arojouni Koetan pysyä Suomea koskettavissa ajankohtaisissa asioissa, ympäristöön, talouteen ja turvallisuuteen liittyen.

Merijään laajuudesta voi päätellä globaalin lämpötilan

  • Kuvasta voi päätellä tämänhetkisen globaalin lämpötilan, https://nsidc.org/data/seaice_index/
    Kuvasta voi päätellä tämänhetkisen globaalin lämpötilan, https://nsidc.org/data/seaice_index/
  • Grönlannin jäätilanne 1960 - 2018, kuva lisätty 5.1.2019 klo 11:00
    Grönlannin jäätilanne 1960 - 2018, kuva lisätty 5.1.2019 klo 11:00
  • AGW kuoro on poiminut (rusinat pullasta) vuodet 2006 - 2016 yllä olevasta 1960 - 2018 datasta
    AGW kuoro on poiminut (rusinat pullasta) vuodet 2006 - 2016 yllä olevasta 1960 - 2018 datasta

Kuten on jo käynyt selväksi globaalia lämpötilaa ei voida määrittää, ja vaikka voitaisiinkin, sillä tiedolla ei paljoa ole käyttöä, kun historiatiedot joka tapauksessa jäävät uupumaan merten osalta. Vieläkään merten osalta ei voida lämpösisältöä määrittää. Satelliittimittaukset tuovat muutosta tilanteeseen, ilmakehän ja pintalämpötilojen osalta. Merten syvänteiden lämpötilat ovat mitä ovat.

Meret kuitenkin kuljettavat lämpöä, ja merivirtojen ansiosta Suomessa on elinkelpoinen ilmasto. Kuten kuvasta näkyy Arktinen alue on jäätynyt ja saavuttanut jääpeitteen osalta viimevuosikymmenten keskiarvon lukuunottamatta Golf-virran lämmittämiä alueita Barentsinmeren etureunamilla. Viimeaikaiset pakkaset kurovat kuitenkin eroa umpeen nopeassa tahdissa.

Kuvasta voi siis päätellä, että meret ovat lämmenneet. Auringon kokonaissäteilyn heiketessä, se ei vielä vaikuta globaaliin lämpötilaan, koska meret ovat lämmenneet viime vuosisadan aktiivisen auringon aikana. Seuraavan aurinkopilkkusyklin 25 arvioidaan olevan nykyisen aurinkopilkkusyklin kaltainen tai hieman aktiivisempi. Eli seuraavan vuosikymmenen aikana ei vielä tapahdu muutosta kylmempään suuntaan. Usealla heikentyneellä aurinkopilkkusyklillä on kumulatiivinen vaikutus, esim. merten osalta lämpeneminen kääntyy viilenemisen puolelle.

EDIT: Linkki tutkimukseen tulevan aurinkopilkkusykli 25 osalta https://www.nature.com/articles/s41467-018-07690-0

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (57 kommenttia)

Käyttäjän mattihytola kuva
Matti Hytölä

Jossain uutisessa taannoin kauhosteltiin sitä että Grönlannin jäätiköt sulavat ennätysvauhtia. Sitä ei mainittu että uutta jäätä syntyy myös, "ennätysvauhtia".

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Jossakin toisessa kerrottiin, että kyllä niitä molempia pitäisi tarkastella, myöskin uuden jään syntymistä;)

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Auringon aktiivisuudella on tuon tutkimuksen perusteella suoranainen yhteys maapallon ilmastoon.

https://www.nature.com/articles/s41467-018-07690-0...

”Sunspot cycle 25 may thus reverse the substantial weakening trend in solar activity which has led to speculation of an imminent Maunder-like grand minimum and cooling global climate. Our simulations demonstrate fluctuation in the tilt angle distribution of sunspots is the dominant mechanism responsible for solar cycle variability.”

”Aurinkopilkkusykli 25 voi siis kääntää aurinkoaktiviteetin huomattavaan heikentymiskehitykseen, joka on johtanut spekulaatioon välittömästä Maunderin-kaltaisesta suuresta minimistä ja globaalin ilmaston jäähtymisestä. Simulaatiomme osoittavat, että auringonpilkkujen kallistuskulmajakauma vaihtelee, mikä on hallitseva mekanismi, joka vastaa aurinkosyklin vaihtelevuudesta.”

”Our ensemble prediction indicates the possibility of a somewhat stronger cycle than hitherto expected, which is likely to buck the significant multi-cycle weakening trend in solar activity. Our results certainly rule out a substantially weaker cycle 25 compared to cycle 24 and therefore, do not support mounting expectations of an imminent slide to a Maunder-like grand minimum in solar activity. This had given rise to associated speculations regarding a period of global cooling (in the Earth’s climate); these findings negate such possibilities at least over the next decade or so.
We conclude that near-Earth and inter-planetary space environmental conditions and solar radiative forcing of climate over sunspot cycle 25 (i.e., the next decade) will likely be similar or marginally more extreme relative to what has been observed during the past decade over the current solar cycle.”
”Kokonaisennustuksemme osoittaa, että on odotettavissa jonkin verran voimakkaampi sykli kuin tähän asti odotettiin, mikä todennäköisesti aiheuttaa merkittävän monisyklisen trendin heikkenevästä aurinkoaktiviteetista. Tuloksemme varmasti sulkevat pois olennaisesti heikomman syklin 25 verrattuna sykliin 24, ja siksi emme tue sellaisten lähitulevaisuutta koskevien odotusten vahvistamista auringon aktiivisuuden heikkenemisestä Maunderin-kaltaiseen suurimpaan minimiin. Tämä oli johtanut spekulaatioihin maailmanlaajuisen jäähtymisen ajanjaksosta (maapallon ilmastossa); nämä havainnot kumoavat tällaiset mahdollisuudet ainakin seuraavan vuosikymmenen aikana.”
”Johtopäätöksemme on, että maapallon ja planeettojen väliset avaruusolosuhteet ja aurinkosäteilyn pakotteet ilmastoa koskien aurinkopilkkujen sylin 25 aikana (eli seuraavan vuosikymmenen aikana) ovat todennäköisesti samankaltaisia tai hieman enemmän äärimmäisiä verrattuna siihen, mitä on havaittu viime vuosikymmenen aikana tämän nykyinen aurinkosyklin kuluessa.”

Käyttäjän PerttiVirtala kuva
Pertti Virtala

Tässä myös käsitelty auringon dynamomallia. Sillä erotuksella, että syklien 25 & 26 ennustetaan edelleen pienenvän toisin kuin edellisessä.

https://www.facebook.com/theGWPF/videos/2286476274...

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Kyllä professori Zharkova on rohkeampi arvioissaan, luulen, että Nature ei hyväksynyt tuota rohkeampaa tulkintaa, kun on AGW-hegemonian puolestapuhuja.

"Professor Valentina Zharkova discusses the impact of the solar magnetic field on the climate, and the fast approaching solar minimum."

Käyttäjän tapiosimonen kuva
Tapio Simonen Vastaus kommenttiin #5

Intialaisten tekemän paperin väite, että aurinkosykli 25 olisi voimakkaampi kuin 24, saa huutia Valentina Zharkovan kommentissa.

Sanalla sanoen, jos intialaiset olisivat oikeassa, ilmaston viileneminen ei olisi mahdollista auringon toimesta.

Auringon vaikutus tulevaan ilmastoon on pelkkää spekulointia, mutta auringonpilkkujen rekonstruointi ja niin saatujen aurinkosyklien voimakkuudet ja niiden vertailu ilmaston ja maapallon lämpötiloihin vastaavana aikana on tiedettä.

Auringonpilkku-lämpötila korrelaatiot kertovat menneisyydestä, ei kuitenkaan tulevaisuudesta, jossa operoivat muun muassa kasvihuonekaasut.

https://www.nature.com/articles/s41467-018-07690-0...

Summary

After all these deficiencies in the model and data reduction listed above is it possible to trust to any simulations done by BN2018 for a single cycle 25 with the current model? With these problems the authors can predict and claim literarily anything they want by changing the model tuning parameters manually.
For cycle 24 there were about 100 predictions with the similar claims that cycle 24 will be stronger than cycle 23. But the reality was exactly opposite as we know, and activity in cycle 24 was lower than in cycle 23. The same will be with this prediction by BN2018 which becomes known just in a few years.
Faithfully Yours,
Prof. Valentina Zharkova,
Northumbria University,
UK

Yksi julkaisu ei kesää tee, eikä edes talvea!

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro Vastaus kommenttiin #25

Olisikohan kuitenkin niin, että tuota intialaisten suorittamaa tutkimusta on rukattu jälkikäteen, jotta on saatu hyväksytettyä Nature -journaaliin.

On tutkimukseen jäänyt maininnat heikentyvistä aurinkosykleistä, vaikka nyt sitten sykli 25 olisikin aikaisemman kaltainen tai vähän aktiivisempi.

Noita syklejä ei voisi 5 vuotta pidemmälle ennustaa.

Mike Lockwood on ajoittanut Maunderin minimin kaltaisen notkahduksen 2050 jälkeiselle ajalle.

Käyttäjän tapiosimonen kuva
Tapio Simonen Vastaus kommenttiin #27

"Olisikohan kuitenkin niin, että tuota intialaisten suorittamaa tutkimusta on rukattu jälkikäteen, jotta on saatu hyväksytettyä Nature -journaaliin".

Kyllä se on mahdollista omankin kokemukseni perusteella:

Kun kirjoittelin (Helsingin yliopiston opettajana ja tutkijana) kansainvälisiin tiedejulkaisuihin, sain vertaisarvioijilta joitakin muutosehdotuksia ja lehden toimitukselta "ystävällisiä kehoituksia" tutkimukseni tulkintojen "korjaamiseksi".

Joten kuka tietää ja jos joku tietää, ei kerro!

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro Vastaus kommenttiin #34

No näinhän se on.

Olen havainnut ennenkin ristiriitaisuuksia tutkimuksissa. Kun pitää kiireellä korjata jotakin asiaa, eikä huomata kahlata koko tutkimusta läpi, jolloin joltakin osin jää ikäänkuin alkuperäinen tarkoitus voimaan.

On vain inhimillistä tuollainen, tutkimuksen rahoittajalla tai vaikkapa AGW hegemonian velvoittamana joillakin on esittää uhkavaatimuksia julkistuksen osalta.

Käyttäjän tapiosimonen kuva
Tapio Simonen Vastaus kommenttiin #36

"On vain inhimillistä tuollainen, tutkimuksen rahoittajalla tai vaikkapa AGW hegemonian velvoittamana joillakin on esittää uhkavaatimuksia julkistuksen osalta".

Hyvä havainto!

Peli on koventunut niistä ajoista jolloin olin tieteilijänä HY:ssa.

Sain tutkimuksiini ihan asiallista vertaisarviointia ja vain ystävällisiä ohjeita tutkimusteni tulkintoihin.

Toisaalta, eräs ulkomainen vertaisarvioija olisi halunnut multa enemmänkin tulkintoja!

Nykyisin, kun kyse on uuden maailmanjärjestyksen sanelemasta globaalista taloudesta ja länsimaisen maailmanhallituksen luomisesta, tietysti Kiinan tulevan maailman johtamisen estämiseksi, on "ilmastonmuutos" hyvä työväline.

YK:n ilmastopaneeli (IPCC) on lobbausjärjestö, jota ei saa häiritä "väärillä tutkimuksilla"!

Siksi uhkailu ja maailmanlopun kauhuskenaariot sekä "hiilidioksidimörkö" ovat astuneet mukaan globaalille pelikentälle.

Pelastukoon ken voi!

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro Vastaus kommenttiin #39

On aika systemaattista etenemistä, kun aika ajoin muistutetaan, että mitä maailman hallitus on saanut aikaiseksi, rikkidirektiivin, CFC kaasujen käyttökielto jne.

Nyt ilmastolaki, hiilidioksidia, metaania, typpioksiduuli yms. koskien.

Jää mainitsematta otsoniaukon olleen olemassa navoilla niin kauan kuin happea on ollut ilmakehässä.

Luonnossa hiilidioksidi muuttuu fotosynteesin avulla hiilihydraateiksi ja hapeksi, jopa auringon ultraviolettivalo hajottaa hiilidioksidia muodostaen happea pienissä määrin.

Matti Simonaho

Kai Maailman keskilämpötila voidaan määritellä Maailman kylmimmän (Pohjois- ja Etelänapa/Navat) paikan ja Maailman lämpimimmän paikan (Päiväntasaaja) välille.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Voidaan.

Tilastollisia menetelmiä päättelyssä joudutaan joka tapauksessa käyttämään.

Matti Simonaho

Minä käytän niin kutsuttuja turvallisia numeroita perustavanlaatuista tilastoa laatiessa, sekä veden kiehumisastetta joka on 100°C. ja jäätymisastetta joka on 0°C.

Esimerkiksi -90°C. vastaavasti +90°C. ovat turvallisia(lämpötila)numeroita Navoilla vastaavasti Päiväntasaajalla.

Mikä on yli tai ali turvallisen k e -93°C. on 3° liian kylmää (jostain syystä), vastaavasti +93°C. on 3° liian kuumaa (jostain syystä).

Luonto kestää esimerkiksi tilapäisen +90°C. kuumuuden, mutta tilapäinen +93°C. on 3° liian paljon.

Tuo +/-10 astetta +/-90 ja +/-100 välillä - sillä on merkitystä.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro Vastaus kommenttiin #12

Kyllä, merivesi jäätyy ~ -1,8 °C:ssa.

Matti Simonaho Vastaus kommenttiin #14

Kai se johtuu suolasta. Jos merivesi laimenee esimerkiksi syystä että jäätiköt sulavat navoilla, kai tuo -1,8 °C. muuttuu. :)

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro Vastaus kommenttiin #15

Suolasta, juu. Muuttaa se sulamisvesi suolaisuutta, ja tästä syystä esim. Siperian jokisuistot jäätyvät ennen ympäröivän meren jäätymistä.

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

Ei merijään kokonaismäärä ole vaihdellut juurikaan tässä viimeisten vuosikymmenien aikana mutta alarmistit sai hyvin tuulta purjeisiin kun nao kääntyi positiiviseksi ja pohjoiseen virtasi enemmän lämmintä vettä sulattaen tietenkin enemmän merijäätä. Kesät siellä pohjoisessa on olleet yhtä kylmiä oikeastaan koko ajan.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Tästä siinä on kyse.

Kyllä ne merivirtaukset voivat nyt kääntyä Etelämannerta lämmittämään.

Oikeastaan taitaa jo näin olla, alarmistien mielenkiinnon käännyttyä kohti Antarktiksen jäitä.

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

Niinhän se on aina ollut että kun etelässä on paljon niin pohjoisessa vähän ja toisinpäin mutta glopaali määrä on kohtalaisen "vakio" . Alarmismi tarttuu jokaiseen korteen pitääkseen illuusiota lämpenemisestä elossa.

Käyttäjän mhatakka kuva
Markku Hatakka

Maapallon ilmastolle ei lasketa keskilämpötilaa vaan poikkeama jostain tasosta, t.s. Verrataan 1981-2010 keskiarvolämoötilaan. Clive Best on kehittänyt kolme uutta tapaa laskea anomaliat/poikkeamat maapallon pinnalla.
Hänen kehittämänsä laskennat perustuvat kolmiointiin 2D ja 3D avaruudessa.

Calculating global temperature anomalies using three new methods.
Posted on September 5, 2017 by Clive Best

http://clivebest.com/blog/?p=8014

Animaatiot toimivat selaimen WebGL metodilla, mutta ainakin iPadin iOS 11 Safari selaimella animaatiot eivät näyttäisi (enää) toimivan??? Josko PC:n selaimella, en ole kokeillut...

Käyttäjän KH kuva
Kalevi Härkönen

Samaan aikaan reaalimaailmassa: päättynyt tammikuu oli mittaushistorian 4. lämpimin.

https://climate.copernicus.eu/surface-air-temperat...

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Meri on lämmin ja maapallolla on lämpökausi meneillään, mistä syystä kaikki mitatut lämpötilat ova lähellä ennätyslukemia;)

Taitaa se Arktinen kuitenkin jäähtyä, melko nopeastikin viime aikoina.

Käyttäjän HannuSinivirta kuva
Hannu Sinivirta

13. Reaalimaailmassa tapahtuu reaalimuutoksia. Niin European Commission, kuin Copernicus ja ECMWF, sekä Climate Change Service ovat luotettavimpia lähteitä mitä maailmalta löytyy.

Aron samaisesta portaalista löytyy Grönlannin "mass and height" muutoksia vuodesta 2006 vuoteen 2017.

http://polarportal.dk/en/greenland/mass-and-height...

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Tuossa tilastoa vähän pidemmältä ajalta.

Tilastosta selviää kymmenvuotiskausi, jolloin Grönlannin jäämassat sulivat.

Sulaminen alkoi tuon esittämäsi grafiikan alussa ja loppui grafiikan lopussa, eli esitetty jakso oli hyvin ajoitettu.

http://nsidc.org/greenland-today/files/2018/10/Fig...

Kuva lisätty blogiin klo 11:00

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola

Luotettavin lähde löytyy linkistä. Siihen ei pääse ihminen vaikuttamaan. Aurinko käyttäytyy nyt erittäin poikkeuksellisesti. Olen keksinyt sille nimen ”juustopallo-ilmiö”.

https://sohowww.nascom.nasa.gov/

Toinen luotettava lähde löytyy linkistä:

https://www.nasa.gov/content/goddard/parker-solar-...

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"Kuvasta voi siis päätellä, että meret ovat lämmenneet."

Mielestäni tuosta kuvasta ei moista johtopäätöstä voi tehdä, koska tuo mediaani jääulottuvuudessa lienee määritelty jokaisen talven ääriarvosta laskettuna ja toistaiseksi ei tänä vuonna arktinen jääpeite ole vielä saavuttanut talvista ulottuvuutta maksimissaan.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Taidat olla oikeassa, oletin, että oli kyse päivämääräkohtaisesta seurannasta;)

Käyttäjän HannuSinivirta kuva
Hannu Sinivirta

Paitsi merijään laajuus, että esim. Grönlannin jääpeitteen väheneminen, ovat seurausta lämpötila-anomalioiden lisääntymisestä. Globaalisti se tarkoittaa sitä, että sekä meret että ilmakehä ovat lämmenneet. Auringon aktiviteetti on ollut lasku-suunassa jo n. 40 vuoden ajan ja eksplisiittisesti vuodesta 2000 eteenpäin. Tässä ajassa myös mantereiden kuin merien pinta-lämpötilojen olisi pitänyt olla laskevalla trendillä, mutta reaaliset havainnot näyttävät päinvastaista. Viiveet ja hystereesis ovat näissä havainnoissa mukana.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Ei se mitään. Olkoon syy mikä hyvänsä, niin positiivista kehitystä on siis tapahtunut lämpötilassa näillä arktista lähellä olevilla asuinalueilla. Suunta on oikea, mutta riittämätön.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

En minäkään haluaisi uskoa, että moderni lämmin kausi olisi ohitettu, kyllä se lämpö on saanut kansakunnat kukoistamaan.

Käyttäjän HannuSinivirta kuva
Hannu Sinivirta

Pojilla tuntuu olevan vähän hakusessa lämpötila-anomalioiden reaaliset, globaalit vaikutukset.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Niillä on hukassa myös ilmastonmuutoksen poliittiset vaikutukset. Ilmastonmuutoksen vaikutukset luontoon tunnetaan yhä paremmin, mutta sen sosiaaliset, taloudelliset ja poliittiset seuraukset ovat myös vakavampia kuin moni tulee ajatelleeksi. Näihin on kiinnittänyt huomiota brittiläinen tutkija Nafeez Ahmad, joka vieraili Helsingin yliopistolla huhtikuussa 2017.

Syyrian sisällissotaa edeltäneinä vuosina kuivat kaudet olivat pahentuneet ja vieneet elannon monilta Etelä- ja Itä-Syyrian maanviljelijöiltä. Samaan aikaan maailman merkittävimmillä viljelysalueilla ruoantuotanto oli notkahtanut sään ääri-ilmiöiden seurauksena. Kuluttajahinnat olivat nousseet myös Syyriassa, joka oli paljolti tuontiruoan varassa. Ihmiset lähtivät kaduille, al-Assad vastasi ampumalla heitä. Islamistiset aseryhmät kaappasivat demokraattisesti alkaneen kansannousun ja voimistuivat Saudi-Arabian, Qatarin ja Turkin tukemina.

"Ilmastotutkijat sanovat, että vuosiin 2030-2045 mennessä kuivuus voi muuttaa suuret osat Lähi-idästä ja Pohjois-Afrikasta elinkelvottomiksi. Pahin skenaario on, että se johtaa valtavaan siirtolaismäärään ja Euroopan linnoittautumiseen. Eurooppa voi valita sotilaallisen ja eristäytyvän linjan. Äärinationalistit voivat rapauttaa liberaalin demokratian ja kansalaisyhteiskunnan syyttäessään kaikesta siirtolaisia ja ehkä yhä kiistämällä ilmastonmuutoksen", Ahmed sanoi Helsingin Sanomien haastattelussa 22.5.2017.

Voi tuntua oudolta, että joku vielä nykyään kiistää koko ilmastonmuutoksen, mutta kyllä sellaisia helppoheikkejä on. Onpa joku päässyt pressaksi asti, ainakin Yhdysvalloissa. Sopii toivoa, että Trump on tosissaan halussaan taistella Isistä vastaan. Silloin hän joutuu taistelemaan myös ilmastonmuutosta vastaan, sillä ilmastonmuutos on syy, Isis vain yksi sen lukuisista ikävistä seurauksista. Tosin tällä hetkellä Trump taitaa taistella Isistä vastaan vetäytymällä Syyriasta ja puuhaamalla muuria Meksikon rajalle. Siinä on varmaan joku syvempi viisaus jota tämmöinen tavan tallaaja ei vain ymmärrä.

Käyttäjän mhatakka kuva
Markku Hatakka

Suomen hallituksella ja EU:lla on kiire vähentää CO2 päästöjä. Voisiko olla siksi että IPCC:n malli RPC 2.6 saataisiin täsmäämään 2030 CO2 pitoisuuden ja globaaliin lämpötilaan? Clive Best PN vertaillut IPCC malleja ja toteutuneita lämpötiloja. Hänen päätelmänsä:

”Figure 1. shows that the data are now lower than the mean of every RCP, furthermore we won’t be able to distinguish between RCPs until after ~2030.

http://clivebest.com/blog/?p=8788

Eli datat ovat alle ennustusten ja malleista ei tolkkua ennenkuin 2030 luvulla. Ja silloin, 2030, taas korjaillaan malleja, ... ups, mallit eivät pitäneetkään paikkaansa mutta saatiinpa sähköautot ja tuulimyllyt, ja kiellettiin lihansyönti ja polttomoottoriautot.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

No tästä on kysymys.

No kun aika vierähtää niin Hitler olikin oikeassa, vegetaristina, biokaasuautoineen, tuulivoimalakin oli rakenteilla jne. Oli vain aikaansa edellä kuten Lysenko epigenetiikan kanssa. Nykyään on jo yleisesti hyväksytty, että geeni + ympäristö = tulos.

Käyttäjän mhatakka kuva
Markku Hatakka

FYI:
Suosittelen katsomaan YouTubesta videota:
”Climate Debate - Mann vs Moore & Curry 2018”

jossa Dr Mann (IPCC lätkämallin isä), Dr Patria Moore (Greenpeacen perustaja) ja Dr Judith Curry
pitivät vuorollaan 15 minuutin puolustuspuheen puolesta ja CO2 hypoteesia vastaan viime vuoden kesäkuussa.
Varsinkin Moore piti vakuuttava esityksen kaaviokuvien kera ....

Käyttäjän HannuSinivirta kuva
Hannu Sinivirta

31. Suosittelen ennen kaikkea tutustumaan Max-Planck instituutin kertomaan antroposeenista. Muilta osin on turhaa spekuloida sillä, mitä itse kukin on sanonut tai ollut sanomatta, voi myös käyttää omia aivojaan.

https://www.mpic.de/en/employees/honors-and-awards...

Käyttäjän KH kuva
Kalevi Härkönen

Tässä video Patrick Mooresta. Suosittelen.

https://www.youtube.com/watch?v=9XIpTqbLR5Y

Pieni spoileri siltä varalta että et kuitenkaan katso: Moore ei esityksissään viittaa tieteellisiin tutkimuksiin vaan 'vakuuttavat' kaaviot ovat peräisin skeptisistä blogeista, jotka ovat muissa yhteyksissä osoitettu paikkaansapitämättömiksi.

Mutta on tuossa videossa paljon muutakin.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Tällä hetkellä ympäristöongelmia ja ilmastonmuutosta ratkotaan virheellisesti kansallisina ja pahimmillaan alueellisina projekteina, joissa samalla kytätään, ettei tehdä sen enempää kuin naapurikaan.

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

Se on vaan näköjään vaikeaa tunnustaa että meret ovat lämmenneet ja lämmittäneet myös ilmastoa. Ilmasto siis ei ole lämmittänyt eikä tule lämmittämään meriä.
Poliittista jargonia on turha tarjota keskusteluun mukaan koska ilmasto ei kuuntele politiikkoja.

Käyttäjän mhatakka kuva
Markku Hatakka

Matematiikasta ja fysiikasta kiinnostuneille:
Fyysikko Bestin laatima ilmastomalli maailmasta jossa ainoastaan vettä, ei CO2:ta.

”Water World
Posted on August 18, 2011 by Clive Best

Abstract: A model is described for an Earth like planet “Water World” with a surface 100% covered in water able to self-regulate it’s temperature as incident solar radiation increases by a third. The model assumes that convective clouds increase while normalized greenhouse effects decrease as the sun brightens over 4 billion years. Global average temperatures rise by just 5 degreesC. while cloud cover increases by 13% and normalized greenhouse effects fall by 0.15 over the planet’s history.
...

Discussion
...
The objective is to demonstrate that a planet covered in water can self regulate its temperature in response to large increases in radiative forcing. We know that the Earth has maintained its oceans for the last 4 billion years during which time the sun’s output has risen by a third. It is almost impossible that CO2 alone could have been responsible for this negative feedback, so it is proposed that the main driver was from water.”

http://clivebest.com/blog/?p=2525

Vesi on voitehista paras, keskulämmitykseen myös paras, ja maapallon elämää ylläpitävä voima ...

Käyttäjän HannuSinivirta kuva
Hannu Sinivirta

Blogisti ja hänen sopulinsa voisi poimia ihan ensiksi omat rusinansa jo vuosien takaa ja keskittyä itse asiaan. Omani oli vain hyvä esimerkki siitä, miten helppoa niitä on poimia...:)

http://hannusinivirta.puheenvuoro.uusisuomi.fi/269...

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

Aika epätoivoiseksi on sunkin tekstit jo menny kun täytyy lähteä tolle linjalle.

Käyttäjän HannuSinivirta kuva
Hannu Sinivirta

46. Se oli humoreski, jota ei tulisi ottaa liian vakavasti. Mutta totta toinen puoli, elämme nyt antroposeenia.

http://hannusinivirta.puheenvuoro.uusisuomi.fi/269...

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Ei kannata sohaista kusiaispesään, Hannu kun antaa samalla mitalla takain;)

Käyttäjän mhatakka kuva
Markku Hatakka

Asian vierestä, mutta kuitenkin sivuten ilmastoa ...

Saksassa (ja luultavasti myös Suomessa tulevaisuudessa) kuluttuttaja joutunee maksamaan järkyttäviä summia tuulivoima energian hinnasta, sillä siirtoverkon kustannukset 50 miljardia euroa, 20 Mrd enemmän kuin poti maksaa :
”Die Kosten für den zusätzlichen Netzausbau betragen dabei rund 52 Milliarden Euro. Das sind laut einer Sprecherin des Netzbetreibers Tennet etwa 20 Milliarden Euro mehr als bisher. Die Anbindung der Windparks in Nord- und Ostsee könnte bis 2030 bis zu 24 Milliarden Euro kosten.”
https://www.zeit.de/amp/wirtschaft/2019-02/stromer...

Nythän aikovat Lappiin rakentaa jättiläismäisen tuulivoimapuistohankkeen ja siirtää tuulivoimaenergiaa Etelä-Suomeen ... mitähän vara-voima maksaa? Paljonko Olkiluoto 3 maksoikaan?

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Joo, kyllähän näitä tuulivoimaprojekteja nyt suunnitellaan, Ruotsissa ja Norjassa, niin miksei Suomessakin.

Suuria alueita vaan tyhjennetään ihmisistä.

Toinen mielenkiintoinen korostus tuli esille LUT:in professorin laskelmissa, että tuulivoimaloiden syöttötariffista voidaan luopua, mutta samalla haetaan yhteiskunnan tukea siirtolinjojen rakentamiseen ja sähkön varastointiin. Ja myös edellytetään sähkön kulutusjoustoa.

Eli kyllä se tuulivoima lopulta tulee kalliiksi kun kaikki jaksollisen tuotannon kustannukset huomioidaan.

Lisäksi tulee poroelinkeinoille aiheutetut haitat. Tuskin turismikaan vaurioitta selviää. Pahin haitta tulee paikalliselle asutukselle, nyt jo tiedetään, kymmenien kilometrien päähän.

Lobbaus on niin kovaa, että ne tuulivoimalat sinne kyllä pystytetään. Lapinpolttajilla on revanssi meneillään, kun edellisellä kerralla tuli häätö.

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

Aika huonosti on tullut selityksiä miksi pohjoinen merijää on näin laaja koska jos kiihtyvä lämpeneminen olisi totta niin se ei olisi mahdollista. Ja edelleen se pohjoinen lämpenee eniten ja nopeiten hourailu on huono vitsi.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Vitsin heittelyksi se onkin mennyt.

Nyt on siis luvassa hiljaisuuden aikakausi, ellei voi selittää tapahtunutta todellisuutta enää malleilla, on parempi olla hiljaa.

Tuossa haetaan uutta mittaa ilmastoherkkyyden tilalle, IPCC:n ilmastomallit ja CO2:n tuplaamista koskevat herkkyyslaskelmat ovat ajautuneet umpikujaan.

"The key metric researchers will calculate is how much the temperature changes when there is an imbalance of energy."

https://www.uah.edu/news/research/climatologists-o...

"Cooling of Climate sensitivity - Anthropogenic CO2 Global Warming Challenged by 60-Year Cycle

Käyttäjän HannuSinivirta kuva
Hannu Sinivirta

Tuossa pojille jälleen realismia emerituspof. Veli Pohjosen kirjoittamana. Lähteenä James Hansenin paperi (ESD) Earth System Dynamics / 2017. Siellä myös viittaus Holoseeniin.

http://velipohjonen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/26912...

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

Mitäs tekemistä tolla oli pohjoisen merijään kasvun kanssa?
Viime jääkauden jälkeen lämpötila nousi ~3000 vuoden aikana paljon korkeammaksi kuin se on nyt. Todennäköisesti co2 pitoisuus nousi myös ja se mahdollisti isojen metsien kasvun alueille jotka ovat nyt jäätikön alla tai muuten vaan liian kylmiä joka sen kasvun estää. Sen ensimmäisen lämpökauden jälkeen lämpötila on laskenut kohtalaisen tasaisesti.

Kummaa kun 2007 jälkeen pohjoinen merijää oli selvä esimerkki kiihtyvästä lämpenemisestä niin nyt siitä ollaan ihan hiljaa tai yritetään kääntää huomio muualla niinkuin sinäkin juuri teit.

Käyttäjän HannuSinivirta kuva
Hannu Sinivirta

54. Tuo on maallikon käsitys.

Kysymyshän on ammattilaisten tekemistä tulkinnoista. Jos maallikot saisivat päättää miten näitä asioita tulkitaan, mihin se johtaisi?

Mielipiteet on eri asia, ammattilaisten tulkinnat on kokonaan toinen kysymys.

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen Vastaus kommenttiin #55

Et pysty kysymyksiin vastaamaan mutta kiemurtelemaan kyllä :) . Eikä oikeastaan kukaan kaipaa mitään tulkintaa vaan faktoja. Nyt fakta on se että pohjoinen merijää lisääntyy, sen aiheuttaa yhdessä auringon hiipuminen ja merivirtojen muutokset, ei ilmasto vaikka se tietenkin viilenee mukana pikku hiljaa.

Käyttäjän HannuSinivirta kuva
Hannu Sinivirta Vastaus kommenttiin #56

56. Se on ihan luonnollista, että juuri nyt pohj. merijää lisääntyy, sen määrittelee juuri nyt maapallon etäisyys auringosta ja maan akselikulma. Nämä muutokset ovat vuotuisia muutoksia, joiden poikkeamat liittyvät viiveisiin ja hystereeseihin. Arktisen merijään laajuus on yleensä maksimissaan maaliskuun alkupuolella.

Kuten sanottu, nämä syklit muuttuvat eli syntyy anomalioita, jotka ovat kymmenien tuhansien vuosien anomalioita, joihin me emme kykene sitten millään ilveelläkään vaikuttamaan.

Se mikä on oleellista ovat ne anomaliat, jotka seuraavat antropogeenisia muutoksia holoseenin jälkeen, ne ovat äärimmäisen nopeita anomalioita viiveineen ja hystereeseineen, suhteessa astronomisiin.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset