Moniko haluaisi metsäteollisuuden osingoille

Hiili on ollut kiintoisa kohde jo edellisestä vuosisadasta lähtien. Vasta nyt on nostettu hiili verotuskohteena esille. Ns. uusiutuvat vähähiiliset energiavaihtoehdot eivät tahdo pärjätä ilman tukea. Vesivoima ja ydinvoima ovat toistaiseksi olleet kilpailukykyisiä hiilienergian kanssa. Ei siis ihme, vaikka halutaan hakea kompensaatiota hiilienergian taholta.

Suomi on vaurastunut metsäteollisuuden tuotteilla. Suomi seisoo puujaloilla. Välillä on ollut jalustaa teknologiateollisuudessa, mutta suhdanteiden muuttuessa palataan takaisin metsäsektorin tukeen taloudessa.

Metsäsektorin lisäksi meillä on turpeessa enemmän energiaa kuin Norjalla Pohjanmeren öljyssä. Emme saa myydä sitä, vaan pitää odottaa seuraavaa jääkautta, joka kuljettaa sen Ukrainan pelloille. Turve on hiiltä, joka lisääntyy fotosynteesin avulla jokaisena vuotena.

Saksalla on kehitysasteessa turpeesta seuraavaa antrasiittia, ruskohiiltä ja kivihiiltä, joista edelleen Saksa saa puolet energiastaan. Saksa joutuukin nyt perääntymään hiilidioksidipäästöjen osalta, tavoitteisiin ei päästä aikataulussa.

Koko hiilivouhotus on saanut alkunsa fossiilisista polttoaineista, joillakin mailla niitä on ja ne ovat tuoneet vaurautta. Nyt haluttaisiin päästä niistä eroon, 80 %:sta maapallon energiantuotannosta. Helppoa se ei tule olemaan.

Hyvä verotuskohde se on, hiiliveroilla saadaan ehkä osa jäämään maaperään. Hiilenkiertoon fossiilisilla ei ole prosentin paria suurempaa vaikutusta. Ilmakehän hiilidioksidi ei ole irrallinen muusta hiilenkierrosta, vaan liittyy merten, maaperän ja kasvillisuuden hiilenkiertoon. Ilmakehän hiilidioksidi hakeutuu tasapainoon näiden muiden hiililähteiden kanssa.

Mutta hiili ei ole onneksemme ainoa järkevä energianlähde, tällä hetkellä hiilienergia on vaan liian suuressa roolissa. Olisikin kiinnostava tietää, mihin suuntaan ihmiskunnan energiaratkaisut päätyvät. Ensi vuonna käynnistyy Olkiluoto 3, josta sähköä saadaan seuraavat sata vuotta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu