arojouni Koetan pysyä Suomea koskettavissa ajankohtaisissa asioissa, ympäristöön, talouteen ja turvallisuuteen liittyen.

Esiteollinen yhteiskunta, jälkiteollinen yhteiskunta

  • Vehnää, alsikeapilaa, puna-apilaa ja italianraiheinää
    Vehnää, alsikeapilaa, puna-apilaa ja italianraiheinää

Lönnrot kerätessään runoja näki matkalla puupinoja ja ilahtui, Suomi oli matkalla teolliseen yhteiskuntaan. Aluksi puutavaraa käytettiin rakentamiseen, halkoina lämmitykseen, tervanpolttoon, propsina rautaruukeille... Ihmistyövoiman osuus oli suuri, mutta kun ihmisiä ei ollut kuin vähän, puut mätänivät metsiin.

Jälkiteollinen yhteiskunta 150 vuotta teollistumisen alkuajoista näyttää erilaiselta, metsät ovat talouskäytössä ja koneet tekevät työt. Teollisuuskaan ei ole mihinkään kadonnut. Nyt tarvitaan koneita, kuljetusvälineitä jne. Puuta käytetään edelleen rakentamiseen ja lämmittämiseen. Lisäksi kuituina, öljyinä ja liuottimina menee teollisuudelle jatkojalostukseen.

Kaskiviljely muuttui pellon raivaamiseksi, pettuleipä kaurapuuroksi jne. Ihminen irtautui luonnosta ja elämä helpottui teollisuustuotteiden myötä. Samalla kulutus kasvoi, tarvittiin yhä enemmän tuotteita ja pakkausmateriaalia.

Jälkiteollinen yhteiskunta tuo kuluttamansa energian ja tavaran maista, joissa teollistuminen on vasta käynnistynyt hiljattain. Nämä maat sitten puolestaan ostavat suomalaista sellua ja puutavaraa. Tarvitaan konttilaivoja, raideliikennettä ja kuorma-autoja, jotta tavara liikkuu.

Suomi elää ja kuluttaa toisten tekemillä tuotteilla, enää ei tarvitse tehdä mitään, kun koneet hoitavat melkein kaikki hommat. Kylvöt tehdään talonkorkuisilla koneilla, jossakin päin maailmaa suurimmilla pelloilla. Kohta puoliin koneet hoitavat homman. Mihin sitä ihmistä enää tarvitaan muuta kuin kuluttamaan.

Ihmisten tekemä työ korvautuu koneilla ja roboteilla. Algoritmin pätkät antavat käskyjä koneille, kylvökoneillekin. Jälkiteollinen yhteiskunta vapauttaa ihmisen perinteisestä työstä. Nyt pitää ihmisille keksiä tekemistä, moni onkin keksinyt.

Kaikki hyvin. Ei meinaa hallituksen työrukkanen, Sitra. Nyt pitää vetää remmejä kireämmälle, vähentää kulutusta, ottaa polkupyörä käyttöön, kimppa-autoja, suosia junaliikennettä jne. Luonnonvarat eivät kestä nykymenoa pitkään. Loppu tulee vetävän käteen. Pitihän tuo arvata, mikään ihmisen aikaansaama ei kestä ikuisesti, vielä vähemmän ihmisen aikaansaamat tuotteet ja rakenteet. Olisinko kuullut jossakin mainittavan kestävästä kehityksestä. Nyt on sitten palattava takaisin satulaan, terveisin Sitra.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (22 kommenttia)

Käyttäjän JaliKarjalainen1 kuva
Jali Karjalainen

nii, hyvä kirjoitus.No ihminen voi ainakin ajatella, miten kuluttaa. Pakko syödä ruokaa ensin. Pakko hankkia toimeentulo. Pakko järjestää työpaikkoja, muuten ei ole rahaa edes sosiaaliluukulla jne.
Ilmaston lämpenemistä kannattajatkin joutuvat syömään ja hankkimaan elantonsa. Ei se lämpeneminen poista nälkää, kyllä ne vatsat kurnii, vaikka kuinka olisi kuumaa tai kylmää

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Kiitos kommentista. Paluu esiteolliseen yhteiskuntaan tarkoittaa sitä vatsan kurnimista. Ilmeisesti järvissä joissa oli kalaa.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Hyvää tekstiä kyllä. Tuo Sitra jäi jotenkin jutusta mieleen.

Sitralaisia on noin 180 (vuoden 2018 lopussa 179).

https://www.sitra.fi/aiheet/perustietoa-sitrasta/

https://www.sitra.fi/aiheet/organisaatio/

Tulee yllättäen mieleen, että tarvitaanko ihan oikeasti Suomessa tällaistakin kallista orkesteria asioita kertomaan ja voivottelemaan ? Sitran yhteyslistalla muuten vilisee hyvin tunnettuja poliitikkoja, mainiolla osaamisellaan ansaituilla (? ) johtaja nimikkeillä varustettuna. Hienoa.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Kyllähän hallitus tarvitsee tällaisen kaikkitietävän konsulttiorganisaation kertomaan, että miten kansalaiset saadaan maksamaan veronsa ja olemaan tyytyväisiä hallituksen viitoittamalla tiellä.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Teollistuminen on lisännyt töitä. Esiteollisena aikana velattoman talon pystyi rakentamaan vuoden aikana ja kymmenen vuoden jälkeen ahkeralla isännällä oli rikkaat tilukset, emäntä kotona ja viisi lasta.

Nykyään kymmenessä vuodessa asuntolainasta on vain puolet maksettu, emäntä käy töissä, ja ehkä lapsia on yksi. Teollisuus ei rikastuta duunaria, koska työn lisäarvon (marxilainen ilmaisu) vie kapitalisti ja varsinkin verottaja.

Sitran raportin tarkoitus ei ole vähentää kulutusta, koska se vähentäisi myös veroja, jolloin virkamiehille ja päälliköille ei riittäisi palkkaa. Sitran raportin oikea tarkoitus on perustella uusia hiilidioksidi-veroja.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Ihan oikein ajateltu.

Lopulta veronmaksajat maksavat kaiken, oli sitten yhteiskuntamalli mikä tahansa. Suomessa hallitukset ovat ottaneet duunarin selkänahasta irti kaiken mahdollisen ja kerryttäneet omille osingoille ja hyvinä työpaikkoina.

Käyttäjän kariilkkala kuva
Kari Ilkkala

Pahoin pelkään, että Sitran raportin pohjapaperin "1.5 Degree Lifestyles" tekijät ovat ihan tosissaan, ts. ei verohäntää kainalossa. Tekijöiltä puuttuu runsaasti mittaluokkien, mittakaavojen ja talouden perusrakenteiden ymmärrystä.

Omavaraistaloudessa kaikki tekivät kaiken valveillaoloaikansa töitä ruoan, suojan ja tarpeistonsa eteen. Tuottavuus oli matala, riskit ja rasittavuus korkeita, joten väestö lisääntyi hyvin maltillisesti. Yhdyskuntia ja sivilisaatioita tuhoutui helposti.

Väestö on voinut kasvaa nykyiselleen vain lisääntyneen energian (= teknologian) käytön, vaihdannan ja työn erikoistumisen kautta: esim. viljelijät ja mylläri tuottivat ylijäämää, jolla he saattoivat hankkia tarvitsemiaan tavaroita ja palveluja toisilta, joiden ei vastaavastai tarvinnut raataa ruokansa eteen. Raha on tässä systeemissä ainoastaan arvon välivarasto ja vaihdannan välituote, joka mahdollistaa kysynnän ja tarjonnan kohtaamisen tehokkaasti (vrt. vaihtokauppa).

Tavaroiden ja palveluiden kulutuksen osalta Sitran paperissa tavoitellaan 90% päästövähennystä (joka Suomen osalta johtaisi vasta 1,36 tonnin/hlö hiilijalanjälkeen, kun paperin tavoite on alle tonni). Tavoitteeseen pyritään periaatteella ”vähennä, käytä uudelleen, kierrätä”. Malli on parempi kuin "ota, valmista, hävitä", mutta kyse on mittakaavasta ja vauhdista.

1,5 asteen vauhdissa pysyminen edellyttäisi 3/4 vähennystä hiilijalanjälkeen n. 10 vuodessa. Jokainen, jolla on mitään mittaluokka- ja suhteellisuustajua ymmärtää, ettei edes tavoitteeseen tosissaan pyrkiminen ole mahdollista länsimaisen demokratiakäsityksen tai talousjärjestelmän puitteissa. Pääosan nykyisistä investoinneista muuttuessa uponneiksi kustannuksiksi ja vaihdannan volyymin romahtaessa siirrytään nopeasti takaisin kohti omavaraistaloutta, johon muilla kuin elintarvikkeiden alkutuottajilla ei ole osittaistakaan valmiutta.

Ns. oikeistopopulisteja syytetään tälläkin palstalla pelottelusta, vaihtoehdottomuudesta ja valetiedosta. Perustellusti voi kysyä, mitä muuta ilmastomuutoksesta ja sen torjunnasta saarnaaminen 24/7 kaikista tuuteista on?

Esimerkkinä valetiedosta tänään kerrottiin Walesin kylästä, jonka kuulemma ilmastomuutoksen aiheuttama meren pinnan nousu nielee.
No, ensiksi meren pinta on noussut jääkauden jälkeen äbaut 120 metriä ja jatkaa joka tapauksessa, ja unohtui sitten jutun tekijöiltä mainita, että Englannin lounaiskulma (ml. Wales) painuu ja Skotlanti nousee jääkauden jäljiltä.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Näin on, Lönnrot lääkärinä näki ihmisenä olon 1800-luvulla. Häneltä itseltään kuoli lapsia ja saattoivat taudit ja nälkä viedä perheissä kaikki lapset. Joten lapsia piti olla, jotta edes joku jäisi henkiin.

Tuo ilmastonmuutoksella pelottelu on sellaista älyllistä leikittelyä uhkakuvilla, kaikkea on mahdollista kuvitella. Ja kun ei puhuta aikatauluista vaan tietokone-ohjelmista, joiden mukaan lämpötila nousee ja maailma muuttuu helvetiksi.

Suomalaisille ilmastonmuutoksesta höpöttäminen on vähän turhanaikaista, metsämaat (sienirihmastot) sitovat hiilidioksidia. Nyt pitäisi velvoittaa maita, jotka ovat hakanneet metsänsä, kasvattamaan vähintään 30 % pinta-alastaan metsää.

Lisäksi merten kemiallinen toiminta sitoo hiilidioksidia kylmillä alueilla paljon tiedettyä enemmän.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

1800-luvulla lapsikuolleisuus oli yleisempää, mutta nykyään lapsia syntyy niin vähän, että suomalaist ovat kuolemassa sukupuuttoon. Siinä mielessä nykyaika on elämälle vaikeampaa.

1800-luvulla taudit olivat ongelma, nyt niitä osataan pitää kurissa, mutta mitenkään ei ole selvää, että ne on voitttu lopullisesti. Aids ja ebola olkoon varoituksena.

Ilmastomuutos on kyllä ihmiskunnan suurin uhka, mutta se ei ole hiilidioksidista johtuva ilmastomuutos. Viimeaikainen tutkimus on osoittanut, että isoja meteoriittejä iskee edelleen maapalloon. Kaikki tietää, että meteoriitti tappoi dinosaurukset, mutta uusimpien tutkimusten mukaan meteoriitti oli syyllinen myös mammuttien kuolemiseen ja Amerikan varhaisimpien kivikautisten kulttuurien katoamiseen.

Teollistunut yhteiskunta on aika haavoittuva, jos iso meteoriitti osuu maahan. Saattaapi olla, että jos tuollainen osuu kohdalle, niin vain metsästäjä-keräilijät osaavat jatkaa elämistä muuttuneissa olosuhteissa.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro Vastaus kommenttiin #13

Olet tietenkin oikeassa. Lisäksi aurinkomyrskyt ja voimakkaat magneettikenttien vaihtelut saattavat aiheuttaa vahinkoa nykyiselle haavoittuvalle infrastruktuurille.

Hiilidioksidista ei varmastikaan kaikkea tiedetä vielä. Tämä lämpenemishypoteesi on vailla vertaisarvioitua tutkimusta, joten voisi perustellusti väittää, että se on uskon varassa.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi Vastaus kommenttiin #14

Muiden maiden sähkölinjoista en tiedä, että kestävätkö ne aurinkomyrskyä mutta Suomessa käytössä olevat muuntajat ja sen tyyppiset pitäisi kestää hyvinkin.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro Vastaus kommenttiin #15

Kyllä, näihin uhkiin on syytä varautua. Tuskin nykyaikainen suurkaupunki kestää sähkökatkoksia.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu Vastaus kommenttiin #16

Noi aurinkomyrskyt saattaa olla kuviteltua pehempia. Jotkut arkeologit väittävät että maan magneettikenttä ei välttämättä aina riitä pysäyttämään aurinkomyrskyä. Siksi mm. joissakin egyptiläisissä patsaissa on lasittunutta kiveä ja Turkissa on rakennettu muinaisia kaupunkeja maan alle. Nämä teoriat tosin kuuluvat, ainakin vielä, samaan sarjaan UFOjen kanssa.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro Vastaus kommenttiin #17

No ei ole paljoa puhuttu aurinkotuulien vaikutuksista.

Revontulina ne näyttäytyvät pohjoisen taivaalla. Nyt viime aikoina aina jopa Etelä-Suomea myöten.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi Vastaus kommenttiin #16

@16. Olen nähnyt ulkomailla sellaisia johdotuksien virityksiä, että ihan hirvittää ja en millään voi uskoa, että olisivat varautuneet sellaisiin uhkiin toisin kuin Suomessa, jossa ollaan hyvinkin ankaria sähköasioissa niin kuin Kanadassakin.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro Vastaus kommenttiin #19

Tuo sähkökatkos pimeässä ja kylmässä on vähän eri asia kuin lämpimässä etelässä.

Meidän olosuhteissa on tarvinnut varautua talviin, myrskyihin ja pimeyteen. En tiedä tulisivatko ihmiset toimeen viikkoja kestävästä sähkökatkosta.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi Vastaus kommenttiin #20

@20. En puhunut siitä vaan siitä eri maiden sähköviritelmistä, mikä ei olisi onnistunut meillä määräyksien mukaan. Yritin sanoa sitä, että jos aurinkomyrsky iskisi niihin viritelmiin, niin varmasti hajoaa ja paljon, kun ei ole minkäänlaisia määräyksiä.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro Vastaus kommenttiin #21

No yritin puhua määräyksistä. Niitä on tarvittu jo olosuhteiden takia. On siten huomioitu muitakin tarpeita, mikäli on osattu.

Noita aurinkomyrskyjä on ollut, mutta silloin ei vielä ollut infraa rakennettuna.

Käyttäjän Lauri-PekkaAlanko kuva
Lauri-Pekka Alanko

Suomelle riittää mainiosti 75000% päästövähennys 10:ssä vuodessa maksimi 1,5 asteen lämpenemistavoitteen saavuttamiseksi.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Saattaisi tuo riittääkin.

En ole perehtynyt mittakaavoihin, mutta tulilinjalla ovat olleet ensiksi energia ja teollisuus.

Nyt on sitten otettu ihmisen syöminen, liikkuminen ja asuminen mukaan tarkasteluun.

Tuossa kun on väläytelty alle tonnin hiilidioksidimääriä per nuppi vuodessa, hengitystäkin olisi siis pidätettävä, koska keskimäärin ihmisen hengitys tuottaa juuri tuon yhden tonnin hiilidioksidia vuodessa.

Käyttäjän kariilkkala kuva
Kari Ilkkala Vastaus kommenttiin #10

Lähtötilanteessa ei ole hengitys mukana, sitä saa vielä harrastaa, eikä tavoiteruokavaliolla juuri muuta jaksakaan.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro Vastaus kommenttiin #11

Kiitos, tuo oli tarpeellinen oikaisu.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset