arojouni Koetan pysyä Suomea koskettavissa ajankohtaisissa asioissa, ympäristöön, talouteen ja turvallisuuteen liittyen.

Luonnon katastrofit pientä alkusoittoa

 • El Niño näkyy hypähdyksinä Keeling -käyrässä
  El Niño näkyy hypähdyksinä Keeling -käyrässä
 • Luonto ei taivu ilmastomallinnuksiin
  Luonto ei taivu ilmastomallinnuksiin
 • Hiilidioksidipäästöt lisääntyvät vielä maailmalla, USA:ssa laskee
  Hiilidioksidipäästöt lisääntyvät vielä maailmalla, USA:ssa laskee
 • Lisäsin kuvan 13:30
  Lisäsin kuvan 13:30
 • Lisätty 15:30
  Lisätty 15:30

Laidunnus palauttaa hiilen maaperään

Tuo hiili kun on maaperästä päässyt karkuun ilmakehään on se aiheuttanut ilmastonmuutosta. Mutta eihän tätä asiaa saa näin kertoa, vaan pitää syyttää ihmistä ja nimenomaan fossiilisia polttoaineita, joka nostaa ilmakehän hiilidioksidipitoisuutta (5 %) ja se aiheuttaa aavikoitumista ja kuivuutta, nääs!

Merissä vaikuttaa ilmakehän CO2 -pitoisuuteen esim. valaiden määrän pudotus 80 %:lla 1900-luvun alun tilanteesta, eli tämä on vaikuttanut kasviplanktonin kasvuun vähentävästi. Kasviplanktonin kasvu, joka vastaa puolesta fotosynteesistä maapallolla, vaikuttaa myös merten alapilvien muodostumiseen, jolla saattaa puolestaan olla enemmän vaikutusta lämpenemiseen kuin CO2:n lisäyksellä ilmakehässä.

Valaiden määrä alkaa pikkuhiljaa nousta, joten siitä ehkä ei kannata pitää enempää ääntä.

Laidunnuksen merkitys ekosysteemeille kuivilla alueilla

Ruohotasankojen eläinten ja saalistajien ansiosta aavikoituminen on pysäytetty ja hiili on palautumassa maaperään. Samalla maaperän kuivuminen on kyetty estämään. Näillä asioilla voi olla suurin yksittäinen merkitys joissakin Afrikan valtioissa, kun ravinnon, puhtaan veden ja polttopuun saanti on kyetty kansalaisille turvaamaan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (23 kommenttia)

Käyttäjän JaliKarjalainen1 kuva
Jali Karjalainen

Juu, Kiina on muuttamassa autiomaat, aavikot metsiksi, video:Amazing Video of China Harnessing The Desert This is.....Kiina taitaa olla edelläkävijä saada aavikot kasvamaan metsiä ja kasveja. Kuivat alueet muutetaan tuottamaan Kiinassa. IPCC:n kannattaisi seurata Kiinan aavikoiden muuttoakin

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Juu, kiinalaiset osaavat puutarhanhoidon. Soveltavat sitä osaamista nyt aavikkoalueillaan.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Polttopuiden hakkaamisesta ja luonnon tuhoamisesta löytyy paljon esimerkkejä historiasta. mm ssa Pääsiäissaaret, joiden autioitumiseen kolonialismilla toki on osansa, mutta suurin syy vihreiden saarien elinkelvottomaksi muuttumiseen on nähtävästi metsien tuhoamisen myötä kasvanut aavikoituminen ja eroosio.

""Väestön liikakasvu, metsien häviäminen ja eristäytyneen saaren rajallisten luonnonvarojen loppuunkäyttäminen ajoi saaren väestön ympäristökriisiin 1600- ja 1700-luvuilla[1]. Nykyisin Pääsiäissaarella ei ole käytännössä ollenkaan metsää. Saarella muinoin olleet palmupuumetsät hävisivät vähitellen lähes täysin vuosien 1400–1700 välillä.[21] Palmu hävisi suureksi osaksi vuoteen 1500 mennessä.[22] Huonot maat kuluivat ensin. Esimerkiksi maaltaan huonolla Poiken niemellä eroosio hautasi pellot noin 1400, kun palmut olivat hävinneet. Viimeinen metsä hävisi Poikesta noin 1440.[22] Viljely alkoi uudestaan noin 1500 jaa. Mutta noin 1600 jaa. tullut toinen eroosiovaihe hävitti taas pellot.[23] Vuoden 1650 jälkeen puuta ei enää käytetty polttoaineena.[24] Rantojen seudun väestö laski 1700-luvulla 70 % verrattuna vuosien 1400–1600 väestöhuippuun.[25] Maan köyhtymisen vuoksi peltojen tuotto väheni. Myös kalansaaliit vähenivät, kun uusia kanootteja ei enää pystytty rakentamaan.[10] On havaittavissa merkkejä siitä, että metsien häviäminen tapahtui samoihin aikoihin kuin sivilisaation tuho: tältä ajalta peräisin olevista tunkioista havaitaan äkillinen kalanruotojen ja linnunluiden väheneminen, kun asukkaat eivät enää voineet rakentaa kalastusveneitä ja linnut menettivät pesimäpaikkansa. Saarella puhkesi nälänhätä. Ihmissyönti ja kanalat lisääntyivät nopeasti vuoden 1650 jälkeen, ja rottiakin alettiin syödä.[26] "" - Wiki Pääsiäissaarten historia.

Afrikan osalta laiduntamisen lisääminen saattaisi vähentää myös asukkaiden muuttopainetta. Nälänhätä ja kuolleisuus pienenisivät karjankasvattamisen lisääntymisen myötä merkittävästi. niinhän se oli muuten Suomessakin aikoinaan, että lehmä toi taloon ruuan.

Näinkö yksinkertaisia asioita on YK n viisaiden tyhjän kokoustajien ilmeisesti vaikea hahmottaa toiminnasta päätellen, vai onko kyse jostain vallan muusta ?

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Kiitos kommentista. Historiakin on hyvä tuntea.

Mitään yksittäistä ratkaisua ei näihin ilmastokysymyksiin varmaankaan ole löydettävissä. Ja mikä toimii täällä, ei välttämättä toimi Afrikassa ja päinvastoin.

No hyvä näitä kysymyksiä on pohtia.

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

Käppyrässä näkyy hyvin kuinka iccp elää ihan omassa maailmassaan jossa virtuaalimallinnukset ovat totta.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Joo, näihin mallinnuksiin uskotaan, vaikka ne ovat kymmenen vuotta vanhoja.

Minneköhän se lämpö on mennyt, kun sitä ei lämpömittareissa havaita.

Käyttäjän KH kuva
Kalevi Härkönen

Kuvasta kaksi näkee ensisilmäyksellä, että sen ainoa tarkoitus on johtaa asiaan perehtymättömiä harhaan. Nimittäin ilmastomallit eivät ennusta lämpötilaa ilmakehässä vaan maan pinnalla.

Kuvan lähde, John Christy, varmasti tietää tämän yksinkertaisen perusasian. Suomen kielessä onkin sana sellaiselle, joka tietää yhtä ja väittää toista: valehtelija. Mutta jos nyt sanon John Christyä valehtelijaksi, tiedän saavani niskaan skeptikkojen paheksuvan ryöpyn kuinka kehtaan arvostella ylistettyä tiedemiestä. Niinpä en sano, että John Christy on valehtelija, hän ainoastaan soveltaa laajaa keinovalikoimaa rahoittajiensa (Exxon ym.) etujen turvaamiseksi.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Lisäsin uuden kuvan 13:30.

Tuossa kuvassa on useampia lämpötilamittauksia vertailtu keskenään.

Käyttäjän KH kuva
Kalevi Härkönen

Asia ei siitä muutu miksikään.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro Vastaus kommenttiin #10

Haluaisit ympätä merten lämpösisällön mukaan pintalämpötiloihin, sopii, kunhan päästään todennettuihin lämpötiloihin.

Lisäsin 15:30 uuden kuvan.

Käyttäjän KH kuva
Kalevi Härkönen Vastaus kommenttiin #11

Taas tulee mieleen satu 'hiiri kissalla räätälinä'.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro Vastaus kommenttiin #12

Uutta kuvaa odottelet.

No kun ei se toinen kuva blogissa näytä lämpöä tarpeeksi. Kun sitä lämpöä mikä on leivottu malleihin sisälle ei ollut merissäkään, niin mistä sitä mielestäsi pitäisi nyt hakea.

Käyttäjän KH kuva
Kalevi Härkönen Vastaus kommenttiin #13

Jos malli ennustaa lämpöä maan pinnalla niin sieltä se pitää myös mitata. Kas näin:

https://pbs.twimg.com/media/DT-4EzkX0AAG6Z9.jpg:large

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro Vastaus kommenttiin #14
Käyttäjän KH kuva
Kalevi Härkönen Vastaus kommenttiin #15

Jaa nyt kun vaihdoit puheenaiheen säähän niin kuluvasta vuodesta on tulossa mittaushistorian 4. lämpimin. Tiedoksi vaan.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro Vastaus kommenttiin #18

Niin miten se menikään se IPCC:n määritelmä ilmastonmuutoksesta, lämpötila nousee ja ihminen on syyllinen.

Käyttäjän KH kuva
Kalevi Härkönen Vastaus kommenttiin #19

Kun et nähtävävästi tätäkään tiedä niin tässä:

"Climate change refers to a change in the state of the climate that can be identified (e.g., by using statistical tests) by changes in the mean and/or the variability of its properties and that persists for an extended period, typically decades or longer. Climate change may be due to natural internal processes or external forcings such as modulations of the solar cycles, volcanic eruptions and persistent anthropogenic changes in the composition of the atmosphere or in land use"

https://www.ipcc.ch/pdf/assessment-report/ar5/syr/...

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro Vastaus kommenttiin #20

Kyllä tuo on jo ihan säällinen määritelmä ilmastonmuutokselle. Ei ihan pitänyt paikkaansa, ettenkö olisi tietänyt tästäkin määritelmästä.

Olen ollut tietoinen IPCC:n vaiheista sen perustamisesta asti. Viittasinkin noihin alkuaikoihin, jäi mainitsematta.

Käyttäjän JaliKarjalainen1 kuva
Jali Karjalainen

Niin, no ei ainkaan arvelu, että ilmastonmuutos aiheuttaii kuivuutta ja aavikoitumista siksi, että aika laajoilla alueilla kiinalaiset
ovat saaneet aavikot hiekkamaineen vihreisiin keitaisiin ja metsiin, joita videoilla he kertovat. Jos sitten arvellaankin, että ilmastomuutos aiheuttisi aavikoitumista ja kuivuutta, niin asian on kääntänyt kiinalâiset semmoseksi, että aavikotkin ja hiekkamaat saadaan viherkeitaiksi ja samoin ekologi Savory. Periaatteessa kiinalaiset ja Savory pystyisivät kaikki aavikot saamaan viherkeitâiksi ja sillai eroosi saadaan kuriin ja hiekat ei lennä.

Siis jos ihminen on aiheuttanut eroosiota, pystyy ihminen
myös asian muuttamaankin

Ehkä
tämä aavikoiden muuttaminen voi olla kompastuskivi IPCC:.lle, vai?Naton kuvassa näyttäisi jopa puolet tai jopa 2/3 osaa maapallosta olevan aavikoitumisen uhan alla. Ekologi Savoryn Nato kuva hänen videollaan. Käytännössa ei vesi maassa ikäänkuin kulkisi tarkoituksella juurta kohti, vaan juuri alkaa päästä kasvamaan ja etenemään vettä kohti. Meillä on olemassa nopeutettu kuva, kun juurenpää alkaa etsimään vettä. Ikäänkuin päässä oisi tietokone

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

Ipcc:n mallinnukset johtaa reaalimaailmaa sellaiset ~0.7°C, luulen että reaalimaailma ei saa noita mallinnuksia kiinni koskaan.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Joo, vähän heikolta se nyt näyttää.

Kun tullaan ryminällä alaspäin.

Seuraava El Niñokaan ei taida olla hääppönen.

Käyttäjän JaliKarjalainen1 kuva
Jali Karjalainen

Niin eli aamulla paljas maa on kylmä ja keskipäivällä sama alue on lämmin tai jos kävelet keskipäivällä asfaltilla, se onkin lämmin ja sitten jos kävelet keskipäivällä nurmikolla, niin se nurmikko onkin viilee. Siis miksi nurmikko on viilee, vaikka asfaltti on kuuma? Eli siis jos maapallon alueesta on joko 2/3 osaa aavikoita tai 30--40% Tai puolet aavikoita, niin sama ilmiö niissäkin kuten asfaltti ja nurmikkovertaus. Eli siis nurmikko oli viilentänyt alueensa, vaikka vieressä oisi asfalttialue. Lähde: J Kling:Elämää auringosta, kasvifysiologi, tiedemies. Asfaltti muutti mikroilmastoa huonoon suuntaan ja nurmikko parempaan suuntaan, vai?

Niin ja ihminen teki sen asfaltin.

Käyttäjän JaliKarjalainen1 kuva
Jali Karjalainen

Kiinaliset jalostavat kasveja, joita voidaan kasvattaa aavikoilla.Video: Can A Desert Be Reclaimed for Human Habitation

Eli Kiinassa osataan muuttaa aavikot kasvi- ja metsätuotantoon ja asutukseen ja näin ei ilmastomuutos edistäkään aavikoiden lisääntymista, koska he osaavat muuttaa paljaan maan kuten ekologi Savory myös

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset