arojouni Koetan pysyä Suomea koskettavissa ajankohtaisissa asioissa, ympäristöön, talouteen ja turvallisuuteen liittyen.

Vihreää hapatusta ilmastonmuutoksesta

  • Tropiikissa kehittyvät virtaukset vaikuttavat Suomessa
    Tropiikissa kehittyvät virtaukset vaikuttavat Suomessa

Vihreät tietävät ennustaa myös tulevien kesien olevan helteisiä hesarissa julkaistussa mielipidekirjoituksessa.

https://www.hs.fi/mielipide/art-2000005774523.html?share=0a4721ba0870d9b...

Hesarin toisessa ilmastoa koskevassa kirjoituksessa keskitytään Saharan metsittämiseen. Sahara on ollut vihreä aikaisemminkin. "Ammoisen vihreyden syyksi on esitetty sitä, että maapallon kiertorata ja akselin kallistuskulma olivat hieman toiset kuin nykyisin. Siksi Saharan kohdalla satoi enemmän kuin nyt. Muutos toistuu noin 20 000 vuoden välein." https://www.hs.fi/paivanlehti/31072018/art-2000005774600.html?share=498a...

Maailma vihertyy nyt luonnollista tietä, runsaampi CO2 -pitoisuus ilmakehässä ja lämpimämpi ilmasto lisäävät kasvien fotosynteesiä ja sitä kautta lehtien pinta-alaa kaikkialla maapallolla, Antarktista lukuunottamatta, missä ilmasto kylmenee.

Merten osalta voisi olettaa ihmissilmille näkymättömän kasviplanktonin lisääntyvän. Asiaa tunnetaan vielä kovin huonosti, vaikka merten ekosysteemit ja kasviplankton vastaavat ~50 % maapallon fotosynteesistä.

https://academic.oup.com/nar/article/46/W1/W76/4990020

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

13Suosittele

13 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (34 kommenttia)

Käyttäjän LauriHeimonen kuva
Lauri Heimonen

Olen ymmärtänyt, että ilmatieteenlaitoksenkin asiantuntutijat ovat viimeaikaiset, eri puolilla maailmaa tapahtuneet hellesyklit yhdistäneet luonnollisiin suihkuvirtaussykleihin.

Olen ymmärtänyt, että nuo suihkuvirtaukset säätelevät myös sääsyklin pituutta, kuten esim. meneillään olevavan hellekauden jatkumista.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Juu, näin on selitetty. Täytyy nyt uskoa ilmatieteenlaitosta tässä asiassa;)

Käyttäjän Timoteus kuva
Timo Huolman

Näinhän nuo meteorologit ja muut ITL säätieteilijät ovat ennenkin tehneet, eli selittäneet mikä tieteellisestä näkökulmasta kulloisenkin suursäätyypin selittää.
Valitettavasti vain Taalasten ja Alestalojen kaltaiset apokalypsia uhkuvat poliittiset ilmastopropagandajohtajat ovat saaneet suurimmat otsikot YLEisradionkin viestinnässä ja se on suuri vahinko, että ihmisille jaetaan poliittista hölynpölyä, kuten hatusta tempaistuja uhkakuvia tieteellisenä tietona.

Eikä tuosta aina voi toimittajakuntaakaan syyttää, he ovat lähes yhtälailla propagandan uhreja,
toki journalismin alasajosta voi siihen suuntaan heristellä sormea, eivät he kovin ahkerasti töitä tee totuudfen selvittämiseksi, missään asiassa, vaan aika kritiikittä toistavat muiden medioiden tarinoita, jotka hekin tekevät samaa,
uutisten julkaisemisesta on tullut tärkeämpää kuin laadukkaiden uutisten tekemisestä.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #24

"se on suuri vahinko, että ihmisille jaetaan poliittista hölynpölyä, kuten hatusta tempaistuja uhkakuvia tieteellisenä tietona."

Vastauksia pitää hakea tutkimalla historia ja esihistoriaa. Ihmisen elämä on liian lyhyt havaitakseen suuren mittakaavan muutoksia. Johtaa vain semmoiseen harhaiseen kokemusperäiseen huuhaa ajatteluun mitä esittävät esimerkiksi kreationistit valehdellessaan perusasioista.

On tieteellinen tosiasia, että maailman viidestä massasukupuutosta neljä on aiheutunut ilmaston nopean muuttumisen myötä kun ekosysteemit romahtaneet tästä. Edellinen massasukupuutto oli kuitenkin asteroidin tärähdys jotain 65 miljoonaa vuotta sitten, että tuota käy harvakseltaan.

Toinen tieteellinen tosiasia on se, että ilmastossa on jonkun miljoonan vuoden ajan vuorottellut jääkausi ja lämpökausi, jääkauden ollessa sellainen normaali tila kun sitä kestää semmoiset noin 90000v ja sitten lämpökautta noin 10000v. Tämä sykli etenee toistuvasti kuin yö ja päivä, ja talvi ja kesä. Ilmaston vaihtumista lämpökauden ja jääkauden välillä voidaan erittäin vahvasti perustella perus fysiikalla ja fresnelin yhtälöillä kun tiedetään jään heijastavan lähes kaiken valon ja veden taas absorboidessa, veden lämpökertoimen ollessa hyvin tiedossa. Jääpeitteiden ala siis vaikuttaa tähän paljon ja niistä helposti tulee itseään ruokkiva mekanismi.

Tuota mekanismia voidaan helposti havainnoida kaiken aikaa, kyllä sen nyt suomessakin liikkuvalla olevan tiedossa, että ilmasto on leudompaa rannikoiden lähellä kuin kaukana vesistöistä.

Ehdottomasti asiaan tulee hakea juurikin tieteellistä näkökulmaa. Tiede on kaikille avointa ja asiaa voidaan argumentoida tutkittua dataa, historiaa tutkimulla kuin myös matematikalla.

Ilmakehässä olevien kaasujen vaikutus, tulivuorten aktiivisuudet ja auringon aktiivisuuden vaihtelut lienee se mistä on eniten vääntöä että mitenkäs paljon nyt mikäkin vaikuttaa mutta ne pitää suhteuttaa luontaisiin sykleihin. Kaikelle kummalliselle pitäisi hakea selvitystä.

Ilmakehässä olevien kaasujen vaikutuksen tutkimukseen olisi hyvä laittaa ihmiskunnan muutama miljardi rahaa että saisi tarkempaa tietoa.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Näppärä tuo "sään ääri-ilmiöiden lisääntyminen" jolloin mikä tahansa säätila voidaan panna ilmastonmuutoksen piikkiin: Kuiva kesä, sateinen kesä, leuto talvi, kova pakkastalvi, kylmä huhtikuu, varhainen kevät, lämmin syksy, myrskyinen syksy, ihan mikä vaan.

Tuolla ilmatieteen laitoksen professori sanoo, että "Kyl­lä tämä mie­les­tä­ni ker­too il­mas­ton­muu­tok­ses­ta."
https://www.suomenmaa.fi/uutiset/ihana-helle-vai-p...

Mielipideasiako tämä nyt onkin?

Oltakoon ilmastonmuutoksesta tai ihmisen vaikutuksesta siihen mitä mieltä tahansa, on täysin tieteenvastaista väittää että muutaman kuukauden säätilalla voidaan vetää johtopäätöksiä yhtään mistään.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Suomessa kun on totuttu erilaisiin sääoloihin. Danny lauloi jo aikoinaan, että asfaltti polttaa...

Ja pitkä kuuma kesä... Oliko se Popedan biisi.

Käyttäjän Luakso kuva
Anton Laakso

Eiköhän tässä tilanteessa ole ihan hyväksyttävää käyttää "mielestäni" sanaa kun tästä asiasta itsessään ei ole tehty tutkimusta. Looginen johtopäätöshän tuo on mutta ei tutkijana voi noin vain heitellä varmoja johtopäätöksiä.

Sitten taas Salonenkin olet itse täällä moneen otteeseen valitellut sitä, että "lämpimät kelit ovat aina merkki ilmastonmuutoksesta mutta kylmät kelit ovat normaalia säätä". Eli siis ainakaan aikasemmin et ole ollut sitä mieltä että kaikki laitetaan ilmastonmuutoksen piikkiin. Ehkä tämä kertoo kuitenkin siitä että ilmastonmuutoksesta puhutaan niin laajasti, ja siihen otetaan niin monenlaista kantaa, että näistä puheista itsessäänkin voidaan muodostaa mitä tahansa mielipiteitä riippuen siitä mihin yleisö kiinnittää huomiota.

Joka tapauksessa se mitä sanot viimeisessä kappaleessa on juuri noin.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

Luonnollisen trendin mukaisesti lämpökauden huippuajat jäi taakse rooman rauhan jälkeen joten kaikki viimeisen 150v aikaiset lämpötilat ovat olleet omituisen korkeita. Omituisen lämmin jääkausi eikö vain? Mitäs tapahtui sille ilmaston viilenemiselle?

Vielä 50v sitten olisi voinut selittää tilastopoikkeamalla, auringon aktiivisuudella tai muulla vastaavalla mutta nyt on kuitenkin lämpötila noussut viimeisen 50v ajan edelleen joten vaikuttaa siltä, että ilmasto voi helposti reagoida ihmisen touhuihin herkemmin mitä on ajateltu. Se voi siis tarkoittaa meidän tuntemamme maailman maailmanloppua massasukupuuton myötä alle 200v kuluessa ja ihmispopulaation väkivaltaista laskua miljardeilla ihmisillä kun kaikki syödään pois, että meitä jää tänne taas romahtaneen sivilisaation jäljiltä koko planeetalle vain tuhansia, syömään jotain torakoita ja rottia.

Semmoinen ajatus pitäisi muistaa, että rahaa ei voi syödä.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

Juu, pitää tarkastella viidenkymmenen vuoden ajanjaksoa että mihin suuntaan ja millä vauhdilla muuttuu, ja isompaa mittakaavaa tarkastellaan tuhansissa vuosissa.

Esimerkiksi meidän luonnolliseen tapaan jääkauteen siirtyvä ilmasto jännästi muuttui jatkuvasti lämpeneväksi 1800-luvulla. Mitä tapahtui jatkuvasti yleistyville halloille ja nälänhädille ja Thames joen jäätymiselle?

Sellainen asia nyt aletaan hahmoittamaan, että ihmiskunta ei tosiasiassa kunnolla tiedä kuinka paljon ilmakehää voidaan käyttää tunkiona, tai pitäisi käyttää tunkiona että pidetään jääkausi poissa kun nyt on globaalisti jänskästi pari astetta lämpimämpää mitä normaalisti kun ei ole jäätiköt kasvamassa peittämään suomea.

Tähän asiaan pitäisi ihmiskunnan repiä muutama miljardi rahaa saadakseen tarkempaa dataa.

Käyttäjän Savolax kuva
Jukka Heikkinen

Se on tuo miesmuisti tietyillä viiteryhmillä kovin lyhyt kun edelliset kylmät kesät on jo unohtuneet...
Kohta ne hiihtää taas senaatin torilla...

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Tuolla Emma Kari kertoo miten ilmastonmuutos aiheuttaa tulvia ja sateita:
https://www.city.fi/blogit/emma-kari/ilmastonkesta...

Sitten kun on tällainen kesä, Emma herättelee halitusta koska ilmastonmuutos aiheuttaa kuivuutta ja sitä kautta metsäpaloja:
https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/254994-kansanedus...

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Melkein on kuin Amerikassa, siellä mielipiteet vaihtuvat ilmastosta aina vallitsevan säätilan mukaan;)

Amerikassa on ilmasto kylmentynyt 1930-luvulta lähtien. 1970-luvulla ilmastotieteilijät olivat varmoja tulevasta jääkaudesta, kunnes keksivät tarkastella globaalia lämpötilaa. Siitä lähtien se onkin ollut pelkkää globaalia lämpötilaa.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

30 asteen pakkaset huhtikuussa olivat vain säätilaa, mutta tämä helle on ilmastonmuutosta.

Joskus 80-90 -lukujen taitteessa oli peräkkäin muutama leuto talvi Helsingin seudulla aiempien kylmien talvien jälkeen. Silloin kansa alkoi kysyä ilmatieteenlaitokselta onko tämä merkki ilmaston muuttumisesta lämpimämmäksi. Siihen aikaan ei tämä hypetys vielä ollut vallalla ja kaikki asiantuntijat toppuuttelivat yleisönosastokirjoittajia muistuttaen, että muutama leuto talvi ei vielä merkitse muuta kuin tilastollista normaalivaihtelua.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Niin, kyllä ilmasto on lämmennyt
0,85 °C.

Mutta onhan 1930-luvulla ollut jo vastaavia hellekesiä.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

Tarkastelet liian lyhyitä aikavälejä.

Tämä avaa paremmin: https://en.wikipedia.org/wiki/River_Thames_frost_f...

Suomen historian tuntijoilla sitten on ymmärrystä miten täällä mennyt katovuodet. 1200-luvulta lähtien yleistyivät katovuodet ja nälänhädät, edellinen isompi oli 1800-luvulla. Mitäs näille kävi?

Kun ilmastoasioissa puhutaan jostain kaasujen vaikutuksesta niin niissä voi muuten olla viivettäkin. Esim. kuinka pitkään jokin kaasu on ilmakehässä luontaisessa kierrossaan.

Käyttäjän seppoviljakainen kuva
Seppo Viljakainen

"Eniten hellepäiviä 1961-2014
Vuosi Hellepäivien lukumäärä
2002 65
2006 61
1997 58
2010 57
1972 54 "

https://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/top-5...

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

"...vuodesta 1961 alkavissa tilastoissa..."

Olen tätä ennenkin ihmetellyt kun nyt ryhdytty kertomaan, että lämpötilamittaukset tai tilastointi olisi aloitettu vasta 60-luvun alussa. Osaako joku selittää, mitä tuo oikein tarkoittaa?

Tuollakin sanotaan että "Ilmatieteen laitoksen tilastot ulottuvat vuoteen 1960 asti.": https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000005678571.html

Käyttäjän Timoteus kuva
Timo Huolman

niin ne ulottuvatkin ja paljon kauemmaskin, vielä jokunen vuosi sitten ulottuivat kattavasti vuoteen 1951, hieman sitä aiemmin 1900-luvun alkuun, nykyään säätilaston ulottumisella tarkoitetaan sitä kohtaa mistä se on kulloinkin katkaistu.

kymmenenkunta vuotta sitten kun merenkulkulaitoskin oli vielä itsenäinen ja kansalla paljon julkista tietoa tuottanut osasto,
oli itämerestäkin kattavat tilastot vuosikymmenien ajalta verkossa vapaasti luettavissa,
kuitenkin aivan yleisesti säätilastot olivat verkossa vapaasti tarjolla 1900-luvun alkuvuosiin ja hajanaisemmin 1800-luvulta ja aina 1600-luvulle asti.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Joo, en usko, että helteissä olisi mitään poikkeuksellista, eikä kuivuudessakaan.

Poikkeuksellisia ovat lukuisat maastopalot Ruotsin puolella. Mutta siihenkin on kuulemma ihminen syyllinen, no salama sytyttelee niitä metsäpaloja myöskin. Ruotsin pääministeri Löfvén vetosi kuntiin ja ihmisiin, että olisivat huolellisempia tulenkäsittelyssä.

Käyttäjän tapiosimonen kuva
Tapio Simonen

MEDIAN JA ILMATIETEEN LAITOKSEN PROPAGANDA

(Otan esimerkkinä Satakunnan Kansan kirjoitukset)

Pitkät hellejaksot yleistyvät Suomessa – Tutkija: "Vuosisadan loppupuolella nykyisenkaltaisia kesiä voidaan muistella todella viileinä"

https://www.satakunnankansa.fi/satakunta/pitkat-he...

Ilmastonmuutos tuo myös muita muutoksia Suomeen kuin kovemmat helteet. Lämpötilat nousevat ylipäätään ja etenkin talvella.
Myös sateet yleistyvät etenkin talvikautena ja tulevat yhä useammin vetenä. Talvista tulee myös entistä pilvisempiä. Myrskytuulten arvioidaan voimistuvan etenkin merialueilla.

Hellejakso ei todennäköisesti olisi näin kuuma ilman ilmastonmuutosta

https://www.satakunnankansa.fi/maailma/tutkija-hel...

Yläilmakehän suihkuvirtausten paikalleen jämähtäminen selittää helteitä. Tämän takana voi olla arktisen alueen lämpeneminen.

Ilmastontutkimusohjelman toimialajohtaja Hannele Korhonen Ilmatieteen laitokselta vastaa kysymykseen ottamalla esiin reseptivertauksen.
–Ääri-ilmiön muodostumiseen tarvitaan tietyt aineosat ja tilanteiden pitää kehittyä tietyllä tavalla. Pitkiin hellejaksoihin tarvitaan korkeapaine, joka jämähtää paikalleen pitkäksi aikaa. Sinne tulee lämpimiä ilmamassoja. Tiedämme varmaksi, että ilmastonmuutos on lämmittänyt jo nyt ilmamassoja. On hyvin todennäköistä, että nykyinen hellejakso ei olisi näin kuuma ilman ilmastonmuutosta, hän selittää.

HUOM
Hellejakso voisi kuitenkin tulla myös ilman ilmastonmuutosta. Se, onko yksittäinen säätapahtuma ilmastonmuutoksen aiheuttama, on vaikea selvittää.

Tällaista mahdollisuutta ei Satakunnan Kansan toimittajat eivät yleensä tajua.

SATKUN toimittajat vetoavat aina IPCC:n täysin pieleen menneisiin skenaarioihin, jotka on tehty tietokoneella ilmastopelotuksen takia!
Ellei mitään tehdä, maapallo uhkaa hallitustenvälisen ilmastonmuutospaneelin IPCC:n ennusteiden mukaan lämmetä tällä vuosisadalla neljä celsiusastetta verrattuna esiteolliseen aikaan. Tähän mennessä lämpenemistä on jo ollut yhden asteen verran.

Satkun ja Hesarin toimittajat lisäävät suomalsisten ilmastoahdistusta ja ovat näin ollen syyllisiä useiden kansalaistemme masennukseen ja jopa mielenterveyden ongelmiin. Ilmastopelottelu-propaganda on jo aiheuttanut jopa koko perheen itsetuhoista käyttäytymistä (itsareita esimerkoksi Etelä-Amerikassa).

TOIMITTAJAT ottavat alla olevat skenaariot (tietokoneella tarkoituksella tehdyt ennusteet) TODESTA ja kirjoittavat, että näin, siis varmasti tapahtuu!

Suomeen on keskilämpötilan nousun takia luvassa entistä useammin hellejaksoja. Vuodet eivät ole kuitenkaan veljiä keskenään, kun esimerkiksi vertaa viime ja tätä kesää.
Sateisuus lisääntyy, rankkasateita on kesinä entistä enemmän. Mahdollista on, että ukkosmyrskyt lisääntyvät.

Kun Satakunnan Kansan toimittajat eivät ymmärrä tuon taivaallista ilmastonmuutoksesta, on täysi EDESVASTUUTONTA kirjoittaA TOTENA kaikki alarmistitutkijoiden (ilmastopelottelijoiden) itse koodaamat tietokoneleikit!!

HUOM 2: Se Hesarin kirjoitus tämän päivän printtilehdessä Saharan muinaisesta (10500-5500 vuotta sitten) ilmastosta oli ihan OK. Olen itse tutustunut tuon ajan Saharan kulttuurin tutkimukseen ja yhteydet siihen olivat jutussa ihan samankaltaisia ilmaston kannalta.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Saharaa koskeva kirjoitus oli ok. Kyllä, yllättävän hyvää journalismia.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

Nyt kun on näitä helteitä, niin voisiko olla, että auringossa tapahtuu jotakin epätavallista. Kun seuraa maapallon sääkarttoja, joka puolella näyttää olevan enemmän tai vähemmän punaista.

Lisäksi maailman kylmimmällä paikallakin on pakkasta vain 10- 20 astetta, useimmiten se on ollut 30-40 astetta.

Ok, tänään näkyy olevan näin:

-25° McMurdo Station,

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Tuosta linkistä pääset näkemään maailmanlaajuista sääkarttaa. Kuukausi pitää vaihtaa => July

https://climatereanalyzer.org/reanalysis/daily_maps/

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

Mikä ihme aiheutti vuoden 1925 erittän kuuman kesän? "Kesäpäiviä" (yli 20.1°) oli yli 2x enemmän kuin "normaalina" kesänä ja hellepäiviäkin turkkuses 21 kappaletta.

Onneksi näitä kuumiakin kesiä on sentään vielä eikä haittaa vaikka seuraavakin olisi vastaava. Tosin vettä saisi tiputella pikkasen enemmän mutta sillekkään ei voi mitään jos ei vaan sada.

Ei ole paljon aikaa siitä kun mulle kerrottiin että 3 peräkkäisestä kylmästä kesästä ei voi päätellä yhtään mutään. Nyt sama sakki ulisee kilpaa muutaman lämpösen päivän takia.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Joo, ainakin Tampereella nautitaan hellekesistä voisi päätellä, Popedan laulun sanoitus kun menee jotenkin näin, Pitkä kuuma kesä, tahdon elää sen...

Käyttäjän tapiosimonen kuva
Tapio Simonen

Aurinkosyklit ovat nyt heikompia kuin 1900-luvun loppupuolella (noin 1970-2000), jolloin ilmasto lämpeni reilut 0.5 astetta.

https://www.tapionajatukset.com/33178

(vastaus kommenttiin 13)

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

No Vostokin aseman mittarit näyttää kyllä -48° .
Miten muuten Antarktiksen lämpötilat otetaan huomioon kun maapallukan keskilämpöä yritetään arvailla?

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

Ahaa ...... katselen Forecan sivuja yleensä, siellä ei ehkä noteerata etelänapaa ollenkaan ?

Käyttäjän HannuSinivirta kuva
Hannu Sinivirta

On edelleen tärkeää muistaa, mitä tarkoitetaan säällä (paikallinen) ja mitä ilmastolla (globaali), ettei perus-asiat mene härän pyllyä. Tämä koskee myös vihertymistä ja lämpötilaa.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Meuhkataan nyt sitten näistä kummallisiksi leimautuvista ääri-ilmiöistä mitä tahansa, niin kuitenkin nämä ääri-ilmiöt ovat normaalien rajoissa. Näin muistan jostain tavanneeni. Se nyt vaan tuntuu olevan tärkeää näille osaamattomille poliitikoille ja pölhöille toimttajanplantuille olla sormi pystyssä kiljumassa :

’ mitäs minä sanoin, nyt se on täällä, se ilmastonmuutos ’

Käyttäjän HannuSinivirta kuva
Hannu Sinivirta

Pieni esimerkki ja kysymys:

Kun maa on perihelissä aurinkoon nähden, mikä on silloin maapallon keskilämpötila ja vihertyminen pohjoisellla pallon-puoliskolla ja mikä eteläisellä, sekä vastaavasti kun maa on aphelissa aurinkoon nähden?

Käyttäjän HannuSinivirta kuva
Hannu Sinivirta

Toinen esimerkki ja kysymys. Kumpi tapahtuu ajallisesti nopeammin:

∂A / t vai ∂P / t

jossa

∂A = antropogeeniset muutokset
∂P = planetaariset muutokset
t = aika

Käyttäjän JukkaKeskinen kuva
Tapio Keskinen

Ruotsissa vakuutellaan jo että hellejaksot ovat 100 kertaa yleisempiä kuin muutama vuosikymmen sitten. Johtuu kuulemma siitä, että koko ilmasto on doupattu samoin kuin urheilijat käyttävät anapolisia steroideja.

http://martinhedberg.se/beror-varmeboljan-pa-klima...

Pientä lohtua antaa, että ollaan vielä kaukana ruotsin hypetyksestä.

https://twitter.com/IsabellaLovin/status/100874214...

Käyttäjän HannuSinivirta kuva
Hannu Sinivirta

No, joka tapauksessa Maan periheli­-kiertymä ja prekessio, saavat yhdessä aikaan sen, että noin 20 000 vuoden välein Maa on perihelissä samaan aikaan vuodesta. Näiden ilmiöiden vuoksi eri vuoden­aikojen pituus vaihteee, joka osaltaan vaikuttaa ilmaston vaihteluihin ja esimerkiksi jääkausien syntyyn.

Eli jääkausia tulee ja menee, samoin lämpimämpiä jaksoja, jotka lähinnä liittyvät em. planetaarisiin muutoksiin (∂P), jotka ovat erinomaisen hitaita sekvenssejä ja joilla ei ole nousevaa tendenssiä. Näihin sekvensseihin me emme millään tavoin kykene vaikuttamaan.

(∂A) puolestaan liittyy niihin muutoksiin, joihin ihminen on vaikuttanut. Ihmisen vaikutus planetaarisessa mittakaavassa on äärimmäisen lyhyt, nopea ja kasvava. Näihin muutoksiin me voimme vaikuttaa.

Se miten (∂P) ja (∂A) sekvensoivat keskenään, on lähinnä satunnaista modulointia, jota on äärimmäisen vaikeaa ennakoida tai analysoida. Se kumpi dominoi tällä hetkellä, se riippuu tietysti maan periheli-kiertymästä ja prekessiosta, sekä (∂A):sta, koska sen kulma-nopeus on jyrkempi suhteessa (∂P):n, jonka kulma-nopeus on vastaavasti loivempi.

Eli lyhyesti. Kumpaan suuntaan tahansa olemme planetaarisessa mittakaavassa menossa (kohti jääkautta, tai lämmintä kautta), ihminen vaikuttaa molempiin suuntiin joko loiventamalla, tai jyrkentämällä lämpötila-gradienttia.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset