arojouni Koetan pysyä Suomea koskettavissa ajankohtaisissa asioissa, ympäristöön, talouteen ja turvallisuuteen liittyen.

Huipputekniikan koneita Kalifornian viljelyksillä

  • Ilmaston lämpeneminen aiheuttaa lisää tulipaloja
    Ilmaston lämpeneminen aiheuttaa lisää tulipaloja
  • Kanat pitävä palaveriaan kasvipeitteisyydestä. David Silverman/Getty Images
    Kanat pitävä palaveriaan kasvipeitteisyydestä. David Silverman/Getty Images

Kukaan ei ole profeetta omalla maallaan. Suomessa on Helsingin yliopistossa tuotettu huippututkimusta maaperäkemiaan liittyen. Tätä samaa tutkimusta sovelletaan nyt käytännössä Kaliforniassa. Heillä on meneillään hanke, johon on haettavissa valtion avustusta, jotta ilmakehän hiilidioksidi saadaan maatiloilla kasvien avulla juuristoon ja sitä kautta säilöttyä maaperän humukseen. "In a grand experiment, California switched on a fleet of high-tech greenhouse gas removal machines last month. Funded by the state’s cap-and-trade program, they’re designed to reverse climate change by sucking carbon dioxide out of the atmosphere. These wonderfully complex machines are more high-tech than anything humans have designed. They’re called plants."

https://grist.org/article/california-is-turning-farms-into-carbon-suckin...

"Seriously, though: Plants breathe in carbon dioxide and breathe out oxygen. They break open the tough CO2 molecule and use the carbon to build their leaves and roots. In the process, they deposit carbon into the ground."

Ihminen ei ole vielä pystynyt kehittämään vastaavaa huipputeknistä konetta, joka hengittää ilmakehästä hiilidioksidia ja hengittää ulos happea. Kyseessä on kasvi.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Hiilinielujen rakentaminen menetettyjen nielujen tilalle voi olla samanlaista puuhastamista kuin fossiilisten voimanlähteiden korvaaminen tuulienergialla. Mutta yhtä kaikki, tutkimusta ja erilaisia kokeiluja tarvitaan.

Itse asiassa fossiilisten polttoaineiden korvaavia järjestelmiä olisi tarvittu kauan. Ihan samalla tavalla kuin aavikoitumisen ja hakkuiden myötä poistuvien hiilinielujen korvaamista. Nyt kun olemme konkreettisesti ongelman äärellä, alamme kehittymään. Tarpeeksi ajoissa?

Ilmasto-ongelmat tulevat paisumaan vielä pitkään senkin jälkeen, kun hiilinielut olisivat tasapainossa suoranaisesti ihmisen aiheuttaman lisäpäästövaikutuksen kanssa. Hiilinielujen sitoman hiilen lisäksi tulisi pystyä suodattamaan maastopaloissa syntyvät kaasut, vulkaaniset päästöt, sekä pystyä minimoimaan niiden valtavien metaanipäästöjen vaikutukset, jotka aiheutuvat sulavien jäätikköalueiden soistumisesta. Aavikoituminen on jatkunut vuosisatoja, hakkuualueet kasvaneet vuosikymmeniä ja ikirouta-alueiden sulaminen on itse asiassa vasta alkanut.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Kyllä kai tuo raportointi on ollut petollisen vääristynyttä ja siksi keltaiset liivit puetaan päälle.

Tuossa naapurista selvitystä pohjoisen jäätilanteesta, on tehty tarkoitushakuisesti dramaattisia diagrammeja. Totuus tässäkin asiassa on aivan toinen. Kts. linkki.

"Titta på bilden ovan. Den visar havsisens utsträckning från 10 000 år sedan till höger och fram till idag på vänstra sidan. Denna rekonstruktion visar att isen uppe i Arktis började växa till på allvar någon gång efter den medeltida värmeperioden. Sedan toppade utbredningen under den Lilla Istiden för att sedan minska något – men fortfarande långt mer is än under de föregående årtusendena."

http://www.klimatupplysningen.se/2018/12/25/vi-har...

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Keltaliivikavereilla ei ole tieteentekijöiden kanssa mitään tekemistä. Ihmiset reagoivat oman elämäntilanteen muutoksiin tunne edellä. Tunnetila ei noudata järjen ääntä. Kun polttonesteet kallistuvat, meitä harmittaa. Harmistumiseen ei vaikuta kallistumisen syntyprosessi tai se, pyritäänkö polttonesteiden kallistumisella säätelyyn oikeista vai vääristä tieteellisistä lähtökohdista.

Aro, tunnet hyvin jäätikköjen sulamista kuvanneet artikkelit. Et koskaan käytä lähteinäsi niitä. Nytkin käytät ilmeisen lähdekritiikittömästi artikkelia, jossa osoitellaan nimeämättömästi halveksien "klimatexperterna" ilmastotieteilijöitä, jotka ovat osoittaneet ikiroudan sulavan nyt nopeammin kuin koskaan aiemmin.

https://www.tiede.fi/artikkeli/uutiset/ikirouta-su...

Tuon sinun käyttämäsi artikkelin kuvaamaa pienen jääkauden vaikutusta on käytetty selittäjänä. Sinäkin olet tuollaista pienen jääkauden tuloa ennakoinut koituvan pelastajaksemme. Edellinen pieni jääkausi tapahtui vuosina 1450-1850.

Savon Sanomat ennakoi seuraavan minijääkauden alkavan jo parin vuoden päästä:
"Auringon seuraavaa aktiivisuusminimiä on ennustettu vuodelle 2020."

https://www.savonsanomat.fi/ulkomaat/Pieni-j%C3%A4...

Tekniikan Maailma uskoo sen alkavan 2030: "Tutkijat varoittavat Auringon aiheuttamasta ”minijääkaudesta”, joka voi viilentää maapalloa 2030-luvulla"

https://tekniikanmaailma.fi/tutkijat-varoittavat-a...

Iltalehden lainaamat venäläistutkijat uskovat sen tapahtuvan 2040 luvulla: "Venäläisasiantuntijat: Seuraava pieni jääkausi luvassa vuonna 2040"

https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/2013043016964688

Sinun artikkeliesi päähehkuttaja vuosien varrelta, Magneettimedia, kertoi toukokuussa 2013 pienen jääkauden alkavan jo vuonna 2014: "Viileneminen on selvä varoitus siitä, että maapallolla on alkamassa pieni jääkausi. Tiedemiehet ovat ennustaneet, että vuonna 2014 alkaa uusi aikakausi"

http://www.magneettimedia.com/pieni-jaakausi-alkaa...

Ennusteet ovat kuin Jehovan todistajien lehtien Jumalan valtakunnan tulemista koskevat uutisoinnit.

Se, että pieni jääkausi voisi muuttaa käyrää toiseen suuntaan ei poista tosiasiaa, että hiilidioksidimäärä ilmakehässä lisääntyy ja ilmasto lämpenee tällä hetkellä.

Fossiilisten polttoaineiden käytön vähentämisellä ei järjellisesti ajatellen voi olla negatiivisia vaikutuksia. Siksi todisteluasi on vaikea ymmärtää.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro Vastaus kommenttiin #5

Fossiilisten polttoaineiden käyttö ei ole vähentynyt. Tuleeko ensi vuodesta vuosi, jolloin kasvu taittuu, jää nähtäväksi.

Auringon käyttäytymistä en lähde ennakoimaan. Siitä kun ei oikein tiedetä viittä vuotta eteenpäin juurikaan mitään. Mike Lockwood on ennustanut 2050 vuoden jälkeiselle ajalle Maunderin minimin tapaista notkahdusta auringosta johtuvaksi.

En tiedä muista viittauksistasi mitään.

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

Eikös se co2 pitoisuuden nousu ole ollut myös "tauolla" sellaiset 20v . Se kertoo että maapallukka on taas saavuttanut tasapainon vaikka fossiilisten poltto lisääntyy edelleen.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Ilmakehän CO2-pitoisuus nousee vielä parilla ppm:llä vuosittain.

Olettaisin johtuvan merten lämpenemisestä, joka jatkuu vielä. El Niño ilmoittaa vielä itsestään ensi vuoden alkupuolella, jolloin ilmakehän hiilidioksidi myös nousee hetkellisesti, kunnes seuraavat La Niñat hillitsevät hiilidioksidipitoisuuden kasvua.

Mutta maapallon lämpötiloissa ei ole sanottavaa kasvua parinkymmeneen vuoteen.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Aro, moni ilmastotieteilijä on asiasta eri mieltä.

Hetken aikaa kuulostat kuin Pekka Poudalta aamuteeveen säätiedotuksissa: "Maapallon lämpötiloissa ei ole sanottavaa kasvua pariinkymmeneen vuoteen"

Kun kaikki merkit näyttävät päinvastaiselta, saanen luottaa tiedemiehiin enemmän kuin maata viljelevään ekonomiin?

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro Vastaus kommenttiin #6

Keneen tiedemieheen mahdat viitata.

"Spiegel asked Storch why the Earth’s temperature has not risen significantly in the past 15 years despite 400 billion metric tons of carbon dioxide (CO2) being emitted into the atmosphere from human activities."

[“So far, no one has been able to provide a compelling answer to why climate change seems to be taking a break,” said Storch, a professor at the Meteorological Institute of the University of Hamburg and director of the Institute for Coastal Research at the Helmholtz Research Centre in Geesthacht, Germany.]

https://www.cnsnews.com/news/article/global-warmin...

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen Vastaus kommenttiin #8

Varmaan jokaiseen joka kuuluu siihen 3% konsensukseen.
Mitäs mieltä co2 uskovaiset on siitä että 2014 eteläistä merijäätä oli eniten ever. Jos jäätiköiden sulamisista pitäisi jutskata niin eikö silloin pitäisi ottaa tota etelässä sijaitsevaa suurinta mukaan.

Ja myös ihmetellä sitä että "iki"jäätiköiden alta on löytynyt vanhoja metsiä isoine ∅ 1.6m puunrunkoineen, vanhaa asutusta ja myös "jäämies" ötzi.
Toi ötzi todistaa täysin kiistatta sen tosiasia että silloin kun se tapettiin niin jäätä ei ollut paikassa josta se jäätikkö taas uudestaan suli pois. Niinkun Alaskasta "iki"jään alta löytynyt "metsä" .

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen Vastaus kommenttiin #6

Siis niinku mitkä merkit näyttää ja mitä? Satelliittimittaukset ei näytä mitään dramaattista lämpenemistä viimeisen ~20v aikana, kerrotko siis lisää noista merkeistä.

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

Grönlannissa jään määrä lisääntyy, vaikka yritetään saada tietokonemallinnuksella asiasta vastakkaista tietoa.
https://www.dmi.dk/en/groenland/maalinger/greenlan...

On ollut niin kylmää ettei mittauksia ole voitu tehdä: https://www.bbc.com/news/uk-scotland-46646203

Ja kun tämä uutisoidaan Suomessa niin: "Tutkimus: Grönlannin mannerjäätikkö jatkaa sulamista – arktisesta talvesta huolimatta"

https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/b7c098c4-0db0-...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset