arojouni Koetan pysyä Suomea koskettavissa ajankohtaisissa asioissa, ympäristöön, talouteen ja turvallisuuteen liittyen.

Ihmiset on ajettu uskomaan hölynpölyä ilmastonmuutoksesta

  • I never read, I just watch at the pictures
    I never read, I just watch at the pictures

Hesari pääkirjoituksessaan nosti esiin tarpeen puuttua toimenpitein ilmastonmuutosta aiheuttaviin ilmansaasteisiin oikeudenmukaisesti.

"On aivan oikein kysyä, mitkä ilmasto­toimet ovat tehokkaita, oikeudenmukaisia ja vaikuttavia."

https://www.hs.fi/paakirjoitukset/art-2000005976659.html?share=91a4f01b9...

 

Kirjoitus on maksumuurin takana, mutta sen pääsanoma on se, että euro on hyvä konsultti ja että kaikki joutuisivat osallistumaan, mutta että länsimailla olisi päävastuu taakanjaosta. "Ajattelumalli auttaa katsomaan myös kansainvälistä taakanjakoa toisesta näkökulmasta. Ne, jotka ovat voineet käyttää fossiilisia polttoaineita aikana, jolloin ­niiden ilmastovaikutuksista ei ole tarvinnut maksaa, ovat hyötyneet tilanteesta. Siksi länsimailla, jotka ovat olleet teollisessa vallankumouksessa mukana alusta lähtien, on vastuuta myös jälkien korjaamisesta."

No miksi tämäkin on hölynpölyä, vaikka ajatuksena onkin kannatettava, länsimaat ovat hyötyneet fossiilisista polttoaineista, joten saavat täten luvan maksaa ja siivota jälkensä. Näin etenkin nyt, mikäli fossiiliset polttoaineet kielletään köyhemmiltä mailta.

Ajatus tai huiputus, miten vaan, perustuu siihen, että hiilidioksidi pysyy ilmakehässä pitkään. No tästäkin liikkuu useita arvioita, että kuinka pitkään hiilidioksidi pysyy ilmakehässä.

Ilmakehän koostumuksella on tietenkin vaikutusta, niin auringon säteilytehoon kuin infrapunasäteilyn etenemiseen ilmakehässä. Tutkimusten mukaan kaupungistuminen on vaikuttanut ilmakehän sumeuteen ja on näin vaikuttanut auringon kokonaissäteilyyn (TSI). "1. Introduction The atmospheric turbidity is responsible of the attenuation of solar radiation reaching a local area of the Earth surface under cloudless sky conditions. Thus, for a given site where implantation of Photovoltaic and thermal energy will be realized, quality and quantity of solar radiation should be estimated and studied [1]. Since good measurement of solar radiation is strongly dependent on Earth atmosphere state, so it is important to quantify the effect of its constituents where solar irradiance is measured."

"All models and space data showed that the temporal variations of the Angström turbidity coefficients during 2005-2008 have the same trend. An increase of the annual mean values of β was observed during this period, which is explained by the city environment and aerosols types. In addition, a slight increase of β was observed in 2007 except for Louch β . This jump was attributed to the ozone layer thickness leading to affirm that these models are sensitive to this atmospheric component."

https://www.scirp.org/journal/PaperInformation.aspx?PaperID=89744&utm_ca...

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

12Suosittele

12 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (27 kommenttia)

Käyttäjän LauriHeimonen kuva
Lauri Heimonen

Kun olen jo neljän vuosikymmenen aikana asiaa seurannut, olen yksinkertaisesti tullut siihen tulokseen, että ilmakehän hiilidioksipitoisuuden muutostrendit ovat aina seuranneet ilmaston lämpötilan muutostrendejä eikä päinvastoin. Vaikka aurinko hallitsevasti ilmaston lämpötilaan vaikuttaakin, lämpötilamuutoksiin vaikuttavat muutkin tekijät. Näin on tilanne sekä geologisten että viimeaikaisten mittausten mukaan. Viimeisen 100 miljoonan vuoden aikana ilmaston lämpötila on alentunut ratkaisevasti mannerliikuntojen seurauksena. Viimeisen 800 000 vuoden aikana, jääkausiin ja niiden välisiin lämpimiin kausiin liittyen, ilmaston lämpötila on riippunut siitä, miten kaukana maapallo, lievästi elliptisellä radallaan aurigosta on. Nykyisenä Holeseeni-nimisenä lämpimänä kautena ilmaston lämpötilamuutokset ovat voittopuolisesti seurausta auringon aktiivisuusmuutoksista, mikä on todettavissa esim. siitä, kuinka ilmaston lämpötilan nousu seuraa El Niño -ilmiöitä.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Auringon aktiivisuudella on voittopuolinen merkitys ilmastonmuutoksessa. Mittaukset pitää tehdä avaruudesta käsin.

Vielä on mittausdataa lyhyeltä ajalta, tarvittaisiin sitä dataa 20 - 30 vuoden ajalta vähintään.

Käyttäjän JaliKarjalainen1 kuva
Jali Karjalainen

Nii no minulle hyvin kokenut kasvihuoneyrittäjä kerto, että hiili co2 voi viilentää ja sillä ei lämmiteta kasvihuoneessa

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Videolla Stephen Schneider ei tiedä, että tuleeko jääkausi vai ei.

Sittemmin hän toimi seitsemän presidentin neuvonantajana ilmastoasioissa USA:ssa.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Lämpiminä vuodenaikoina on suurissa maailman metropoleissa yleistä, että havaitsee katutasolla kasvihuoneilmiön. Se on oikeastaan aika hyvä ilmaisu kuvaamaan tilannetta, jossa kaupungin taivaan peittävä smogikerros estää auringonvalon pääsyn, mutta kuumentaa maan tason pätsimäisen kosteaksi infernoksi. Jokainen, joka on kesällä ollut Shanghaissa, Pekingissä, Tokiossa, Santiago de Chilessä j.n.e., tietää mistä kirjoitan.

Smogi koostuu käsittääkseni kuitenkin enimmäkseen typpi- ja rikkiyhdisteistä sekä joissain tapauksissa hiilenpolton aiheuttamista pienhiukkasista, y.m. On aivan mahdollista, että polttomoottiriajoneuvoliikenteen muuttuminen sähköiseksi kyseisissä kaupungeissa pitkälle poistaisi smogiongelman. Mutta sillä ei liene hiilidioksidin kanssa juurikaan tekemistä. Ei välttämättä myöskään globaalin lämpenemisen kanssa muuta kuin siten, että moisten urbaanien alueiden mittauspisteiden lämpötilalukemat todennäköisesti ovat huomattavasti korkeammat kuin satakunta vuotta sitten.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Tuota hiilidioksidia käytetään nyt keppihevosena , kun se pysyy ilmakehässä pitkän aikaa, ei kuitenkaan niin kauaa kuin IPCC on antanut ymmärtää.

Selväähän se on, kun aurinko vakioitiin, vesihöyry ilmakehässä vakioitiin jne. Ainoa mikä liikkuu on hiilidioksidi, metaani, typpioksiduuli, jne., saatiin hiilidioksidi näyttämään pahalta.

Ilmakehän koostumuksella on tietenkin merkitystä, varmaan kannattaisi puhdistaa savukaasut ja siirtyä sähköautoihin kaupungeissa. Vielä jää kuitenkin katupöly ja mikromuovi...

Käyttäjän tapiosimonen kuva
Tapio Simonen

”Ilmakehän koostumuksella on tietenkin merkitystä, varmaan kannattaisi puhdistaa savukaasut ja siirtyä sähköautoihin kaupungeissa”.

Ripaus realismia: Sähköautot eivät ilmesty kuten ”ilmestyskirjan ratsastajat”

”Tämä ei voi olla vallankumous, sähköautot eivät vain ilmesty tänne” – Autoliitosta suorat sanat puolueille.

https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/269883-tama-ei-vo...

Ilmastopolitiikka: https://www.uusisuomi.fi/aiheet/ilmastopolitiikka

Autoliiton toimitusjohtaja Pasi Nieminen vaatii realismia puolueiden ilmastopoliittisiin linjauksiin.

Sekä Nieminen että Sitran ilmastoratkaisujen projektijohtaja Janne Peljo sanoivat Ylen aamu-tv:ssä tiistaina, että ilmastopolitiikassa pitäisi olla selkeää ja johdonmukaista pitkän linjan politiikkaa.

https://areena.yle.fi/1-50049923#autoplay=true

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro Vastaus kommenttiin #10

Sähköautoista nyt vouhotetaan. Onhan niitä jo käytössä postinjakelussa, teollisuudessa trukkeja jne.

Katsotaan nyt kuinka ne akut kehittyvät.

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

"Vielä jää kuitenkin katupöly ja mikromuovi..."
Helenin piipuista tulee ulos puhtaampaa ilmaa mitä on tsadin keskustassa katutasolla.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro Vastaus kommenttiin #24

Joo näinhän se on, olen kuulut.

Savukaasusuodattimet puhdistavat kaupungin ilmaa;)

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola

Kirjoitin 3.8.2018:

”Ilmastonmuutoksen aiheuttaja on Aurinko, jonka aktiivisuuden vaihteluja olen seurannut harrastuksena vuodesta 1989 lähtien. Auringon aktiivisuus on viime aikoina heikentynyt ja se on tullut esille auringonpilkkujen katoamisena ja aurinkotuulen heikkenemisenä. Maapallo on kallistuneena Auringon suhteen 23º27’, joka saa aikaan mm. vuodenaikojen vaihtelut. Tämän johdosta muutokset Auringon aktiivisuudessa vaikuttavat ennen kaikkea pohjoisella pallonpuoliskollamme.
Auringon ollessa aktiivinen kesät ovat kylmiä ja sateisia ja talvet lämpimiä ja sateisia. Päinvastaisessa tilanteessa kesät ovat kuumia ja talvet kylmiä. Odotankin ensi talvesta kovaa pakkastalvea Suomeen.”

Nyt näyttäisi siltä, että ennustukseni on käymässä toteen.

Ilmastovouhottajille sopii hyvin vanha sanonta ”Huh hellettä sanoi jänis pakkasessa.”

Käyttäjän KH kuva
Kalevi Härkönen

Sekoitat sään ja ilmaston. Vaikka Suomessa ja Pohjois-Amerikassa on nyt viileää, on koko planeetta hyvin lämmin.

https://twitter.com/hausfath/status/10867906710447...

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"However, the world as a whole will be around 1.1C warmer than the late 1800s."

Aika epärelevantti kumoamisperuste tuossa heitetty. 1800-luvun puolivälistä lähtien on vallinnut jonkinlainen lämpenemistrendi eikä se suinkaan Englannin kehruujenneistä ole johtunut.

Käyttäjän KH kuva
Kalevi Härkönen Vastaus kommenttiin #14

Kyllä, ilmasto on lämmennyt. Samana aikana auringon aktiivisuus on muuttunut suuntaan ja toiseen. Mitä se mielestäsi kertoo auringon aktiivisuuden vaikutuksesta ilmastonmuutokseen?

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thu...

Käyttäjän JaakkoJuhaniOjaniemi kuva
Jaakko Ojaniemi

Niinhän se yleensä on. Kun kylmenee, se johtuu säästä ja, kun lämpenee, se on ilmastonmuutosta.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #17

Paitsi jos kylmenee kovin paljon, niin sitten se johtuu ilmastonmuutoksen mukanaan tuomista ääri-ilmiöistä.

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola

Kirjoitin 3.6.2017:

”Vuonna 1992 oli Helsingin Sanomissa hydrologi Esko Kuusiston kirjoitus auringonpilkkujen yhteydestä ilmastonmuutokseen (H.S. 7.3.1992). Siinä oli mukana mielenkiintoisina käyrinä Helsingin vuotuinen keskilämpötila asteissa ja auringonpilkkujakson pituus vuosissa. Lämpötilojen vaihtelut ovat noudattaneet pilkkujaksojen pituuden muutoksia lämpötila- ja pilkkujaksokäyrissä aina 1860-luvulta lähtien. Mitä pitempi on ollut pilkkujakson pituus, sitä alhaisempi on ollut Helsingin vuotuinen keskilämpötila.

Näyttää vahvasti siltä, että nyt ollaan menossa kylmempään suuntaan. Auringon aktiivisuuden heikkeneminen viittaa siihen. SOHON sivu kertoo kiistattomasti tämän hetkisen faktan. Tämä ei sovi lainkaan ”ilmastouskovaisten” ajatusmaailmaan.”

Aurinko tänään:

https://sohowww.nascom.nasa.gov/

Käyttäjän tapiosimonen kuva
Tapio Simonen Vastaus kommenttiin #18

”Näyttää vahvasti siltä, että nyt ollaan menossa kylmempään suuntaan. Auringon aktiivisuuden heikkeneminen viittaa siihen”

Maapallon ilmasto on lämmennyt jo noin 300 vuotta:

https://www.tapionajatukset.com/108

Kuitenkin, ilmaston globaali lämpeneminen on pysähtynyt (pause in english) 2000-luvulla.

Syynä on auringon magneettikentän heikentymisen vaikutus maapallon lisääntyvään pilvisyyteen.

Se mikä säätelee pilviä, säätelee myös ilmastoa:

http://joannenova.com.au/2015/10/new-science-10-wh...

KUVA Joanne luennoi ilmastonmuutokseen vaikuttavista tekijöistä

https://asiakas.kotisivukone.com/files/tapion.ajat...

Mikä sitten säätelee pilvien muodostusta?

Tärkeä tekijä maapallon pilvisyyden säätelyssä on Auringon magneettisen toiminnan vaihtelut. Kun magneettinen toiminta on heikkoa (auringonpilkkujen vähäinen määrä), maapalloa ympäröivä magneettikenttä on heikko ja päästää planeettamme ilmakehään kauempaa ulkoavaruudesta saapuvaa energiarikasta kosmista säteilyä (protonit, neutronit, elektronit) enemmän kuin voimakkaamman magneettikentän (runsaasti auringonpilkkuja) aikana.

Energiarikas kosminen säteily ionisoi ilmakehän molekyylejä, ja nämä näin sähköisesti varautuneet ionit toimivat pilvipisaroiden muodostamisen ytiminä.

Heikko magneettikenttä, pilvisyys lisääntyy ja auringon lämmitysvaikutus vähäisempi kuin vahvan magneettikentän tapauksessa, joka vähentää kosmisen säteilyn pääsyä ilmakehään ja näin ollen pilvien muodostusta.

KUVA (yllä olevasta tekstistä):

https://asiakas.kotisivukone.com/files/tapion.ajat...

Aurinko ja pilvet siis säätelevät maapallon ilmastoa (muiden tekijöiden kuten kasvihuonekaasujen ja tulivuorien aerosolien sekä El Nino-ilmiön ohella).

Maapallon keskilämpötila on noussut viime vuosisadalla raakadatan (alkuperäiset lämpötilamittaukset) noin 0.5 celsius-astetta. Kuitenkin, viralliset mittausasemat säätävät eli ”homogenisoivat” alkuperäisiä tuloksia, jotta saataisiin ”mukavia käppyröitä”,

Näin ollen on saatu ”trendejä”, jotka osoittavat lämpenemistä todellisuutta enemmän! Sivustollani on esimerkkejä (vanhat linkit) esim. Nasa/Giss James Hansenin kikkailusta.

Viime vuosisadan noin 0.4-0.8 C asteen keskilämpötilan noususta, hiilidioksidin osuus on häviävän pieni (ilmakehässä on CO2 vain 0.04%, vesihöyryn ollessa merkittävin kasvihuonekaasu). Ihmisen osuus on vieläkin pienempi, vain 3-5% ilmakehän hiilidioksidista on ihmisperäisten päästöjen aiheuttamaa!

Maapallon ilmakehän lämpötilaa säätelevät näin ollen aivan muut tekijät, auringon magneettisen aktiivisuuden vaihtelut ja niiden vaikutukset pilvisyyteen!

Tärkeä tekijä on myös valtameri-ilmakehä dynamiikka.

Auringon magneettiset parametrit ovat tällä hetkellä (ja todnäk lähitulevaisuudessa) alhaisia, ja tästä on olemassa (myös Suomessa Oulun ylopistossa tehdyt kosmisten säteiden eli neutronien mittaukset) tutkimustuloksia, jotka viittaavat pilvisyyden lisääntymiseen maailmanlaajuisesti.

Tropiikista on jo saatu selkeä yhteys pilvisyyden lisääntymisen vaikutuksesta maapallon ilmakehän viilenemiseen.

Myös CERNIN Cloud-projekti antoi tuloksia siitä, että alhainen magneettinen aktiivisuus (pieni auringonpilkkujen määrä) lisää pilvien muodostusta, joka tietenkin säätää lämpötiloja.

CERN-CLOUD-projektin tuloksia KIELLETTIIN käyttämästä ilmastonmuutoksen analysointiin, mikä kertoo aika paljon ”ilmastoyhteisön” pelkotiloista (eli siitä, että kansalaiset saisivat tietää totuuden!).

Nykyinen aurinkoparametrien alhainen taso näkyy myös KÄYTÄNNÖSSÄ:

Maapallon globaalit lämpötilat eivät ole lainkaan nousseet noin 20 vuoteen.

Aurinko (sen magneettien aktiivisuuden vaihtelu) ja siitä johtuva maailmanlaajuisen pilvipeitteen laajuus ja paksuus säätelevät planeettamme ilmastoa, ei alarmistitutkijoiden homogenisoidut (adjusted eli säädetyt) lämpötilasarjat tai heidän tietokone-ohjelmansa!

Lisää aiheesta: https://www.tapionajatukset.com/33178

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Joo, näyttäisi nuo pakkastalvet palaavan takaisin.

Tällaista se ilmastonmuutos on. Parker-luotaimesta tietoja auringosta saadaan varmaa tännekin.

https://suomenkuvalehti.fi/jutut/tiede/nasa-laukai...

Käyttäjän mauritem kuva
Mauri Temisevä

Mikä merkitys ilmastolle on ollut laajalla kaupungistumisella? Siitä asiasta on aika vähän puhuttu.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

No joitakin arvioita on vaikutuksesta lämpötiloihin.

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/...

"Maintaining a constant 2005 level of emissions (i.e., no future increase or decrease in megacity emissions), megacities would be responsible for a global average annual mean warming of over 0.2 K over the next 100 years. This corresponds to 25% of the total global warming of 0.8 K since the pre-industrial era."

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Lisäisin sen verran vielä tuohon Jounin vastaukseen, että suhteessa maapallon pinta-alaan megasitien vaikutuksen alaisena on huomattavan paljon tilastoitavia mittauspisteitä verrattuna kaukana megasiteistä oleviin pisteisiin. Maapallon pinta-alastahan ne megasitit eivät edusta kuin promillen murto-osan. Itse asiassa olisi mielenkiintoista nähdä vertaileva tilasto tuosta globaalista lämpenemisestä niin, että kaikki urbaanien alueiden mittauspisteet olisi siitä poistettu.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Joo, tuo olisi mielenkiintoinen tieto. No longalta vois heittää, että keskilämpötila laskisi muutamalla asteella.

Suomessa kaupungin ja maaseudun välinen ero lämpötiloissa on jo useita asteita.

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

Luuleeko oikeasti joku vielä että ilmasto pystyy säätelemään omaa lämpötilaansa hiilidioksiidilla. Ilmasto ei pysty varastoimaan lämpöä ja sen kulloinenkin lämpötila on riippuvainen oikestaan kaikista muista kuin ilmastosta itsestään.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

"Ne, jotka ovat voineet käyttää fossiilisia polttoaineita aikana, jolloin niiden ilmastovaikutuksista ei ole tarvinnut maksaa, ovat hyötyneet tilanteesta."

Olisi kiva nähdä Hesarin laajentavan näkökulmaa hiukan, vaikkapa tähän malliin:

"Ne, jotka ovat voineet kasata pääomia aikana, jolloin orjuus oli sallittua, ovat hyötyneet tilanteesta..."

Käyttäjän JouniHalonen kuva
Jouni Halonen

Fossiiliset polttoaineet ovatkin korvanneet orjien työt. Silti maailmassa on orjia. Fossiilisten lopahtaessa on jälleen hevosille ja palkattomille orjille töitä ilman huolta työpaikasta. Stalinin pakkotyöleirit lienevät vielä hyvin muistissa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset