arojouni Koetan pysyä Suomea koskettavissa ajankohtaisissa asioissa, ympäristöön, talouteen ja turvallisuuteen liittyen.

Merijää kasvussa navoilla, paniikkia luodaan peruusteettomasti

  • https://web.nersc.no/WebData/arctic-roos.org/observation/DailyArcticIceAreaExtent.txt
    https://web.nersc.no/WebData/arctic-roos.org/observation/DailyArcticIceAreaExtent.txt
  • Arktisen jääpeite nyt enimmillään Holoseenin aikana
    Arktisen jääpeite nyt enimmillään Holoseenin aikana
  • Arktisen jääpeite kasvaa
    Arktisen jääpeite kasvaa

Perusteetonta paniikkia luodaan ilmastonmuutoksella. Mitään poikkeuksellista ei ole tapahtumassa jääpeitteiden osalta.

Merijään laajuus ja maapallon lämpötila korreloivat hyvin keskenään, 2000-luvulla lämpötila ei ole enää noussut.

Globaali merijää on ollut hyvin vakaa koko mittausjakson aikana, ja on nyt melkein korkeimmalla tasolla Holoseenin aikana. Arktisen jääpeitteen sulaminen ja vastaavasti Antarktisen merijään laajentuminen 1979 jälkeen ovat olleet seurausta sisäisestä vaihtelusta merivirtojen osalta ja osin luonnollisesta muutoksesta.

[Other Arctic reconstructions also indicate more extensive sea ice today than during most of the Holocene.]

https://principia-scientific.org/arctic-antarctic-sea-ice-now-at-histori...

[Nothing unusual or unprecedented: ‘Internal variability’ or natural cycles responsible for half of the Arctic sea ice loss since 1979. Yu and Zhong, 2018    “The underlying physical mechanisms for the Arctic warming and accelerated sea ice retreat are not fully understood. In this study, we apply a relatively novel statistical method called Self-Organizing Maps (SOM) to examine the trend and variability of autumn Arctic sea ice in the past three decades and their relationships to large-scale atmospheric circulation changes. Our results show that the anomalous autumn the Arctic Dipole (AD) (Node 1) and the Arctic Oscillation (AO) (Node 9) could explain in a statistical sense as much as 50% of autumn sea ice decline between 1979 and 2016. The Arctic atmospheric circulation anomalies associated with anomalous sea surface temperature patterns over the North Pacific and North Atlantic influence Arctic sea ice primarily through anomalous temperature and water vapour advection and associated radiative feedback. … We investigate the potential mechanisms for the autumn arctic sea ice decline for the period 1979-2016 using the SOM method. Our results show that more than half of the autumn Arctic sea ice loss may be associated with the changes in the temperature and water vapour transport and the associated water vapour radiation feedback resulting from anomalous atmospheric circulations linked to SST anomalies over the North Pacific and North Atlantic. …  [T]he results here help advance the knowledge about the relatively large contributions from the decadal-scale natural climate variability to Arctic climate change…”]

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

13Suosittele

13 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (52 kommenttia)

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Elämme poliittisen pelottelun aikakautta, näin vaalien alla ja pitkälti koko vaalikauden ajan, koska omaa ajattelua ei monilla enää ole.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Näin on, tuo merten jäätilannekaan ei tahdo mennä millään perille, että se jääpeite tosiaankin on ollut vakaa nyt jo yli 15 vuotta Arktisen osalta ja globaalisti koko mittaushistorian ajan.

Käyttäjän HannuSinivirta kuva
Hannu Sinivirta

Blogistilla on valitettavasti falsifiointiongelma ja empiirisen hypoteesin sisäistäminen todellisuuteen. Tämä liittyy havaintoaineiston laajuuteen ja havaintomenetelmiin. Siitä vähän tuonnempana.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Havaintoaineiston laajuudesta ja havaintomenetelmistä olet varmaan oikeilla jäljillä, kts. linkki.

http://arojouni.puheenvuoro.uusisuomi.fi/269326-la...

Käyttäjän HannuSinivirta kuva
Hannu Sinivirta

4. Ei tässä minun jäljistäni ole kysymys.

Totuuksien julistaminen ilman objektiivista todellisuutta, ei ole yleispätevää. Tästä on kysymys.

Havainnot ja kuka niitä tekee ja minkälaisilla havaintolaitteilla, ovat kaikkien käytettävissä.

WMO on yksi erinomainen esimerkki, joka käyttää hyväkseen ihan samojen satelliittien ja maa-asemien antamia tuloksia. Erotuksena on vain se, että ks. organisaation tulokset antavat keskimäärin päinvastaistaisia tuloksia.

Tässä mielessä WMO:n falsifionti ja empiirinen hypoteesi ovat lähempänä objektiivista todellisuutta, eli yleispätevyyttä.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro Vastaus kommenttiin #7
Käyttäjän HannuSinivirta kuva
Hannu Sinivirta Vastaus kommenttiin #9

9. Dataa näyttää olevan. Jos ks. datan falsifiointi on oikein ja empiirinen hypoteesi yleispätevä, silloin se saa kannatusta myös WMO:ssa. Tämä selviää myöhemmin WMO:n raporteista, ei sosiaalisessa mediassa.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro Vastaus kommenttiin #10

"ICESat-2 will extend and improve upon NASA's 15-year record of monitoring the change in polar ice heights, which started in 2003 with the first ICESat mission and continued in 2009 with NASA’s Operation IceBridge, an airborne research campaign that kept track of the accelerating rate of change..."

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

Onhan se ihan selvää että jäätä on enemmän nykyään koska eletään viimeisen ~7000 vuoden kylmintä aikaa. Hyvin on göppelssin opit menneet perille ja iso osa kansasta on saatu samanlaiseen hurmokseen kuin saksalaiset -30 luvulla.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Tuosta hurmoksen luomisesta on hyvinkin kyse, Göbbels oli aikansa taitavin propagandisti, joten sieltä sitä oppia hakemaan ja soveltamaan.

Nyt kun saatiin Arktiksen jääpeitteen osalta trendi 1979 - 2003, otetaan viivoittimella suora linja, ja kappas vaan vuonna 2014 on Arktinen jäätön kesällä. Ja Albert Gore maailmalle tätä sanomaa viemään kaikille kansoille.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Joo, ei nämä asiat ole edes erityisen vaikeita, tarvitaan hieman aikaa ja oikeata dataa, niin loogisella päättelyllä pääsee jo pitkälle.

Tuon Holoseenin lämpötilakehityksen ja jääpeitteen laajuuden osalta mennään järjellä selitettävän yhtälön mukaan.

Epäloogisuutta on vain tuossa AGW kuoron sanomassa. No kun sitä sitten todistetaan kuorossa riittävän usein toistaen, niin tottahan siitä tulee.

On hyvä, ettei AGW kuorolaiset olleetkaan oikeassa, olisi se maapallon tasapaino järkkynyt, kun kaikki jäämassa olisi kertynyt eteläiselle pallonpuoliskolle.

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

Tämä WMO on sotkeutunut politiikkaan senverran paljon että sen porukan uskottavuus on erittäin huono.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Joo, kyllä. Tuo komentoketju on myös poliittisen painostuksen alainen.

http://arojouni.puheenvuoro.uusisuomi.fi/251687-wa...

Käyttäjän MarkusKorhonen kuva
Markus Korhonen

Hannu Sinivirta on ilmastokeskustelun Petteri Ritala. Viihdyttävää!!!

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Kävin lukemassa Ritalan blogeja, no tietoa piisaa vaikka muille jaettavaksi.

Itse en ole niin poliittisesti aktiivinen, etten siksi ole Ritalan blogeja lukenut, täytyy skarpata jatkossa, saattaahan se olla viihdyttävääkin;)

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Minunkin mielestäni ritala on persukeskustelun asiantuntija, ihan niin kuin Sinivirta tämän.

Jouni Aro on puolestaan ilmastokeskustelun dosentti Luukkanen: Joka päivä uusi blogi aiheesta. Ihan kuin ilmaston tilanne muuttuisi päivittäin - tai tänään Aro olisi yhtään sen uskottavampi kuin eilenkään.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Tuo kuulostaa ihan järkevältä Niemeläiseltä.

Uskottavuus on kuin luottamus, sitä ei saa enää takaisin kun sen on kerran menettänyt.

Vaan minusta nyt tuntuu, etten usko oikein Niemeläiseenkään tässä ilmastoasiassa.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen Vastaus kommenttiin #47

Se on oikein järkevää, Aro. En minä ole ilmastokysymyksissä minkään sortin asiantuntija. En ole sellaiseksi itseäni koskaan nimittänytkään.

Itse ihaien noita faktantarkistajia ja heidän sinnikkyyttään näissä sinun blogeissasi. Debatit ovat viihteellisiä, joskin hiukan epätasaisia.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Tässä on hyvä tehdä myös havaintoja reaktioista, joista voisi mainita muutaman esimerkin ihan vain sen vuoksi, että tulevat tilanteet torjua tällaista ilmiselvää propagandaa hallittaisiin mallikkaasti.

• Ensimmäinen reaktio on hyökkäys, koitetaan kepillä jäätä, syytetään, nimitellään...

Suurin osa luovuttaa jo tässä vaiheessa.

• Seuraavaksi puhutaan väärän informaation antamisesta, ei kuitenkaan esitetä tarkkoja vastaväitteitä, vaan heitetään epäilyksen kaapu niskaan.

Tämä toimii erityisen hyvin, jos kaavun heittäjä on akateemisesti koulutettu.

• Sitten kokeillaan vähän tieteellisempää, kyseenalaistetaan lähteet, menetelmät etc.

Tästä ei enää selviä, haetaan sellaiset pumaskat esille, että esitetty aineisto ei voi pitää paikkaansa. Tähän on tarvittu yleensä väärennettyä aineistoa etc.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Olet käyttänyt ansiokkaasti kaikkia noita välineitä. Jään innolla odottamaan neljättä tasoa. Mitähän keksit seuraavaksi?

Matti Simonaho

"Merijää kasvussa navoilla"

Kai yksi näkökulma voi olla että jää on luokiteltavissa eri lämpötiloja enemmän tai vähemmän kestäväksi. :)

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Saat selvittää vähän tarkemmin.

Kyllä tähän liittyy myös varastoitunut energia. Ilmastosysteemiin on oletettu varastoituneen energiaa enemmän kuin mitä todellisuudessa on tapahtunut. Nyt jo tiedetään, että karkeasti 3/4 varastoituneeksi oletetusta energiasta on mennytkin avaruuteen.

No tästä seuraa sitä sun tätä. Muun muassa maapallon merijää ei ole sulanut.

Matti Simonaho

1 Lunta (-> sulaa osittain vedeksi ja muuttuu)

2 Huokoista jäätä (-> sulaa osittain vedeksi ja muuttuu)

3 Kiinteää jäätä

Jokaisella noista on oma sulamisnopeutensa. 1:n ja 2:n sulamiseen vaikuttaa ilman lämpötila ja 3:n sulamiseen vaikuttaa maan lämpötila. Jos 1 ja 2 on sulanut vedeksi - eikä se ole jäätynyt kiinteäksi jääksi (HUOMIOI !lämpötila tässä!), 3:n sulamiseen vaikuttaa vesi + ilman lämpötila + maan lämpö.

Veikkaan että pihalla oleva huokoinen lumi sulaa viikossa, huokoinen jää kahdessa, ja kiinteä jää neljässä viikossa.

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen Vastaus kommenttiin #22

"Veikkaan että pihalla oleva huokoinen lumi sulaa viikossa, huokoinen jää kahdessa, ja kiinteä jää neljässä viikossa."
Riippuu tietenkin siitä että onko ne varjossa vai auringon paisteessa. Ja tietenkin siitä että mitä sen jään alla on.

Käyttäjän JukkaKeskinen kuva
Tapio Keskinen

Merijään määrän arviointiin liittyy useita tekijöitä, ei pelkkä tilavuus tai varsinkaan pinta-ala kerro ilmastonmuutoksesta.

Pitäisi huomioida myös kauttaaltaan jään tiheys ja lämpötila, eli energia sisältö. Näitä ei huomioida millään tavalla. Tällä väittämällä pystyn osoittamaan täysin vääräksi, että merijään määrä korreloisi ilmastonmuutoksen kanssa.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Politiikan välineeksi merijää sopii.

Menetelmät kehittyvät vielä.

Mitataan myöskin eri vuosikertoja, nytkin Arktisella on paljon uutta jäätä. Mistä se nyt taas kertoo.

Merijää korreloi lämpötilan kanssa, kun tatkastellaan Holoseenin lämpötiloja ja merijäätä. Hyvin seuraa toinen toistaan.

Eri asia on miten noita rekonstruktioita on tehty, vrt. lätkämaila.

https://m.youtube.com/watch?v=pgk3xFHvWLE&feature=...

Matti Simonaho

Yksinkertainen kun olen, tein eilen yksinkertaisen kokeen poistaessani lunta kuistin katolta. Alin kerros joka oli kattoa vasten oli vaikeasti poistettavaa kiinteää jäätä. Sen päällä oli huokoista jäätä ja noin 25cm kosteaa lunta (lämpötila +-2 astetta). Otin lämpöpuhaltimen ja lämmitin kattotiiliä alhaalta ylöspäin noin 40Cm, jolloin painovoima teki tehtävänsä ja noin neliömetri lunta ja jäätä romahti katolta alas.

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

Mun töllin harjakatto on aika tarkkaan etälä-pohjois suunnassa. Nyt etelän puolelta on kaikki lumi pois vaikka aurinkoa ei ole edes näkynyt vähään aikaan, senverran sillä on silti säteilyvoimaa. Pohjoisen puolella on vielä -10senttiä.

Matti Simonaho Vastaus kommenttiin #27

Harjalta alaspäin lumi sulaa ensin vedeksi. Vesi valuu alaspäin sulattaen alinta, kattoa peittävää jääkerrosta + j n e. Meillä katon harja on Koillinen - Lounas -suuntainen. Suurin osa lumesta ja jäästä romahti alas molemmilta puolin toissapäivänä ja eilen. Jos tuon soveltaa navoille, JOS pinnalta vedeksi sulanut lumi pääsee jääkerroksen alle niin jäätikkö lähtee liikkeelle jos maasto on tarpeeksi kalteva.

Matti Simonaho

Edelliseen viitaten, kai yksi näköKULMA on että kun osa jäämassaa irtoaa kokonaisuudesta ja liikkuu/liukuu, MAAN lämpötila on noussut.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro Vastaus kommenttiin #29

Kyllä tuota vasikointia ja sulamista alta päin tapahtuu monestakin syystä. Pitää tuntea taustalla vaikuttavat mekanismit kulloinkin.

Jäälauttoja irtoaa aina välillä, suuriakin. Nytkin Antarktiksen merijää on normaalia pienempi, koska suurehko jäälautta irtosi muutama vuosi sitten.

Matti Simonaho Vastaus kommenttiin #33

Minkä tyyppisistä energioista jään sulaminen johtuu, ja minkä tyyppisistä energioista jään liike johtuu, ja mikä niiden keskinäinen yhteisvaikutus on ja mikä niiden vaikutus asiakokonaisuuteen on - vaatii enemmän tietoa kuin mitä näyttöpäättelylläni ja näppäimilläni kykenen sulattamaan - jäähdyttämisestä puhumattakaan. :D

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

Se käy politiiseksi aseeksi vain silloin kun se sulaa. Kaikki "katastrofi" filmit ja "dokumentit" kuvataan keväisin kun se jää sulaa ihan normaalisti.
Ja noita sitten erilaiset poliittiset toimijat käyttää surutta hyväkseen. Taalaskin sai poliittisen viran palkinnoksi poliittisen ilmastopaniikin levittämisestä.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Nyt kun ilmasto on lämmennyt, tuosta sulamisesta pidetään ääntä, ja käytetään politiikan välineenä.

Mutta kun merivirtaukset kääntyvät etelään, missä merivettä on paljon enemmän, hidastuu maapallon lämpeneminen ja kyllä merijäätäkin syntyy enemmän, ainakin pohjoisella pallonpuoliskolla, miten sitten suu pannaan.

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

Kun eteläinen merijää rupee supistumaan ihan normaalisti niin kaikki katseet ja lööpit kääntyy sinne ja ilmastopaniikin lietsominen kiihtyy.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro Vastaus kommenttiin #31

Joo, ei siinä muuta tarvita. Näiltä jutunkirjoittajilta pitäisi kerätä näppäimistöt pois.

Käyttäjän isoveli kuva
Tien Päältä Vastaus kommenttiin #31

Ihan vastaava tyylinen uutinen oli tänään YLE:n uutisissa.
https://yle.fi/uutiset/3-10640483

" Hyönteisten määrän nopea romahdus on johtamassa koko ihmiskuntaa uhkaaviin seuraamuksiin, ilmenee kansainvälisestä tutkimuksesta. Siinä on ensi kertaa koottu yhteen ympäri maailmaa tehdyt selvitykset hyönteisten määrän muuttumisesta viime vuosikymmenillä.

Tutkimus on julkaistu Biological Conservation (siirryt toiseen palveluun) -tiedelehdessä ja siitä uutisoi brittilehti The Guardian (siirryt toiseen palveluun).

Tuloksista ilmenee, että tällä hetkellä hyönteisten kokonaismassa kutistuu maailmanlaajuisesti 2,5 prosenttia vuodessa ja trendi on jatkunut jo 25–30 vuotta.

Tutkimusta johtanut Sydneyn yliopiston tohtori Francisco Sánchez-Bayo pitää tulosta järkyttävänä.

– Se on erittäin nopea. Kymmenessä vuodessa neljännes on poissa, 50 vuoden kuluttua jäljellä on enää puolet ja sadan vuoden päästä ei enää mitään.

Lähivuosikymmeninä noin 40 prosenttia hyönteislajeista on kuolemassa sukupuuttoon. Maalla elävistä hyönteisistä uhatuimpia ovat perhoset, pistiäiset ja lantakuoriaiset."

Silti joitakin aikoja sitten asiasta uutisoitiin näin:

https://natgeo.fi/luonto/kasvit/vasta-15-prosentti...

https://www.hs.fi/tiede/art-2000002899420.html

https://tieku.fi/elaimet/elainlajien-kokonaismaara

https://yle.fi/uutiset/3-5138676

https://www.tiede.fi/artikkeli/jutut/artikkelit/ma...

Ja vast'ikään tiede tai tiekussa lehdessä oli viittauksia siihen, ettei maapallon eliölajeista tunneta kuin pieni osa. En jaksa etsiä lehden uutista, mutta se kuitenkin oli alle puolen vuoden sisällä julkaistu.

Kummallisia ristiriitoja uutisoinneissa, hyvinkin lyhellä aikavälillä lopultakin. Muistuttaa hyvin vahvasti ilmastouutisointia, mikä sekoittaa tavallista kansalaista varmasti.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro Vastaus kommenttiin #48

Tuo hyönteisasia on jäänyt ilmastonmuutosuutisoinnin jalkoihin, mutta miten niistä pitäisi uutisoida on myös hyvä kysymys.

Kyllä on tiedetty, että hyönteiset ovat elintärkeitä elolliselle elämälle. Hyönteisiäkin on vaan niin monen sorttista, on hyödyllisiä ja tuholaisia. Kaikkia niitä tarvitaan, ehkä. Linnut ja lepakot pitävät sitten tuholaiset kurissa.

Omenatarhanperustaja ripustaa linnunpönttöjä lähistölle ensitöikseen.

Yleensäkin voisi todeta, että luontainen hyönteistorjunta on tärkeässä asemassa, lepakot, linnut jne.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Kun katsoo tuon videon läpi, ymmärtää sen kovan pelin tämän ilmastonmuutoksen taustalla.

https://m.youtube.com/watch?v=pgk3xFHvWLE&feature=...

Matti Simonaho

1980 -luvulla näillä tienoin oli maa meren pohjaa noin 1/2 kilometriä merelle päin. Nykyään kesällä, siellä käveleskelee lehmiä laitumella. Mene sitten ja tiedä, mutta älä ammuuuh itseäsi jalkaan. =)

Käyttäjän PauliVennervirta kuva
Pauli Vennervirta

Principia Scientific:a ei voi missään nimessä pitää luotettavana tietolähteenä eikä puolueettomana.

https://www.desmogblog.com/principia-scientific-in...

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Tietysti asia on näin.

Kokonaisuuksista, eli on poliittisesti hyväksyttyä tiedettä ja on sitten tätä toista, jota esim. Kenneth Richards on tuomassa julkisuuteen skeptikkosivuston palveluksessa.

Tällä kertaa viittaukset tutkimuksiin on vakuuttavampia, kuin aikaisemmat, eli vähemmän puolueellisia.

Käyttäjän mhatakka kuva
Markku Hatakka

FYI: Britanniassa kaasuvoimalaitokset käyvät 'punaisella' koska ei tuule.
24 h
http://clivebest.com/rgraph/Fuel.html

Live

http://clivebest.com/rgraph/Wind.html

Käyttäjän mhatakka kuva
Markku Hatakka

Jouni, vaikka Sinä oletkin epäpoliittinen, niin lukemani perusteelle (esim. ”Global Warming, Houghton ) IPCC raportit ohjaavat YK:n ympärisöpaneleita julkilsumiin/sopimuksiin joissa puhutaan ”Global Village”, ”rajoja ei voi sulkea koska saasteetkaan ja CO2:kaan eivät/ei pysähdy rajoille”; ”sosiaalinen ja oikeudenmukaisuus vastuu”, ”länsimaat rikastuneet käyttämällä öljyä ja kaasua”; ”länsimaiden kompensoitava kehitysmaille aiheuttamansa haitat”, yms poliittista jargonia, joka kuuluu vasemmistolaiseen (kommunistiseen) ajatteluun.

Tämän vuoksi lämoötilakäyriä pitää veivsta oikealle tasolle ja CO2 on saatava näyttämään syylliseltä, koska länsimaat syyllisiä ja heiltä ne kompensiorahat hiilidioksidiveroina.
Vasemmistolainen politiikka on valitettavasti ottanut tieteen keppihevosekseen. Tämän huomaa Suomen politiikassakin.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Joo, on tässä tätä samaa ajattelua mukana, on teollistumisen historiaa ja samalla päällekkäin kapitalismin historia.

En tiedä kumpi tuossa on se maalitaulu.

Se on vaan jotenkin niin, että kun on huomattu tuo hiilidioksidin olevan hyvä ase tai keppihevonen, niinkuin asian paremmin ilmaisit, sitä sitten käytetään sumeilematta.

En tiedä mihin rakosiin nämä nyt kovin esillä olevat, jotka ratsastavat tällä keppihevosella, häipyvät, kun paljastuu tuo CO2 syyttömäksi.

Käyttäjän mhatakka kuva
Markku Hatakka

Amerikassa demokraateilla vihreä unelma

https://wattsupwiththat.com/2019/02/11/about-the-g...

”About the Green New Deal, dreams given form
Guest Blogger / 50 mins ago February 11, 2019
By Larry Kummer. From the Fabius Maximus website.

Summary: The Green New Deal, recently advocated by Alexandria Ocasio-Cortez, could start the biggest decade for government projects since the 1960’s Great Society & Apollo. Big beyond most people’s imagination. But it has received little critical analysis (other than calling it “socialism”).”

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro Vastaus kommenttiin #42

No nuori ja kokematon Alexandria Ocasio-Cortez on vyöryttämässä uutta poliittista kulttuuria Amerikkaan.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Kun tämän poliittisen murroksen kynnyksellä olemme siirtymässä jälkiteolliseen yhteiskuntaan ja samalla kapitalismi on muuttumassa informaatioyhteiskunnaksi. En tiedä.

Palaamme historiaan, Bolin-Palme ilmeisesti yhdessä pesivät ensimmäisen öljykriisin jälkipyykkiä ja tulivat siihen johtopäätökseen, että öljykapitalisteista täytyy päästä, kuten myös amerikkalaisista ja muistakin kapitalistisista maista, riippumattomiksi. Hiilidioksidi olisi erinomainen tieteellinen perusta pelotella kansa ydinvoiman taakse.

Näin tapahtuikin ja samalla iskulla tapettiin kaksi kärpästä, tai ainakin näin kuviteltiin, no huteja olivat vielä tällä kertaa.

Sitten tuli tuulivoima ja uusi yritys, onnistutaanko pääsemään nyt eroon fossiilikapitalismista. Otetaan rahat ja tehdään öljystä tarpeetonta. No mutta on fossiiliset vahvasti mukana, 80 % energiasta, no hiiliveroilla asia hoituu...

Käyttäjän mhatakka kuva
Markku Hatakka

Aika paljon asian vierestä mutta talousteoriatkin kiinnostaa.

Taitaa ekonomisteilla olla samat ongelmat globaalin talouden ennustamisessa kuin ilmastotieteilojöillä ilmastonmuutoksessa. Kummassakin vaikuttaa kaaosteoria (epälineaaristen yhtälöiden kautta), joten ennustukset ’hajoavat’ (bifurcaatio):

”The European Central Bank (ECB) has developed[17] a DSGE model, called the Smets–Wouters model,[18] which it uses to analyze the economy of the Eurozone as a whole.[note 5] The Bank's analysts state that

developments in the construction, simulation and estimation of DSGE models have made it possible to combine a rigorous microeconomic derivation of the behavioural equations of macro models with an empirically plausible calibration or estimation which fits the main features of the macroeconomic time series.[17]
The main difference between "empirical" DSGE models and the "more traditional macroeconometric models, such as the Area-Wide Model",[19] according to the ECB, is that "both the parameters and the shocks to the structural equations are related to deeper structural parameters describing household preferences and technological and institutional constraints."[17] The Smets-Wouters model uses seven Eurozone area macroeconomic series: real GDP; consumption; investment; employment; real wages; inflation; and the nominal, short-term interest rate. Using Bayesian estimation and validation techniques, the bank's modeling is ostensibly able to compete with "more standard, unrestricted time series models, such as vector autoregression, in out-of-sample forecasting.”

Pelkästää Kotitalouksien preferenssien alkuarvojen arviointi hajottaa yhtälöt taivaan tuuliin...

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Dynamic_stochastic...

Juha Huusko

Mikähän mahtaa olla tämän animaation funktio? https://ilmatieteenlaitos.fi/arktis-nyt
Onko rahaa ja työvoimaa niin paljon, että kaikenlaista pitää kehitellä olipa sillä sitten järkeä tai ei.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset