arojouni Koetan pysyä Suomea koskettavissa ajankohtaisissa asioissa, ympäristöön, talouteen ja turvallisuuteen liittyen.

Lauantai - lehdessä rimanalituksia ilmastonmuutoksesta

  • Merijää kasvaa
    Merijää kasvaa
  • Grönlannin jäätilanne vakaa
    Grönlannin jäätilanne vakaa

Sanomalehdet eivät jätä ilmastomuutosagendaa viikonloppunakaan vähemmälle, päinvastoin. Keskiaukeaman otsikoinnilla aloitetaan, että jäätiköt sulavat, vedenpinta nousee ja rannikon miljoonakaupungit ovat vaarassa jäädä veden alle.

Toisessa lehdessä ansioitunut filosofi vertaa ilmastonmuutosta terrorismiin, ja huomauttaa, että terrorismin otamme vakavasti, mutta emme ymmärrä ilmastonmuutoksen vaaroja yhtälailla vakaviksi.

Filosofin viestistä tietenkin on otettava vaarin. "Varmojen mielipiteiden sijaan Lasonen-Aarnion mielestä kannattaisi muodostaa alustavia käsityksiä. Sellaisen muuttaminen on tiedon tarkentuessa helpompaa."

Sanomalehdet voivat nostaa suurilla kirjaimilla otsikoijin hälyttävistä asioista, mutta mainitaan huomaamattomasti, että Antarktiksen jää kasvaa, joka on tietenkin se oleellisin tieto.

Vakavasti otettava viesti täytyy olla totta, osatotuuksia kun tuodaan otsikoissa esille ja jätetään oleellinen tieto sivulauseeseen, saadaan haluttu viesti menemään perille, useimmille. Harva lähtee kyseenalaistamaan tietoa jota pidetään jatkuvasti otsikoissa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (22 kommenttia)

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

Eilen myös aamuteeveessä muistutettiin että viime vuosikin oli yksi kuumimmista ever. Koskaan ei vaan muisteta kertoa että erot on asteen OSIA . Myöskään sellaista pikkuasiaa ei koskaan kerrota että miten noin lämpötilat on mitattu ja mistä kun sateelliittimittaukset ei oikein pysy mukana noissa alaarmeissa.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

En tiedä, veikkaisin tämän takana olevan koulukunta. Oppimestarit ovat jo potkaisseet tyhjää, mutta opetuslapset ovat touhua täynnä, saavat tiedonjulkistamispalkintoja yms. tekosistaan, lätkämaila jne.

Lehdistö on nyt ominut tämän saman tavan, että miten tapahtumista raportoidaan.

Käyttäjän tapiosimonen kuva
Tapio Simonen

Media ja muut ilmastouskovaiset eivät vahingossakaan mainitse sitä, että 2000-luvulla globaalien lämpötilojen nousu on hidastunut tai keskeytynyt (pause englanniksi).

KUVA

https://asiakas.kotisivukone.com/files/tapion.ajat...

Kuvassa vuosien 1998 ja 2016 lämpöpiikit ovat El Nino ilmiön aiheuttamia, mutta ”ilmastoväki” iloitsee näistä ”uusista lämpöennätyksistä” välittämättä lainkaan noin 17 vuoden (2002-2019) lämpönousupaussista.

Se, että 2000-luvulla saavutetaan (ilmastouskovaisten mukaan) jatkavasti ”uusi ennätyksiä”, johtuu yksinkertaisesti siitä, että viime vuosisadalla lämpötilat kohosivat noin 1 celsius-astetta.

Väännetäään nyt vielä rautalangasta (ilmastopelottelijoita varten): Koska maapallon globaalit lämpötilat eivät ole laskeneet, vaan elämme nyt lämpönousu paussin aikaa (nousu hidastunut tai suorastaan keskeytynyt), on selvää, että lämpötilat pysyttelevät viime vuosisadan nousun lukemissa.

Kuvan lähde: http://www.climate4you.com/

Käyttäjän paavonevalainen kuva
Paavo Nevalainen

Uhhum, ilmastonmuutos on luvallinen ja kanonisoitu uhka. Samalla tavalla kuin Venäjä. Edellinen edustaa passiivista ympäristöä (luonto), jälkimmäinen poliittista kenttää. Kumpikin on pelko, ja poliitikko ei pelkosektorilla voi myydä mitä tahansa. Jos pelkää esim. että hammaspaikkoihin asennetaan radioita ja "joku kuuntelee", leimautuu naurettavaksi.

Juuri pelot ja toiveet määrittelevät meidät poliittisesti. Esim. Forssan julistus 1908 on täynnä toiveita, kirkkaasti ja järjestelmällisesti esitettynä. Lähes kaikki toteutui. Nyt olemme vaarassa menettäää lutuisen nykyisyytemme.

Siksi tarvitaan uhkakuvia, jotka sopivat kunkin puolueen aiempaan toivepalettiin, joka toki vielä on läsnä. Vasemmiston ja liberaalien toiveena on vapautuminen ja itsensä ilmaisu jne. Jos he haluavat uhan, ei se saa olla henkilö tai valtio, vaan esim. luonto. Oikeisto haluaa henkilöityneen uhan: se on varas, se on Putin, se on vieras valtio. Vasemmisto ei voi käyttää henkilövihollisia, koska historiallinen ratkaisu on silloin vallankumous. Oikeisto ei voi käyttää luontoa, koska he ymmärtävät, että moraliteetit eivät auta siinä, luontoa "ei voi voittaa".

Niinpä ilmastonmuutos on pop, mutta esim. väestönkasvusta ei saa puhua. Samoin Venäjä on pop, mutta esim. hallitsematon maahanmuutto ei. On joukko ongelmia, joista ei saa eikä voi puhua, vaikka ne ratkeaisivatkin, ja varsinkaan ei, jos ne eivät ratkea.

Luonnollisesti ilmastonmuutos voi olla uhka, mutta se on luonteeltaan epämääräinen, hankalasti mitattava ja viipeinen. Ennen kaikkea se on vain yksi uhka monien muiden joukkossa. Ja sopivasti markkijnoituna ("ilmastonmuutos on mahdollisuus") se käy myös yritteliäälle ja yhä vieläkin optimistiselle oikeistolle.

(Muuten, Science -lehti raportoi äsken, että Antarktiksen lumisateet (keskellä) ovat kasvaneet siksi, että jäätikön sulaminen (reunoilla) on nopeutunut ja se vaikuttaa mannerta ympäröivän vesimassan pystysuoraan lämpöjakaumaan. Tämä lisää lumisateita manteren sisäosissa).

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Hyvää analyysiä ja pohdiskelua, en muuta osaa ottaa kantaa.

Luin Länsi-Suomi -lehdestä tuota ilmastojuttua, siinä oli jo kuitenkin mainittu NAO yhtenä syynä miksi nyt on pakkasia pohjolassa ja Grönlannissa jäät sulavat. Ei taida olla vielä linkkiä.

Ilmasto on niin monimutkainen asiakokonaisuus, että siitä nyt voidaan kirjoittaa melkein mitä tahansa, tosiasia kuitenkin on, että esim. meriveden pinnannousu ei osoita mitään kiihtymisen merkkejä.

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

2000 luvulla on ollut tasa yksi lämpimämp vuosi kuin mitä oli 1998, syy oli voimakas el nino. Tollanen pikkuasia ei kuitenkaan estä "laatu"medioita suoltamasta jatkuvaa tuubaa ennätyskuumista vuosista.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Tämä on herkullinen tilanne kun on lämpökausi meneillään, tottakai ne vuodet ovat lämpimiä ja niitä ennätysvuosia voi mahtua useita peräjälkeen. Nyt on menty jo pari vuotta viileämpään suuntaan.

Ja 1930-luvun lämpötilat on häivytetty graafisista esityksistä.

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

Just äsken tuli vanhoja uutisia telsusta. Kerrottiin että lämpimin tammikuu helsingissä oli 1930, keskilämpötila plussan puolella. Siihen perään Juha Fööri kertoi että se kuuluu Suomen normaaliin vaihteluun. Silloin joskus osattiin ja uskallettiin kertoa säästäkin niinkuin se on ilman mitään alarmismia.
Mikähän mahtaa olla tämän tammikuun keskilämpötila tsadissa, varsinkin jos noi"hirmu"pakkaset yltää sinne asti :) . Ai niin se on vain säätä ja yksittäistapaus.

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola

Pakkasvaroituksesta johtuen kävin Ilmatieteen laitoksen sivuilla.

Ilmatieteen laitoksen sivuilta voi lukea:

”Kansallinen IPCC-työryhmä asetettu uudelle nelivuotiskaudelle”

Ryhmässä ei näyttäisi olevan mukana aurinkotutkijoita. Tämä on perin kummallista.

Mitä aurinkotutkimukseen tulee, niin Oulun yliopistosta ja Aalto-yliopistosta löytyy kansainvälistä huippuosaamista tällä alalla.

http://www.spaceclimate.fi/resolve/

Oulun yliopisto tiedottaa jo yli kolmen vuoden takaa:

https://www.epressi.com/tiedotteet/ymparisto-ja-lu...

https://ilmatieteenlaitos.fi/

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

Ei sinne taideta kelpuuttaa ketään joka on hiemankin skeptinen. Ilmastopaneeli on tästä hyvä esimerkki.
-86/87 talvella painettiin hommia yli 30° pakkasessa ulkona, kotiin sai lähteä mutta palkkaa ei tietenkään saanut eikä pystyny silloinkaan lorvimaan työpaikalla räkien nurkkiin vaikka siitä tuntipalkan sai. Siispä pihalle jatkamaan urkkua josta 3x palkka vs notkuminen. Työmatkakulkineena oli muuten silloin -66 Dodge Dart 225 kutvosella, sen noin kuukauden pakkasjakson aikana kun oli kovat pakkaset niin se ei pettänyt kertaakaan ;) .

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Lähti ne käyntiin hyvin.

Ettei tarvinnut jättää käymään;)

Työkoneista osa saattoi olla sellaisia, että täytyi vain pitää käynnissä, kun syksyllä oli käynnistetty.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Joo, nuo linkit kannattaa lukea, toistaiseksi on vielä lyhyeltä ajalta tietoa esim. auringon säteilyspektrissä tapahtuvista muutoksista, 1990-luvun lopulta asti.

Tietoa, voidaan jättää huomiotta, toteamalla, että on epävarmuutta sen suhteen.

Juha Manninen

> Ryhmässä ei näyttäisi olevan mukana aurinkotutkijoita.

IPCC:n mandaatti YK:ssa on tutkia vain ihmisen vaikutusta ilmastoon, ei ilmastoa kokonaisuutena.
Jos he toteaisivat ihmisen vaikutuksen mitättömäksi, he menettäisivät syyn olla olemassa. Tuo mandaatti on siis kuin virus tai syöpä. Heidän on pakko ennustaa ihmisen aiheuttamaa maailmanloppua.

Oikeasti asiat ovat vielä huonommin. Länsimaita hallitsevat pankit ja niiden sidosryhmät saivat lobattua valtioiden budjetista maksettavan päästöveron ilmastohuijauksen avulla. Poliitikot suostuivat, mikä on käsittämätöntä.
Tämä kaikki todistaa, että taitavalla propagandalla voi saada ihmiset uskomaan ihan mitä vaan.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Joo, nyttemmin on kai mandaattia muutettu, aurinkokin mainitaan jo sivulauseessa.

Käyttäjän LauriHeimonen kuva
Lauri Heimonen

Olen niin erimieltä ihmisperäisten hiilidioksidipäästöjen aiheuttamaksi uskotusta, uhkaavasta ilmaston lämpenemisestä, että se on jo tullut uniinikin.

Viime yönä näin unta hiilidoksidipäästöjen aiheuttamaksi uskotusta vaarasta. Kun varsinaista näyttöä itse vaaralle ei ollut olemassa, se unessa korvautui käsityksellä loisesta, joka hallitsi poliitikkojemme käsityksiä.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Joo, se on sellainen loinen, joka pitää oikeat tutkijat loitolla.

Tutkijatkin avaavat suunsa, kun eivät ole itse suoranaisesti tekemisissä tämän uhkakuvajulistuksen kanssa;)

[The study shows how “natural systems can play an important role in climate change mitigation”, says Prof Sally Benson of Stanford University, who was not involved in the study.]

https://www.carbonbrief.org/us-could-meet-paris-em...

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Olisiko pakkasilla osuutta uutisointiin? Siinä ei tarvittaisi kuin yksi "Ilmastonmuutos peruutettu pakkasen vuoksi" -uutinen, kun koko pelottelu romahtaisi.

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

Paljonko muuten toi IPCC:n koko organisaatio kaikkine lonkeroineen kuluttaa rahaa ja aiheuttaa niitä kamalia co2 päästöjä. Siinäkin olisi oikealle tutkivalle journalistille työsarkaa jos vain uskaltaa ruveta penkomaan. Ennen tutkimuksen julkaisua saattaa kuitenkin tapahtua joku työtapaturma tai suu tukitaan muuten vaan.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Joo, en perehtynyt vielä tähän tapaukseen, aikaisemmin syinä ilmoitettiin sähkölinjojen kaatuneen, siis ihan fyysisesti, myrskyssä. Vielä varmuudeksi sanottiin, ettei se ollut tuulivoiman syytä.

Käyttäjän JouniHalonen kuva
Jouni Halonen

Uusia hiilihumpan librettoja valmistellaan koko ajan. Ei riitä energiatodistukset, pitää pysyä rakentamisen hiilibudjetissa. Konsulteilla riittää arvuuteltavaa, ei siinä mitään. Jotainhan korkeasti kouluttautuneen pitää elääkseen tehdä. Palkanmaksajat haalitaan hiililainsäädännöllä. Ja kaikki tämä aivan turhaan, hiilidioksidista ei ole haittaa kenellekään eikä millekään.

https://www.verkkouutiset.fi/rakentamiseen-tulossa...

Käyttäjän HannuSinivirta kuva
Hannu Sinivirta

Älkääs pojat hätäilkö.

Kiinan yliopistoissa on kehitetty erinomainen kaukokartoitus, kasvihuonekaasujen kuten CO2:n detektoimiseksi, käyttämällä Air-IRSS järjestelmää.

Siitä on julkaistu tutkimus 10.1.2019. Tuloksia on vertailtu Japanilaisen satelliitin (GOSAT) antamiin tuloksiin. Korrelaatio kertoin r = 0,72 eli melkein 1:1.

Spektriset lämpötilakorrelaatiot näkyvät myös selkeästi.

Tutkitaan ja sitten vasta hutkitaan.

http://hannusinivirta.puheenvuoro.uusisuomi.fi/268...

Käyttäjän heikkihyotyniemi kuva
Heikki Hyötyniemi

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset