arojouni Koetan pysyä Suomea koskettavissa ajankohtaisissa asioissa, ympäristöön, talouteen ja turvallisuuteen liittyen.

Suomestako sähköntoimittaja EU:n sisämarkkinoille

  • Hiiltä peltoon - ilmastoteko?
    Hiiltä peltoon - ilmastoteko?

Tuulivoimaa ja ydinvoimaa lisää sanoo ministeri Mykkänen. Tuulivoima on tullut 24 kuukaudessa kannattavaksi. Länsi-Suomen yleisöosaston kirjoittaja selvitti, että mistä voisi olla kyse. Kts. linkki.

"Eurostatin tilasto kWh:n hinnoista eri maissa osoitti suomalaisen sähkön olevan halpaa. Esimerkiksi tuulivoimasta tunnetuissa maissa kuten Saksa, Tanska ja Belgia kotitalouksille myydyn sähkön hinta oli lähes kaksinkertainen Suomen hintoihin verrattuna."

https://ls24.fi/artikkelit/miten-tuulivoima-ala-on-kehittynyt

"Kun toimijana on kansainvälinen suuryritys, niin voimme kysyä - mitä tästä jää suomalaisille?"

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (21 kommenttia)

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Kuinkahan mahtaa olla, loppuuko tuulivoiman subventoiminen tämän yht`äkkisen puskista pompsahtaneen kannattavuuden myötä ?

Janne Salonen kirjoitti taannoin aiheesta jutun, jota lukiessaan voi miettiä, kenelle muulle, kuin Kepun Pekkariselle ne hölmölän jakelemat hyödyt jatkossa menevät.

https://www.talouselama.fi/uutiset/tuulivoiman-tuk...

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Hyvä kommentti.

Nyt on vain vaihdettu hevosta nuorempaan veturiin.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Uusi tuulivoimatuki huutokaupataan tämän päälle nyt marras-joulukuussa, hinta lienee joitain satoja miljoonia. Samaan aikaan kun tuulivoimateollisuus ja mm- Mykkänen riemuitsevat miten tuulivoimaloita rakennetaan ensi vuonna ilman tukea.

Tukihuutokaupan säännöissä sanotaan että tukea ei voi saada hanke joka rakennettaisiin myös ilman tukea. Eli tuemme vain kannattamattomia ja huonosti tuottavia hankkeita kun samaan aikaan (väitetysti) viereen rakennetaan kannattavia hankkeita markinaehtoisesti.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Selvästi uusi rynnäkkö käynnissä.

Jopa Suomen sähköisin paikkakunta, Eurajoen kunta ottaa uudelleen käsittelyyn kerran jo tyrmätyn tuulivoimahankkeen, jonka enemmistö kirkkaasti äänesti kumoon.

Nyt sitten kerrotaan äänessä olleen ulkopaikkakuntalaiset kesämökkiläiset, joilla ei olisikaan sananvaltaa kunnassa. Olisiko lobbari ulkopuolelta, ministeri tai joku muu äänessä nyt.

Martti Nurmi

Länsi-Suomen artikkeli on fiksua pohdintaa ja pelkistettyä. Kulupuoli on ajateltu puutteellisesti. Tuulisähkö on tuotantoteknisesti ongelmallista. Sitä tulee kun tuulee. Se on vielä vaihtelevampaa, kuin aurinkosähkö, joka sekin on riippuvainen pilvisyydestä. yms. Tuotanto pitää siten siirtää sieltä, missä se uusiutuvilla onnistuu, siihen kulutuskohteeseen, jossa se käy sähköpörssissä kaupaksi. Tätä varten pitää rakentaa voimalinjoja, mutta tässäkin tulee lobattu poliitikko apuun. Verkkoja rakennetaan ”käyttöturvallisemmiksi”, jonka vuoksi esim. Carunan siirtomaksujen korotukset on perusteltuja.
Kun energiaa siirrellään EU-alueella, pörssi toimii kattavammalla alueella, mutta energian hinta myös vaihtelee pörssimäisesti. Kun Saksassa oikein paistaa, sähköä on kamalasti tyrkyllä, eikä se maksa oikein mitään, siis pörssissä. Tariffin perusteella ostavalle kuluttajalle se kyllä maksaa ja tukiaiset pitävät huolen siitä, että myöskin tuottajalle. Tukiaiset maksaa myös se kuluttaja veroina.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Suomessa on vielä lupa ajatella, onnittelut hyvästä pohdinnasta.

Saksassa on maailman suurin dumppauspörssi, tuulisähkö dumpataan markkinoille hintaan mihin hyvänsä.

Saksassa Baijerissa on 10 X tuulivoiman korkeus -sääntö, eikä ilmeisesti näitä suuria tuulivoimaloita voida enää Saksaan sijoittaa. Ympäristöväkikin on takajaloillaan metsään sijoitettujen lintu- ja lepakkotappajien takia.

Martti Nurmi

Saksan dumppaus toimi, ainakin ennen siten, että esim. aurinkosähkövoimalan omistaja myy voimalan tuotannon verkkoon takuuhinnalla. Sitten hän ostaa pörssistä sen energian, jonka käyttää, sillä pörssihinnalla. Veronmaksajat maksaa erotuksen sen voimalanomistajan taskuun. Näin on saatu markkinaehtoisesti Saksan katot voimaloita täyteen. Nyt niitä on vuosia rakennettu joutomaille, mm. moottoriteiden varteen. Niitä rakennuttaa pääomasijoittajien yhtiöt.
Verovipurahoitus on bisneksen takana. Tätä lobataan kaikin keinoin Suomeen ja pekkarointi on onnistunut.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro Vastaus kommenttiin #7

Näin se koneisto toimii.

Altmaier tullessaan elinkeinoministeriksi totesi, että Saksa on jo tehnyt ilmaston eteen riittävästi, nyt on muiden vuoro.

Martti Nurmi Vastaus kommenttiin #8

Tässä ketjussa on toistaiseksi tolkullisia kommentteja, joten pistän tähän liitteeksi linkin opinnäytetyöhön, jossa pohditaan sähköntuotannon periaatteita. Tämä siis sellaiselle lukijalle, jolle käsitteet on selvitettäviä:
https://www.doria.fi/bitstream/handle/10024/40132/...

Enää minulla ei ole käytössä Saksan verkonrakennuksen kustannusselvityksiä, mutta kaikkien kannattaa itselleen selvittää, millaisesta puhalluksesta verkonrakennuksessa on kysymys. Energian siirron kustannukset voivat myös olla yllättävän merkittäviä. Näitä uusiutuvien haittapuolia kannattaa selvittää niille, jotka sähkönjakelun ja pörssivälityksen maksavat.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro Vastaus kommenttiin #10

Olet hienosti jäljillä.

Saksassa taisteltiin pitkään pohjois-eteläsuuntaisesta sähkölinjasta, en tiedä onko asia nytkähtänyt eteenpäin.

Meillä näihin tuulivoimahankkeisiin liittyy uusien sähkölinjojen maapohjan pakkolunastuslaki.

Näistä ei hiiskuta hanketta valmisteltaessa, koska pakkolunastuslaki mahdollistaa sähkölinjojen rakentamisen.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro Vastaus kommenttiin #10

Tuota linkkiä en nyt saanut avattua. Tarkistatko linkin.

Martti Nurmi Vastaus kommenttiin #18

Sorry! En ollut huomannut linkkiongelmaa. Tässä uusiksi eri kautta!
https://www.theseus.fi/bitstream/handle/10024/6773...

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #7

S-ryhmä tekee tuota samaa. Väittää toimivansa omalla tuulisähköllä, tosiasiassa myy verkkoon ja saa takuuhinnan ja sitten ostaa verkosta halvemmalla. Veronmaksaja maksaa S-ryhnän sähköt ja yli tuplasti päälle. Tämä esitetään yhteiskuntavastuullisena.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro Vastaus kommenttiin #9

Joo, se on sitä halpuuttamista, mistä kuluttajat hyötyvät.

Tätäkään väittämää ei vaan kukaan tunnu kyseenalaistavan, siis kuka hyötyy.

Nykyään liikkuu Bostonissa koulutettuja konsultteja kehitysmaissa ja ties missä neuvomassa vähemmän ymmärtäviä, että kuinka kannattaa toimia. Kuuluisiko tuulivoima-ala tämän konsultoinnin piiriin.

Martti Nurmi Vastaus kommenttiin #9

Asiat muuttuu vekkuliksi, kun Olkiluoto3 joskus saadaan tuotantokäyttöön. Se tuottaa sähköpörssiin energiaa. Millaiset revittelyt tuleekaan, kun tuotetun ja myydyn perusteella tarkastellaan takaisinmaksuaikaa? Sähkömarkkina on veroviputeknisesti investointien osalta ja tuotantotukiteknisesti kahelia. On markkinoita ja "markkinoita".

Pekka Iiskonmaki

Sähkön hinta tulee siis Suomessa tuplaantumaan.

Onneksi suomalaiset ovat rikkaita.

Keskipalkka yli 3 tonnia. On millä mällätä.

Virossa jää palkasta keskimäärin käteen vain 1138 euroa.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Näinhän siinä sitten tulee käymään.

Oikeastaan voiko EU:ssa olla kovin monen hintaista sähköä, nykyään Saksassa ja Tanskassa sähkönhinta on tupla kuluttajille, tarvitseeko mainita syytä.

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

Yks tuttu teki sopparin 100% aurinkosähköstä joka on jo sinänsä suuren ihmettelyn aihe. Pari viikkoa sitten kotiin tuli lappu jossa kerrotaan korotuksesta. Soittamalla selvisi että kuivan kesän takia vedenpinnat on alhaalla ja sen takia korotus.
Eikös tollanen 100% aurinkosähkön myyminen ole lähestulkoon rikos?

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Onhan tuo nyt ainakin harhautusta.

Mikä rikosnimike tulisi kysymykseen.

Vaikka onkin lähes varmuudella rikollisesta toiminnasta kyse, ennakkotapauksen saanti voi olla vaikeaa, ellei pystytä osoittamaan, että on myyty jotakin muuta kuin mitä sopimuksessa on luvattu. Kyseessä on sama tuote vähän eri paketissa, joten hintaeroa voi olla vaikeampi perustella.

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

Tollasta vattenfall tyrkyttää.
"Täysaurinko-sähkösopimus 100 % ympäristöystävällistä aurinkosähköä sähköverkosta kotiisi."

Olen pikkasen skeptinen siitä että riittääkö tota "aurinkoa" kaikille sopimuksen tehneille. Ja ilmeisesti ei riitä koska hintaa nostetaan vedenpuutteen takia. Pelkkää kusetusta siis toikin.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Kyllä pitäisi olla tarkkana, kun tuollaista pääsee pesiytymään yhteiskuntaan.

Seuranta päälle, jossakin vaiheessa tekevät virheen, josta voidaan vetää vastaamaan oikeudessa. Sekään ei kuitenkaan takaa mitään, kun on näitä tuulivoimatuomareita päässyt korkeille palleille.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset