arojouni Koetan pysyä Suomea koskettavissa ajankohtaisissa asioissa, ympäristöön, talouteen ja turvallisuuteen liittyen.

Kylmin syyskuu kymmeneen vuoteen

 • https://www.facebook.com/groups/ilmastofoorumi/permalink/10155954206962725/
  https://www.facebook.com/groups/ilmastofoorumi/permalink/10155954206962725/
 • https://co2coalition.org/2018/09/24/500-million-years-of-unrelatedness-between-atmospheric-co2-and-temperature/
  https://co2coalition.org/2018/09/24/500-million-years-of-unrelatedness-between-atmospheric-co2-and-temperature/
 • Tutkimuksen julkaisi. https://jussieucall.org/jussieu-call/
  Tutkimuksen julkaisi. https://jussieucall.org/jussieu-call/
 • "This was the coolest September in the last 10 years in the global average."
  "This was the coolest September in the last 10 years in the global average."

Amerikkalainen professori on nyt perehtynyt hiilidioksidin ja lämpötilan korrelaatioon viimeisen 500 miljoonan vuoden ajalta, eikä ole löytänyt pääosiltaan muuta kuin negatiivista korrelaatiota.

https://www.mdpi.com/2225-1154/5/4/76/htm

"These data collectively support the conclusion that the atmospheric concentration of CO2 was largely decoupled from T over the majority of the Phanerozoic climate."

"The results of the present study suggest that regulation of anthropogenic CO2 emissions may be less important than previously thought for controlling global temperature, but more important than previously recognized for conserving biodiversity."

W. Jackson Davis

"W. Jackson Davis, professor of ecology and evolutionary biology, has been appointed to serve on the selection committee for the recently established Thor Heyerdahl International Maritime Environmental Award. He will be in distinguished company on the committee, with fellow members including Prince Philip of Great Britain, Mikhail Gorbachev, and International Red Cross president Astrid Heiberg."

"Davis has been a United Nations representative and negotiator in the area of international environmental issues for the past 15 years, serving as a consultant to Pacific Island countries and the UN Alliance of Small Island States. He has been involved in negotiating international treaties and conventions on the oceans, the climate, and biodiversity. Davis holds a joint appointment with UCSC and the Monterey Institute of International Studies, where he is professor of international policy studies and head of the International Policy Studies Program."

http://www1.ucsc.edu/currents/00-01/11-20/accolades.html

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (33 kommenttia)

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Viimeisimpiä koukeroita hiilirintamalla olisi, ettei se lämpenemistä ehkä aiheutakaan.

Pitkänlinjan amerikkalainen professori on nyt päätynyt siihen johtopäätökseen, ettei hiilestä seuraa lämpenemistä.

Hiilidioksidin ja lämpenemisen antikorreloivat viimeisen 500 miljoonan vuoden aikana, ja siksi hän ei näe hiilidioksidipakotteen, joka laskee logaritmisesti ilmakehän hiilidioksidipitoisuuden noustessa, vaikuttavan lämpenemiseen.

Takaisinkytkennät ilmeisesti, sekä positiivinen että negatiivinen, vaikuttavat vuorotellen, niin että mitään korrelaatiota ei ole hiilidioksidin ja lämpötilojen välillä syntynyt tuona tutkinnan ajankohtana, antikorrelaatiota sensijaan oli löydetty. Hän tuo kuitenkin ekologian kannalta huolenaiheen esille - hiilidioksidin holtittoman lisääntymisen suhteen ilmakehässä - merten happamoitumisen takia luonnon monimuotoisuus kärsii.

Huolenaihe tältä osin voi olla korkeintaan paikallinen.

Ihan toinen kysymys sen sijaan on, että mikä saa pitkänlinjan professorin nyt tälle kannalle. Kun näitä nopeita suunnanvaihdoksia on ollut aikaisemminkin amerikkalaisessa systeemissä, viimeksi 1970-luvulla piti jääkautta tuleman.

https://www.newsweek.com/marketplace-ideas-decide-...

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Jälleen eittämätön todiste siitä, miten ilmastonmuutos aiheuttaa sään ääri-ilmiöitä.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Holotnaa ja rospuuttoa odotettavissa, on selvästi sään ääri-ilmiöitä. Ja muistissa on vielä tukala kesä, kun oli niin kuumaa.

=> ilmastonmuutos

Käyttäjän LauriHeimonen kuva
Lauri Heimonen

"This study demonstrates that changes in atmospheric CO2 concentration did not cause temperature change in the ancient climate."

Olen myös itse omissa selvittelyissäni todennut, että vaikka isossa mittakaavassa ilmakehän hiilidioksidipitoisuuden muutostrendit ja ilmaston lämpötilan muutostrendit näyttävät korreloivan keskenään, asiaa tarkemmin tutkittaessa todetaankin ilmakehän hiilidiokdipitoisuuden muutostrendien seuraavan ilmaston lämpötilojen muutostrendejä eikä päinvastoin. Tämä on todettavissa esim. ihan viimeaikojen havainnoista. Esimerkiksi ihan viimeisen parin vuosikymmenen ajalta on todettavissa, että ilmaston lämpötilan nousu ei ole havaittavasti seurannut ilmakehän hiilidioksidipitoisuuden nousua, mikä johtuu siitä, että ilmakehän hiilidioksidipitoisuuden nousutrendit seuraavatkin tietyllä viiveellä ilmaston lämpötilan nousutrendejä.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Kyllä, ja kylmempi ilma poisti hiilidioksidia ilmakehästä.

"As such, the evidence suggests that colder climates allow more biomass to grow in the surface Southern Ocean—likely because colder climates experience stronger winds, which can blow more iron into the Southern Ocean from the continents. That biomass consumes carbon, then dies and sinks, locking it away from the atmosphere."

https://authors.library.caltech.edu/75180/

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

Kun lämpötila lakkaa nousemasta niin kuinka kauan co2 pitoisuus nousee perässä. Elikkäs kun 1800 luvulla alkanut nopea lämpeneminen päättyi tossa ~1940 paikkeilla niin kauanko co2 pitoisuus nousee vielä sen jälkeen. Ja kun -70 luvun jälkeen taas lämmöt lähti ylöspäin niin ehtikö CO2 lisääntyminen edes "pysähtyä" välillä.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

En tiedä, nuo luonnolliset muutokset vievät aikaa.

Tuohon merten pumppujen toimintaan (biologinen, solubility ja salinity) vaikuttavat lyhyellä tähtäimellä lämpötilanmuutokset, mutta myös ravinteet avomerellä, tuulet, pienhiukkaset avaruudesta ja tulivuorista jne.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Olen lähtökohtaisesti skeptinen näinkin yllättävän tuloksen suhteen. Toivottavasti ehdin joskus perehtyä hyvin tähän asiaan.

Käyttäjän KH kuva
Kalevi Härkönen

Ei kannata tuhlata aikaa, tuo julkaisu on pretadory-lehdessä. Se ei ole mitään oikeaa tiedettä.

Käyttäjän JukkaKeskinen kuva
Tapio Keskinen

Täytyy palauttaa mieliin, ettei tällä pallolla löydy mistään ilmastonmuutostiedettä.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Ekologian professori on valinnut kestävään kehitykseen panostavan akateemisen julkaisijan. Sellainen löytyy Sveitsistä, ellet olisi tietoinen asiasta. Tuo ilmastonmuutos on tullut myöhemmin kuvaan, joten siltä osia asia on kai kyseenalainen julkaisu.

https://jussieucall.org/jussieu-call/

"Sustainability — Open Access Journal
Sustainability (ISSN 2071-1050; CODEN: SUSTDE) is an international, cross-disciplinary, scholarly, peer-reviewed and open access journal of environmental, cultural, economic, and social sustainability of human beings. Sustainability provides an advanced forum for studies related to sustainability and sustainable development, and is published monthly online by MDPI. The Society for Urban Ecology is affiliated with Sustainability and their members receive discounts of the article processing charge."

https://www.mdpi.com/journal/sustainability

Käyttäjän JaliKarjalainen1 kuva
Jali Karjalainen

no jos oisi kertomus ollut Lapin Kansassa,oisiko sitten kertomus ollut oikeaa tiedettä, eli siis onko nyt olemassa vasempaakin tiedettä vai???

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro Vastaus kommenttiin #19

Ota noista nyt selvää. Mutta selvästikään ei ole uskovaisten tiedettä sellainen, joka ei ole julkaistu merkkiliikkeessä.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Kieltämättä näin on, tämä tutkimus olisi voitu kuitata olankohautuksella, mutta professorilla on kymmenmetrinen CV ja ilmeisesti on perehtynyt kunnolla kyseessä olevaan asiaan. Joten palautetta saamme varmaankin.

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

Aikaa sitten on tullut melkoisen selväksi että jos tunnustat uskosi ihmisperäiseen ilmastonmuutokseen niin oma porukkasi ei kyseenalaista kirjoituksiasi oli koulutus ihan mikä tahansa.
Mutta jos taas olet skeptinen niin mikään koulutus ei ole riittävä näille uskovaisille.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Joo, se on näin. Mahtavatko ymmärtää itse tätä asiaa. Epäilen

Käyttäjän aveollila1 kuva
Antero Ollila

Syyskuun satelliittilämpötila on jo 2000-luvun keskiarvon alapuolella hitusen: 0,165 C versus 0,14.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Katsos vaan, tuota en tullut tarkistaneeksi. Ilmasto kylmenee...

Käyttäjän aveollila1 kuva
Antero Ollila

Lisäksi on huomattava, että nyt ei ole menossa La Nina eikä El Nino eli varsin neutraali tilanne.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro Vastaus kommenttiin #27

Kyllä, lisäksi kohta AMO kääntyy kylmemmälle puolelle ja auringon 11-vuotinen sykli on alamaissa.

Ja on talvi tulossa, saa nähdä tuleeko normaali talvi. Hanhet, ilmeisesti metsähanhia, lähti muuttomatkalle jo syyskuun puolivälissä, kun normaalisti muuttavat vasta lokakuussa. Oli jo joitakin kylmiä öitä pohjoisessa.

Miikka Lahti

Mikäs hömppäväite jo tuossa otsakkeessa on? Ilmatieteen laitoksen mukaan:
"Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan syyskuun keskilämpötila oli suuressa osassa Lappia noin asteen tavanomaista korkeampi, muualla maassa keskilämpötila oli lähellä tavanomaista. Suomessa on ollut viimeksi tavanomaista kylmempi syyskuu yhdeksän vuotta sitten."

Muu osa on taas jotain denialistista olkiukkojen mäiskettä. Kukaan ei ole väittänyt että CO2 ja lämpötila korreloisivat mielivaltaisilla ajanjaksoilla. Tässä pitää tuntea asia nimeltä korrelaation ja kausaliteetin ero.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Lisäsin kuvan blogiin, josta voit käydä tarkistamassa numerot.

Toiseen osaan saat vastausta tästä linkistä, [Davis concludes that his analysis “demonstrates that changes in atmospheric CO2 concentration did not cause temperature change in the ancient climate,” which findings, he adds, “corroborate the earlier conclusion based on study of the Paleozoic climate that ‘global climate may be independent of variations in atmospheric carbon dioxide concentration” (Came et al., 2007).
One final gem from Davis’ work is a pronouncement that follows a discussion on the lack of correlation between CO2 and temperature across the historical record, where he aptly reminds us that “correlation does not imply causality, but the absence of correlation proves conclusively the absence of causality.” Consequently, there should be no more doubt regarding the ineffectiveness of atmospheric CO2 to control or drive climate change. It is simply nothing more than a bit player, whose influence has been continually overestimated by climate alarmists. The big question now is whether or not 500 million years of these data will convince them otherwise!]

https://co2coalition.org/2018/09/24/500-million-ye...

Käyttäjän aveollila1 kuva
Antero Ollila

Komenttiin 19. Nyt Lahden kannattaa tarkistaa, mitä tarkoittaa globaali ja miten se eroaa Lapista.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Olen jo muutaman vuoden ajan havainnut, että niin Ilmatieteen Laitos kuin YLEkin valitsevat uutisoitua dataa äärimmäisen tarkoituksenmukaisesti ja otsikovat vielä provosoivammin.

Käyttäjän JaliKarjalainen1 kuva
Jali Karjalainen

no ainakin kasvihuoneessa voi hiili co2 laske suunnilleen ennen puolta päivää, mutta lämmöt ei laske.Jos lämmöt luonnossa nousee, sadot nosee myös ja hiilen otto ilmasta tehostuu myös, mutta jos on alhaisia lämpöjä luonnossa ,sadot
pieniä
ja hiilen otto ilmasta ei kovin tehokasta

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Kyllä nuo sadonnousut ovat niitä palauteilmiöitä, niitä samoja ilmiöitä kuin luonnossa ilmenee. Maapallo vihertyy nyt vauhdilla.

Vielä pitäisi varmistaa, että saadaan syväjuurisia kasveja kasvamaan ja varastoimaan hiiltä maaperään.

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

Tuolla pohjoisessa tämä kesä ja myöskin viime kesä olivat kylmempiä kuin kesät 1958-2002 olivat keskimäärin. Siis 80. leveyspiirin pohjoispuolella, pohjoinen lämpenee eniten ja nopeiten on erittäin omituinen väite.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Joo, tämmöisiä väitteitä heitellään jatkuvasti. Kai niihin joku uskoo, kun väitettä riittävän usein toistetaan.

No itselle tulee Göbbelsin teesit tehokkaasta propagandasta mieleen, kun valhetta riittävän usein toistaa tulee siitä totta jne.

Käyttäjän JouniHalonen kuva
Jouni Halonen

Miksiköhän tuohon hiilidioksidiin sitten uhrataan valtavasti aikaa, tupakkia ja varallisuutta, joita tupakkia lukuunottamatta voisi käyttää järkevämminkin? Oi kertokaa se hänelle, miksi, miksi,....

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

Tää uhraus oli hyvin todettu koska niinhän se on. Veronmaksajilta kerätään joka vuosi satoja miljoonia ja ne uhrataan mm. tuulimylly"jumalille" jotka naureskelee matkalla pankkiin. Yhtään mitään hyötyä ilmasto ei saa co2 veroilla joita jatkuvasti lisätään ja hillot lahjoitetaan maailmalle.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Kyllä meillekin tulee niitä 300 -metrisiä tuulivoimaloita, ruotsalaisille oli niitä jo luvattu Brysselissä, Väyrynen tiesi kertoa.

Ajatella Pohjanmaalta kun pääsimme tutustumismatkalle Saksanmaalle, saimme maistaa luostarin viiniä ja kävimme katsomassa tuulivoimalaa, aamulla tuodut peurat söivät porkkanoita ja omenia kaikessa rauhassa, eikä mitään ääntä kuulunut kun tuulivoimalan melumoodi oli laitettu päälle vierailun ajaksi.

Luostarin tiet oli hienosti hiekoitettu ja pyökkimetsät oli hyvin hoidettu kun kaiken tämän linja-auton ikkunasta näimme.

Mutta ei siitäkään mitään tulisi, jos laittaisimme tuhkatiheään hollantilaistyyppisiä tuulimyllyjä. Ja isommat pitävät pienempää ääntä kun siivet pyörivät ylhäällä. No Poriin on aina kiva tulla kun täällä tuulee, että meinaa tukka lähteä.

Mitä joku kysyi jostakin melumoodista kun olimme tuolla Siikaisten suunnalla tai mikä se paikkakunta nyt olikaan. Ja joku halusi tietää, että mitä ne voimalat nyt tuottavat, mutta ei me sitä tietoa saatu, koska valvomo on Hamburgissa. Niin ne meille kertoi.

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

Jumalauta kun Poriin tulee mereltä niin voi tsiisus mitä rikkinäisiä toteemia on siellä täällä, oikein kulttuurimaisemaa. Vanhimmat taitaa olla jököttäny rikkinäisenä paikallaan jo kymmeniä vuosia.
Ekat hulluusmyllyt on nykyään merellä vastassa karkoittamassa veneilevät turistit pois ilmaa pilaamasta. Ja kiroaminen sallittakoon koska sen tekee jokainen ton hirveen "maiseman" nähdessään. Tai ehkä Emma ei kiroa vaan ihquu.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro Vastaus kommenttiin #32

Nii-ih, kun asioitten oikea laita selviää Reposaarelaisille, luulisin, että päättäjät joutuvat seinää vasten selittämään, mitä ovat tehneet.

Saksassa tapaamisia kaupungintaloilla järjestetään nykyisin tiheään, kiukkuiset kansalaiset haluavat päästä häiritsevistä tuulivoimaloista eroon.

Tanskassa puretaan puolet pienistä maalle pystytetyistä tuulivoimaloista ja mikäli toimijat haluava kuitenkin pystyttää isompia tilalle, joutuvat he lunastamaan lähimmät talot markkinahintaan.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset