arojouni Koetan pysyä Suomea koskettavissa ajankohtaisissa asioissa, ympäristöön, talouteen ja turvallisuuteen liittyen.

Perhostutkija: Perhoset siirtyvät ilmastonmuutoksen myötä pohjoiseen

  • Pikkuhäiveperhonen. (KUVA: JERZY GUBERNATOR/SCIENCE PHOTO LIBRARY)
    Pikkuhäiveperhonen. (KUVA: JERZY GUBERNATOR/SCIENCE PHOTO LIBRARY)
  • http://www.dmi.dk/en/groenland/maalinger/greenland-ice-sheet-surface-mass-budget/#
    http://www.dmi.dk/en/groenland/maalinger/greenland-ice-sheet-surface-mass-budget/#

Perhoset eivät ota kantaa, että onko ilmastonmuutos luonnollista vai ihmisen aiheuttamaa, Hesarin tämän päiväisessä ilmastoa käsittelevässä jutussa lisää aiheesta.

"Perhosten liikkumisessakin näkyvät yksittäiset kylmät ja lämpimät ajanjaksot, mutta pitkän aikavälin trendi perhostutkijoiden mukaan on se, että etelämpänä aiemmin eläneet lajit siirtyvät sankoin joukoin kohti pohjoista."

"Todennäköisin selitys useimmille havaituille muutoksille Suomen perhoslajistossa on ilmaston lämpeneminen."

[”Muutos on niin massiivinen, että ei ole epäilystäkään, mistä on kyse. Mutta perhoset eivät ota kantaa siihen, onko tämä ilmastonmuutos ihmisen aiheuttamaa vai ei. Se on fakta, että eteläistä lajistoa siirtyy tänne yhä enemmän ja enemmän”, Kullberg sanoo ja arvioi ilmiön jatkuvan.]

https://www.hs.fi/kaupunki/art-2000005804310.html?share=761278cc804cb351...

Mikä sitä ilmastoa lämmittää, kun nyt on käynyt selväksi, että ilmasto on lämmennyt. Tässä taannoin Grönlannin jäiden sulamista pidettiin osoituksena hiilidioksidin osuudesta lämpenemiseen. Nyt on Grönlannin tilanne kääntynyt, jäätä kertyy nyt lisää. Ja tutkimuksetkin ovat edenneet ilmastonmuutosta koskien, Grönlannin lämpenemiselle löytyi aivan luonnollinen selitys pilvipeitteen vähenemisestä tutkitulta ajanjaksolta ja asiaan liittyi myös Pohjois-Atlantin merivirtojen luonnollinen vaihtelu.

"Observations from AVHRR (Fig. 1A) recorded reductions in cloud cover of more than 84% of Greenland’s area over the time period 1982–2009. Over the same time period, MAR shows a reduction of more than 82%. During the period 2002–2015 (Fig. 1B), observations from MODIS show a cloud cover decrease of more than 77% of Greenland’s area, compared with 68% from MAR."

http://advances.sciencemag.org/content/3/6/e1700584

"We find that these changes in synoptic-scale circulation patterns and the associated increase in high-pressure frequency over Greenland (13) correlate strongly with changes in summertime cloud cover (R2 = 0.75, P < 0.001; Fig. 4, A and B). For every 0.2 decrease in JJA NAO index, gauging the general circulation at the surface over the North Atlantic, the JJA cloud cover has reduced by 0.88 ± 0.16%, with time periods of especially low cloud cover (such as 2010–2015) coinciding with a very negative NAO."

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Käyttäjän JaliKarjalainen1 kuva
Jali Karjalainen

Niin,aivan.No varmaan monet ajattelee,että kun elukat ja kasvit pikku hiljaa siirtyvät kohti pohjoista, niitä vastaan tulee Jäämeri ja ne sitten kuolevat. No ekologinen kirjallisuus
ihan noin kerro.Esim Ilkka Hanskin kirjat.Elukat ja kasvit menevät kyllä kohti Jäämerta,mutta muutos tulee sekä elukoihin ja Jäämeren alueeseen.Kuten Grönlannin historia kertoo tai Pohjoisen alueen historia viimeisen 2 miljoonan aikana.Maailman ekosysteemit ovat aina muutoksen kourissa,
muutos kuuluu luontoon ihan vakiona,mutta nopeus ei ole semmonen,miten ihminen vaatisi

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Luonnollista kehitystä sanoisin, kyllä kasvien ja eläinten levinneisyydestä voidaan paljon päätellä.

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen

Näille korkeuksille on ilmaantunut seuraavia uusia lajeja: Rusakko, hirvikärpänen, metsäkauris, merimetso, perunarutto yms...

Metsän kasvu on ollut silminnähden kiivaampaa kuin esim. 1980-luvulla. Silloin männyn vuosikasvain oli 30 cm kun se nykyään tuppaa olemaan puoli metriä. Tykkyvauriot johtuvat osin nopeasta kasvusta metsissä.

Sateisuus ja tuuliolot ovat muuttuneet siten, että vallitseva sää pysyy kauan eli kun tuulee, niin tuulee kovaa, kun sataa, sataa puoli vuotta ja kun on kuivaa niin sitä riittää. Nämä ovat sään ääri-ilmiöitä joita on osattu ilmastomalleissakin ennakoida.

Mikä on muuttunut ilmakehän koostumuksessa? Lepattaako auringon liekki?

Ihan tässä on voitu omin silmin havaita muutokset.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Kyllä olet oikeassa, eivät ilmastomallit aivan huonoja ole, ja kehittyvät ne kaiken aikaa.

Omin silmin kyllä kannattaa havainnoida myös.

Voisi ajatella, että jotakin on tekeillä kun on siitä merkkejä ilmassa. Jatkuuko lämpeneminen vaiko alkaako ilmasto viilenemään. Grönlannin osalta jääpeite kasvaa nyt. Kuva blogissa.

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

Pohjoisessa on ollut kuitenkin useita satoja vuosia lämpimämpää kuin nykyään. Siitä todisteena järvien pohjista nostetut tukit.

Eikä viime vuoden sademäärä ollut mitenkään poikkeuksellisen suuri. 1944 satoi monella paikkakunnalla eniten ikinä. Myös 1927 ja 1904 oli erittäin sateisia vuosia. Kovat sateet ja myös kuivuus kuuluu ihan normaaliin vaihteluun.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Joo, näin se on. Lyhytjänteisyys ja yksisilmäisyys kuvastaa tätä nykysuuntausta ilmastokeskustelussa.

Ihmisillä ei kerta kaikkiaan ole tietoa historia sääoloista.

Lisäksi hiilidioksidi on lisännyt puiden kasvua. Nopeakasvuisuus ei ole kuitenkaan pelkästään hyvä asia.

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen Vastaus kommenttiin #8

Tuhosin viime vuonna yhden ruusupuskan, tai niin ainakin luulin, tämä vuonna se on kasvanut yli metrin. Ja tämä on sitä lajia jossa on yli sentin mittaiset piikit.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro Vastaus kommenttiin #9

Reilu senttisiä näytti olevan meilläkin ruusunpiikit. Kävin tsekkaamassa.

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

-30 luvulla pohjoinen oli erittän lämmin, vuosi -38 kaikkien aikojen lämpimin niin lähtivätkö perhoset evakkoon kun alkoi viilenemään? Nyt taas kun on melkein yhtä lämmintä niin siirtyvät takaisin pikkuhiljaa.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Onhan se tällaista aaltoliikettä, siitä ei päästä mihinkään.

Grönlannin jääpeitekin kasvaa vaihteeksi. Laitoin kuvan blogiin.

http://www.dmi.dk/en/groenland/maalinger/greenland...

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Ihmisenaiheuttama ilmastonmuutos lienee hyvä asia, kun kun perhosten ohella afrikkalaistkin (ihmiset) ovat siihen ryhtyneet muutosta edistäekseen.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Niin kyllä, ilmasto on lämmennyt suotuisaksi perhosille ja afrikkalaisten tulla tänne pohjolan perukoille asti.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset