Argumentteja ilmastonmuutokseen liittyen

Yhteiskunnassa on käyty keskustelua ilmastonmuutoksen syistä. Vaikka se ei selviäisikään vielä tämän sukupolven voimin, argumentit ovat moninaisia syylliseksi jo julistetun hiilidioksidin puolesta kuin vastaankin. Ja todellakaan ei ole yhtään vertaisarvioitua tutkimusta, joka todistaisi ihmisestä johtuvan hiilidioksidin syypääksi ilmastonmuutokseen, tästä on vain olemassa hypoteesi, jota ei ole pystytty todistamaan todeksi.

Ne syyt rajoittaa hiilidioksidin lisäystä ilmakehässä saattavat siitä huolimatta olla tarpeen, kukaan ei tiedä. Hiilidioksidista aiheutuu suoranaisia hyötyjä korkeampina ilmakehän pitoisuuksina, tämä asia on todistettu. Pohdintaa siitä ylärajasta, että kuinka paljon hiilidioksidia voi ilmakehässä olla, on syytä jatkaa.

Yksi varteenotettava keino pitää ilmakehän hiilidioksidimäärää pienempänä on sitouttaa sitä maaperään. Humusta syntyy hyvin hitaasti, mutta se hiili on poissa ilmakehästä ainakin ja sillä humuksen hiilellä on tehtävä pitää maaperä kosteana ja maaperän ravinteet kasveille käyttökelpoisena. Tilanne on kutkuttavan kiinnostava, kaikki osapuolet ovat saamapuolella. Tällaista tilaisuutta ei ole yleensä tarjolla.

Argumentteja puolesta ja vastaan on siis huolella tarkasteltava. Tietenkin on ryhdyttävä toimenpiteisiin, vaikka moni asia hoituisi ns. ajan kanssa. Kuten aika on hoitanut maapallon vihertymisen, Afrikassa on jo ilmastopakolaiset palaamassa entisille asunsijoilleen, joista kuivuus ajoi asukkaat rannikolle vihreämmän kasvillisuuden perään. Sisämaan autioituneet alueet ovat nyt saamassa kasvipeitteen takaisin, esim. Sahelin autiomaan reunoilla. Tällaisesta asioista ei kerrota, kun siitä hiilidioksidista ei saa puhua hyvää.

Avoimessa yhteiskunnassa yksipuolisen propagandan levittäminen on kuitenkin ajan mittaan mahdotonta. Tätä AGW -kulttia on jo kuultu liikaakin. AGW = Anthropogenic Global Warming, suomeksi ihmisestä aiheutuva maapallon lämpeneminen. Aikaisemmin asiaa kuvaamaan liitettiin myös sana Catastrophic = katastrofaalinen, korostamaan asian kiireellisyyttä.

Jokainen voi todeta elinpiirissään tapahtuvia asioita, muutoksia, joita sitten verrataan aikaisempaan vallinneeseen tilaan. Maapalloa ei voida kuitenkaan konservoida, mutta monia asioita olisi voitu tehdä toisin. Yleensä virheiden toistaminen johtaa elintilan heikkenemiseen, tältä osin kansalaisilla on velvollisuus reagoida ja tuoda omia näkemyksiä esille. Varmaan on myös tehty kaupunkisuunnittelussa virheitä, nykyään pitäisi saada kaupungit vihertämään kasveista ja puista. Puut tuovat sitä vihreyttä ja raikkautta kaupunkiin, viilentävät ja puhdistavat myöskin kaupunki-ilmaa.

Suurin urakka on edessä liittyen virtavesien kunnostukseen ja vaelluskalojen palauttamiseen, kaikilla toimenpiteillä vaikutetaan myös samalla ilmastoon. Runsastuva simpukkakanta sitoo hiiltä, suodattaa vettä jne.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu