arojouni Koetan pysyä Suomea koskettavissa ajankohtaisissa asioissa, ympäristöön, talouteen ja turvallisuuteen liittyen.

Epäily viimeaikaisen maailmanlaajuisen lämpenemisen suhteen herää

  • USA:ssa lämpötila ei ole noussut
    USA:ssa lämpötila ei ole noussut

Populaation kasvu 1 miljardista yli 7 miljardiin vaikuttaa lämpötiloihin kaupungeissa ja aiheuttaa korjaustarvetta lämpötiloihin globaalilla tasolla.

USAn lämpötilat eivät ole nousseet ja herääkin epäilys globaalin lämpötilan suhteen, että miten niitä on justeerattu. Alkuperäisestä raakadatasta on syklisyys häivytetty pois ja kun jotakin korjaustarvetta ilmenee, normaalisti korjauksia tehdään molempiin suuntiin. Nyt korjaukset on tehty poikkeuksetta lämpenevään suuntaan. Onkohan näin myös todellisuudessa. Epäilys koko lämpenemisen suhteen herää. Onko esitetty lämpeneminen todellista?

"The adjustment of raw surface temperature data is clearly necessary • to overcome numerous challenges. Perhaps the biggest challenge results from local factors. The earth’s population has increased from 1 billion to over 7 billion since 1900 so that the surface temperature data suffers significant contamination by urbanization and other local factors such as land-use/ land-cover changes. These are typically called Urban Heat Island impacts. Also well documented are surprisingly poor instrument siting that subjects the surface temperature measurement instruments to heat sources that can significantly bias the results."

https://www.scribd.com/document/354712449/Ef-Gast-Data-Research-Report-0...

"However, as shown in Figure V-16 below, this caused a dilemma for those believing the global warming crisis was real. GAST data showed record warming, while the U.S. data did not."

[The analysis above raises grave doubts that any of the GAST data sets are a credible representation of reality. The significant cyclical pattern in the earlier reported data has very nearly been “ adjusted ”  out. As shown in Figure V-20, the cycle is now just noise around a linear trend line in the Hadley GAST data.]

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (55 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Tuo 30-luku näyttää käyrien valossa olleen huippulämmin vuosikymmen kaikkialla pohjoisella pallonpuoliskolla. En tiedä miksi, mutta siinä on selkeä lainalaisuus kaikkialla.

Nyt eletään taas melko lämmintä ajanjaksoa, mutta esimerkiksi Sodankylässä ei ole pääsy aivan 30-luvun lukemiin. Helsingissä kylläkin ja vääjäämttä tulee mieleen, että kun Helsingin lämpötilat mitataan nykyisen urbaanin metropolin keskustassa Kaisaniemessä, niin lienevätkö ne verrattavissa 30-luvun perifeerisempaan "puolimaaseutuun"?

http://ilmatieteenlaitos.fi/vuositilastot

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Yleensä nämä kysymykset ohitetaan toteamalla, että kyllähän ammattilaiset nämä hommat hallitsevat.

USAn tietoja ei yleensä esitetä, ja epäilykset heräävät jo senkin takia, että maa-asemien lukumäärää on vähennetty, eniten Venäjän alueella.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Uhä uudestaan noita ANOMALIAKÄYRIÄ, jotka eivät kuvasta lämpötiloja vaan heilahteluja TRENDIKÄYRÄN ympärillä. Hohhoojaa.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Kyllä USA:ssa on voinut viilenemistä ilmetä, ja samaan aikaan mitataan maailmanlaajuisesti lämpenemistä. Kai se noin menee?

Käyttäjän JaliKarjalainen1 kuva
Jali Karjalainen

No eihän ne Al Coren jäät ole vieläään sulaneet pohjoisella osalla, nehän piti olla jo sula jo 2010, miten tässä näin kävi.Eräs saarnamies, helluntalainen sano nähneensä näyn 2010 että tulee myrskyjä ja tulvia ja ne oisi sitten isoja

Käyttäjän demoni kuva
Liisa Polameri

Kuudes sukupuutto, Elizabeth Kolbertin Pulizer - palkittu kirja, herättää jokaisen.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Lähdekriittisyys kuse. Kolbert pihalla ilmastotieteestä, opiskeli kirjallisuustiedettä.
Elizabeth Kolbert (born 1961) is an American journalist and author and visiting fellow at Williams College. She is best known for her Pulitzer Prize-winning book The Sixth Extinction: An Unnatural History,[1] and as an observer and commentator on environmentalism for The New Yorker magazine.[2] As of March 2017, Kolbert serves as a member of the Bulletin of theolbert Atomic Scientist's Science and Security Board.[3]

Käyttäjän demoni kuva
Liisa Polameri

Ei se taida estää lukemasta kirjaa. Mukana laajassa tutkimuksessa, on maailman huippuasiantuntijoita. Hiili ja vesien happamoituminen yhdessä näyttäisi aiheuttavan eksysteemin romahtamisen.

Hesari käsitteli kirjan sisältämiä aiheita artikkelissaan joku päivä sitten.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro Vastaus kommenttiin #7
Käyttäjän demoni kuva
Liisa Polameri Vastaus kommenttiin #10

Tutkijaryhmän mukaan happamoituu. Tai sen emäksisyys laskee.

Käyttäjän demoni kuva
Liisa Polameri Vastaus kommenttiin #12

"Merien happamoituminen tarkoittaa merien pH-arvon pienenemistä, joka johtuu pääasiassa hiilidioksidin sitoutumisesta meriin ja osittain meriin satavista happosateista. Meret ovat luontaisesti lievästi emäksisiä, sillä meriveden pH on hieman yli 8, mutta korkea ilmakehän hiilidioksidipitoisuus voi laskea merien pH:ta voimakkaasti laajoilla alueilla. ..."

https://fi.wikipedia.org/wiki/Merien_happamoituminen

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro Vastaus kommenttiin #15

Joo, on se näin. Emäksisyys voi muuttua o,1 - 0,2 yksikköä happamaan suuntaan, mielellään ei enempää.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #15

Kuudenteen joukkotuhoon ei edes tarvitse tuota kun sitä ollaan dokumentoitu jo valtavat määrät hiljattain sukupuuttoon kuolleita lajeja. Esimerkiksi vaikka se miten fauna katosi amerikoista ja australiasta pian ihmisen saapumisen jälkeen ja hävisihän sitä euroopastakin.

Kaikessa ilmastokeskustelussa olisi hyvä tiedostaa se, että ihminen ei voi välttää käyttämästä jonkin verran ilmakehää kaatopaikkana, mutta sitä ei oikeastaan tiedetä tarkkaan kuinka paljon voi käyttää, ja sitten tiedetään se että eliöstö on sopeutunut siihen että lämpötila ja ehkä myös hiilidioksidipitoisuus vaihtelee tietyllä vaihteluvälilllä ja nopeudella.

Jos ilmasto lämpenee lämpökauden huipputasoista mitä oli esimerkiksi Rooman rauhan aikana, johonkin kuumempaan, se olisi varmaan sama kuin maailmanloppu siinä muodossa miten ihmiset sen ymmärtävät. Eliöstö on sopeutunut viimeisen miljoonan vuoden aikana tietynlaiseen ympäristöön.

Käyttäjän KH kuva
Kalevi Härkönen

”USAn lämpötilat eivät ole nousseet ja herääkin epäilys globaalin lämpötilan suhteen”

Ottamatta kantaa siihen, ovatko USAn lämpötilat nousseet vai ei, pitänee Aroa muistuttaa, että USA on 2% maapallon pinta-alasta. ’Maailmanlaajuinen lämpeneminen’ pitää tietenkin sisällän myös sen lopun eli tässä tapauksessa 98%.

Käyttäjän KH kuva
Kalevi Härkönen

No katsotaan sitten tuota tarjoilemaasi linkkiä. Sitä on referoitu ainakin täällä.

The paper itself has little scientific content. Using charts taken from climate denier blogs, the authors claim that every temperature record adjustment since the 1980s has been in the warming direction, which is simply false.

https://www.theguardian.com/environment/climate-co...

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

Aivan pielessä olevat käppyrät. Tuossahan tarkastellaan vain muutamaa vuosikymmentä.

Tämä näyttää missä mennään: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/f...

Jääkauteen siirtyminen alkoi noin tuhat vuotta sitten. Historiasta löytyy hyvin dokumentaatiota miten jääkauteen siirtyminen alkoi: https://en.wikipedia.org/wiki/River_Thames_frost_f...

Tätä tukee myös lukemattomat katovuodet ja nälänhädät mitä suomen historiassa riittää. Katovuosia oli 1200-luvulla aika vähän mutta alkoivat sitten yleistyä. Viimeisin nälänhätä oli 1800-luvulla.

Muutaman kymmenen vuoden ilmastokäppyrät ovat yhtä tyhjän kanssa, koska tosiasiassa ilmasto on jo pari astetta lämpimämpää mitä sen pitäisi olla luontaisen jääkausi-lämpökausi-jääkausi -syklissä.

Toistaiseksi uskottavin selitys ilmaston omituiselle pari astetta korkeammalle lämpenemiselle liittyy väestöräjähdykseen ja ilmakehän sontimiseen. Saa toki esittää muitakin teorioita miksi on pari astetta lämpimämpää ja jäätiköt eivät kasva peittämään suomea jääkerroksen alle kuten on aina ennenkin tapahtunut?

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Jos halutaan veikkailla ihmisen toimien vaikutusta maailmanlaajuiseen lämpenemiseen, on katsottava lämpötilakäyriä niin pitkältä ajalta, että siihen mahtuu mukaan myös satoja vuosia sellaista aikaa, jolloin ihmisen vaikutus (oletettavasti hiilidioksidin tuottaminen) ei ollut mainittavaa. Eli 100 viime vuoden tilasto on aivan liian lyhyt. Pitää olla vähintään tuhannen vuoden ajalta.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

Tulivuorten ja auringon aktiivisuus korostuu parinsadan vuoden sykleissä. Milankovićin syklit selittävät sitten jääkauden ja lämpökauden vuorottelua jossa sykli on noin 100000v.

Maapallo on enimmän aikaa jääkaudessa, eli sellaiset 90000v jääkautta ja sitten 10000v lämpökautta.

Ilmastossa vaikuttaa merkittävästi jäätiköiden määrä. Fresnelin kaavoista voidaan laskea, että normaalin suuntainen heijastus vedelle oli jotain 6% kun jäälle se on yli 90%, ja vesi tunnetusti varastoi tehokkaasti lämpöä. Tämä havaitaan helposti kaiken aikaa leudompana ilmastona rannikoilla.

Käytännössä tarkoittaa sitä, että ilmaston muuttuminen jääkaudesta lämpökauteen ja takaisin edellyttää sitä, että kun huomioidaan eri tekijöiden kerrannaisvaikutukset niin jäätiköt joko pääsevät sulamaan kesäaikaan tarpeeksi tai jäätymään talvisaikaan tarpeeksi. 1000v sitten alkanut jääkauteen siirtyminen ei toteudu niin kauan kun on riittävästi sulaa vettä imemässä lämpöenergiaa.

Toisaalta on tärkeää huomioida se, että ihminen on jo ajanut eliöstöt ahtaalle ja eliöstö on sopeutunut siihen, että ilmasto vaihtelee 100000v sykleissä viileän ja lämpimän välillä. Jos ilmasto pääsee lämpenemään lämpimästä kuumaan, on se tuhoisaa kun siihen ei ole sopeuduttu.

Ilmastohistoriasta voidaan päätellä myös, että mikäli tämä kuluneen 150v aikana tapahtunut lämpeneminen on huomattavalta osin ihmisen aiheuttamaa (koska lämpötilan pitäisi olla nyt pari astetta viileämpää), on väestöräjähdys ja ilmakehän sotkeminen on pelastanut meidät jääkaudelta.

Mutta samanaikaisesti se tarkoittaa myös sitä, että meillä olisi vakava ongelma, että ilmasto reagoi hyvin herkästi ihmisen toimintaan joka tarkoittaisi tuhoisan holtitonta lämpenemistä tällä vuosisadalla kun ihmiskunta on sotkenut ympäristöään ja ihmiskunta kasvanut exponentiaalisesti.

Lisäksi kun se jääkausi kestäisi normaalisti sen 90000v, ei oikeastaan tiedetä mitä se vaatii että jääkausi käynnistyy.

Pahin skenaario olisi se, että ensiksi lämmitetään maapallo tällä vuosisadalla ja liikakansoituksella niin, että ekosysteemien tuhoutuminen etenee ja ihmiskunta tuhoaa luonnonvarat kuin myös lämpimien seutujen elinympäristön ihmiselle, sitten räjähtää joku supertulivuori mikä heittää maapallon parissa vuosikymmenessä syvälle jääkauteen.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Tuossa yhden koulukunnan mukaan, eli sen joka painottaa auringon vaikutusta ilmastoon, ilmastonmuutos on ratkaistu.

No tuskin vielä kukaan uskoo tätäkään, ilmastonmuutos on monimutkainen juttu ja on haluttu näyttää toteen, että ihminen on syyllinen.

[Global warming has finally been explained: the Earth is getting hotter because the Sun is burning more brightly than at any time during the past 1,000 years, according to new research.
A study by Swiss and German scientists suggests that increasing radiation from the sun is responsible for recent global climate changes.
Dr Sami Solanki, the director of the renowned Max Planck Institute for Solar System Research in Gottingen, Germany, who led the research, said: "The Sun has been at its strongest over the past 60 years and may now be affecting global temperatures.]

https://www.telegraph.co.uk/news/science/science-n...

[Dr Bill Burrows, a climatologist and a member of the Royal Meteorological Society, welcomed Dr Solanki's research. "While the established view remains that the sun cannot be responsible for all the climate changes we have seen in the past 50 years or so, this study is certainly significant," he said.
"It shows that there is enough happening on the solar front to merit further research. Perhaps we are devoting too many resources to correcting human effects on the climate without being sure that we are the major contributor."]

Käyttäjän JaliKarjalainen1 kuva
Jali Karjalainen

No prof E O Wilson aikoineen kerto, että maapallo kestää suunnilleen 10-15 miljardin väestön. Mies on jo kuollut.Harvardin Yliopisto USA. Suurin arvio nyt esillä ollut on, että lajeja oisi jotain 250 milj. Eli sukupuuttojutut oisi täyttä soopaa.Luonossa kyllä populaatiot pienentyvät, jos on liikaa väkeä

Pohjoisella pallonpuoliskolla on jo 2 miljoonan vuoden aikana jäät sulaneet jo 17 kertaa kirjan Haila:Ekologian Ulottuvuudet --mukaan

Etelä-Mantereen jääkausi kait jo alko jo 34 milj vuotta sitten ja vieläkin jäät ovat siellä, merivirrat muuttu ja mantereiden liikkeet olivat sillon eräs syy.Vai?

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

"Eli sukupuuttojutut oisi täyttä soopaa."

Massasukupuutto on todellisuutta:

https://en.wikipedia.org/wiki/Holocene_extinction
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_recently_ext...
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_recently_ext...
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_recently_ext...
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_recently_ext...

Lajien 250 miljoonan määrästä pitää huomioida se, että massasukupuutoissa sukupuutot kohdistuvat pääasissa rottaa suurempiin lajeihin, vaikka muitakin tuhoutuu.

Nyt on parhaillaan menossa kuudes massasukupuutto ja viidestä edellisestä neljä, johtui ilmastonmuutoksesta.

"No prof E O Wilson aikoineen kerto, että maapallo kestää suunnilleen 10-15 miljardin väestön."

Ja tuolla väestömäärällä resurssien loppuminen johtaa valtavaan romahdukseen. Vähän niinkuin heinäsirkkaparvella. Se lisäksi tapahtunee sotimalla ja nälänähädässä ihmisten syödessä toisiaan.

"Pohjoisella pallonpuoliskolla on jo 2 miljoonan vuoden aikana jäät sulaneet jo 17 kertaa kirjan Haila:Ekologian Ulottuvuudet --mukaan"

Niin? Jääkauden ja lämpökauden vaihtelu tapahtuu 100000v sykleissä lämpökauden kestäessä vain 10000v, ja jääkauteen siirtyminen tapahtui 1000v sitten. Ilmaston pitäisi kylmetä ja pitäisi olla jo pari astetta viileämpää. Miksi näin ei ole?

Veikko Pitkäkari

Tieteellinen koe valtamerien happamoitumisesta

Suurta varovaisuutta noudattaen tämän kokeen voi tehdä kotona.

1. Heti aamulla mennään kauppaan ja ostetaan kassi täyteen olutta.
2. Avataan tölkki. Tölkin reiästä kuuluva sihinä on oluesta purkautuvaa hiilidioksidia.
3. Kaadetaan olut lasiin. Lasissa pintaan nousevat kuplat on hiilidioksidia.
4. Juodaan kaikki kaljat.
5. Tarkistetaan hampaat suusta. Jos hiilidioksidin happamoittama olut ei liota hampaita suusta, paljon vähemmän hiilidioksidia sisältävä merivesi ei liota koralleita merestä.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Näin helteellä on muutenkin hyvä juoda, että aivot pysyvät viileinä ja ajatus sujuu.

Käyttäjän JaliKarjalainen1 kuva
Jali Karjalainen

Olut tehään viljasta ja viljat kasvaa kun on hiiltä co2 ja sitten taas viljat ei kasva jos lämmöt nousee yli +26,vai?Eli vilja ei kasva jos lämmöt ovat yli ainakin +26 ja vaikka kuinka oisi hiiltä co2 ilmassa, samoin mädännäiskavit eivät huoli hiiltä co2 ilmasta, esim mäntykukka Vai?

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Vanha sanonta, vilu viljan kasvattaa, pitää edelleen paikkaansa;)

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

Halla pani ja ryssä raiskasi.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro Vastaus kommenttiin #28

Joo, molempia on pidetty vitsauksena aikaisempina vuosisatoina, harvemmin enää nykyään;)

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #30

Edellinen nälänhätä 1800-luvulla ja sitten alkoi ilmasto mystisesti lämmetä.

Ensimmäiset satavuotta olisi ollut selitettävissä auringoilla ja tulivuorilla mutta nyt haetaan vähän muita selityksiä kun edelleen lämpenee vaikka pitäisi viilentyä.

Näillä helteillä voi vaan todeta että aika erikoiselta jääkaudelta tämä nyt vaikuttaa.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro Vastaus kommenttiin #33

Totta, jääpeitteet pitävät kuitenkin pintansa, eteläisellä pallonpuoliskolla lisääntyy, pohjoisella vähenee, globaalisti trendi on hieman laskeva.

https://www.ncdc.noaa.gov/sotc/global-snow/201805

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Ilmastomuutos on tässä ja nyt. Tulevat kesät ovat todennäköisesti yhtä helteisiä ja asunnot alkavat olemaan surmanloukkuja monelle. Osaketaloissahan syyskokous voi käsitellä asiaa talokohtaisesti.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Ilmalämpöpumpun voi myöskin saada viilentämään huoneilmaa. Aurinkopaneeleista saa sähköä kesällä ilmanviilennyspumppuun.

Muistatko viime kesää vielä, kun hellettä ei ollut.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Muistan kaiholla, ei ollut maastopaloja Varsinais-Suomessa eikä Kreikassakaan. Mutta ei yksi pääsky kesää tee, eikä yksi sateinen kesä riitä takeeksi mistään.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro Vastaus kommenttiin #34

Ei niin, eilisessä MTV:n uutisissa selitettiin tämän hellejakson syyt.

Sama ilmiö Japanissa. Nyt vaan mikään ei takaa, että tämä toistuu joka vuosi tai edes kovin nopeasti.

Maapallo on enemmänkin jäähtymään päin, AMO-sykli, auringonpilkut vähissä...

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #35
Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #43

Mä oon jo lukenut tarpeeksi sun blogeja ilmastonmuutoksesta, jankutat aina samaa.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto Vastaus kommenttiin #48

Aro kuitenkin pyrkii petustelemaan mielipiteensä ja keskustelemaan asiallisesti. Siitä voi ottaa oppia, vaikka erimieltä olisikin.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #49
Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #49

Ainam mahtava kesä on ollut, mutta silti tämä uutinen kylmää:

https://www.washingtonpost.com/news/capital-weathe...

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro Vastaus kommenttiin #51

Lehtijutut ovat mitä ovat, ei niillä ole välttämättä mitään tekemistä todellisuuden kanssa.

Tarkistin heinäkuun alunkin tilanteen, juttu oli 5.7.2018 kirjoitettu. Ei mitään normaalista poikkeavaa.

http://www.drroyspencer.com/2018/07/uah-global-tem...

Ja vielä heinäkuun viisi päivää. Pitää valita kuukaudeksi heinäkuu.

https://climatereanalyzer.org/reanalysis/daily_maps/

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #52

Juu, vanhukset kupsahtelee koteihinsa ihan vain auringonpilkkujen vuoksi. Jääkautta odotellessa.

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen Vastaus kommenttiin #53

Toivot siis että ihmisiä kuolee vielä enemmän, melko omituista.
https://www.kaleva.fi/teemat/hyva-elama/kylma-tapp...

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #54

Luet minua melko omituisesti, mutta vaikka en tuota tarkoittanut, niin onhan siinä puolensakin: ihmisiä on liikaa, hyvä vaan että kupsahtelee osa pois.

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

3 kohtalaisen kylmää kesää ei ollut merkki yhtään mistään ja nyt Lamminpäällä on paniikki päällä kun vihdoinkin on lämmin kesä.

Edellisillä lämpökausilla lämpötila oli suurempi kuin nyt ja näyttää vähän siltä että niitä lämpöja ei saavuteta enää millään.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Ei ole paniikki päällä, ei ollut Lamminpäällä metsäpaloa. Ateenassa on.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Kreikassa metsät palvat jatkuvasti ja syy on ihmisen, mutta ei ilmastonmuutoksen.

https://fi.m.wikipedia.org/wiki/Kreikan_maastopalo...

Nämä toistuvat.

Jos etsit yksittäisistä sää ilmiöistä ilmastonmuutosta olet kyllä väärässä.

Ilmasto tietenkin muuttuu, mutta mikä on ihmisen osuus siinä.

Ihmisiä on liikaa. Aivan valtavasti liikaa ja se aivan varmasti vaikuttas ympäristön tilaan.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #45

No en kyllä ole. Mutta voithan sinä pistää pääsi pensaaseen ja selittää ilmiötä vaikka auringonpilkuilla jos se ei vielä ole palava pensas.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Viime kesän loputon sade ja tämän kesän jatkuva paahde: siinä ovat ainekset katastrofiin Pohjois-Euroopan pelloilla.

Sään ääri-ilmiöt ovat tehneet viljelystä erittäin hankalaa viime vuosina. Tämän vuoden sadosta on tulossa heikko niin Suomessa kuin muissa Pohjoismaissa ja Baltiassa.

– Viime vuosi oli äärimmäisen märkä. Syksyllä saatiin todella vähän kylvettyä syysviljoja, jotka olisivat tämmöisenä kuivana vuonna olleet jonkinlainen pelastus, sanoo ajatuspaja e2:n ruokaturvan asiantuntija Kaisa Karttunen.

Erityisesti rukiin viljelyala on kutistunut, ja sitä viljellään tänä vuonna melkein puolet vähemmän kuin viime vuonna (siirryt toiseen palveluun).

Karttusen mukaan kotimainen ruis ei todennäköisesti riitä tänä vuonna suomalaisten tarpeisiin. Silloin täytyy turvautua tuontiviljaan esimerkiksi Saksasta ja Puolasta.

Ruotsissa kuivuus on ajanut karjatilallisia teurastamaan esimerkiksi lehmiä ja hevosia, jotta rehuheinä riittäisi jäljelle jääville eläimille talven yli.

Myös rehua on kuivana kesänä kasvanut niukalti, ja sitä on kevyttä viljaa vaikeampi kuljettaa pitkän matkan päästä Pohjoismaiden markkinoille.

https://yle.fi/uutiset/3-10316738

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Tuota noin, kannattaa vielä katsoa ja tutkia.

Nyt on päästy jäljille viiveistä, mitkä liittyvät auringon sykleihin.

"The primary purpose of this article is to resolve and understand the similarities and differences between these various studies by re‐examining all of the selected time periods using the extended lagged‐response analysis employed by G2013. In doing so we find that the results are no longer contradictory and confirm the presence of a 3–4 year lagged DJF surface response to the 11‐year solar cycle over the European/North Atlantic sector (section 3.1)."

https://rmets.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10....

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

Vai oikein ääri-ilmiöt. Kuivuuskin on ihan normaalia jopa täällä niinkuin tossa -30 luvun loppupuolella esimerkiksi. Ja sateisin vuosi Kaisaniemen mittausasemalla oli vissiin -40luvulla.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Katsos kun kaikki äärimmäinen kuulostaa hurjalta. Helle pehmittää aivoja ja ruvetaan puhumaan ääri-ilmiöistä, nääs.

Käyttäjän demoni kuva
Liisa Polameri

M. Kolbert teki matkoja ympäri maailmaa eri maiden asiantuntijaryhmien kanssa.

Esimerkiksi hiilestä todetaan, että polttaessaan loppuun hiili- ja öljyesiintymät ihminen palauttaa ilmakehään hiiltä, joka on ollut eristyksissä jopa satoja miljoonia vuosia. Ja juuri CO2 vapautumisen n o p e u s tekee epätavallisen ja todennäköisesti maapallon historiassa ennen näkemättömän.

Wikipedia on täysin samoilla linjoilla. "Meriveden odotetaan happamoituvan entisestään 7,949:ään (–0,230) vuoteen 2050 mennessä ja 7,824:ään (–0,355) vuoteen 2100 mennessä.[4]"

https://fi.wikipedia.org/wiki/Merien_happamoituminen

Linkin kuvasta näkyy uhanalaisimmat alueet.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

Niin, eihän siinä mikään ongelma ole käyttää rajallisia fossiilisia polttoaineita ja itseasiassa siitä todennäköisesti oli merkittävä hyöty aluksi kun saatiin pidettyä jäät sulana kun maapallo siirtymässä jääkauteen. Pitämällä jäitä sulana, jääkausi ei pääse käynnistymään kun energia varastoituu veteen joka sitä absorboi tehokkaasti.

Ongelma on se exponentiaalinen kulutuksen kasvu jolloin jääkausi ei ainoastaan pysy poissa vaan maapallo havaintojen perusteella kylmenemisen sijasta lämpenee ja on lähes yhtä kuumaa jo kuin roomalaisaikana.

KUKAAN näistä "ilmastokriitikoista" ei ole vielä kertaakaan tarjonnut mitään selitystä miksi nyt on pari astetta lämpimämpää kuin mitä pitäisi olla.

Vaikuttaa itseasiassa siltä, että tässä on kyse on jostain kreationismiin verrattavissa olevasta johonmukaisesta valheiden levittämisestä. Ehkä peräti samaa takapajuista porukkaa kun tietää niiden "denialisten" määrän siellä jenkkilän raamattumaassa hullut kuvittelevat jonkun Nooan arkin olevan totta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset