arojouni Koetan pysyä Suomea koskettavissa ajankohtaisissa asioissa, ympäristöön, talouteen ja turvallisuuteen liittyen.

Suomi näyttää esimerkkiä ilmastoasioissa muille

  • Ihmiskunta ajautuu ruokakriisiin
    Ihmiskunta ajautuu ruokakriisiin

Suomalaiset kuvittelevat olevansa helposti etevämpiä neuvomaan muita esim. metsänhoidossa tai ilmastoasioissa. Totuus on, että satumme asumaan sellaisella leveysasteella ja vyöhykkeellä, missä puu kasvaa ja olemme harvaanasuttu kansa, joten ilmasto on verrattain puhdasta, saamme harvoin Keski-Euroopan saasteita tänne?

Ilmastoasioissa taas ruoskimme itseämme vertaamalla itseämme Ruotsiin. Totuus on, että Ruotsilla on hurjasti enemmän päästötöntä vesivoimaa käytössä.

Eli teemmepä mitä tahansa täällä, puut kasvavat ja Suomi on kokonaisuudessaan hiilinielu. Meillä on vielä maatalousmaankin osalta parempi tilanne kuin useammissa muissa maissa, parempi kuin Ruotsissa. Olemme viimeksi nousseet luontaistaloudesta maaperää kuluttavaan viljelytekniikkaan, joka on laajasti käytössä Euroopassa ja muilla alueilla maapallolla, missä viljellään vehnää ja riisiä. Euroopassa vain Puolan pellot ova paremmassa kunnossa kuin Suomessa.

Mutta kaikkialla asiat eivät ole kunnossa ja Suomessakin voidaan tehdä asioita paremmin, saattaa joet ja järvet parempaan kuntoon, palauttaa vaelluskalat jokiimme jne. Muuallakin tehdään asioita luonnon saattamiseksi parempaan kuntoon, tekniikoita on kehitelty Afrikkaan, Aasiaan jne. sopivaksi niin, että ei tarvita muuta kuin toimeenpanoa ja koulutusta. Usein on myös tarvetta toteuttaa maareformi, jotta kehitystyö kantaisi hedelmää. Kehitysapu usein päätyy paikallisille pomoille ja välikäsille, joten rahallista apua ei pidä sysätä kontrolloimatta käyttötarkoitusta.

Metsittäminen on yksi keinoista parantaa maaperää, tehdä maaperästä hiilinielu sensijaan, että se olisi hiilenlähde, mitä se on jos Afrikassa hakataan suojaava puusto pois päältä. Tätä on nyt tehty vuosisatoja ja työn viimeistelevät lampaat ja kutut, jolloin maaperä köyhtyy viljelykelvottomaksi. Laidunkierto on usein ratkaisu tällaisiin ongelmiin ja toinen vielä tärkeämpi on istuttaa puita ja suojata ne laiduntavilta eläimiltä. Puiden varjossa voi myöskin harjoittaa menestyksekkäästi maanviljelystä. Kts. seur. linkki! http://www.worldagroforestry.org/

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Juha Hämäläinen

Hyviä toimia. Sen lisäksi jos oppivat kehitysmaissa pitämään housut jalassaan ja lopettamaan järjettömän lisääntymisen niin on toivoa.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Näin on, kehitysmaissa miehet käyvät heimosotia ja joskus kotona, kun taas sotilaiden naiset ovat kotona hoitamassa taloutta ja lapsia.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset