arojouni Koetan pysyä Suomea koskettavissa ajankohtaisissa asioissa, ympäristöön, talouteen ja turvallisuuteen liittyen.

Mitkä ovat maailman todelliset uhat

  • Auringon säteilyn lisäksi kosmiset säteet saattavat päästä maan ilmakehään
    Auringon säteilyn lisäksi kosmiset säteet saattavat päästä maan ilmakehään

Auringon ultraviolettisäteily on haitallista maan eliöille ja kasveille. Ihminen pystyy suojautumaan tältä säteilyltä lisäämällä pigmenttiä iholla.

Lisäksi ilmakehään pääsee kosmista säteilyä. Auringon ja maan magneettikentät suojaavat kuitenkin enimmiltä säteiltä.

Maan magneettikentän voimakkuus vaikuttaa myös maan ilmastoon ja mahdollisesti ilmakehän hiilidioksidipitoisuuteen. Uusi tutkimus selvittää yhteyttä maan magneettikentän ja ilmaston välillä. "New perspectives in the study of the Earth’s magnetic field and climate"

https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0207270

Magneettikenttä vaikuttaa meriveden liukoisuuteen hiilidioksidin osalta, jota yhteyttä tutkimuksessa selvitettiin. "They focus on the effect of the geomagnetic intensity on CO2 solubility in the ocean. They observed that low values of geomagnetic field intensity reduce the CO2 solubility in the ocean, displacing more CO2 to the atmosphere and increasing the temperature.

Kuten tunnettua, hiilidioksidi vaikuttaa ilmakehään lämmittävästi, ja ihmisen osuus tästä ilmakehän hiilidioksidista on ollut nousussa teollistumisen myötä. Luonnolliset CO2-päästöt ilmakehään ovat 20-kertaiset ihmisestä aiheutuviin päästöihin verrattuna. Luonnolliset hiilidioksidipäästöt saattavat olla riippuvaisia juuri esim. Maan magneettikentän voimakkuudesta. Heikkenevä magneettikenttä päästää enemmän hiilidioksidia merivedestä ilmakehään, kuten tutkimuksessa tuodaan julki.

EDIT: Aurinkokunnassa tapahtuvat muutokset vaikuttavat kaikilla planeetoilla, ihmisellä vain on osuutta Maassa tapahtuviin muutoksiin. Kts. video, https://m.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (41 kommenttia)

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Voisit mieluusti kertoa myös tutkimuksen tulokset siitä kuinka paljon vaikutusta magneettikentän muutoksella sitten on. Se kun ei tule lainkaan ilmi.

Kerrot vain silläkin olevan vaikutusta ja viittaat luonnon CO2-päästöjen olevan 20-kertaisia ihmiseen verrattuna sekä toteat: "Luonnolliset hiilidioksidipäästöt saattavat olla riippuvaisia juuri esim. Maan magneettikentän voimakkuudesta."

Tämäkään ei siis kuitenkaan kerro mitään sen muuttumisen mittaluokasta.

Jos muuten todettaisiin, että CO2-kokonaispäästöjä ilmakehään kuitenkin pitäisi vähentää, niin kumpaan mielestäsi voimme vaikuttaa: maan magneettikentän vaihteluun vai ihmisen tuottamaan osuuteen?

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

On aiheellinen kysymys.

Kuten tämänkään tutkimuksen tarkoituksena ei ollut kumota kokonaan ihmisen vaikutusta ilmastonmuutokseen.

Enemmänkin on tarkoituksena laajentaa näkökulmaa. On ollut tiedossa jo, että viimeaikainen ilmastonmuutos voisi kokonaan johtua magneettikentän oletetusta pienestä aukosta.

No miksi näitä asioita todisteta aukottomasti?

Kuten ehkä tiedät jo, että ihmisestä johtuva lämpeneminen (ilmastonmuutos) on vasta hypoteesi, ei tätäkään hypoteesia pystytä osoittamaan todeksi. Kummallisin väittämä on tuo, että kaikki ilmakehän hiilidioksidipitoisuuden nousu aiheutuisi ihmisen toimista. Tuo on outo väite, kun huomioidaan vaikkapa juuri merten osalta, liukoisuuspumpun toiminta.

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

Toikin on vain osoitus siitä kuinka monimutkainen "laitos" koko ilmasto on.
Vaikuttavia mekanismeja löydetään koko ajan lisää mutta niitä kaikkia ei löydetä koskaan. Oletetaan että niitä olisi vain 1000 kpl, jokaisella yhtä suuri vaikutus ja ihminen yksi niistä niin paljonko ilmasto muuttuu ihmisen vaikutuksesta.
Kasvien ravinnon syyttämistä kaikkeen naureskellaan tulevaisuudessa.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Kyllä näille asioille naureskellaan tulevaisuudessa.

Vielä ei uskalla kun aamu-TV:ssä vakavana pelastetaan maailmaa, syömällä kasvisruokaa. No tuo on ihan OK, mutta kun pitää lopettaa laiduntavat eläimet, joista moni muu eläinlaji ja kasvilaji on riippuvainen, ei oikein kuulosta oikealta ratkaisulta. Ilmeisesti porotkin saa ajaa näillä perustein jäämereen.

Käyttäjän HannuSinivirta kuva
Hannu Sinivirta

Ihmettelen jälleen Aron julkituomaa spekulaatiota ja väitteitä hypoteeseista vs. hypoteesit, jopa harhaanjohtavia väitteitä?

”Mitkä ovat maailman todelliset uhat”?

Palasin juuri ICOS (Integrated Carbon Observation System) -instituutista, jossa tutkitaan kasvihuonekaasuja meteorologian akatemiaprof. Timo Vesalan johdolla. Sieltä löytyy maan parasta osaamista ja ammattitaitoa. Suosittelen ottamaan opiksi ja seuraamaan ICOS:n dataa.

https://www.icos-cp.eu

”Vesala uskoo, että ilmastonmuutoksen pahimmilta tuhoilta voidaan välttyä, mutta se edellyttää tieteen tukemista ja tieteentekijöiden kuuntelemista – myös silloin, kun heidän tarjoamansa vastaukset ovat epämukavia.”

"Suurin osa siitä, mitä tiedämme ilmastonmuutoksesta, perustuu tieteelliseen tutkimukseen. Ilman tutkimustietoa emme tietäisi, missä menemme vikaan ja millaisia muutoksia eri päästövähennyskeinoissa on tehtävä, Vesala muistuttaa.”

"Olemme julkaisseet esimerkiksi Ilmastopaneelissa useita raportteja ja kannanottoja suomeksi ja englanniksi niin päättäjille kuin myös suurelle yleisölle. Vaikka julkaisut ovat yksinkertaistettuja, ne perustuvat aina tekemäämme tutkimukseen."

https://www.helsinki.fi/fi/uutiset/kestava-kehitys...

https://www.ilmastopaneeli.fi

Jottei tieto vääristyisi, tulisi ensin opetella perusasiat.

Jotkut tuntemattomat video-clipit eivät valitettavasti ole tieteelle ominaisia ja toisaalta siellä esitetyt väitteet eivät pidä paikkansa.

Magneettikenttien muutoksia ja niiden vaikutuksia ilmastoon on tutkittu Ilmatieteen laitoksella jo vuosikymmeniä ja ihmetyttää se, ettei siellä olla vieläkään tietoisia Aron esiin tuomista väitteistä?

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

"Research Article
New perspectives in the study of the Earth’s magnetic field and climate connection: The use of transfer entropy
S. A. Campuzano, A. De Santis, F. J. Pavón-Carrasco, M. L. Osete, E. Qamili"

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

"Jottei tieto vääristyisi, tulisi ensin opetella perusasiat."

Kuten laulussakin sanotaan... "Opi perusasiat. Se ei riitä, mutta opi ne. Älä anna sen harmittaa, vaan ala jo... Tarkista lasku; sinun täytyy se maksaa. Laske sormesi joka erälle ja kysy: "Miksi tämä on näin?""

Jotenkin noin, sikäli kuin muistan.

Mitä tulee ihmisen toiminnan aiheuttamiin hiilidioksidipäästöihin, niin niitä tulee ennenkaikkea teollisesta tuotannosta ja tuotettujen tuotteiden jakelusta ja käytöstä. Vaikutelmani on se, että tähän asti on keskitytty melkein pelkästään kysymään, miten sama tuotemäärä voitaisiin tuottaa, jaella ja kuluttaa pienemmillä päästöillä.

Mutta eikö kohta olisi jo aika kysyä, miksi pitää ylipäätään tuottaa ja kuluttaa niin paljon tuotteita? Miksi talouden pitää kasvaa loputtomasti? Miksi käytämme aina vain enemmän työvoimaa sellaisten tuotteiden mainostamiseen ja myymiseen, joita kukaan ei muuten osaisi edes kaivata?

Olen vakuuttunut siitä, että pelkkä ympäristöystävällisemmän teknologian kehittäminen ei johda luonnon pelastumiseen, vaan pelkästään tuotettavan ja kulutettavan tavaramäärän kasvuun. Ennemmin tai myöhemmin on puututtava tuotannon ja kuluttamisen taustalla oleviin motivaatioihin.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Joo, noin se menee;) https://www.bing.com/videos/search?q=Tarkista+lask...

Aivan on totta, kyllä nyt kauhistellaan esim. kiinalaisten osalta hiilidioksidipäästöjen lisäystä. Siellä maassa tapahtuu kyllä paljon muutakin, ovat oppineet puutarhanhoidon. Niitä puutarhureita tarvitaan nyt tällä pallolla;)

Käyttäjän HannuSinivirta kuva
Hannu Sinivirta

Niin kauan kun on sellaisia insituutteja kuten WMO, ICOS, INAR, IL, SITRA, SA, VTT, TEKES, HY jne. asianosattomat voivat esittää vain mielipiteitä, spekulaatioita ja retoriikkaa.

Eli perustietoa löytyy em. instituuteista, joka on riittävän lähellä todellisuutta, jokaiselle kansalaiselle tässä maassa.

Jos uusia merkittäviä tutkimuksia julkaistaan, ne integroituvat ihan ensimmäiseksi näihin insituutteihin ja ne myös analysoidaan siellä ja ne tullaan aikanaan julkaisemaan myös mediassa.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Ymmärrän huolesi.

"These results indicate that almost all of the observed change of CO2 during the Industrial Era followed, not from anthropogenic emission, but from changes of natural emission."

https://rclutz.wordpress.com/2018/04/13/who-to-bla...

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

Lisäksi jokaisen ns. ilmastonkriitikon pitäisi ensialkuun perehtyä lordi Rayleighin työhön ennen kuin avaa suunsa. Siinä on aika olennaista perustietoa.

Käyttäjän HannuSinivirta kuva
Hannu Sinivirta

9. Siitähän ei nyt päästä mihinkään, että sekä antroposeeni että luonnollinen vaikuttavat yhdessä, jossa ajallinen tendenssi dominoi.

Antroposeeni on se vaikutin, joka näkyy joka puolella luontoa tai ainakin niillä maapallon alueilla, jossa sivilisaatio on levittäytynyt. Maapallon historiassa se on tapahtunut äärimmäisen nopeasti ja se on havaittavissa.

Luonnolliset muutokset ovat hitaita, jollei planetaarisessa systeemissä tapahdu jotakin täysin odottamatonta. Tämä selviää vasta lisätutkimuksissa, kuten esim. planeettatutkimuksessa.

Suomi liittyi Euroopan avaruusjärjestön ESA:n liitännäisjäseneksi 1. tammikuuta 1987 ja ( varsinaiseksi) jäseneksi 1. tammikuuta 1995. Tässä oli etulinjassa Ilmatieteen laitos ja silloin mm. ak. pääsi mukaan avaruustutkimukseen.

En haluaisi tässä yhteydessä julkituoda kenenkään henkilötietoja, jotka ovat olleet vastuussa Suomen avaruustoiminnasta, mutta IL:ssä on huippuosaamista tässäkin mielessä ja sieltä löytyy myös viimeisintä tietoa.

Retoriikka ei ratkaise ilmastonmuutoksen problematiikkaa, vaan konkreettiset teot.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Kyllä. Tiede etenee nyt muilla tieteen aloilla. Tiede ei ole asettunut. Käytännön toimista olen nostanut esille maailmalta monta rakentavaa esimerkkiä.
”Abstrakti
Viimeaikaisen lämpötilan vaihtelevuuden mahdollisten ajureiden tunnistaminen ja kvantifiointi on edelleen haastava tehtävä. Tämä tärkeä kysymys on osoitettu ottamalla käyttöön ei-parametrinen informaatioteorian tekniikka, Transfer Entropy ja sen normalisoitu variantti. Se mittaa varsinaisesti todellisen tiedonvaihdon yhdessä tiedon suuntavirrasta kahden muuttujan välillä, joka ei vaikuta niiden yhteiseen historiaan tai tuloihin, toisin kuin korrelaatio, keskinäinen informaatio jne. Kasvihuonekaasujen mittaukset: CO2, CH4 ja N2O; tulivuorten aerosolit; auringon aktiivisuus: UV-säteily, auringon säteilyn kokonaismäärä (TSI) ja kosmisen säteen vuo (CR); Vuosina 1984-2005 tehtyjen El Niño Southern Oscillation (ENSO) ja Global Mean Temperature Anomaly (GMTA) -menetelmää hyödynnetään erottamaan ajotilan ja vastaavia signaaleja globaalin lämpötilan vaihtelusta. Suhteellisten panosten arviot osoittavat, että CO2 (~ 24%), CH4 (~ 19%) ja vulkaaniset aerosolit (~ 23%) ovat ensisijaisia tekijöitä GMTA:n havaituissa vaihteluissa. Vaikka UV (~ 9%) ja ENSO (~ 12%) toimivat toissijaisina muutoksina GMTA:ssa, jäljellä olevilla on vähäinen rooli havaitussa viimeaikaisessa lämpötilan vaihtelussa. Mielenkiintoista, että ENSO ja GMTA käyttävät toisiaan keskenään vaihtelevissa viiveissä. Tämä tutkimus auttaa tulevaisuuden mallinnuspyrkimyksiä ilmastotutkimuksessa.” https://link.springer.com/article/10.1007/s00382-0...

Käyttäjän HannuSinivirta kuva
Hannu Sinivirta

13. Keskity oleelliseen, eli käytännön ilmastotekoihin.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Mantelitumakkeet (corpus amygdaloideum) ovat kaksi mantelinmuotoista ryhmää neuroneita, jotka sijaitsevat aivojen ohimolohkossa. Ne ovat osa limbistä järjestelmää ja niiden pääasiallisiksi toiminnoiksi on tutkimuksissa havaittu tunnereaktioiden muistaminen ja prosessointi. Mantelitumakkeiden on sanottu olevan ns. aivojen tunnetietokone.[1] Ihmiset, joilla on suuri mantelitumake, osaavat tehdä muita osuvampia päätelmiä muista ihmisten luotettavuudesta heidän ilmeidensä perusteella[2] ja he solmivat lisäksi muita enemmän sosiaalisia suhteita[3]. Erään tutkimuksen mukaan epäitsekkäillä ihmisillä on tavallista suurempi mantelitumake[4] ja toisen tutkimuksen mukaan mantelitumakkeen tavallista suurempi koko viittaisi ihmisen luovuuteen[5].
https://fi.wikipedia.org/wiki/Mantelitumake

http://www.spektrum.de/lexikon/neurowissenschaft/a...

Amygdala

Wie der Mediziner Thomas Stiller erklärt, gilt dies bei Geräuschen unter 20 Hertz, die man auch als Infraschall bezeichnet. Sie reizen die Amygdala, also das Angstzentrum im Gehirn. Ist man diesen Frequenzen über längere Zeit ausgesetzt, kann es zu Schlafstörungen, Ängsten und Depressionen, aber auch zu Gleichgewichtsstörungen oder einem Tinnitus kommen. Laut Stiller sind etwa 10 bis 30 Prozent der Menschen anfällig für Beschwerden durch Infraschall. https://www.taz.de/Gesundheitsschaedlicher-Laerm/!5388518/

”Kuten lääkäri Thomas Stiller selittää, tämä koskee ääniä alle 20 hertsiä, jotka tunnetaan myös infraäänenä. Ne ärsyttävät amygdalaa, eli aivojen pelkokeskusta. Jos joku on altistunut näille taajuuksille pitemän ajan, voi se aiheuttaa unettomuutta, ahdistusta ja masennusta, mutta myös tasapainohäiriötä tai tinnitusta. Stillerin mukaan noin 10-30 prosenttia ihmisistä ovat alttiita infraäänen epämukavuuksille.”

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Kukaan kestävästä kehityksestä kiinnostunut ei ole varmaan kuullutkaan hehkulamppuhuijauksesta tai halpojen kondensaattoreiden käytöstä tämän päivän tuotteissa. On itsestäänselvää että tuotteiden pitää rikkoutua että näitä voidaan myydä uusia, mutta onko se taas ilmastoystävällistä on toinen juttu.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Onhan se vastuuntunnotonta toimintaa. Saadaanko näitä asioita koskaan paremmaksi, kun vastuuttomat hyvä veli -järjestöt järjestävät jäsenilleen liikevaihtoa kelvottomilla tuotteilla ja siirtohinnoittelulla.

Käyttäjän HannuSinivirta kuva
Hannu Sinivirta

15. Ilmastoteko ≠ ilmaisuteko.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

No mutta ympäristövasaiseen tekoon syylliset saatettava vastuuseen.

Käyttäjän HannuSinivirta kuva
Hannu Sinivirta

18. Otetaan referenssiksi lepakoiden kudoskimmoisuus shokkitesteissä vr. roottorien shokki-aallot, ei voida varmuudella tietää, miksi lepakot menehtyvät, -jos tällaista empiiristä tutkimusta ei ole suoritettu!

Määräsuuruisista havainnoista lepakoiden kuolemista ei voida vetää suoria johtopäätöksiä varsinkin, jos hajonta on niinkin suurta kuin 30000 - 800000 (USA).

Kuuloelimet vievät informaatiota aivoihin, jotka eivät juurikaan värähtele < 20 Hz. Miten siis informaatio voi kulkea, jos ihmisen muu keho ei ole herkempi näin alhaisilla taajuuksilla? Vai onko tutkimuksissa löydetty jokin sellainen elin, joka reagoi näin alhaisilla taajuuksilla?

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro Vastaus kommenttiin #20

[Dead bats are found beneath wind turbines all over the world. It’s estimated that tens to hundreds of thousands die at wind turbines each year in North America alone.
Unfortunately, it’s not yet clear why this is happening. It’s possible that wind turbines interfere with seasonal migration and mating patterns in some species of bats. More than three quarters of the bat fatalities at wind turbines are from species known as “tree bats,” which tend to migrate long distances and roost in trees. These bats migrate and mate primarily during late summer and early autumn, which is also when the vast majority of bat fatalities at wind turbines occur. It’s also possible that bats mistake slow or stopped turbine blades for trees.]
https://www.usgs.gov/faqs/how-are-bats-affected-wi...

Ihmisillä on tasapainoelin, joka välittää tietoa matalataajuisesta värähtelystä aivoihin.

Käyttäjän JukkaKeskinen kuva
Tapio Keskinen Vastaus kommenttiin #20

Eipä ole Hannu tainnut paljon käyskennellä luonnossa, kun ei ymmärrä ettei luonnosta tahdo löytyä raatoja etsimälläkään. Raadon syöjät kyllä löytävät hyvinkin nopeasti kohteen, tuskin on ehtinyt jäähtyä, kun ensimmäiset on jo kimpussa.

Lepakon aisteja on kyllä aivan turha verrata ihmisen aisteihin. Täysin erilaiset.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #24

"Lepakon aisteja on kyllä aivan turha verrata ihmisen aisteihin. Täysin erilaiset."

Aallonpituuden kasvaessa sen havaitsemiseen tarvittavan anturin koon pitää myös kasvaa. Kuulon tapauksessa tärykalvo. Harmoniset voi toki vaikuttaa mutta nehän kuulisi sitten ihminenkin.

Eli siltä pohjalta ääni tuskin. Ilmanpaine itsessään voi sitten johonkin vaikuttaa ja tuo on tutkittavissa.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #38

Niin ja tiedän toki, että ääni on ilmanpaineen eron muutosta mutta pointti siis se, että tärykalvo ei nähdäkseni lepakolla tuossa värähtele niin että kuulisi jotain.

Toki sen lepakon voi pistää johonkin huoneeseen ja vähän kiusata muuttamalla painetta jollain sylinterillä ja katsoa mitä tapahtuu.

Käyttäjän HannuSinivirta kuva
Hannu Sinivirta

21. Tasapainoelin kertoo meille, mikä on päämme asento ja millaisessa liikkeessä olemme (gravitaatio).

Tasapaino perustuu samantapaisiin aistinsoluihin, kuin värekarvat simpukassa. 

Tasapainoelimen värekarvat e i v ä t reagoi värähtelyyn, vaan liikkeeseen. Jos värekarvat reagoisivat värähtelyyn, meillä ei olisi stabiilia tilaa, eli kärsisimme jatkuvasti huimauksesta.

Tarkalleenottaen kaarikäytävien nesteessä heiluvien tasapainokivien eli otoliittien liikkeeseen.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Kyllä kun on selvitetty asioita, on päädytty vertaamaan matelijoiden kykyyn aistia tasapainoelimen välityksellä lähestyvän eläimen askellusta.

Ihminen on ehkä menettänyt tämän kyvyn aistia tietoisesti matalataajuista ääntä jo kauan sitten, mutta mahdollisesti tasapainoaistin yhteydessä linkki toimii vielä joten kuten.

Käyttäjän HannuSinivirta kuva
Hannu Sinivirta

Niin huomenta vaan. Kyllä Hannu käyskentelee luonnossa suhteellisen usein, eli joka päivä. Olen luonnon suuri ystävä.

Kun puhutaan lepakoiden räjähdyksistä ja ihmisen kuuloelimistä, sekä matelijoista, silloin sekoitetaan keskenään lepakoiden räjähdykset, matelijat ja ihmisen kuuloelimet. Nämä ovat tyystin eri asioita.

Ensinnäkin, kuten aiemmin mainitsin, lepakoiden kuolinsyitä tulisi tutkia perusteellisemmin, sillä jos joukkokuolemia esiintyy, siihen voi olla syynä myös jokin tuntematon sairaus tai esim. ympäristömyrkyt. Tämä huolestuttaa itseäni enemmän.

Lepakoiden joukkokuolemia (30000 - 800000/USA) ja niiden laskentaa, voi käydä tarkistelemassa vaikkapa Antero Ollilan blogeista.

Kyllä ihmisen fysiologia on aika hyvin kartalla, sen tietää jokainen erikoistunut lääkäri.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Lepakoiden kuoleminen tuulivoimaloiden takia on jo tutkittu, asiassa ei ole mitään epäselvyyttä.

"Ninety percent of the bats they examined after death showed signs of internal hemorrhaging consistent with trauma from the sudden drop in air pressure (a condition known as barotrauma) at turbine blades. Only about half of the bats showed any evidence of direct contact with the blades."

"Biolääketieteen professori Mariana Alves Pereira on tutkinut infraäänten aheuttamia ammattisairauksia.Yle
Mariana Alves Pereiran mukaan oleellista ei ole matalien taajuuksien voimakkuus, vaan kokonaisvaikutus ja yksilölliset erot. Se, ettei korva kuule, ei tee hänen mielestään ilmiötä terveydelle vaarattomaksi."

https://www.sciencedaily.com/releases/2008/08/0808...

https://yle.fi/uutiset/3-8377937

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

Voisihan niihin miettiä sitten lepakoille karkottimia että vinkuvat ultraäänillä.

Jos spektri on vastaava kuin lepakon kuuleman heijastuksen spektri niin tuskin menevät sinne sitten kun sieltä tulee kokoajan signaalia että törmää johonkin tai vie siellä päin kyvyn havaita joten kaiketi nostaa stressiä että kääntävät suuntaa.

Tuo olisi helposti testattavissa ja halpaa valmistaa.

Käyttäjän HannuSinivirta kuva
Hannu Sinivirta

26. Miten se olikaan. Tiede korjaa itseään.

Jos lepakoilla ei ole tehty fysiologisia testejä shokki-aalloilla, me emme voi tietää, mikä on lepakon kudoskimmoisuus roottorien shokki-aalloilla. Tällä tavalla saataisiin suora havaintoihin perustuva tulos.

Se mikä tässä nyt on oleellista, ovat lepakot ja niiden kärsimykset ja riittäviin havaintoihin perustuva syy ja seuraus.

Se mitä ihmisiin tulee, pari lainausta Yleltä:

"Tutkimuksessa käytetään mm. normaaleja neurologisia, verenkiertoelinten ja hengityksen testausmenetelmiä.

– Kun testien tulokset tulevat, voimme sanoa että oireille on elimellinen perustelu, on kliininen ja lääketieteellinen syy, joskus näin ei ole."

Näissä prof. Maria Alves Pereiran tutkimuksissa ei ole spesifioitu, mitä ovat "normaalit neurologiset verenkiertoelinten ja hengityksen testausmenetelmät"?

Forsmannien tapauksessa, he asuivat 1.5km päässä tuulivoimalasta?!? Mikä on määritelty häiriöetäisyys, onko se standardisoitu ja onko tehty myös lumetestejä?

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Ammattilaiset osaavat kyllä testaamisen.

"Vibroacoustic disease (VAD) is a whole-body pathology that develops in individuals excessively exposed to ILFN. VAD has been diagnosed within several professional groups employed within the aeronautical industry, and in other heavy industries. However, given the ubiquitous nature of ILFN and the absence of legislation concerning ILFN, VAD is increasingly being diagnosed among members of the general population, including children. VAD is associated with the abnormal growth of extra-cellular matrices (collagen and elastin), in the absence of an inflammatory process. In VAD, the end-product of collagen and elastin growth is reinforcement of structural integrity. This is seen in blood vessels, cardiac structures, trachea, lung, and kidney of both VAD patients and ILFN-exposed animals. VAD is, essentially, a mechanotransduction disease. Inter- and intra-cellular communication is achieved through both biochemical and mechanotranduction signalling. When the structural components of tissue are altered, as is seen in ILFN-exposed specimens, the mechanically mediated signalling is, at best, impaired. Common medical diagnostic tests, such as EKG, EEG, as well as many blood chemistry analyses, are based on the mal-function of biochemical signalling processes. VAD patients typically present normal values for these tests."

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/...

Käyttäjän HannuSinivirta kuva
Hannu Sinivirta

28. Koskeeko VAD kaikkia ihmis-ryhmiä?

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

En ole kuullut eroavaisuuksista tähän liittyen.

Käyttäjän HannuSinivirta kuva
Hannu Sinivirta

Eli VAD on altistava, riippumatta ihmisryhmistä, vaikka jollakulla olisi esim. verenpainetauti tms. eli jotkut sairastuvat, jotkut eivät? Tarkoitan vaan sitä, että jokainen yksilö on erilainen, vaikka geeniperimä olisi samanlainen.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

VAD johtaa ennenaikaiseen kuolemaan. Sydän pysähtyy ja verisuonet kovettuvat ja paksuuntuvat. Loppu tulee, verenpaineen takia tai jonkun muun syyn takia.

Käyttäjän HannuSinivirta kuva
Hannu Sinivirta

Miten tämä on ylipäätään mahdollista? Infra-ääniä tai oikeastaan voidaan sanoa sitä tärinäksi, on periaatteessa joka puolella, missä on liikennettä tai muuta mekastusta.

Ymmärrän kyllä sen, jos ihmiset asuvat keskellä ei mitään ja lähistölle tuodaan jokin infra-äänilähde, siitä aiheutuu hermostolle ongelmia. Kysymys on moniatahoinen jossa tulee ottaa huomioon myös infrastruktuuri.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Altistumisen kestosta on kyse.

Merikarvialla kotona olevat lapset ja äiti olivat alttiina tuulivoimamelulle jatkuvasti ja sairastuivat myös ensimmäisenä. Kun taas isä oli työajat poissa altistuksen parista, eikä sairastunut kotona olevien kanssa samaan tahtiin.

Käyttäjän HannuSinivirta kuva
Hannu Sinivirta

Onko tietoa niiden ihmisten voinnista, jotka muuttivat Forsmannien asuintaloon Merikarvialle?

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

En ole kuullut mitään, varmaan Forsmanneilta voisi asiaa tiedustella.

Oletettavaa on, ettei asunnossa voida asua ympärivuorokautisesti kovin pitkään.

Käyttäjän HannuSinivirta kuva
Hannu Sinivirta

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset