arojouni Koetan pysyä Suomea koskettavissa ajankohtaisissa asioissa, ympäristöön, talouteen ja turvallisuuteen liittyen.

Hesarin pääkirjoitus: luonto on elävä pääoma

  • Pöllipino, metso ja tuulivoimaloita?
    Pöllipino, metso ja tuulivoimaloita?
  • Wikipedia Jet stream
    Wikipedia Jet stream
  • Globalisternas egen krigsmaskin
    Globalisternas egen krigsmaskin

Hesarin pääkirjoitus tuo esille luonnon monimuotoisuuden korvaamattomuuden. "Luonto on elävää pääomaa. Monimuotoisuus ei ole vain ötököitä ja niittyjen kukkasia vaan myös juomavettä, lääkkeitä sekä maisema- ja virkistys­arvoja. Luonto tuottaa ruokaa ja rakennusaineita sekä hillitsee tulvia. Jos puhdas vesi, ravinto ja ilma sekä ­ilmaston säätely vaarantuvat, korvaaminen on vaikeaa, jopa mahdotonta."

Näinhän se on, kun jotakin menetetään, sen korvaaminen on usein vaikeaa. Puhdasta vettä, ilmaa, ruokaa... meillä Suomessa kyllä vielä riittää ja luontokin korjaa itseään. Jokivedet puhdistuvat, suot ja metsät kasvavat. Suomessa vielä maaperäkin on suhteellisen hyvässä kunnossa verrattuna maailman vilja-aittoihin, joissa on viljelty yksipuoleisesti riisiä taikka vehnää.

https://www.hs.fi/paakirjoitukset/art-2000005721528.html?share=8621bd2bb...

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Sääilmiöihin Suomessa pitää varautua!

Arktisella alueella asuminen voi ääriolosuhteissa käydä hankalaksi, ruuantuotantokin voi vaarantua. Hyvä maaperä tuottaa suuremmalla varmuudella sadon kuin köyhtynyt maaperä.

"I wanted to draw attention to a new climate science paper Evidence linking Arctic amplification to extreme weather in mid-latitudes by Francis and Vavrus.  The paper is behind a paywall, alas, but I will try to summarize the main idea here, since I think this line of research is potentially very important if it turns out to be correct."

http://earlywarn.blogspot.com/2012/04/slowing-ross...

Sääilmiöistä suomalaisilla on vielä muistissa talven kovat pakkaset ja meneillään oleva kuiva kausi, jota on jo jatkunut loppukeväästä alkukesään, yhteensä puolitoista kuukautta.

Käyttäjän lentonenhenri kuva
Henri Lentonen

Ukrainassa juuri nyt laajat sähkökatkokset sään ääri-ilmiöiden vuoksi. Määritelty vakavuudeltaan 4/5.

Sitä voi miettiä Suomessakin, että mitä teemme jos keskellä talvea hajoaa sähköt puolesta maasta?

Paikallisen sähköntuotannon voi hoitaa esim. 12-voltilla, jolloin ketään ei voisi enää myöskään kuolla pistorasian sähköiskusta. Vähentäisi myöskin dramaattisesti sähkösäteilyä kodin sisällä.

http://hisz.rsoe.hu/alertmap/database/?pageid=even...

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Kiitos kommentista, tuollaisia poikkeusolosuhteita voi tapahtua ja niihin kannattaisi varautua.

Ruotsissa kehotettiin varautumaan, ei oikein tiedetty mihin. Hallituksen kirjeellä kuitenkin kehotus tuli!

Käyttäjän KH kuva
Kalevi Härkönen

12V sopii led-lampulle tai kännykän lataamiseen, mutta vaikkapa astianpesukoneen tarvitseman tehon siirtäminen edellyttäisi todella hankalia ratkaisuja.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset