arojouni Koetan pysyä Suomea koskettavissa ajankohtaisissa asioissa, ympäristöön, talouteen ja turvallisuuteen liittyen.

Ihmiset kuin sopuleja

  • Hiilellä on keskeinen asema elämän ylläpitäjänä
    Hiilellä on keskeinen asema elämän ylläpitäjänä

Hesarin kulttuurisivu toi esille mielenkiintoisella tavalla nuoren biologin ja kirjailijan. https://www.hs.fi/paivanlehti/30092018/art-2000005846301.html?share=7e8c... "Biologi Maria Katajavuori vertaa esikoiskirjassaan ihmislajia tunturisopuliin, joka syöpöttelee itsensä tuhon partaalle. Ihmistä uhkaa ilmaston pilaaminen, mutta toivoakin meillä kuulemma on."

Katajavuori vertaa ihmistä myös 300 miljoonaa vuotta sitten eläneeseen kasviin - sanikkaiseen, joka kasvoi kymmenmetriseksi puuksi ja imi hiilidioksidin ilmakehästä. Hiilidioksidi ei tullut takaisin ilmakehään puun kuoltua, koska silloin ei ollut hajottajasieniä, jotka olisivat pystyneet hajottamaan ligniiniä. Joten kyseinen kasvi vain imi hiiltä ilmakehästä, eikä palauttanut sitä kiertoon. "Molemmissa tapauksissa on kyse yhteisen resurssin ylikulutuksesta. Sanikkainen otti hiilensä ilmakehästä, ihminen maaperän fossiilisista polttoaineista."

Tämä on sitä ilmastopropagandaa, nuoren tutkijan täytyy sisällyttää sitä tutkimukseensa, jotta apurahat pyörittäisivät tutkimusta ja tutkijaa eteenpäin.

Ihminen ottaa hiilen maaperästä ja sanikkainen otti ilmasta. Tarkastellaan tätä väitettä, ettei kummassakaan tapauksessa hiili palautunut takaisin hiilenlähteeseen. Sanikkaisen ottama hiili jäi maaperään, josta syntyi nykyiset kivihiilikerrostumat. Sanikkainen hoiti siis hiilen pois ilmakehästä maaperän hiilivarastoon, jota ihminen nyt sitten on tuonut maapallon hiilenkiertoon. Osa tästä hiilestä palautuu maaperään, 1/3 ehkä, osa painuu meriin 1/3 ehkä ja osa jää ilmakehään.

Ihmisen toiminta kestää kyllä tarkastelun, samaa kohtaloa ei ainakaan analogisesti voida perustella sanikkaisen kanssa, joka kuoli sukupuuttoon. Sensijaan vertaus sopuliin on osuvampi.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Muistelen, että alussa maa oli autio ja tyhjä - ilmassa oli vain typpeä ja hiilidioksidia.

Kun kasveja alkoi muodostua, ne ottivat ilman hiilidioksidia, vapauttivat ilmaan happea ja maahan jäi kasvien muodostama hiili. Kasvit muodostivat kaiken ilmakehän hapen joka mahdollisti eläimien elämän.

Jos ihminen onnistuu kaivamaan ja polttamaan kaiken maaperään hautautuneen kasviperäisen hiilen, silloin palamiseen kuluu kaikki aiemmin muodostunut ilmakehän happi.

Sitten ihmisen ansiosta maa on taas autio ja tyhjä.

Käyttäjän ErkkiJohansson1 kuva
Erkki Johansson

Pieni epätarkkuus tuohon pikku tarinaasi eksyi. Ei ihminen pysty kaikkea elämää maapallolta tuhoamaan, vaikka kuinka yrittäisi. Aina sinne jäävät jotkut käsittämättömän sitkeät pikku mikro-organismit ja aloittavat systeemin uudelleen. Jos siihen ei kyennyt "Lumipallomaa", maapallo kokonaan jään peitossa miljoonia vuosia, miten me siihen pystyisimme?

Suuruudenhulluudessa ei ole mitään ylpeilemisen aihetta.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Joo, eiköhän se elämä lähtisi taas liikkeelle. Rotta selviäisi vetypommistakin, se pysyy hengissä hapettomassa tilassa jonkun aikaa.

Ihminen pystyy kyllä hävittämään melkoisen paljon ennen kuin itse menee mukana ja hävitys loppuu.

Käyttäjän KH kuva
Kalevi Härkönen

Katajavuori kuvailee ihmisiä myös näin: "Olemme erinomaisia kieltämään lähestyviä ongelmia."

Havainto sopii erittäin hyvin mm. muutamaan Uuteen Suomeen kirjoittavaan blogistiin.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Joo, mitäköhän mahtoi sillä tarkoittaa.

Meillä täällä päin on sanon, hullu mies Huittisista syö enemmän kuin tienaa.

Luulen, että hän tarkoitti, ihmiskunta syö enemmän kuin tienaa.

No hiili hupenee ensin maaperästä, miten sitten ihmiskuntaa ruokitaan.

Käyttäjän JaliKarjalainen1 kuva
Jali Karjalainen

Ihminen kuitenkin pohtii lähestyviä ongelmia ja ei silti kiellä niitä, ongelmat ovat edessä, mutta on ne ratkaisutkin olemassa ,juuri nekin ovat edessä, ratkaisut, eihän sitä heti esitetä rstkaisuja ensin. Täytyy olla ensin ongelmat ja ratkaisut tulee perässä.Ei kait meillä enää autot päästä lyijyä, vai

Käyttäjän HannuSinivirta kuva
Hannu Sinivirta

Biologi ja tietokirjailija - väitöskirjatutkija Maria Katajavuori kuvailee ansiokkaasti todellisuutta myös mustalla huumorilla, mutta myös ihmisen äärimmäisestä ahneudesta ja ylikuluttamisesta. Lyhyesti, tervetullutta ja tervettä tietoisuutta.

Ihmiskunta ei elä pelkällä ruoalla, siihen tarvitaan muutakin. Toisaalta, pitääkö elämän laatua käydä hakemassa aina katastrofien ja sukupuuttojen kautta, kun niihin on mahdollisuus itse vaikuttaa.

Käyttäjän JukkaKeskinen kuva
Tapio Keskinen

Esikoisscifi kirjailija Maria Katajavuoren mukaansa evoluutio on lahjoittanut ihmiselle kyvyn ennustaa.

Onhan näitä ennustaja eukkoja ollut kautta aikain, ja jotkut jopa haluavat maksaa niille. Outo on ihmismieli.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset