arojouni Koetan pysyä Suomea koskettavissa ajankohtaisissa asioissa, ympäristöön, talouteen ja turvallisuuteen liittyen.

Luonnossa kaikki kiertää

  • Hiilidioksidi kiertää ilmakehän kautta
    Hiilidioksidi kiertää ilmakehän kautta

Luonnossa ei ole mitään kierrätyskelvotonta, kaikki kiertää. Kasvit saavat ravinteita maaperästä, ilmasta ja vedestä. Maaperän mineraaleista riippuen, maaperä voidaan lukea hedelmälliseksi, niukka ravinteiseksi tai jotakin siltä väliltä. Maaperän humus on sitten se huipputuote, jonka luonto on kehittänyt turvaamaan kasvikunnan menestystä olosuhteiden vaihdellessa.

Ihminen ja eläimet saavat ravintonsa kasveista. Ihminen ja osa eläimistä käyttää myös eläinkunnan tuotteita ravintonaan. Harppuunan keksimisen jälkeen valtamerten valaista saatiin rasvaa ja öljyä ihmiskunnan käyttöön niin helposti ja suuria määriä, että osa valaista oli sukupuuton partaalla. Nyt tilanne on jo kääntynyt, valaiden määrä lisääntyy. Tilanne valaiden osalta olisi mennyt vieläkin huonommaksi, ellei maaperästä olisi löytynyt öljyä. Maaperästä löydetty öljy pelasti ihmiskunnan täpärästi, niin tärkeä lenkki valaat ovat merten ravinnekierrossa. Valaat tuovat pintaan rautaa, syötyään rautapitoista krilliä merten pohjassa. Valaat tuovat pintaan jätöksensä, koska syvemmällä meressä paine estää suolen tyhjentymistä. Kasviplankton saa tällä tavalla rautaa ja ravinteita, joita kasvi välttämättä tarvitsee esim. klorofyllin muodostumiseen. Fotosynteesi ei ole mahdollista ilman klorofylliä.

Oliko ihminen jo lähellä tuhota merten ekosysteemin ja myös oman tulevaisuutensa osana luontoa. Näin vältyimme ikäviltä seuraamuksilta nipin napin. Valaiden lukumäärä on kääntynyt hitaaseen nousuun ja kasviplankton saa tarvitsemansa raudan, vaikka tällä hetkellä raudasta on vielä niukkuutta avomerellä.

Merten ekosysteemi on toiminut tehokkaasti, pitäen samalla ilmakehän hiilidioksidipitoisuuden alhaalla. Myös uutta öljyä syntyy jatkuvasti merten pohjaan painuvasta eläinplanktonista ja niiden jätteistä. Öljy on siis uusiutuvaa energia. Tällä hetkellä uusiutuminen on hidastunut valaiden vähyyden takia.

Runsaampaa ilmakehän hiilidioksidipitoisuutta voidaan pitää onnen potkuna ihmiskunnalle, on voitu maakasveilla korvata merten alkutuotannon notkahdusta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Näinhän se on. Aivan sama ostaako Rolls Roycen vai Nissan Micran. Molemmat alkavat hajota osaksi luontoa siinä vaiheessa, kun auton ajaa ulos myymälän parkkipaikalta.

Käyttäjän LauriHeimonen kuva
Lauri Heimonen

"Runsaampaa ilmakehän hiilidioksidipitoisuutta voidaan pitää onnen potkuna ihmiskunnalle".

Yksinkertaisimmillaan asia näkyy jo siinä, miten hiilidioksidin lisäys kasvihuoneeseen näkyy kasvillisuuden voimistumisena.

Kasvihuonekaasunimitys ilmakehässä oleville ns. kasvihuonekaasuille on vertauskuvallinen, mikä tarkoittaa todellisuudessa vain sitä, kun tietyillä kaasuilla on lämmittävä vaikutus ilmaston lämpötilaan samaan tapaan kuin kasvihuoneen lasikehyksillä on kasvihuoneen sisälla olevan ilman lämpötilaan. Mehän hyvin tiedämme, että ilmaston vesihöyryllä on tästä näkyvin vaikutus. Vaikka Svante Arrhenius on testein todennut hiilidioksidinkin tällaiseksi "kasvihuonekaasuksi",
sen vaikutus ilmaston lämpötilaan on kuitenkin niin vähäinen, ettei sen vaikutuksesta ilmaston uhkaavana pidettävään lämpenemiseen ole näyttöä olemassa. Jopa asia on niin, että sekä geologiset ja viimaikaiset mittaukset osoittat ilmakehän hiilidioksidipitoisuuden muutostrendien seuraavan aina ilmaston lämpötilan muutotrendejä eikä päinvastoin.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Kyllä, lämpötilan muutos vaikuttaa ilmakehän hiilidioksidipitoisuuteen.

Totta.

Jääkausien aikana lisäksi merten biologinen pumppu aktivoituu, kun tuulet voimistuvat ja tuovat ravinteita pintaan, jolloin merten alkutuotanto vauhdittuu.

Ihmisenkin vaikutus näkyy vaikka siinä, että valainen määrä on pudonnut 1900-luvulla, joka sinänsä on ollut merten kokoon nähden pieni muutos, mutta sillä on ollut ravinteiden kierron kautta isompi vaikutus. Katso linkki.

https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.13...

"Introduction
Ecosystems play a central role in regulating the concentration of atmospheric carbon dioxide. Whether an ecosystem acts as a source or sink for atmospheric carbon dioxide depends on the relative rates of photosynthesis and respiration. Research on the organic carbon cycle in the ocean has focused on the processes that limit primary productivity and the removal of carbon from the euphotic zone through the biological pump [1]. Primary production in the ocean is limited by the availability of macronutrients (principally, nitrogen) and micronutrients, notably iron [2]. On annual or longer scales, the availability of these nutrients is controlled by physical processes such as vertical mixing, upwelling, or atmospheric deposition. Carbon is removed from the euphotic zone by the sinking of organic matter. Dead phytoplankton cells are the dominant component of the flux, but zooplankton feces and vertical migrations can contribute significantly [1]. On land, humans directly influence the carbon stored in terrestrial ecosystems through logging and the burning of forests and grasslands. In the open ocean, the carbon cycle is assumed to be free of direct human influences [3].
Humans have had a substantial impact on the abundance, biomass, and size structure of populations of fish and whales [4], [5], [6]. Yet, due to their low abundance relative to plankton, marine vertebrates are not included in most models of marine biogeochemistry [7], [8], [9]. Although only a small part of the ocean's total carbon budget, marine vertebrates contribute to the movement and storage of inorganic [10] and, as we will show, organic carbon. These species may also influence the availability of micronutrients such as iron [11]. The nature of the exploitation, which focused on the largest individuals and species, further magnified the impact of fishing and whaling on the carbon cycle due to the inherent metabolic efficiency of large animals. As considerations of body size are central to our calculations, our analysis will focus on baleen whales, although our arguments also apply to fish and sharks."

https://www.researchgate.net/figure/A-Total-carbon...

https://journals.plos.org/plosone/article/figure?i...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset