arojouni Koetan pysyä Suomea koskettavissa ajankohtaisissa asioissa, ympäristöön, talouteen ja turvallisuuteen liittyen.

Ilmaston viilenemistä mitattu

  • Ilmaston viilenemistä mitattu
  • Irish spring is cooling
    Irish spring is cooling
  • A 2017 study predicts a continued cooling shift beginning 2014
    A 2017 study predicts a continued cooling shift beginning 2014
  • The clock is ticking for the vulnerable Greater Bilby and other endangered native species
    The clock is ticking for the vulnerable Greater Bilby and other endangered native species

USA:ssa ei ole mitattu lämpenemistä 120 vuoteen. "The average yearly temperature of USA has stayed constant in 120 years"

http://wgpqqror.homepage.t-online.de/usa.html

Viilenemistä on odotettavissa vasta ensi vuosikymmeninä kun AMO jäähtyy ja aurinkosykli on pilkuton.

No mitä nämä puheet jatkuvasta lämpenemistrendistä tarkoittavat, mihin ne perustuvat, tietokonemalleihin, hiilidioksidin lisääntymiseen ilmakehässä...?

Moni asia on kääntymässä päälaelleen, aikaisemmin pidettiin aivan varmana asiana sitä, että ilmakehän lisääntyvä hiilidioksidi voimistaisi kasvihuoneilmiötä ja siten lämpenemistä. Nyt ei enää varmuutta ole, koska auringon pienikin lisäys kokonaissäteilyssä auringon 11-vuotisen aurinkosyklin aikana vahvistaa maapallon hydrologista kiertoa samalla tavalla kuin on oletettu CO2:n tekevän.

https://www.sciencedaily.com/releases/2019/03/190328150946.htm

Tulevaisuus on epävarmaa ilmaston suhteen, mikään ei kuitenkaan viittaa siihen suuntaa, että ihmisen vaikutus ilmastoon olisi kovinkaan suuri. Tästä seurauksena on jo otettu esille lajikato. Entä lajikadon suhteen, onko ihminen syypää lajikatoon.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

18Suosittele

18 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (56 kommenttia)

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Juu tänään anopin luon tuli puheksi kimalaiset. Anoppi oli sitä mieltä, että kimalaisia ei ole enää lainkaan kun lehdestä oli lukenut. Itse olen havannoinut, että kimalaisia on tänä keväänä runsaasti kukkasissa. Tuo huhtikuun lämpöjakso teki hyvää. Nyt täällä Oulussakin lentelee jo työkimalaisia, ei ole viiteen vuoteen näin hyvä hyönteiskevät ollut. Nokkosperhosia on myös runsaasti liikenteessä.

Yöllä kun päästin koiria ulos (nartulla pennut ja yö rytmi muutunut) niin yöperhosia oli runsaasti liikkeellä. Minusta on kurjaa tuollainen pelottelu, kun vanhat ihmiset ottavat ne tosissaan. Eivät kohta usko enää omia silmiään.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Samoja havaintoja täällä lounaassa.

Pitkään kierteli vain yksi kimalainen pihapiirissä, kunnes tällä viikolla ilmestyivät runsaslukuisina marjapensaiden kukinnoissa, ja mehiläisiä myös yhtenä lämpimänä päivänä.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

On todennäköistä, että IPCC pitää yllä lämpenemispelottelua niin kauan, kunnes tosiasiat tilastollisesti ovat vääjäämättömästi ja kiistattomasti osoitettavissa. Sitten vasta vapaudumme tästä nuorien ja vanhojen ihmisten pelottelusta.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Joo, taitaa olla vähän sen sortin porukkaa, että mitään ei myönnetä, eikä periksi anneta.

Ja kyllä kaupungeissa on lämpimämpää kuin maaseudulla. Kaupungistuminen kun on megatrendi, joten luulisi sen nyt ainakin vaikuttavan lämpenemiseen.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Kaupungistuminen lämmittää olemassa olevia kasvavia kaupunkeja, mutta ei sillä globaaliin keskilämpötilaan liene vaikutusta. Tilastoihin kylläkin, koska maapallon pinta-alaan suhteutettuna mittauspisteiden sijainti urbaaneilla alueilla on täysin ylimitoitettu.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro Vastaus kommenttiin #6

Varmaan on vähäpätöinen asia tuo UHI, mutta mitattuja historiallisia lämpötiloja voidaankin sitten jo sen varjolla rukata. USA:ssa Tony Heller on kunnostautunut näitä juttuja selvittämään.

Käyttäjän ErkkiJohansson1 kuva
Erkki Johansson Vastaus kommenttiin #7

Miten niin vähäpätöinen? Jo 1970-luvulla kun asuin maalla ja kävin oppikoulun ja lukion Turussa, kaupungin vaikutuksen huomasi selvästi jopa niinkin pienessä kaupungissa kuin Turku oli silloin. Keväällä Turussa oli aivan vesikeli, mutta kun bussi pysähtyi kotikunnassa siellä oli vielä täysi talvi, jotakin 2-3 astetta pakkasella.

Jos mittausasemat ovat enimmäkseen kaupunkialueilla, siitä saatavat tulokset ovat erittäin harhaanjohtavia. Puhumattakaan niistä mittauspisteistä jotka olivat vielä 1960-luvulla maaseudulla, mutta nykyään kaupunkialueella. Näillä asemilla pitäisi rukata uudempia mittauksia alaspäin, ei vanhempia kuten olen nähnyt tehdyn.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro Vastaus kommenttiin #41

Kyllä, kaupungissa on 2 - 3 astetta lämpimämpää. Onko sillä merkitystä koko maapalloa ajatellen, meret ovat 71 % pinta-alasta, metsät jne.

Tilastollisia vaikutuksia mittausasemien sijoitteluilla saadaan sitä vastoin paljonkin aikaiseksi, sijoittamalla niitä lämmönlähteiden läheisyyteen.

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen Vastaus kommenttiin #41

Sanoisin että Airisto vaikuttaa Turun "ilmastoon" myös vahvasti, ei pelkkä uhi.

Käyttäjän ErkkiJohansson1 kuva
Erkki Johansson Vastaus kommenttiin #44

Vaikutti se minun kotikuntaanikin, siellä Airiston lähellä kun sekin on, saaristossa. Kyllä suurin ero näiden välillä oli UHI.

Käyttäjän ErkkiJohansson1 kuva
Erkki Johansson

Sitten kun lämpenemisellä ei ihmisiä voi enää pelotella, alkaa jääkaudella pelottelu, uudelleenlämmitettynä.

Käyttäjän JouniHalonen kuva
Jouni Halonen

Siinähän käy tietenkin niin, että hiilidioksidista tehdään syyllinen viilenemiseen jne.. Kysehän energiapolitiikasta, ei mistään muusta.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Siksi "ilmaston lämpenemisestä" on jo pitkin harppauksin siirrytty "ilmaston muutokseen". Siitä voi sopivasti siirtyä "ilmaston viilenemiseen".

Käyttäjän jakerajaaho kuva
Jarkko Raja-aho Vastaus kommenttiin #39

...eikä pidä unohtaa uutta termiä ilmastohäiriöt joka tietenkin voi pitää sisällään mitä vaan.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Onneksi poliitikot ovat ajan tasalla. Pelottelun avulla voi mukavasti ja pysyvästi lisätä veroluonteisten maksujen määrää. Kukas nyt ei kimalaisista tykkäis.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Ja mustikoista. Kimalaiset vastaavat mustikan pölyttämisestä.

Käyttäjän pkaka kuva
Pekka Kauppala

Koko kimalaiskadolla ei ole asiallisesti yhtään mitään tekemistä lämpötilojen kanssa. Yritykset ties millä kummilla aasinsilloilla yhdistää ne ovat vain kasvihuoneilmiöteoreetikoiden konstruktioihin ovat halpahintaista populismia.
Mutta se ei tarkoita ollenkaan, ettei kimalaiskatoa olisi.

Huhtikuun loppupuolella juuri ennen kylmenemistä +20 asteessa katselin rauhallisesti yli tunnin valtavien pajupehkojen jo yli keskivaiheista kukintaa Espoossa. Suorastaan aavemaisen hiljaista useimmissa kohdissa, vaikka klassikkojen mukaan pajun kukkiessa pitäisi siellä olla mahtava pölinä käynnissä.

Tosiasiassa kaikki vakava aineisto viittaa ensisijaisesti ympäristömyrkkyihin, varsinkin glyfosaattiin, ja toissijaisesti maatalousympäristön yksinkertaistumiseen. Mutta tämä halutaan unohtaa yksipuolista ilmastovouhotusta toitotettaessa,

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Pitää paikkaansa. Hedekukkaiset raidat tarjoavat ensiravintoa perhosille ja muille hyönteisille. Nyt ne loistivat poissaolollaan tänä keväänä. Saivat kukkia rauhassa, kun normaalisti kuhina ja pörinä on valtaisaa keväisin.

No tällä viikolla tapahtui muutos, karviaismarjapensaan kukinnot vetivät kimalaisia puoleensa ja mehiläisiäkin.

Käyttäjän mhatakka kuva
Markku Hatakka

FYI: Jo Jimmy Carterin virkakautena peloteltiin eläinkunnan joukkokatoa, heh
Nyt taas samat ennustukset ...

How capitalism will save endangered species
...
For one thing, we have been here before. In 1980, for example, the Jimmy Carter administration distributed to foreign governments a report claiming that, by the year 2000, 2 million species would be wiped out. In fact, by 2010, there had been 872 documented extinctions.

https://www.washingtonexaminer.com/opinion/how-cap...

Käyttäjän HannuSinivirta kuva
Hannu Sinivirta

Vihdoinkin on löydetty uusi "luonnonvakio" , "ilmaston lämpötila"..:)))

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Näin se tiede edistyy;)

"“The thermosphere always cools off during Solar Minimum. It’s one of the most important ways the solar cycle affects our planet,” said Mlynczak, who is the associate principal investigator for SABER."

"Who knew that that big yellow ball of light in the sky had such a big influence on our climate?"

https://climatechangedispatch.com/nasa-sees-climat...

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

Ei ihme että varsinkin jenkeissä jääkauden tuloa pelättiin kun vuodesta -55 oli tasaisen kylmää yli 20 vuotta.
Luulen että sitä päivää ei nähdä koskaan että ipcc- ja mallinnususkovaiset tunnustaa pistäneensä kaikki hillonsa väärään hevoseen.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Ei niin, tutkimusrahaa kun riittää.

Ainakin NASA on pelannut hyvin korttinsa, uutta tutkimusta tulee tasaiseen tahtiin kun hiilipeikolla pelotellaan.

NASA on saanut rahoitusta projekteihin tiukissakin tilanteissa ja tehnyt valtauksia uusille aloille.

https://www.nationalreview.com/2018/02/set-nasa-fr...

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Kyllä merillä on aivan keskeinen vaikutus ilmastoon ja hiilenkiertoon. On kuitenkin harhaista kuvitella, että poimimalla yksittäisen tekijän, hiilidioksidin, ja väittää, että kaikki muutos johtuu hiilidioksidista. Kts. linkki.

"To single out a single variable, namely radiation through the atmosphere and associated greenhouse effect, as being the primary driving force of atmospheric and oceanic climate, is a simplistic and absurd way to view the complex interaction of forces between atmosphere, land, ocean and outer space."

http://www.john-daly.com/deepsea.htm

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Et ymmärrä mistä kyse japäälle kaksi loogista virhettä. Hohhoijaa.

Ja onpas sinulla asiantuntijoita:

John L. Daly (31 March 1943 – 29 January 2004) was an Australian teacher and self-declared "Greenhouse skeptic."

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro Vastaus kommenttiin #24

NASA kertoo saman asian, mitä virhettä NASA tekee.

"Total Solar Irradiance (TSI) is the main contributor of energy to Earth. We are fortunate that visible and IR light, which contribute the majority of energy to Earth, exhibit the smallest relative variation. But, although TSI varies by only a fraction of a percent, it has the greatest magnitude of change. This may be enough to cause observable changes at Earth."

https://www.nasa.gov/mission_pages/sdo/science/sol...

Käyttäjän mhatakka kuva
Markku Hatakka

Valtamerien virtauksissa ja lämpöenergian sekoittumisesta ja täten energian vapautumisesta satojen vuosien (jopa 600 vuotta) sykli.
Eli pitäisi verrata nykyistä lämpötiloja 1400-1500 luvun lämpötiloihin. 1400 -luku lasketaan vielä keskiajaksi Wikipedian mukaan:

”Keskiaika on Euroopan historian ajanjakso niin sanottujen ”vanhan ajan” ja ”uuden ajan” välissä, karkeasti 500-luvun alusta 1400-luvulle. ”

Väitetään että keskiajalla oli huomattavan lämmintä...?

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

Melkoisen harhaista väittää että ilmastonmuutoksia tulee tai menee, varsinkin kun tosta ei voi vetää muuta johtopäätöstä että välillä sellaista ei ole. Ainoa pysyvä tila ilmastossa on jatkuva muutos.

Käyttäjän HannuSinivirta kuva
Hannu Sinivirta

Jos ilmaston lämpötila olisi vakio menneisyydestä - tulevaisuuteen kaikkine variaatioineen (kuten blogissa on esitetty) maailman väestön kehityksestä huolimatta, voisimme käyttää kaiken mahdollisen energian minkä irti saamme, eikä silloinkaan olisi mitään huolta ilmakehän tilasta, eikä lämpenemisestä. Auringon ja kosmoksen vaikutus maapallon ilmakehään ja pintalämpötilaan, on meistä riippumatonta, johon ei voida vaikuttaa vaikka kuinka haluaisimme. Mutta puhtaampaan energiaan siirtyminen on huomattavasti helpompaa, se on joka tapauksessa edessä 2050 tai 3050, ellei se ole jo liian myöhäistä 4050.

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

Tosta jenkkien lämpötiloista äkkiä laskettuna 2000-2018 keskilämpötila on huimat 0.2° lämpimämpi kuin 1900-1918.

Käyttäjän HannuSinivirta kuva
Hannu Sinivirta

21. Kun sen äkkiä laskee, lämpötila menee vakioksi, joka on fysikaalinen mahdottomuus. Energia ja sen käyttö kun nyt kuitenkin sattuu olemaan sellainen ilmiö, joka muuttuu lämmöksi, -ellei sitten joku ole keksinyt ottaa sitä lämpöä talteen puristamalla se priketiksi ja ampumalla se avaruuteen voittamalla gravitaation, täysin ilman energiaa.

Jos ilmakehän ulkolaidalta on alkanut vapautumaan enemmän lämpöenergiaa avaruuteen, käytännössä se tarkoittaa sitä, että ilmakehän alimmissa kerroksissa lämpöenergia on vastaavasti lisääntynyt. Ilmakehän absorbtion ja emission suhde on toinen tekijä, mutta siihen vaikuttaa ilmakehän paine eli massa, sekä gravitaatio. Ilmakehän massasta suurin osa sijaitsee alimmissa kerroksissa.

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren

Saaristomeren normaalit jäätiet ovat kadonneet.
Autolla Ahvenanmaalle.

Käyttäjän HannuSinivirta kuva
Hannu Sinivirta

23. Uskon näin käyneen ja kun sen kuulee vähän vanhemmalta herrasmieheltä.

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

2018 ajelin viimeksi täällä jäätietä pitkin ;) .

Käyttäjän HannuSinivirta kuva
Hannu Sinivirta

27. Joskus 70 - luvulla kun kävin armeijaa, marssimme lomille jäätietä pitkin Kotkan saaristoa, Kirkonmaalta Kotkaan asti. En lähtisi sille tielle enää;)

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen Vastaus kommenttiin #31

Vähäjäinen talvi on yhtä normaali ja tavallinen kuin "musta" joulu, ei näistä kannata vetää mitään johtopäätöksiä.

Käyttäjän HannuSinivirta kuva
Hannu Sinivirta Vastaus kommenttiin #32

32. Samaa voisin sanoa ajamallasi jäätiellä vuonna 2018, joka on vain yksi vuosi satojen joukossa, joten eiköhän olisi jo korkea aika jättää tuo kirsikan poiminta sikseen ja siirtyä itse asiaan, eli energian kulutukseen...

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen Vastaus kommenttiin #34

Ei se ollut kirsikka vaan fakta kommenttiin 23 liittyen.

Käyttäjän HannuSinivirta kuva
Hannu Sinivirta Vastaus kommenttiin #37

37. Tarkoitin lähinnä yksittäisten vuosikymmenten tilastoituja lämpötiloja, niillä ei ole oikeastaan mitään relevanttia evidenssiä ts. ei ole järkevää tehdä niistä suoraa analogiaa tämän päivän olosuhteisiin ja lämpötilojen muutosvauhtiin.

Se mitä tuo vanvempi herrasmies tuolla aiemmin sanoi, hänellä on pitkän ajan käytännön kokemus saaristomeren jääpeitteistä. Hänen kokemuksiensa tulkintaa ei kukaan voi täällä kyseenalaistaa.

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen Vastaus kommenttiin #40

No joo pakko tunnustaa että en ole liikkunut Saaristomerellä kesäisin ja talvisin kuin vain ~50 vuotta ja asun nykyään saaressa joka on Saaristomerellä enkä kyllä kyseenalaistanut yhtään mitään.
Ja sun ei kannattais oikeastaan mainita kirsikanpoiminnasta mitään kun harrastat sitä aika ahkerasti.

Käyttäjän HannuSinivirta kuva
Hannu Sinivirta Vastaus kommenttiin #43

43. En harrasta kirsikanpoimintaa ja jos se siltä vaikuttaa, silloin kyllä asianomaisen tulisi korjata käsityksiään ja ymmärtää, mitä on lämpötilan vakiointi ja kuinka se on fysikaalinen mahdottomuus. Tosin siihen vaaditaan vähintään fysiikan perusteita ja pahoin pelkään, ettei niitä juurikaan ole.

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren

Aikanaan oikaisin mökille 15km jäätietä pitkin saaristomerellä.

Käyttäjän HannuSinivirta kuva
Hannu Sinivirta Vastaus kommenttiin #51

51. Minkälainen muistikuva teillä on saaristomeren jäätilanteesta vuosikymmenien ajalta, osaatteko arvioida?

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren Vastaus kommenttiin #52

Jäätilannetta pitäisi kysyä railolossin kuljettajilta milloin ovat olleet työssään.
Minulla ei ole enää kesämökkiä siellä.
Kuljen useasti vuorolaivalla ja yöllä ahvenanmerellä on talvella ollut hiljaista nukkua verrattuna aikaisempiin vuosikymmeniin vai olisiko laivat kasvaneet niin paljon.

Käyttäjän HannuSinivirta kuva
Hannu Sinivirta Vastaus kommenttiin #53

53. Railolossit ovatkin luotettavin mahdollinen tietolähde, heillä on käytännön kokemusta.

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen Vastaus kommenttiin #52

Arvaan kyllä miksi kysyt muistikuvia mutta jos kelpaa niin tossa ihan "virallista" tietoa Itämeren jäistä. Yritäppä löytää tosta joku trendi.

https://ilmatieteenlaitos.fi/documents/30106/10613...

Käyttäjän HannuSinivirta kuva
Hannu Sinivirta Vastaus kommenttiin #54

54. Antamasi tilastojen data ei kerro jäiden vahvuudesta hölkäsen pöläystä.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Arktisen merijää kuvaa hyvin ilmastonmuutosta. Vuodesta 1979 lähtien kun on seurattu jääpeitteen laajuutta, on se sulanut. Mainittuna vuonna se oli ylimmillään. Myt on sulaminen hidastunut, kymmeneen vuoteen ei ole tapahtunut mainittavaa muutosta.

Hienoista jääpeitteen palautumista on jo ollut havaittavissa.

http://greatwhitecon.info/wp-content/uploads/2019/...

Juha Huusko

Näin mentiin vielä 1970-luvulla. Ilmastoaiheisia otsioita lähimenneisyydestä: https://klimatforum.com/2019/05/04/wikipedia-vilse...

Tämä ilmastodebatti (tekstitys englanniksi) menee jo karnevalisoinnin puolelle. Katsoja voi itse päätellä kenen taholta: https://www.youtube.com/watch?v=sZsnAdGaxkY

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Kiitos kiinnostavista linkeistä. Tuossa kaverilla on ainakin argumentit kestävällä perustalla.

"Mina resonemang i boken bygger på tre grundläggande värderingar, som jag förutsätter att du som läsare delar: 1. Argument bör vara sakliga och logiska 2. Man bör grunda sina slutsatser på en helhetsbild av för- och motargument. 3. Det övergripande målet är mänsklig blomstring."

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

Ja koko nykyinen hulabaloo ja panikointi johtuu siitä että lämpötilat on pikkuhiljaa noussut -30 luvun tasolle siellä täällä mutta ei joka puolella. Eikä edes taida nousta.

Käyttäjän juhamyllarinen kuva
Juha Myllärinen

Mitenhän todennäköistä on se, että ilmastonmuutosjutussa ajetaan kaksilla rattailla. Kaksi selkeästi kilpailevaa, painokasta linjaa, avaavat kenttää erilaisille mahdollisuuksille.

Kun voi olla uskomatta, tai odottaa asian merkitystä toisaalla, syntyy erilaisia menolinjoja.

Jos vaikka ajattelee maana USAta, niin tuskin on kärkäs sitoutumaan itse maksupuolen velvoitteisiin, vaikka ongelmien hoitelu varmistuksenakaan, ei ole paha, jos muut sitä tekevät.

On tosiaan asemia, joissa ei tarvitse yleisestä linjasta niin paljoa välittää. Kuulin, että USA ei ole allekirjoittanut kansainvälistä oikeutta, siinä missä muut maat ovat sen mukaisuuteen sitoutuneet.

Kauppa ja talous itsessään on keinoja täysi. Vahvan toimijan mahdollisuudet tehdä selkeää tulosta, poikkeaa siitä, mitä tavallisille tulee mieleen.

Kun takana erilaista välineistöä, ja tiedetään, että konfliktit ovat politiikan jatke, ja erilainen keino käyttää valtaa, niin paljon avautuu reittejä, toisenlaiseen menoon.

Selkeä valta ei ole täysin sidottu mihinkään yksittäiseen maahan, tosin nuokin voivat käydä hyvin välineestä, jos on vaikuttavuutta, ja siitä ja sen mahdollisuudesta tiedetään jonkin verran.

Follow the money.

Käyttäjän ApHiltunen kuva
Ap Hiltunen

Blogin otsikko:
Ilmaston viilenemistä mitattu

Luin läpi enkä löytänyt mitään otsikkoon viittaavaa.

Koita Jouni joskus löytää myös niitä lähteitä jotka tukisi sun sanomisia. Uskottavuutesi tosin olet silmissäni menettänyt jo aikaa sitten, jaksat vouhottaa aiheesta josta sinulla ei ole pienintäkään käsitystä.

Edit: tässä vielä niitä viilenemisen mittauksia joista Aro puhuu usein
https://earthobservatory.nasa.gov/world-of-change/...

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Havaijilla sijaitseva Mauna Loan havaintoasema on mitannut, että hiilidioksidin konsentraatio ilmakehässä on yli 415 osaa miljoonasta (ppm). Luku ei ole ollut lähelläkään näin korkeaa viimeiseen 800 000 vuoteen. Plioseeni-aikakaudella kolme miljoonaa vuotta sitten ilman lämpötilan arvioidaan olleen 2–3 celsiusastetta korkeampi kuin nyt. Tiedemiehet uskovat, että tuohon aikaan hiilidioksiditasot ovat olleet välillä 310–400 ppm. Plioseeni-aikakaudella arktinen alue oli puiden, eikä jään peitossa. Kesälämpötilat maailman pohjoisimmissa osissa ovat olleet noin 15 celsiusastetta. Merenpinnan taso oli 25 metriä korkeammalla kuin nyt.

Hiilidioksidin korkea osuus ilmakehässä johtuu fossiilisten polttoaineiden polttamisesta ja metsien hakkuusta. Korkea hiilidioksiditaso estää maapallon luontaista viilennysjärjestelmää toimimasta. Tämä johtaa ilmaston lämpenemiseen. Hiilidioksidin ja muiden kasvihuonekaasujen vapautuminen on nostanut maapallon lämpötilaa jo yhdellä celsiusasteella. Lämpötila tulee vielä nousemaan, ellei välittömiin toimenpiteisiin ryhdytä.

Käyttäjän mhatakka kuva
Markku Hatakka

FYI: onko tuttu ”Suomalainen ilmastotodellisuus’ luentosarja?

https://youtu.be/OcH6m3P9G3o

Nlin 40 minuutin luentoja suomeksi. Ainakin luento 2 näyttäisi olevan tieteellistä faktaa, joten uskon että loputkin ...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset