arojouni Koetan pysyä Suomea koskettavissa ajankohtaisissa asioissa, ympäristöön, talouteen ja turvallisuuteen liittyen.

Puhdas vesi, puhdas ilma, terve elinympäristö kaikille...

  • Puhdasta vettä, puhdasta happirikasta ilmaa tarvitsemme
    Puhdasta vettä, puhdasta happirikasta ilmaa tarvitsemme
  • Puhtaassa, kasvipeitteisessä ympäristössä myös kanat viihtyvät. Getty images
    Puhtaassa, kasvipeitteisessä ympäristössä myös kanat viihtyvät. Getty images

Kaikille alkaa jo selvitä elämän perustarpeet ihmiselle, puhdas, terve ympäristö, jossa on turvallista liikkua ja asua. Tämä on myös asetettu perustavoitteeksi Amerikassa, jossa paikoin on saasteet pilanneet ihmisten elinalueita. Saastuttaminen ei ole enää sallittavaa, vaan ympäristöstä huolehtiminen kuuluu kaikille. "In a greener, healthier world, all of us would treat our air and water as the precious life-giving resources they are, not as dumping grounds for our waste. Environment America takes concrete steps to move us closer to the world we want to live in, from holding illegal water and air polluters accountable to networking local citizens who serve as champions of the local waters they love."

https://environmentamerica.org/feature/ame/clean-water-air

Paradoksaalista kyllä Trump on kieltänyt ilmastonmuutoksesta puhumisen. Republikaanit ovatkin jo melkein kokonaan sen lopettaneetkin, demokraateista vielä huomattava prosenttiosuus jatkaa puhumista ilmastonmuutoksesta.

Ilmastonmuutosahdistuksesta meilläkin on havaittavissa kansan keskuudessa, ja Ranskassa se on levinnyt jo kadulle. Keltaliivit ovat näyttävästi esillä jo toista kuukautta, jokaisena viikonloppuna.

Lehdistö ja muu media on tehnyt parhaansa lisätäksensä kansalaisten ahdistusta. Hirveä uutisointi alkaa heti aamu-uutisissa ja jatkuu musiikkikappaleiden välissä pitkin päivää. Koskaan ei kerrota positiivisia uutisia Afrikasta, Purkina Fasosta tai Sahelista, eikä muualtakaan, missä luonto on alkanut vihertää kuivilla alueilla ja ihmiset ovat voineet palata entisille asunsijoilleen. Lehdistön kultainen sääntöhän on, bad news is good news, huonot uutiset myyvät.

Suomessakin monet joet pääsivät huonoon kuntoon talouskasvun vuosina. Nyt olisi mahdollisuus parantaa lähivesistöjen tilaa, jotta ihmisillä olisi mahdollisuus kalastella ja käydä uimassa lähivesissä. Tämä edellyttäisi kalakantojen elvyttämistä, simpukoiden palauttamista entisille sijoilleen jne. Monissa vesissä on puolentoista metrin humuskerros, jonka poistamiseksi ei helppoja ratkaisuja ole löydettävissä. Ajan myötä asiat korjaantuvat, mikäli uutta vauriota ei aiheuteta. Luonto korjaa itseään.

Ilmanlaatu Suomessa on maailman puhtain, kaupungeissa voi ajoittain ilmanlaatu heiketä, muun muassa liikenteestä johtuen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Ilmastonmuutosahdistus hälvenisi saman tien, kun joku vielä kertoisi kansalle, että olemme täysin hiilineutraali maa, vaikka miten asiaa tarkastelisimme.

Suomella on käytössään lyömätön yhdistelmä hiilensidontakeinoja, on hyvän kasvukunnon saavuttaneet boreaaliset metsät, laajat suoalueet ja kosteikot, joiden hiilensidonta riittää vielä muidenkin maiden päästöjen sitomiseen.

Aina voi yrittää parantaa ja on tietenkin Suomen etu, mitä enemmän saamme sidottua hiiltä maaperäämme. Maaperän kasvukunto ja vedenpidätyskyky kohenevat hiilipitoisen humuksen myötä.

Käyttäjän mhatakka kuva
Markku Hatakka

FYI:
Uudenlainen ydinvoimareaktori kehitteillä, jossa polttoainetta ei tarvitse lisätä 30-60 vuoteen. Perustaja Bill Gates!,
Linkki https://en.m.wikipedia.org/wiki/TerraPower

FYI2:
Clive Bestin mielenkiintoinen viimeisin postaus ”Denied” Britannian näkövinkkelistä
http://clivebest.com/blog/?p=8740

Käyttäjän mhatakka kuva
Markku Hatakka

”Enough fuel for between 40 and 60 years of operation could be in the reactor from the beginning. The reactor could be buried below ground, where it could run for an estimated 100 years.”

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Juu, näin on. Fissioon nyt satsataan fuusiota odotellessa...

Taitaa olla pikapuolin ihmiskunnan energiakysymykset ratkaistu pitkälle tulevaisuuteen.

Voimme pikkuhiljaa vapauttaa jokemme kalojen käyttöön, myöskin pohjoisessa. Lohi pääsee taas kutemaan perämeren jokiin, jolloin Itämeren kuntokin kohenee samalla.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Kiitos, hyviä linkkejä, tuosta jälkimmäisestä nappasin yhteenvedon. Englantilaisilla on arvokasta kokemusta eri energiavaihtoehdoista;)

"Renewables simply cannot provide energy security. Nor can some magic smart grid or energy storage system cover several day long wind lulls  affecting Northern Europe each winter.  So given that we must provide power 24/7 to maintain modern life then the only realistic low carbon solution is nuclear power. Roughly 30 identical Hinkley sized nuclear plants would do the job nicely. I doubt whether Richard Black not his ECIU would agree with that.  I wonder who might eventually be called an energy denier?"

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Vaelluskalajoet ovat nyt ajankohtainen keskustelunaihe.

"Suomen suurin joki Kemijoki valjastettiin vesivoimatuotantoon sotien jälkeen. Hankkeella oli isoja vaikutuksia: kosket hävisivät, maisemat ja viljelysmaat hukkuivat nousuveden alle. Lisäksi taloudellisesti ja kulttuurisesti arvokkaina pidetyt vaelluskalakannat katosivat. Lapissa on puhuttu myös joen valjastamisen aiheuttamasta kulttuurisesta traumasta. Kemijoki oli Euroopan tärkein lohijoki, mutta kalakysymys nähtiin silloin toisarvoisena vesivoiman rinnalla, selviää esimerkiksi Kari Alaniskan väitöstutkimuksesta."

https://www.talouselama.fi/uutiset/kemijoki-oy-val...

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Olemme jo vuosikymmeniä eläneet taloustotalitarismissa. Jokohan kohta kansa alkaa saada siitä kylläkseen ja elämälle aletaan yhteiskunnallisellakin tasolla etsiä muuta tarkoitusta kuin talouskasvu?

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

No joo, onhan tuosta jo merkkejä olemassa.

Kyllähän yhteiskunta on murroksessa, selvästi haetaan elämälle suuntaan muualtakin kuin työelämästä.

Robotit tekevät työt ja ihmisten vapaa-aika lisääntyy.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Ainakin vapaa-ajan pitäisi lisääntyä. Mutta vaikuttaa siltä, että sen sijaan aletaan tehdä tarpeettomia töitä — siis yhteiskunnallisesti tarpeettomia — kuten esimerkiksi myynti ja markkinointi.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro Vastaus kommenttiin #11

Kyllä kun selvitettäisiin päivittäistavaroiden osalta ainoastaan markkinoinnin osuus, totuus paljastuisi siitä niinkuin sanoit yhteiskunnallisesti turhasta työstä.

Nykyään ruisleivän hinnasta rukiin osuus on 4 - 5 % välillä, lähestyy 4 %. Mistä se loppu koostuu olisi hyvä selvittää. Onneksi ruisleipää ei mainosteta,

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset