arojouni Koetan pysyä Suomea koskettavissa ajankohtaisissa asioissa, ympäristöön, talouteen ja turvallisuuteen liittyen.

Joulun hiilijalanjälki

  • Hiilidioksidipäästöt eivät ole vielä lähteneet laskevalle uralle, kuva 1
    Hiilidioksidipäästöt eivät ole vielä lähteneet laskevalle uralle, kuva 1
  • IPCC:n hinnasto hiilensidonnalle, kuva 2
    IPCC:n hinnasto hiilensidonnalle, kuva 2
  • Ihmisen osuutta pienennetään ja luonnon osuutta kasvatetaan hiilenkierrossa, kuva 3
    Ihmisen osuutta pienennetään ja luonnon osuutta kasvatetaan hiilenkierrossa, kuva 3

Yhdistyneiden Kansakuntien huolenaiheena on ollut väestönkasvu. [United Nations Brundtland Report (Chapter 2: sub-Section 4: “Ensuring a sustainable level of population”).]

https://www.sustainabledevelopment2015.org/AdvocacyToolkit/index.php/ear...

Toinen huolenaihe on ollut riittävän ajoissa suoritettu energiakäännös hiilipitoisista polttoaineista hiilettömään energiaan. https://iceageearth.com/damning-ipcc-disclosures-ar5/

"…real agenda of Articles 1 and 2 is switching the world’s energy system before running out of proven oil and gas reserves."

No tässä vaiheessa voisi rauhoitella ihmisiä, että eivät ne hiilipitoiset polttoaineet lopu, vaan niitä on löydetty koko ajan lisää eri puolilta maapalloa. Suomesta ja Ruotsista niitä ei löydetä, koska peruskallio on niin ylhäällä. No meillä on vesivoimaa ja ydinvoimaa riittävästi. Uusi ydinvoimala valmistuu ensi vuonna ja aluillaan on lisäksi yksi uusi hanke. Lisäksi pienten modulaaristen ydinvoimaloiden ja toriumin eteneminen näyttää jo merkkejä ilmassa.

Pitääkö ihmisen sitten Joulunakin olla huolissaan omasta hiilijalanjäljestään. Varmaankin, mutta enemmänkin kiinnittäisin huomiota tuohon IPCC:n laatimaan hintalistaan (kuva 2), josta puuttuu kokonaan merten hiilensidonta, biologinen, kemiallinen jne. hiilipumput, jotka sitovat yli puolet ilmakehän hiilenkierrossa olevasta vuosittaisesta hiilidioksidista. Merten osalta merinisäkkäiden ja suurten valaiden rooli on merkittävä merten alkutuotannon ylläpitäjänä.

Toisena yhtä merkittävässä roolissa hiilensitojana ovat metsät ja kosteissa olosuhteissa olevat mangrovemetsät.

Ihminen on voinut toimillaan edistää niin metsänkasvatusta kuin valaiden palautustakin valtameriin. Mutta voihan sitä koittaa jokainen pienentää kohdallaan omaa hiilijalanjälkeä, silläkin on joku pieni merkitys. Onhan meitä jo yli 7,5 miljardia ihmistä tällä planeetalla. Ennusteiden mukaan maapallon väestönkasvu yltäisi 11,0 miljardiin, mutta ei siitä enää kasvaisi.

Kun on Joulu ja ihmisillä hyvä tahto, annan vuoron arvon professorille tuoda esiin omat ajatelmansa maailman menosta ja ihmisen syyllisyydestä maapallon lämpenemiseen.

”Puolueet touhuavat Suomen historian suurinta huijausta ja typeryyttä. Suhteellisuuden taju on tipotiessään. Suomen päästöpolitiikalla ei ole mitään vaikutusta globaalilla tasolla; ei käytännössä eikä esimerkkinä. Punavihreiden hehkuttamilla luomu-viljelyllä ja sähköautoilla vain lisätään hiilidioksidipäästöjä, kun vaikutukset lasketaan oikein”.

http://professorinajatuksia.blogspot.com/2018/12/suomalaispuolueet-paatt...

EDIT: Edullinen energia on ollut kautta ihmiskunnan historian tärkeää, tulen keksimisestä lähtien. Nyt odotusarvoa asetetaan fissiovoimalaitoksen eliniän pidentämiseen ja polttoaineen vaihtamiseen toriumiin. Norjalainen Thor energia on jo testannut toriumia testivoimalaitoksen polttoaineena. Tulevaisuudessa toriumia voidaan käyttää LWR-tyyppisissä reaktoreissa, kaupallistaminen on seuraava askel. Toriumia on kaikkialla maankuoressa ja sen lasketaan riittävän 10 000 vuodeksi (vrt. U-235 noin 80-85 vuodeksi).

"Thor Energy has been undertaking detailed thorium fuel strategy studies since 2006.  It is a complex subject involving reactor physics, material science, energy economics and international relations.  Collectively, these studies demonstrate that thorium fuels incorporating recycled surplus plutonium are viable in terms of economics, waste management benefits and operational advantages. Importantly, these thorium fuels can operate in new and existing LWRs so new generating infrastructure is not required."

http://thorenergy.no/new-generation-thorium-mixed-oxide-fuel-pellets-loa...

"The first thorium fuel specimens were loaded into the Norwegian fuel-testing reactor operated by the Institute for Energy Technology in Halden in April 2013, and the second round were loaded in December 2015. Both rigs were intended to verify test results and are considered a further step towards commercializing thorium as a supplement fuel in conventional nuclear reactors."

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Kun Jouluevankeliumi tuo lohtua ja iloa ihmisen arkeen.

[Seppo Oikkonen21. joulukuuta 2018 klo 9.51
Ilmastonmuutoseskatologia on ajatushistorialliselta kannalta mahtava mammuttimittaluokan manifestaatio siitä miten "uskonnollislaatuista" kaikki sosiaalinen valta ja myös uudella ajalla syntynyt ja kehittynyt "tieteellinen" tieto pohjimmiltaan ovat.]

[50-luvulla suurvaltojen vuoronperään suorittamat ydinkoeräjäytykset herättivät pelkoa ja paniikkitunnelmaa, ja miljoonat ihmiset marssivat mielenosoituksissa niitä vastaan kaikkialla maailmassa. Vaikka maanpäälliset kokeet saatiin sopimuksella kielletyiksi -63, globaali tietoisuus kaikkea maapallon elämää uhkaavista -- ja jopa ihan tietynlaatuisista, säteilyn tapaan "näkymättömistä" -- tuhovoimista oli ihmismieliin lokroitunut. Ei ole mikään ihme, että Rachel Carsonin kirjasta tuli maailmanlaaja myyntimenestys.]

[Niin sanotun "vihreän ajattelun" nousu noin runsaassa viidessäkymmenessä vuodessa globaaliksi tajunnantekijäksi, "tiedollisesti" muotoilluksi valtauskonnoksi, jolla oli tarjottavanaan myös kaikkien uskontojen aina tarvitsema eskatologia, on hämmästyttävä ilmiö, joak todellakin kertoo hyvin hyvin hyvin synkää kieltä siitä, miten primitiivisille premisseille kaikki "oppinutkin" ajattelumme perustuu.]

[Vihreä liike tarjosi alusta alkaen erilaisia maailmalopun ennusteita -- mm. ravintoketjujen katkeamisesta, raaka-aineresurssien loppumisesta, myrkyttymisestä, öljyn ja energian loppumisesta, energiantuotannon ongelmista, tuotannon ja kerskakulutuksen ongelmista, otsonikadosta, ydintalvesta ja uudesta jääkaudesta -- kunnes lopulta päädyttiin "tieteellisesti" kyllin monimuuttujaiseen ja kumoamattomaan uhkakuvaan ilmaston katastrofaalisesta lämpenemisestä. Siinä vaiheessa aluksi vahvasti "vihreää vouhotusta" vastustaneista säätieteilijöistä tuli ilmastotieteilijöitä, jotka eivät varmasti tule myöhäiskäännynnäisyydestään milloinkaan enää uudelleen irtisanoutumaan. Nämä paavalit meillä on saanamiehinämme hamaan loppuun asti.]

[Kaikki uskonnollisuus tosiaan tarvitsee tietyt peruskuvionsa, joista eskatologia on yksi keskeisimmistä. Toinen on moraali -- uskontojen voima ja valta perustuu siihen että niiden opeilla pystytään tehokkaasti syyllistämään ihmisiä. Ja tässä suhteessahan ilmastonmuutosuskonto on suorastaan esimerkillinen -- vaikka sen "tieteelliset" perusteet ovat edelleenkin epäselviä ja kaikki ajattelu perustuu "malleihin" eikä empiriaan, syyllistävä paatos on omaksuttu sataprosenttisesti.]

[Jopa poliitikotkin, jotka yleensä tykkäävät mieluiten vain lillua omissa ideologisissa lieminssään, lämpisivät oitis ilmastonmuutoseskatologialle, koska juuri tuollainen pohjimmiltaan "uskonnollinen" valta kaikessa maagisuudessaan tarjoaa suoraa hyväksikäytettävää "valtaa" ja siksi heitä puhuttelee. Se on poliitikolle herkkuruokaa, ja esimerkiksi Juha Sipilä suorastaan hykerteli omahyväisesti esitelleessään hallituksensa suunnitelmia Suomen aktiiviseksi rooliksi ilmastopolitiikassa.]

[Aika puistattavaa. Ihan pelkkinä asenteina, jotka työntävät ruutuun näytteille miten omahyväistä poliittinen propagandanteko on. Saati sitten jos ajattelee näitä syvempiä ajatushistoriallisia perspektiivejä, joissa vaikuttavat monet ilmiselvät kiistämättömät trendit, jotka oikeastaan pakottaisivat suhtautumaan koko ilmastonmuutoseskatologiaan paljon suuremmilla varauksilla kuin mihin me ajanmukaisiin "tieteellisiin totuuksiin" luottavat yleensä kykenemme.]

Käyttäjän tapiosimonen kuva
Tapio Simonen

Proffan ajatuksista poimittu (otin vapauden hieman muuttaa viestiä):

Kun suomalaisen (puolueiden ”päättämä”) ilmastopolitiikan (ylikunnianhimoinen isottelu) suuntaviivat on päätetty vuosikymmeniksi eteenpäin - onkin syytä toivoa, että matkaan lähtevät Suomen lisäksi kaikki muutkin EU:n ja jopa muun maailman valtiot.

Ellei, on edessämme ennenäkemätön talouden alasajo ja elintason lasku. Se olisi sääli, sillä omat toimemmehan eivät muuta globaalia ilmastonmuutosta sinne eivätkä tänne, koska osuutemme kasvihuonepäästöistä on vain hiukan yli promillen.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Kun kaivoin Hesarin kahden kuukauden takaisen kirjoituksen esille, "Keinoja on, teoilla on kiire", keinot on jo keksitty todettiin kuin yhdestä suusta ja keinoja on käyttämättä.

No keinot olivat tuulivoimaloita, ne oikein tulivat oikein silmille. Vaikka ei olisi riviäkään tekstistä lukenut, asia olisi tullut selväksi, tuulivoimaloitaan kauppaavat suomalaisille.

Muitakin keinoja väläytellään, sähköautoa, härkäpapua, kasvisruokaa...

Käyttäjän tapiosimonen kuva
Tapio Simonen

MAAMME PÄÄTTÄJIEN SUHTEELLISUUDEN TAJU ON TÄYSIN TIPOTIESSÄÄN

http://professorinajatuksia.blogspot.com/2018/12/s...

Suomalaiset eduskuntapuolueet pääsivät eilen sopuun maamme ilmastotavoitteista. Vain Perussuomalaiset jäivät ulos, perusteenaan tavoitteiden korkea hinta tavallisille kansalaisille. Lisäksi he olivat huolissaan suomalaisten teollisuustyöpaikkojen puolesta.

On lohdullista, että Suomessa on sentään yksi puolue, jolla on realistinen käsitys lobbausjärjestö IPCC:n erikoisraportin ilmastonmuutoksen ”etenemisestä”.

Koska maapallon ilmasto ei juurikaan ole enää lämmennyt 2000-luvulla (satellittimittausten mukaan, maanpinnan lämpötilatkin vain lievästi), poliittisen tieteen asiantuntijat ovat keksineet muuttaa ”ilmastonlämpenemisen” terminologian ”ilmastonmuutokseksi”.

Perussuomalaisten kannatus onkin jo noussut, kansalaiset huomaavat kyllä sen falskiuden, jota meille yritetään syöttää.

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Jos lämpeneminen onkin ongelma, silloin olisi lämpötilaa pyrittävä alentamaan mahdollisimman edullisesti ja tehokkaasti.
Jostain syystä on jätetty vastaamatta kysymykseen, paljonko esimerkiksi yksittäisen ihmisen ostama sähköauto alentaa lämpötilaa tai siihen, paljonko vaikkapa tuulivoimala alentaa lämpötilaa. Jos näihin kysymyksiin vastattaisiin, silloin kunkin menetelmän hintaa ja tehoa voisi verrata vaikkapa siihen, että henkilö ostaa 0.79 eurolla Pirkka-foliota ja levittää sen peltikaton päälle. Tai tykittää keväällä metrin lunta pihalle. Tai istuttaa yhden lehtipuun havupuun sijasta albedon muuttamiseksi. Tai tekee mitä tahansa mikä alentaa maapallon lämpötilaa.
Kun vaikutus on tiedossa, voidaan valita tapa jolla saadaan suurin vaikutus sijoitetulla rahamäärällä.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Syy- seuraussuhteen selvittäminen jo usein auttaa ratkaisemaan asioita, kyllä.

"Uusiutuvuus vain turvaa energian saatavuuden fossiilisten energialähteiden niukentuessa. Muut seikat määrittävät uusiutuvien energiamuotojen vaikutukset ilmastoon. Ellei tätä olennaista eroa oteta huomioon, hukataan aikaa ja suuri osa ilmastopanoksistamme."

https://www.tekniikkatalous.fi/tekniikka/energia/e...

"Psykologi ja nobelisti Daniel Kahneman kuvaa ajattelumme nopeaa ja hidasta järjestelmää. Nopea järjestelmä toimii kevyen automaattisesti ja ilman tahdon- alaista ohjausta. Hidas taas ponnistelee ja selvittää syy- ja seuraussuhteet."

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset