arojouni Koetan pysyä Suomea koskettavissa ajankohtaisissa asioissa, ympäristöön, talouteen ja turvallisuuteen liittyen.

Merten luovuttama hiilidioksidi laitettiin ihmisestä johtuvaksi

  • Ilmakehän hiilidioksidi on nyt alhaisimmillaan
    Ilmakehän hiilidioksidi on nyt alhaisimmillaan

Hyvin on tiedossa niillä, jotka ovat perehtyneet asiaan, että meret luovuttavat hiilidioksidia ilmakehään samalla kun ne lämpenevät. Tästä on ollut nytkin kyse, kun 1900-luvun ilmakehän hiilidioksidipitoisuutta tarkastellaan. Ilman ihmisen toimia ilmakehän hiilidioksidipitoisuus olisi noussut. No näitä väitteitä, että ihmisestä johtuu nousu ja luonnon hiilinielut ja -lähteet ovat tasapainossa, tulee tarkastella älyllisenä valehteluna.

Sellainenkin väite on yleisesti kierrossa, että ihmisen aiheuttamista päästöistä noin puolet menee merten ja maalla sijaitsevien hiilinieluihin. Tämä väite siis ei ole totta. Tämän väitteen mukaan noin puolet ihmiskunnan hiilidioksidipäästöistä jäisi ilmakehään. Näin se ei ole. Ihmisen päästöt ovat 4 - 5 % välillä kokonaispäästöstä ja samassa suhteessa sitä jää myös ilmakehään. Ei merten kasviplankton eikä maalla kasvavat kasvit pysty erottamaan onko kyseessä ihmisen vaiko luonnon aiheuttama hiilidioksidi.

No kun väitteiden takana on usein pyrkimystä syyllistää ihmistä ja seuraavaksi tarjotaan ratkaisuksi tuulivoimaloita ja aurinkokennoja, niin tätä valehtelua voi koittaa ymmärtää. Kyse on kuitenkin puhtaasta valehtelusta ja oman edun tavoittelusta, kun asialla ovat lobbarit ja tuulivoimakauppiaat. Tämän pitäisi jokaisen ymmärtää.

Mikä sitten ratkaisuksi, mikä estäisi tällaisen epärehellisyyden. Kyllä ensinnäkin pitäisi ihmisiä valistaa, mutta ellei sekään auta, tulisi riippumatonta tutkimusta edistää. Uudet satelliitit tuovat aikanaan tietoa myöskin hiilidioksidin osalta, että missä sijaitsevat hiilen lähteet ja nielut.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (16 kommenttia)

Käyttäjän JouniHalonen kuva
Jouni Halonen

Jokaisen kansanedustajaehdokkaan tulisi lukea ja sisäistää tämä teksti kuvineen. Ehdotankin, että laitat sen jakeluun ehdokkaille saate sanoilla: järki käteen, vouhkaus seis, hiilidioksidi on vain korvike/veruke/syntipukki todellisille ongelmille.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Hyvä ehdotus, se pitäisi toteuttaa juuri noilla saatesanoilla.

Oikeastaan muuta foorumia ei minulla ole käytössä kuin tämä tässä.

Jäisi mielestäni vielä pohdittavaksi, että tarkoittaisiko viesti henkilökohtaista kirjettä, sähköpostia...

Käyttäjän JouniHalonen kuva
Jouni Halonen

Mitähän muotoa he likisivat helpoiten? Sähköposti voisi olla melko helppo levittää isolle määrälle, ei ehkä kaikille, mutta läpimenevimmille.

Itse aion vaalimakkarakojuilla ottaa asia esille kysymyksin tai välihuudoin, jos intoutuvat aivan levottomia taruilemaan. Samalla saa yleisönkin eli äänestäjät valpastumaan.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro Vastaus kommenttiin #5

Sähköposti tukkeutuu kansanedustajaehdokkailla vaan helposti ja viesti päätyy bittiavaruuteen.

Olen myös suoran toiminnan kannalla, paikallislehteen kannattaa myös kirjoitella ja Maaseudun Tulevaisuuteen.

Käyttäjän ErkkiLatvala kuva
Erkki Latvala

Mikä sitten ratkaisuksi, mikä estäisi tällaisen epärehellisyyden. Kyllä ensinnäkin pitäisi ihmisiä valistaa, mutta ellei sekään auta, tulisi riippumatonta tutkimusta edistää. Uudet satelliitit tuovat aikanaan tietoa myöskin hiilidioksidin osalta, että missä sijaitsevat hiilen lähteet ja nielut"

Juuri näin

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Joo, koska kysymyksessä on melkoinen vyyhti asioita, tiedon lisääminen taitaa olla keinovalikoimasta tehokkain keino poistaa yhteiskunnassa valloilleen päässyttä epärehellisyyttä ja keinottelua.

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren

Ihminen polttaa maapallolta kaiken palavan jos ehtii.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Näin siinä käy.

Ranskan kokoisia alueita sademetsää hävitetään ja poltetaan nytkin Brasiliassa, jotta saadaan viljelysmaata. Kai tieto pitää paikkaansa, en tiedä.

Sumatralla yön koittaessa moottorisahat alkavat laulamaan suojelluilla orankimetsissä. Palmuöljystä kun saa nyt moni elantonsa.

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

Palmuöljyplantaasit on ehkä koko ihmiskunnan suurin vihreä virhe. Niiden alta on metsät poltettu ja kaikki elollinen ihmisiä myöten tapettu. Tämän buumin aloittaminen ja sen seuraukset voitaneen laittaa täysin viherliikkeen piikkiin. Nämä tuhot pystyy jokainen näkemään omin silmiin vaikkapa Google Earth sovelluksella.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Juu, palmuöljystä tehdään liikenteen polttoainetta.

Se on sitten sitä viherjäistä uusiutuvaa polttoainetta, jota tankataan huoltoasemilla auton tankkiin. Puhtaampi omatunto ja matka jatkuu iloisesti laulaen, vähän niinkuin se moottorisaha siellä orankimetsässä yöllä.

Hävitetään maailmaa, jotta voidaan pelastaa maapallo.

Déjà vu -tunne tuulivoimaloiden yms. kanssa.

Löytyykö näistä edes karkeata laskelmaa, kuinka paljon sademetsiä on hävitetty maailman pelastamiseen. Eihän sellaista kukaan lähde edes tekemään, jonkunlainen itsesuojeluvaisto pitää ihmisellä olla.

Vesa Koivunen

Eli feedbackit eivät ole ihmisen aiheuttamia, koska ovat peräisin alkuperäisestä lämpenemisestä.

Note: Mikään lämpeneminen ei ole peräisin ihmisestä. Ihminen nyt on vain vapauttanut hiiltä ilmakehään, josta aiheutuu jokin kokonaislämpeneminen. Mekanismit ovat hyvin tiedossa ja moninaisemmat kuin hiilidioksidin kerrannaisvaikutus. Alkuperäisestä lämpenemisestä seuraa lisää lämpenemistä. Triviaaleja feedbackeja on albido ja merten sitomiskyky. Ne eivät ole sen suorempaan tai epäsuorempaa yhteydessä ihmiseen kuin alkuperäinen lämpeneminen.

Jos et ymmärrä jotain ilmiötä, ei se ole peruste väittää ettei siihen perustuva tiede pidä paikkaansa. On ihan fine olla ymmärtämättä. Olla yrittämättä ymmärtää on jo pienimuotoinen synti. Olla ymmärtämättä ja sitten väittää jotain muuta on käsittämätöntä mielen laiskuutta. Mistä tämä tiedevastaisuus?

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

No empiiriset todisteet käyvät yhä vahvemmiksi, maapallo ei ole lämmennyt 20 vuoteen. Japanissa lämpötilapaussi on kestänyt 30 vuotta.

Niinpä Japani on päättänyt poiketa Pariisin sopimuksesta ja käynnistänyt ohjelman hiilivoimaloiden rakentamisesta.

"Most of the world is turning its back on burning coal to produce electricity, but not Japan. The nation has fired up at least eight new coal power plants in the past 2 years and has plans for an additional 36 over the next decade—the biggest planned coal power expansion in any developed nation (not including China and India). And last month, the government took a key step toward locking in a national energy plan that would have coal provide 26% of Japan's electricity in 2030 and abandons a previous goal of slashing coal's share to 10%."

https://www.sciencemag.org/news/2018/05/bucking-gl...

Vesa Koivunen

Ensimmäinen väite ei pidä paikkaansa. Mitkä todisteet?

Jälkimmäisestä en tiedä, mutta vaikka pitäisi se olisi irrelevantti. Paikallisesti voi yhtä hyvin löytää paikkoja jossa trendi on laskeva. Tämä ei ole ristiriidassa ilmastonmuutoksen kanssa.

Perusasiat haltuun.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro Vastaus kommenttiin #13

Lämpötila ei ole oleellisesti noussut vuodesta 1997.

El Niño 2016/2017 ei ole vielä laskeutunut, kts. linkit!

http://www.woodfortrees.org/plot/uah6/from:2014.7/...

http://www.woodfortrees.org/plot/uah6/from:1997.7/...

Käyttäjän isoveli kuva
Tien Päältä Vastaus kommenttiin #14

Jännästi tämän saman asian (ilmasto ei ole lämmennyt) sanoi Meterologi Juha Föhr jo vuosia sitten forecan blogissa ja "jännittävästi" bloggaaminen loppui hyvin lyhyeen sen jälkeen.

Huvittavaa on myös se, että henryn laista eivät nämä hiilidioksidin pelkääjät sano oma aloitteisesti sanan puolikastakaan.

Eivätkä he puhu termohaliinikierrosta tai sen seurauksesta, että meren eriosat sisältävät erisuuria määriä liuennutta hiilen di-oksidia sisällään.
Kun pitoisuudeltaan suurempi vesi joutuu lämpöisempään paikkaan, jännittävästi sen liuennut kaasu nousee sieltä vedestä pois rikastuttamaan kaasukehäämme kasveille suotuisemmaksi.

Se mikä tuossa mättää, on se, että meristä tiedetään vielä aivan liian vähän ylipäätään. Niin lämpötila käytöstä on seurattu oikeastaan vasta argo-poijjujen avulla mutta dataa on silti äärimmäisen vähän koska argo projekti on vasta kovin nuori.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro Vastaus kommenttiin #15

Ei me meristä tiedetä vielä paljoakaan. 2000-luvulla on vasta saatu Argo-poijut ja tietoa merten syvänteistä.

Hiilidioksidia voi nousta tropiikin merivesistä ja vesi on voinut olla jo hiilidioksidipitoista painuessaan napaseudulla pohjaan tuhat vuotta aikaisemmin.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset