arojouni Koetan pysyä Suomea koskettavissa ajankohtaisissa asioissa, ympäristöön, talouteen ja turvallisuuteen liittyen.

Uusi alku maailmalle

  • Pilvien mallintamisesta ilmastomallit eivät suoriudu
    Pilvien mallintamisesta ilmastomallit eivät suoriudu

Mistä maailmalle uusi alku, kun ilmasto muuttuu ihmiselle ja ympäristölle tuhoisaksi. Kun sinä ja me kaikki yhdessä ryhdymme toimeen, niin maailma pelastuu.

Ihana uusi maailma

Laulun sanoja mukaille, en tunne historiaa, en tiedä paljoa tieteestä, mutta sen tiedän, että jos me ryhdymme toimenpiteisiin, sinä ja minä, niin yhdessä saamme aikaiseksi paremman maailman (what a wonderful world).

Suomen kielessä maailma sisältää maan ja ilman. Vaan ihminen ei pystynyt mallintamaan ilmastoa oikein tietokoneelle. Tuli vastaan ihan tavallisia ongelmia, miten pilvet mallinnetaan, valtamerten hydrologinen kierto saattaa kestää tuhansia vuosia jne. Valtameristäkin on vielä 80 % tutkimatta, mutta ne ovat pieniä ongelmia kun luomme uutta maailmaa.

"Don’t know much about climatology; Don’t know much about astronomy; Don’t know much about a physics book; Don’t know much about the math I took; But I do know what we should do; and I know that if you do too, what a wonderful world this would be."

https://blog.friendsofscience.org/2018/09/23/cavemen-climate-and-compute...

Nyt ei sitten muuta kuin yhdessä luomaan parempaa maailmaa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (28 kommenttia)

Matti Simonaho

Jouni Aro : "Mistä maailmalle uusi alku, kun ilmasto muuttuu ihmiselle ja ympäristölle tuhoisaksi. Kun sinä ja me kaikki yhdessä ryhdymme toimeen, niin maailma pelastuu."

Tilanne kai on sama kuin että ihminen tulee toimeen ilman pirua, mutta piru ei tule toimeen ihman ihmistä.

Kuinka moni osoittaa mieltään pakkasta vastaan?

Turha osoittaa mieltään pakkasta vastaan - sehän on vastenmielistä - kun pakkanen tulee ja menee eri mielestä.

Osoita mileltäsi pakkasen mielen mukaisesti, pukeutumalla lämpimästi. Silloin kaikki näkevät että mielessäsi jota osoitat, on viisautta.

Olishanse konna näky, kun joku seisois -30C pakkasessa pelkästään lyhyissä kalsareissa ja osoittaisi mieltään kirjaimellisestikkin - varsinkin "koska joku käski niin" = ei edes osoita omaa mieltään, vaan jonkun toisen mieltä mielessään.

Maailma pelastaa itse itsensä "saasteiltamme"; Se osa ihmiskuntaa joka ei osoita mieltään ilmastonmuutosta vastaan vaan sopeutuu ilmaston muutokseen - halaa niinkuin vastasyntynyt lapsi sanan väärentämätöntä maitoa - pelastuu.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

No en ole huomannut, että kovin moni Suomessa valittaa huonosta ilmasta, huonosta säästä kylläkin. Sää on sitä mitä saamme, mutta ei ole enää niitä kylmiä kesiä, jolloin aurinko ei näyttäytynyt.

Ilmanlaatukin taitaa meillä huonontua pelkästään luonnollisesta siitepölystä.

Matti Simonaho

"Turha osoittaa mieltään pakkasta vastaan - sehän on vastenmielistä - kun pakkanen tulee ja menee eri mielestä."

sovella

Turha osoittaa mieltään ilmaston muutosta vastaan - sehän on vastenmielistä - kun ilmastonmuutos tulee ja menee eri mielestä.

"Osoita mileltäsi pakkasen mielen mukaisesti, pukeutumalla lämpimästi. Silloin kaikki näkevät että mielessäsi jota osoitat, on viisautta."

sovella

Osoita mileltäsi ilmastonmuutoksen mukaisesti, sopeutumalla ja suojautumalla. Silloin kaikki näkevät että mielessäsi jota osoitat, on viisautta.

:)

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro Vastaus kommenttiin #3
Matti Simonaho Vastaus kommenttiin #4

Ilmastonmuutos sellaisenaan ei ole vaarallinen kun siihen on valmis soputumaan. Periaate on sama kuin että "on kaunis aurinkoinen kesäsää" mutta "taivaankannella näkyy sadepilviä". Pöljä yrittää estää niitä ja kastumisen esimerkiksi mieltä osoittamalla vastatuuleen puhallellen, kun taas viisas osoittaa mieltään menemällä sisälle suojaan sateelta. Pitäisi enemmän keskittyä siihen että on kansallisesti valmis soputumaan uuteen ilmastoon kuin siihen että estää uutta ilmastoa - joka on mahdottomuus.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro Vastaus kommenttiin #5
Käyttäjän mhatakka kuva
Markku Hatakka

Bob Tisdalen ilmaisesta, mainiosta PDF e-kirjasta ”On Global Warmig and Illusion of Control Part 1” (suosittelen), jonka lukemisen aloitin juuri, alkuosasta lause jonka ajatukseen yhdyn:
”Weather is always changing, it’s chaotic, and because climate is the average of weather over a multidecadal time period, climate is always changing; climate is simply chaotic weather averaged over periods of 20 to 30 years”

(Ehkäpä ostan jonkun hänen maksullisista kirjoistaan ihan vaan tukeakseni hyvää kirjoittajaa...)

Tämä tullee(? oma laskelman) siitä että ilmakehä pysyy ja pystytään ennustamaan nykyisin ’luotettavasti’ noin 4-5 päivää ennenkuin kaoottisuus iskee. Vesi ja siis valtamerten tiheys on karkeasti noin 1000 kertaa ilman tiheys (1,28 kg/m3), täten merivirtojen liike pysyy ennustettavissa (ennenkuin kaoottisuus saa vallan) 1000 kertaa pidempään. 5000 päivää tekisi noin 15 vuotta, mutta jos lisätään kuun kiertoradan 18,6 vuoden häiriö ja muut ennustamattomat maapallolla tapahtuvat tekijät niin en usko että minkäänlaisia luotettavavia ennusteita pystytä KOSKAAN millään tietokone ennusteilla tekemään.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Joo, kyllä olen Bob Tisdalen kirjoituksista samaa mieltä, kannattaa lukea.

No näille tietokonesimuloinneille ehkä hymähdetään vielä, kun kuullaan jonkin ajan päästä, että sellaistakin on harrastettu ja joku YK:n alainen järjestö on tehnyt hallitusten välistä yhteistyötä ilmastomallien aikaansaamiseksi.

Matti Simonaho

Mikään ei sääolosuhteissa muutu ilman ennakkovaroitusta/ennakkovaroituksia.

Painottaen ilman -sanaa. :)

Tai pitäiskö selventää ilman: Mikään ei sääolosuhteissa muutu ilman ilman ennakkovaroitusta/ennakkovaroituksia.

Energia ja sen lait ovat hellävaraisia. Ne antavat mahdollisuuden.

:)

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Kyllä. Olet oikeassa, ukonilmatkin on aistittavissa;)

Käyttäjän mhatakka kuva
Markku Hatakka

FYI:
Bob Tisdalen ilmainen PDF kirja (lukuvaroitus: yli 700 sivus!) ladattavissa osoitteesta
https://bobtisdale.files.wordpress.com/2015/11/tis...

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Säätilan muuttumisella tehdään pikkutili, mutta joku fiksu on huomannut, että ilmaston muutoksella vuollaan kultaa ja tyhmät maksavat.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Joo tuo kaava, että ensin pelotellaan kansaa ja sitten säädetään veroja, jotta maailma pelastuu on jo hyvin testattu toimivaksi. Kannattaako sellaista muuttaa, mikä hyvin toimii.

Käyttäjän tapiosimonen kuva
Tapio Simonen

”Mistä maailmalle uusi alku, kun ilmasto muuttuu ihmiselle ja ympäristölle tuhoisaksi”

Mutta hei, ei mitään hätää: YK:n ilmastopaneeli (IPCC) pelastaa maailman ”määräämällä” että lämpeneminen pysäytetään 1.5 tai 2.0 asteeseen. (ehkä säätävät vielä jonakin päivänä planeetta Maan kallistusakselin muutettavaksi ”viilentävämpään asentoon”),

Mutta hei 2.0: Hesarin ilmastotoimittaja muuttaa dystopian (ylin lause) utopiaksi tai illuusioksi: maailma ja me poloiset ihmiset pelastumme tuulivoiman ansiosta!

Hesarin ilmastotoimittaja Piia Elosen mukaan vuonna 2035 yli puolet sähköstä tulee tuulivoimasta.

Millaisessa maassa eläisimme, jos Suomi alentaisi rutkasti päästöjään ja kasvattaisi hiilidioksidia imeviä nieluja? HS vie lukijat kuvitteelliseen Suomeen vuonna 2035.

Lähde: Hesarin paperilehti ja https://www.hs.fi/politiikka/art-2000005970372.html

Tämä (yli puolet tuulivoimasta) on tietysti utopiaa, sen dystopian jälkeen jota samainen lehti on käyttänyt ihmisiä pelotellessaan.

Ilmastonmuutoshysterian ja ilmastoahdistuksen lietsomista eivät hyväksy kansalaiset, jotka osaavat ajatella omilla aivoillaan, eivätkä ole IPCC:n ja median aivopesun uhreja.

Täällä esimerkkinä muutama linkki maassamme esiintyvästä ilmastohysteriasta ja sitä lietsovasta mediasta:

https://www.tapionajatukset.com/35731

https://www.tapionajatukset.com/35902

https://www.tapionajatukset.com/35689

https://www.tapionajatukset.com/35688

Brasiliassa ei hiilinieluista juurikaan piitata

Amazonia hakattiin viime vuonna yli miljoonan jalkapallokentän verran – Laittomat puunhakkaajat äänestivät presidentin, joka ei piittaa ilmastonmuutoksesta

https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005958294.html

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Amazonia hakattiin...

Mutta hei, me pystytämme tuulivoimaloita, että maailma pelastuu.

Käyttäjän tapiosimonen kuva
Tapio Simonen

Mutta hei 3.0

Se mikä säätelee pilviä, säätelee myös ilmastoa:

http://joannenova.com.au/2015/10/new-science-10-wh...

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro Vastaus kommenttiin #18

Totta, lukemalla IPCC:n raportit, saattaisi asia valaistua myös;)

{The IPCC admits they are weak in this area, saying  “Clouds and aerosols continue to contribute the largest uncertainty…”.[IPCC, AR5, p592 Ch 7].}

Käyttäjän tapiosimonen kuva
Tapio Simonen Vastaus kommenttiin #18

Täydennystä (Linkki 18)

Se mikä säätelee pilviä, säätelee myös ilmastoa:
http://joannenova.com.au/2015/10/new-science-10-wh...

KUVA Joanne luennoi ilmastonmuutokseen vaikuttavista tekijöistä

https://asiakas.kotisivukone.com/files/tapion.ajat...

Mikä sitten säätelee pilvien muodostusta?

Tärkeä tekijä maapallon pilvisyyden säätelyssä on Auringon magneettisen toiminnan vaihtelut. Kun magneettinen toiminta on heikkoa (auringonpilkkujen vähäinen määrä), maapalloa ympäröivä magneettikenttä on heikko ja päästää planeettamme ilmakehään kauempaa ulkoavaruudesta saapuvaa energiarikasta kosmista säteilyä (protonit, neutronit, elektronit) enemmän kuin voimakkaamman magneettikentän (runsaasti auringonpilkkuja) aikana. Energiarikas kosminen säteily ionisoi ilmakehän molekyylejä, ja nämä näin sähköisesti varautuneet ionit toimivat pilvipisaroiden muodostamisen ytiminä.

Heikko magneettikenttä, pilvisyys lisääntyy ja auringon lämmitysvaikutus vähäisempi kuin vahvan magneettikentän tapauksessa, joka vähentää kosmisen säteilyn pääsyä ilmakehään ja näin ollen pilvien muodostusta.

KUVA
https://asiakas.kotisivukone.com/files/tapion.ajat...

Aurinko ja pilvet siis säätelevät maapallon ilmastoa (muiden tekijöiden kuten kasvihuonekaasujen ja tulivuorien aerosolien sekä El Nino-ilmiön ohella).

Maapallon keskilämpötila on noussut viime vuosisadalla raakadatan (alkuperäiset lämpötilamittaukset) noin 0.5 celsius-astetta. Kuitenkin, viralliset mittausasemat säätävät eli ”homogenisoivat” alkuperäisiä tuloksia, jotta saataisiin ”mukavia käppyröitä”,

Näin ollen on saatu ”trendejä”, jotka osoittavat lämpenemistä todellisuutta enemmän! Sivustollani on esimerkkejä (vanhat linkit) esim. Nasa/Giss James Hansenin kikkailusta.

Viime vuosisadan noin 0.4-0.8 C asteen keskilämpötilan noususta, hiilidioksidin osuus on häviävän pieni (ilmakehässä on CO2 vain 0.04%, vesihöyryn ollessa merkittävin kasvihuonekaasu).

Ihmisen osuus on vieläkin pienempi, vain 3-5% ilmakehän hiilidioksidista on ihmisperäisten päästöjen aiheuttamaa!

Maapallon ilmakehän lämpötilaa säätelevät näin ollen aivan muut tekijät, auringon magneettisen aktiivisuuden vaihtelut ja niiden vaikutukset pilvisyyteen!

Tärkeä tekijä on myös valtameri-ilmakehä dynamiikka.

Auringon magneettiset parametrit ovat tällä hetkellä (ja todnäk lähitulevaisuudessa) alhaisia, ja tästä on olemassa (myös Suomessa Oulun ylopistossa tehdyt kosmisten säteiden eli neutronien mittaukset) tutkimustuloksia, jotka viittaavat pilvisyyden lisääntymiseen maailmanlaajuisesti.

Tropiikista on jo saatu selkeä yhteys pilvisyyden lisääntymisen vaikutuksesta maapallon ilmakehän viilenemiseen.

Myös CERNIN Cloud-projekti antoi tuloksia siitä, että alhainen magneettinen aktiivisuus (pieni auringonpilkkujen määrä) lisää pilvien muodostusta, joka tietenkin säätää lämpötiloja.

CERN-CLOUD-projektin tuloksia KIELLETTIIN käyttämästä ilmastonmuutoksen analysointiin, mikä kertoo aika paljon ”ilmastoyhteisön” pelkotiloista (eli
siitä, että kansalaiset saisivat tietää totuuden!).

Nykyinen aurinkoparametrien alhainen taso näkyy myös KÄYTÄNNÖSSÄ:
Maapallon globaalit lämpötilat eivät ole lainkaan nousseet noin 20 vuoteen.

Aurinko (sen magneettien aktiivisuuden vaihtelu) ja siitä johtuva maailmanlaajuisen pilvipeitteen laajuus ja paksuus säätelevät planeettamme ilmastoa, ei alarmistitutkijoiden homogenisoidut (adjusted eli säädetyt) lämpötilasarjat tai heidän tietokone-ohjelmansa!

Lisää aiheesta: https://www.tapionajatukset.com/33178

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro Vastaus kommenttiin #24

No joo näinhän se menee, että tämä käsitys minullakin on.

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

3 huonoa ja kylmähköä kesää ei aiheuttanut mitään lööppejä eikä ne olleet esimerkki mistään toisin kuin viime kesä. Nyt saatiin ihan normaalin hellekesän jälkeen normaali lumitalvi niin lööpit ei huuda oikein mitään. Mutta jos viime kesän jälkeen olisi tullut ihan normaali loskatalvi niin voi sitä lööppien määrää.

Ja mitä tulee noitten pilvien mallintamiseen niin ei tarvii olla mikään välkky tajutakseen että niitä on mahdotonta koskaan mallintaa. Ei tarvii muuta kuin maata seljällään ja tuijottaa taivaalle. Pilviä syntyy ja katoaa ihan jatkuvasti täysin sattumanvaraisesti.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

No joo, laittaisin nuo ilmakehän emissivyydet ja keskimääräisen albedon samaan mahdottomuuksien koriin.

http://jonova.s3.amazonaws.com/guest/cao-jinan/jca...

Käyttäjän mhatakka kuva
Markku Hatakka

FYi:
Helppotajuinen kirja PDF ”Who Turned Heat on?” (ilman kaavoja) esitys El-Nino ja El-Nina ilmiöistä ’animoiduin’ kuvaesitysten kera. Jo ensimmäisen luvun jälkeen tajuaa mistä johtuvat ja miten merivirtaukset ja tuulet toimivat valtamerillä. Ei tarvita CO2 kaasua vaan aurinko riittää.
Tästä ilmaisen kirjan lataus (520 sivua)

https://bobtisdale.files.wordpress.com/2016/05/v2-...

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

No Tisdale osaa herättää mielenkiinnon lukijassa, heti alussa;)

"INTRODUCTION"

[The title asks the question, Who Turned on the Heat? It is asked in disbelief, with the emphasis on “Who”. The subtitle, The Unsuspected Global Warming Culprit, El Niño-Southern Oscillation, identifies the real perpetrator, which is not the one being marketed by the Intergovernmental Panel on Climate Change. There’s no evidence in the sea surface temperature records that increased carbon dioxide emissions are responsible for the warming over the past three decades. This will become crystal clear as you read this book.]

Käyttäjän mhatakka kuva
Markku Hatakka

Juu, eka luku meni ’ahmien’ ja vauhdilla kun käsitti animoitujen kuvien avulla miten pelkkä aurinko saa aikaan (vielä tuntemaattomasta syystä) El-Ninon tai -Ninan. Vaikka El-Nino tapahtuu (aina) tyynellä valtamerellä niin lämpöilmiö leviää ympäri maapallon.

Harmi suuren yleisön kannalta ettei teosta ole suomeksi. On niin yksinkertaisinen että voisi esittää peruskoululaisille tai/ja lukiolaisille. Toivottavasti joku opettaja sattuisi huomaamaan kirjan ja esittäisi kuvat oppilaille...

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro Vastaus kommenttiin #22

Olen tuota samaa asiaa pohtinut. Mutta Pohjanmaalla on sitten ilmaantunut yrittelijästä porukkaa ja asiakirjat käännetään tuossa tuokiossa suomenkielelle.

Tämä siis näissä tuulivoimala-asioissa, mutta kyllä nämä asiat nivoutuvat yhteen.

[Denmark is solidly on the other side of the barricade. A Danish Government web-page headlined: “Independent from Fossil Fuels” heralds a revamped government strategy to completely forsake fossil fuels by 2050. The primary components of this strategy are bicycling and wind power. Bicycling has a long history in Denmark but received statesanctioned revitalization after the 1970s oil crisis. Their wind industry took off at the same time and for the same reasons.
In Alberta “independence from fossil fuels” would cause economic collapse. Two thirds of its population would emigrate.
The Climate Change campaign favors regions without fossil fuels and with cultivated stakes in the renewable energy industry. The Climate campaign hurts regions rich in fossil fuels and possessing substantial infrastructure based on those fuels. Catastrophic Anthropogenic Global Warming is a premeditated, self-serving tissue of lies disseminated by governments from the former regions.]

https://friendsofsciencecalgary.files.wordpress.co...

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Olen kanssasi samaa mieltä. Me kaikki yhdessä voisimme luoda paremman maailman ja meidän pitäisi tehdä se.

(Kysymys onkin vain siitä, miten? Nythän "maa" makaa niin, että se, mikä olisi enemmistölle hyväksi, olisi valtaa pitävälle vähemmistölle pahaksi ja siksi sitä ei voi toteuttaa.

Me tavalliset tallaajat voimme täällä blogistanissa puhella lämpimiksemme siitä, miten yhteiskunta pitäisi järjestää, mutta mitä arvoa tällä puhelemisella on niinkauan kuin meillä ei ole vaikutusvaltaa siihen, miten yhteiskunta järjestetään? Keskustelumme täällä on silkkaa viihdettä ja ajankulua. Anteeksi synkkyyteni.)

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Olet oikeassa, ja kyllä olen itsekin pessimisti sen suhteen, että mitä keinoja on käytettävissä ja mitä niillä saadaan aikaiseksi.

No täytyy käyttää näitä keinoja mitä on käytettävissä.

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

Nyt kun suomalaisen auto on pahin tupruttaja niin olisi taas hyvä pikkasen suhteellistaa totakin asiaa. Top 10 maata joissa eniten autoja niin autojen yhteismäärä vuonna 2014 oli yli 500 000 000 . Lisäksi kaupunkeja joissa on enemmän asukkaita kuin tässä maassa taitaa olla yli 100 kappaletta.
Mitä luulette, pystymmekö me "pelastamaan" maapallon.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset