haitallisempia kuin hiilidioksidi.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Kyllä se siltä näyttää. Kasvit pystyvät käyttämään lisääntyneen hiilidioksidin, mutta myrkyt kerääntyvät ravintoketjun yläpäähän ja saattaa haitata myös kasvien fotosynteesiä.

Aika vähän ihmisellä on ymmärrystä ekologiasta. Vaelluskalat, pienet ja isot valaat ylläpitävät vesistöjen alkutuotantoa jne.

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

Kyllä jotkut sentään tajuaa ekologiasta jotain. Olis kiva kuulla miten lihaa vihaava vegaanipiiperö kumoaa ton videon faktat.
https://www.facebook.com/sakari.peltola.5/videos/1...

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

"Kasvit pystyvät käyttämään lisääntyneen hiilidioksidin"

Ei päde. Hiilidioksidipitoisuus nousee. Ne ei siis pysty käyttämään sitä.

"mutta myrkyt kerääntyvät ravintoketjun yläpäähän ja saattaa haitata myös kasvien fotosynteesiä."

Tämä pitää paikkansa. Ei kannata paskoa ympäristöä myrkyillä.

Edit:

Kasvit voisi käyttääkin sitä hiilidioksidia mutta apinainsuku satelliittikuvien mukaan on kaatanut valtavasti metsiä viimeisen 40v aikana vaikka pitäisi ennemminkin metsittää paikkoja imemään sitä hiilidioksidia.

Nyt hiilidioksidipitoisuus kuitenkin nousee että kasvit eivät sitä siis nyt onnistu hyödyntämään.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro Vastaus kommenttiin #7

Tuo lisäys on paikallaan, jokaisella maalla pitäisi olla vähintään 30 % pinta-alasta metsää.

Toisen lisäyksen voisi ottaa tähän yhteyteen. Valaiden määrää pitäisi nykyisestä lisätä moninkertaisesti. Valaat ylläpitävät kasviplanktonin tuotantoa merissä.

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

Puhtaan energian kauppiailla on se likainen kääntöpuoli josta ei hiiskuta mediassa. Tuulivoimaloiden myyjät eivät tiedä, mitä myyvät ennen kuin se on liian myöhäistä.
http://pipa01.blogspot.fi/2015/09/puhtaan-energian...

Aina jotain yllättävää tulee eteen, joka mielellään pidetään piilossa ettei bisnes kärsi.
http://pipa01.blogspot.fi/2015/09/sahkokatkos-euro...

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Tieto lisää tuskaa, niinkö se on.

Missä nyt ovat Matti Karnaatut, kun eivät ole kommentoimassa heitoillaan. Viimeksi hän yritti väistää sanomalla, ettei ymmärrä ruotsinkielistä tekstiä, kun tuli hankalampaa tekstiä eteen. No kierto sekin. Ei ole ymmärtävinään, tietokonealan mies. Googlet ja kaikki käännöskoneet...

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

"Saksassa on toimittu kansan etujen mukaisesti, on investoitu paljon uusiutuvaan energiaan ja on siten luultu päästävän ympäristöä saastuttavista muista energiantuotantomuodoista."

Saksassa on on investoitu uusiutuvaan energiaan mutta lisätty energian tuotanto on käytetty kulutuksen kasvuun.

Sitten hölmönään ajoivat ydinvoimaloita pois joten sinne jäi ydinvoimaloiden verran vajetta joka johti tähän: https://www.cleanenergywire.org/sites/default/file...

Kysymys kuuluu, että miksi eivät laskeneet energian kulutusta samalla kun lisäsivät tuulivoimaa? Ja sitten vasta ajaneet ydinvoimaloita pois kun on riittävästi tehty uusiutuvaa energiaa ja energian varastointia täyttämään energiavaje mikä näistä jäisi.

Saksalaiset ovat tyhmiä. Meillä sentäs fiksusti tehdään se OL3. Uusiutuvan energian rakentaminen kun ei ole kertainvestointi vaan sellainen mitä tehdään vuosikymmeniä millä korvataan maankuoresta rouhittavat polttoaineet.

"Kaivoksen litium riittää miljoonalle sähköauton akkuun."

Naurettavan vähän.

Sähköautoissa massiiviset litiumakustot ovat roskaa. Energia olisi parempi varastoida muuten.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Taidan olla nykyään paljosta samaa mieltä. Kysyn nyt kuitenkin, että tiedätkö syytä saksalaisten tuulivoimaloiden alhaiseen kapasiteetin käyttöasteeseen, oli viimeksi 16 % paikkeilla ja se on ollut laskemaan päin.

Veikko Pitkäkari

Generaattorin magnetointi vie virtaa 1/10 ulos tulevasta virrasta. Generaattorien tehoa on nostettu tekemällä magnetointi kestomagneeteilla. Kestomagneetit ei ole kovin monta vuotta kestävä magneetti. Saksassa on tulossa paljon rojua kierrätykseen.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro Vastaus kommenttiin #13

Totta, tuo tuulivoimaloiden kapasiteetin käyttöaste kun putoaa alle 12 %, tulee se taloudellisen elinajan päähän (on huomioitu kaikki avustukset ja tuet).

Romutusta on tiedossa.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Saksassa Karlsruhen ja Stuttgartin puolessavälissä on valmistumassa aivan uusi paneelien kierrätyslaitos.Kapasiteetti 1000 tn/vuosi.Yrityksen nimi on Geltz ja Fraunhofer-instituutti on myös kuvioissa.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

No on vähän niinkuin oli odotettavissa, tuosta NR artikkelista on jo jokunen vuosi vierähtänyt. Ei ole oikein teettää vaarallisimpia ja terveydelle haitallisia työvaiheita maailman köyhimmissä maissa.

Tuota kuparin irroiustyötä voidaan tehdä suljetussa kierrossa, jolloin ei kadmiumia eikä muitakaan myrkyllisiä aineita pääse luontoon. Saatikka, että joku joutuisi hengittämään sellaista.

"The German engineering company Geltz Umwelt-Technologie has successfully developed an advanced recycling plant for obsolete or ageing solar panels."

https://m.phys.org/news/2018-08-state-of-the-art-s...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset