arojouni Koetan pysyä Suomea koskettavissa ajankohtaisissa asioissa, ympäristöön, talouteen ja turvallisuuteen liittyen.

Rikos ja rangaistus

  • Kumman tien yhteiskunta valitsee
    Kumman tien yhteiskunta valitsee
  • Tutkimuksen luotettavuuden arviointi, kuva lisätty 12:00
    Tutkimuksen luotettavuuden arviointi, kuva lisätty 12:00

Infraäänestä on tehty tutkimusta, kunnille ja viranomaisille on vakuutettu, että tuulivoimalan aiheuttamista infraäänistä ei ole haittaa asukkaille niiltä etäisyyksiltä, minne niitä yleensä sijoitetaan asutuksesta.

Entä jos vakuuttelut eivät pidäkään paikkaansa, tutkimukset ovat virheellisiä ja antavat väärää informaatiota päätöksentekijöille. Näin on käynyt Falmouthissa ja näin on käymässä 21 yhteisölle Massachusettsin alueella, USA:ssa.

https://m.youtube.com/watch?feature=youtu.be&v=t7HcWVeLb4c

Kenelle lasku lankeaa maksettavaksi, kun tuulivoimalat joudutaan sulkemaan, eikä niitä enää ole lupa käynnistää koskaan, missään.

Yhteiskunta lopulta kärsii vääristä päätöksistä, kansalaiset maksavat veroina aiheutetut kustannukset ja on epävarmaa saavatko tuulivoimaloista kärsineet uhrit koskaan korvausta valtiolta.

Kaikki olivat hyväuskoisia, nyt pelastamme maailman ja kaupunki tienaa tuulivoimaloilla. Vain tuulivoimalan valmistaja tiesi liiallisesta melusta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Jouni, edelliseen blogiisi liittyen myös: Onko tehty tutkimuksia, mitä tuulimyllyt aiheuttavat hyönteisille - tai muille elämille?

Ks. tuore Ylen uutinen vielä hyönteiskatoon liittyen:

https://yle.fi/uutiset/3-10643958?utm_source=newsl...

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

No hyönteisistä en tiedä, mutta on tehty joitakin tutkimuksia siitä miten tuulivoimalat haittaavat eläinten oleskelua lähistöllä. https://www.slu.se/fakulteter/vh/forskning/forskni...

No eläimet ottavat jalat alleen, vain pienpedot käyvät poimimassa vaurioituneita lintuja ja lepakoita suihinsa.

Oli kai joskus mainintaa, että siipien erittämää "kiellettyjä tai rajoitettuja aineita ovat esimerkiksi eräät muovinvalmistuksessa käytettävät ftalaatit ja bisfenoli A. Ftalaatteja käytetään PVC-muovin (polyvinyylikloridi) pehmittiminä. Osa ftalaateista ja bisfenoli A ovat hormonitoimintaa häiritseviä ja lisääntymiselle vaarallisia aineita."

Käyttäjän JyrkiItkonen kuva
Jyrki Itkonen

Tapmerelaisessa kerrotaan: Suomen Luonto kuitenkin muistuttaa, että monet hyönteiset ovat romahtaneet nopeasti. Vuonna 2017 julkaistu tutkimus kertoi, että yli 75 prosenttia lentävistä hyönteisistä on Saksassa kadonnut alle 30 vuodessa.

Saksa on tuona aikana rakennettu täyteen tuulimyllyjä. Joku yhteys voisi silläkin olla.

Mitä eläimiin tulee, niin jo silloin kun ensimmäisiä tuulimyllyjä alkoi nousta, menimme Simossa ohikulkiessamne milenkiinnosta haastattelemaan pihalla ollutta miestä. Matka tuulimyllyihin oli alle pari kilometriä. Monen muun asian lisäksi hän kertoi, että on netsästyksen harrastaja ja että riista on hävinnyt tuulimyllyjen lähistöltä. Harmitteli, että uusi metsästyskämppä on nyt turhan panttina keskellä tuuliteollisuutta. Samaa viestiä on kuulunut muiltakin tuuliteollisuusalueilta.

On tunnettua että tuulimyllyt aiheuttavat matalataajuista infraääntä, jota ihminen ei pysty kuulemaan. Infraääni on tutuinta ehkäpä norsujen ja valaiden välisestä viestinnästä, joilla norsut voivat viestiä pitkien matkojen päähän, valaat jopa satojen kilometrien päähän. Matalataajuiset äänet kulkevat korkeataajuisia ääniä pidemmälle vaimentumatta ja läpäisevät helposti myös rakenteita. Joskus rakenteet jopa vasteellaan voimistavat niitä.

Luonnossa mm. maanjäristykset, tulivuorten purkaukset ja ukkonen aiheuttavat infraääniä ja sen epäillään olevan syynä siihen että jotkin eläimet reagoivat näihin tapahtumiin ennen kuin ihminen havaitsee tietoisesti mitään. Ukkosen tiedetään aiheuttavan myös ihmisillä päänsärkyä, joka on toistaiseksi neurologialle mysteeri, liekö asialla yhteyst ukkosmyrskyn infraääniin (uutinen). Mikään luonnonilmiö ei kuitenkaan kuitenkaan aiheuta jatkuvaa infraääntä.

Tuulivoimalat aiheuttavat roottorien pyöriessä infraääniä, joka on pulssittaista jatkuvaa äänenpaineen vaihtelua, johtuen sekunnin välein roottorin lavan luomasta paineaallosta. Ympäri maailman on raportoitu tuulivoimaloiden lähellä asuvilta ihmisiltä ongelmia ja yhdeksi syyksi epäillään mm. korvan tasapainoelimen reagoiminen pulssittaiseen äänenpaineen vaihteluun. Ympärivuorokautinen altistuminen tällaiselle matalataajuiselle äänelle aiheuttaa mm. tasapainohäiriöitä, huonovointisuutta, napsetta korvissa, korvien lukkiutumista, tinnitusta ja päänsärkyä. Unen laatu on kärsinyt ja se pitkäaikaisena aiheuttaa myös muita ongelmia lisääntyneen stressin myötä. Näillä henkilöillä on usein mitattu kohonneita stressihormoonipitoisuuksia sekä verenpaineen ja pulssin selittämättömiä vaihteluja. Näistä ongelmista ovat kärsineet myös ne, jotka ovat ottaneet tuulimyllyt aluksi mielellään naapurikseen.

http://myllysissi.wixsite.com/tornionlaakso/tuuliv...

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Jouni ja Hannu, sallinette, että palautan tähän Hannun hyvän ja analyyttisen kommentin aiheesta 2015 vuodelta:

"Suomessa otetaan kyllä terveysalan ongelmiin tutkimustiedot ja lääkkeet vastaan ja käyttöön, mutta jos puhutaan tuulivoimaloiden haitoista ne pyritään vaientamaan, eikä tietoja vastaanoteta vaikka vaarallisuus terveydelle on tutkittu ja todettu hyväksyttävästi. Tämä on paha esimerkki korruptiosta, nyt vaarannetaan ihmisten terveys kun ei matalien äänien vaarallisuutta terveydelle oteta huomioon.

- Matalat taajuudet vaikuttavat ihmiseen lähinnä resonanssi ilmiön eli myötävärähtelyn kautta. Ihmisen kehon ominaistaajuudet ovat matalia taajuuksia, pääosin alle 120 Hz. Teoriassa vaarallisimmat taajuudet ihmisen kannalta ovat 6 Hz ja 7 Hz, koska nämä ovat ihmisen pehmytkudoksen värähtelytaajuudet. Nasan tutkimusten mukaan taajuudet välillä 0 -100 Hz , voimakkuudella 150 -155 dB aiheuttaa mm. värähtelyä rintakehässä, muuttaa hengityksen rytmiä, aiheuttaa päänsärky sekä altistuksen jälkeistä väsymystä.

Aivokuoren hermosoluissa värähtelytaajuus on 0,5 - 30 Hz. Beta- taajuus, 13 - 30 Hz vastaa ihmisen normaalia valveilla ja tietoisena olemisen tilaa Ihmisen mietiskellessä silmät kiinni, aivojen toiminta hidastuu ja värähtely tippuu alfa- taajuudelle eli tasolle 7 -13 Hz. Theta- taajuus, 3,5 - 7 Hz vastaa unien näkemisen tilaa. Delta- taajuus, alle 3,5 Hz saavutetaan vasta syvässä unessa. Aivotoiminnan hidastumisen seurauksena ihminen rentoutuu, verenpaine laskee ja sydämen syke ja hengitys hidastuu (Thompson 2000.).

Taajuuksien 20 - 50 Hz on todettu estävän lihasten impulssit, haittaa lihasten rentoutumista (Wigram 2005). Koko kehoon vaikuttaviksi taajuuksiksi sanotaan taajuuksia 40 - 80 Hz:n välillä. Talamuksen alueen hermosolujen värähtely on alueella n. 40 Hz ja sillä on yhteyksiä lähes, joka puolelle aivoja, mutta tärkein tehtävä sillä on valikoivan tarkkaavaisuuden säätely (Paju 2003).

Alle 23 Hz eli erittäin matalat taajuudet saattavat olla epämiellyttäviä ja aiheuttaa pahoinvointia. (Skille&Wigram 1995, 54 55.)
Taajuuksien vaikutukseen liittyy myös vaikutuksen voimakkuus, jonka vuoksi on hankala tehdä selkoa siihen, kuinka mikäkin taajuus ihmiseen vaikuttaa. Sama taajuus voi olla sekä haitallinen (aiheuttaa levottomuutta ja pahoinvointia) että rentouttava riippuen sen voimakkuudesta. Tällainen taajuus on esimerkiksi 7 Hz: se voi repiä liian voimakkaana sisäelimet, mutta toisaalta se on myös sama taajuus kuin aivojen Alfataajuus, joka vastaavasti on koettu (ei voimakkaana) rentouttavaksi (Sargeant 2001).

Löysin tälläisen pitkäaikaistutkimuksen matalien äänien vakutuksista (ja samalla myös infraäänistä)

https://www.wind-watch.org/documents/low-frequency...

Siinä kokenut tutkija Alves-Pereira oli tutkinut yhtä “kohdetta”, yhtä perhettä monien vuosien ajan (2007-2013) ja tulokset on aika pelottavia.
Kun tuulivoimalat (4 kappaletta, lähin 320 metrin, uloin 640 metrin päässä talosta) alkoivat käydä vuonna 2007, niin välittömästi kaikilla perheenjäsenillä oli univaikeuksia tai että he heräsivät väsyneenä. Jopa talon koira, joka oli ollut aikaisemmin aktiivinen makasi maassa, kuten perheen hevosetkin (ymmärtääkseni makaava hevonen on yleensä hyvin sairas).

Perheen pojan opettaja ihmetteli miksi poika oli kovin väsynyt kokoajan eikä seurannut enää opetusta, hän oli ollut aikaisemmin hyvä oppilas. Tuossa kohtaa perhe otti yhteyttä tutkijaan.

Tutkijat testasivat mm. pojan aivojen nopeutta vastata ärsykkeisiin. Normaalitaso on 300 ms ja pojalla tulos oli 352 ms. Kun poika oli kaksi kuukautta poissa kotona, niin taso nousi 322 ms.

Perhe oli jo haastanut tuulivoimatoimijan oikeuteen ja oikeus määräsikin kaksi lähintä tuulivoimalaa purettavaksi. Tuulivoimatoimija jatkoi kuitenkin samalla uusien tuulivoimaloiden pystyttämistä. Lopulta yhteensä neljä lähintä tuulivoimalaa määrättiin purettavaksi.

Lisäksi oli kerrottu että perhe kasvattaa täysiverisiä Lusitanian hevosia. Vuosina 2000-2006 syntyi 13 tervettä hevosta. 2007 vuoden jälkeen kaikki neljä syntynyttä hevosta kärsivät jonkinlaisesta kavion epämuodostumasta, jonka todennäköisyys on 1/2000:sta. Leikkauksella kuitenkin pystyi korjaamaan tämän vian. Leikkauksen aikana hevosilta otettiin kudosnäyte, ja havaittiin että verisuonien seinämät olivat paksummat kuin normaalilla hevosella. Samaa on havaittu laboratorio rotilla tehdyissä kokeissa joissa ne oli altistettu matalataajuisille äänille."

Lähde:

http://hannuaro1.puheenvuoro.uusisuomi.fi/191946-s...

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Joo, Hannulla on enemmän tuota tietoa ja aineistoa.

Mielenkiintoista oli havaita miten Vietnamin sodan veteraani Barry Funfar suhtautui tähän tuulivoima-asiaan. Periksi ei anneta tässä asiassa, puolustetaan perhettä ja kotiseutua.

Käyttäjän tapiosimonen kuva
Tapio Simonen

Täältä voisi olla apua tuohon mielenkiintoiseen KUVAAN, eli mitä löytyy valheen ja totuuden väliltä.

https://asiakas.kotisivukone.com/files/tapion.ajat...

https://twitter.com/LauraHuu/status/83697374146055...

Tuulimyllyt häiritsevät joitakin ihmisiä ihan oikeasti (eimerkiksi erityisherkät). Enemmistö taas vastustaa niitä kotinsa läheisyyden ja maiseman pilaamisen takia. Jotkut taas ovat ideologisista syistä niitä vastaan ja myös monet taloudelliset seikat ja maan omistukseen (myynnin tuloihin) sekä yhtiöiden toiminnan ”oikeellisuuteen” liittyvät asiat ovat mukana.

Lapissa Euroopan tunnetuimman tai ainoan alkuperäiskansan alistaminen tuulivoimayhtiöiden mielivallan alle on pöyristyttävää. Saamelaisilla on kysymys elinkeinonsa (poronhoito) eli olemassaolonsa turvaaminen. Jäämeren rata saataneen (kiinalaisten silkkitie-innostuksesta huolimatta) torjuttua.

Mutta miten käy tuulivoimayhtiöiden ahneuden kanssa? Saamelaisten alueesta pitäisi muodostaa oma Maakunta, mutta sitä ei PM Juha Sipilä, ”maakuntakeisariksi” pyrkivä nousukas ole lainkaan ottanut esiin.

Tulee ihan mieleen Ranskan ”keisariksi” pyrkivä Emmanuel Macron (joka ei taida oikein ymmärtää, mitä Napoleon Bonapartelle kävi lopulta).

Onkohan Sipilä ymmärtänyt?

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Joo, käpälämäkeen joutuu lähtemään moni asukas tuulivoimapaikkakunnalla. Mutta kyllä pitäisi myös jo tässä vaiheessa laittaa pääministerin ja tuulivoimapäätöksistä vastuussa olevien ministerien omaisuus hukkaamiskieltoon.

Kuva lisätty blogiin, klo 12:00

Käyttäjän isoveli kuva
Tien Päältä

En ihmettele poismuuttoa yhtään, sillä kyllähän se melu alkaa kyrsimään ennenpitkää.
Hassua, että ampumaradoilla ja moottoriurheilupaikoilla on hyvin tiukat melurajat. Niitä ei näytetä sovellettavan edes A-painotettuna tuulivoimaan.

Ja tuo A-painotuskin on tässä tapauksessa vähän väärä tapa, sillä infra-ääniä ei kuule ihmisen korvin ja A-painotus antaa "hitusen" vääristyneen kuvan asiasta.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Melu#Melun_haittoja

Oikeampi tuulivoimalan melunmittaustapa olisi Z-painotus (lineaarinen).

https://en.wikipedia.org/wiki/A-weighting

Voisin väittää, että Z-painotettuna Suomessa vaadittu 30dB meluraja makuuhuoneissa yöllä ylittyy tuulivoimaloiden läheisyydessä aika pitkänkin matkan takaa.

https://www.finlex.fi/data/normit/14951/asumisterv...

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro Vastaus kommenttiin #7

No ei noista mittauksista ole ollut tietoa kunnissa, on vain uskottu toimittajiin ja toimittajan käyttämiin konsultteihin.

Tuossa Falmouthin tapauksessa tuli esille kaikki ne konstit, mitä näillä toimittajilla on käytössä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset