arojouni Koetan pysyä Suomea koskettavissa ajankohtaisissa asioissa, ympäristöön, talouteen ja turvallisuuteen liittyen.

Arktinen jää ei ole mihinkään katoamassa

 • Arktinen merijää on pitkäaikaisen keskiarvon tuntumassa
  Arktinen merijää on pitkäaikaisen keskiarvon tuntumassa
 • Maapallo ei ole lämpenemässä
  Maapallo ei ole lämpenemässä
 • Maapallo saattaa pikemminkin jäähtyä tulevina vuosikymmeninä
  Maapallo saattaa pikemminkin jäähtyä tulevina vuosikymmeninä
 • Antarktiksen merijää on myös kasvussa
  Antarktiksen merijää on myös kasvussa

Suomen Kuvalehti kirjoittaa Arktisen alueen kestävästä kehityksestä, "Arktiselle alueelle kestävän kehityksen pelisäännöt", ihan mukiinmenevästi. Kuitenkin kun mainitaan, että "Ilmaston lämpeneminen sulattaa arktista merijäätä ennennäkemättömällä vauhdilla. Aiemmin saavuttamattomat merialueet avautuvat liiketoiminnalle, mikä houkuttelee uusia toimijoita.", olisi pitänyt tarkistaa todellinen jäätilanne, eikä toistaa vanhoja hokemia, jotka eivät ole pitäneet paikkaansa.

https://suomenkuvalehti.fi/jutut/kotimaa/mielipide-kotimaa/ilmastonmuuto...

WWF:n kirjoittajat käsittelevät muilta osin Arktisen aluetta koskien asiantuntemuksella. "Jäämeren tarjoamat liiketoimintamahdollisuudet ovat valtavat, mutta niin ovat myös ympäristöriskit."

Nyt meneillään olevalla Arktisen neuvoston puheenjohtajakaudella Suomi ajaa neuvostolle pitkän aikavälin strategista kehittämistä. "Strategia ohjaisi neuvoston toimintaa yli vaihtuvien puheenjohtajuuksien ja parantaisi neuvoston ohjeiden ja suositusten kansallista toimeenpanoa."

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (18 kommenttia)

Käyttäjän TimoTarus kuva
Timo Tarus

Kun uutisoidaan että jääkarhu (jolla on kapi) menehtyy jäänpuutteeseen niin se on hyvä business!

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Joo, ja jääkarhutkin taitavat kuolla vanhuuteen.

Käyttäjän aveollila1 kuva
Antero Ollila

Suurin osa jääkarhuista kuolee nälkään, kun niiden metsästystaidot heikkenevät 15-17 vuoden iässä. Sen vuoksi luonnosta löytyy aina surkeassa kunnossa olevia jääkarhuja. Kyllä sitä voi kutsua myös vanhuuteen kuolemiseksi.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Tuossa oli kuvattu pohjoisen napa-alueen jäätilanne. Voisit vielä pukata vastaavan eteläisen napa-alueen osalta.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Kyllä, Antarktiksen merijää on myös kasvussa.

Käyttäjän JaliKarjalainen1 kuva
Jali Karjalainen

Mr Aro on jälleen hyvin kirjoittanut. No minä katson ilmastoa ja sen asukasta säätä ekologiasta käsin. Populaatio pysyy koossa sillai, että siihen liittyy syntyminen ja kuolema tai muutot populaatioon tai pois lähdöt ja vanhuus jne, ravinto, jne ja alue jne.Populaatio voi olla vakaa tai tasapainossa mutta sillai että he hiukan heilahtelevat.Nyt kait jääkarhuja on jotain 20 000-30 000 välillä eli populaatio on ihan hyvä ja jääkarhu populaatio ei voi kasvaa loputtomiin kuten muutkaan populaatiot eivät kasva loputtomiin eli nyt kun jääkarhuja on paljon, kasvunopeus on pientä ja sitten voi tulla tekijöitä, että populaatio pienenee. Tässä pitää hyvin tarkkaan käsittää miten se populaatio suurenee tai pienenee ja miksi niin käy luonnossa. Ekologiassa otetaan matematiikka avuksi, logaritmit, matriisit, yhtälöt jne.Esim saalipopulaation ja petopopulaation elämä muodostuu siitä, että ne muuttavat käyttäytymistä, saaliille tulee etuja ja sitten etuja syntyy pedoille eli on tämmönen kilpailu luonnossakin. Ei se ilmasto yksin muuta populaatioiden kokoa tai säätilat, on muitakin tekijöitä.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Juu, totta! Ekologia hoitaa hommat, joskus aikaa vaatien, mutta kumminkin.

Käyttäjän JaliKarjalainen1 kuva
Jali Karjalainen

No Mr Ollila kirjoitti tänne blogin jossa näitä jääkarhuja tarkasteli . Hänen mukaansa jääkarhuja oli 1950 jotain 5000 ja nyt niitä on 20 000--31000 suunnilleen. Eli jos ekologian mukaan katotaan, niin jos on pieni populaatio, niin sillä on kasvunopeus suuri ja taas jos on suuri populaatio niin kasvunopeus on pieni eli nyt kun jääkarhuja on tuo jotain lähes 31 000 arviossa, niin luonnonelämisen mukaan jääkarhujen kasvunopeus oisi pieni kun on näin suuri populaatio eli tämä oisi fakta luonnossa. Näin luonto elää. Mikään populaatio ei voi rajattomasti kasvaa.Olipa ilmasto mitä tahansa, koska ilmasto on vain yksi tekijä jääkarhujenkin elämässä . Ekologian ulottuvuudet ovat tämmösiä. NO jos sitten jäät lähtisi arktisilta alueilta niin muutos tulee hitaasti ja pikku hiljaa muuttuu kasvisto ja eläimet eli elämä ei sillai jatkuisi arktisilla alueilla että luonto tuhoutuisi siellä. Näin ei elämä elä yleensä luonnossa.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Monesta asiasta ei ole tietoa muistissa, että miten eläimet ovat selviytyneet aikaisemmista ilmastonmuutoksista. Pohjoisempana on ainakin kasvanut puita, joten jääkarhutkin ovat päässeet lekottelemaan puun alle varjoon.

"In short, we don’t know what will happen since it has not happened before within living memory; the opinions of polar bear specialists must be taken with a grain of salt because so many of their previous assumptions have turned out to be wrong (Crockford 2017a,b, 2018), see here, here, and here. Seals, walrus and polar bears are much more flexible and resilent to changes in habitat conditions than most modern biologists give them credit for and consequently, it will be fascinating to see how the ice will change over the coming months and how the animals will respond."

https://polarbearscience.com/2018/04/30/low-bering...

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Jokainen saa tuntea itsensä päivittäin uljaaksi maailmanparantajaksi, kun on julkisesti muka huolissaan jääkarhuista, napajäästä ja teollisuuden ts. ihmisen aiheuttamasta (?j ilmaston lämpenemisestä. Poliitikot vielä ruokkivat sormi pystyssä tätä ajattelumallia ja ohjaavat kuluttajat käyttämään ns. ympäristömyötäisiä ratkaisuja. Tuulivoimasähköä, sähköautoja, jne.

Ei se mitään, vaikka em. ratkaisut ovat pirun kalliita hankkia, tai käyttää, eivätkä nuo ratkaisut edes toimi hyvin ja kuormittavat luontoa elinkaarensa aikana aivan yhtä paljon kuin kaikki muukin toiminta.

Kuluttajalle tulee kuitenkin ikäänkuin puhdas ja luontoa auttava olo ja maailma on taas kerran pelastunut.

Onnea !

Käyttäjän TimoTarus kuva
Timo Tarus

Ja näiden pelottelujen myötä ajetaan läpi että kasvavat koululaiset syövät kohta pelkkää vegaaniruokaa (Vegaani on henkilö, joka ei syö mitään eläinkunnasta peräisin olevia tuotteita kuten lihaa, kalaa, munia, maitotuotteita ja niiden johdannaisia).

Jokainen ymmärtää mitä tällainen aiheuttaa kasvavalle nuorelle.

Ennen oli sanonta "tulevaisuus on nuorissa", nyt en ole enää varma miten käy jos nuoret manipuloidaan vegaaneiksi jo kouluissa että "maailma pelastuu"?!

Kaikki keinot on ilmeisesti sallittu kun "parannetaan maailmaa"...ja tehdään bisnestä!

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Sanoisin, että pirun hyvä kommentti!

Tässä itsekukin pesee kasvojaan, käsiään tai sieluaan tällaisilla kikkailuilla. Kukaan ei edes välitä luonnosta tai luonnon monimuotoisuudesta, silti ratsastetaan tällaisilla asioilla, käytetään niitä ikäänkuin keppihevosena. Vielä kummeksuttaa, että tähän vedätykseen on saatu kaikkein vähävaraisin väestönosa mukaan, kantamaan roponsa ilmastonmuutoksen alttarille. Sähkö on kallistunut, bensa jne.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Juurikin noin.

Kukahan muuten näitä muotisuuntauksia masinoi ?

Autoteollisuus on kärvistellyt jo pitkään uusien näinnäisesti mullistavien ja kalliiden innovatiivisten ratkaisujen suhteen. Ne kun eivät mene kaupaksi ja osa autoilijoista on aivan tyytyväinen jo tekemäänsä valintaan. Tekninen kestävyys ja lapsentaudit ovat monin osin historiaa autoteollisuudessa, jos oikein olen ymmärtänyt. Ennen tuskin autoilla ajettiin vähin huoltokustannuksin pari-kolmesataa tuhatta kilometriä.

Uusiutuvien energialähteiden lanseeraus saa myös mukavasti vauhtia, kun näytetään kapista ja kuolevaa jääkarhua. Niinkuin se kapi sillä aurinkopaneelilla paranisi. Ei parane.

Samaan aikaan kuitenkin esimerkiksi sademetsiä pannaan lihoiksi ja valtot säätelevät isojen jokien virtauksia, saadakseen omille alueilleen enemmän vettä. Nämä toimet oikeasti vaikuttavat ympäristöön ja ihmisten hyvinvointiin, mutta niiden eteen tehdään mitä ? Ei mitään oikeasti.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro Vastaus kommenttiin #18

On tietenkin mielenkiintoista selvittää taustoja, joku voima näitä sysää liikkeelle.

Auton kehitys on perustunut polttomoottoriin, muitakin vaihtoehtoja on pidetty rinnalla, mutta polttomoottori on vetänyt aina pitemmän korren.

Voi olla, että ajateltiin polttomoottorin aikakauden olevan kohta ohi. Mutta öljyä on löydetty kokoajan lisää, on kehitelty biopolttoaineita ym.

Sitten on tuo hiilidioksidin kertyminen ilmakehään.

No ei tarvita muuta kuin että lisättäisiin kasviplanktonin tuotantoa merissä, niin hiilidioksidi -ongelma poistuisi tuota pikaa.

http://arojouni.puheenvuoro.uusisuomi.fi/256269-et...

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

Miten jääkarhut selvisivät keskiajan lämpökaudesta ja muista vastaavista lämpökausista kun lämpötilat oli silloin huomattavasti korkeammat kuin nykyään. Grönlannin rannikotkin ovat olleet silloin ilman jäätä pitkiä aikoja.
Myös ennen vuotta -79 pohjoista merijäätä oli paljon vähemmän kuin nykyään. "Keksittiinkö" silloin että mittaushistoria aloitetaan siitä vuodesta kun jäätä oli erikoisen paljon ja että se olisi muka normaalia.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

@11. Tieteessä on kerrottu muutamia vuosia sitten, että jääkarhujen kanta kasvoi suuremmaksi, kun hylkeillä ei ollut paljon turvapaikkoja olla jäiden seassa ja karhuilla oli hyvät ateriat koko ajan lähellä.

Nykyään tiede keskittyykin siihen tasapainottamiseen ja esimerkiksi oli eräässä maassa ollut kaurisongelma, niiden kanta kasvoi ja haittapuolena oli puuntaimien onnettomat kasvut, kauriit kun söivät koko ajan. Ongelmaan löytyi ratkaisu ja kauriilla kun ei ollut luontaisia vihollista ja paikalle tuotiin susilaumoja. Tämä aiheutti niin, että kauriit eivät enää popsineet tolkuttomasti taimeja ja joutuivat aina olevaan varuillaan. Puulajien kasvu alkoi kukoistamaan selvästi.

Useita tasapainottamissovelluksia on käytetty erilaisissa paikoissa ja on saatu hyviä tuloksia.

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

Juu Yellowstone pelastettiin kun sinne vietiin susia ja antavat vielä metsien palaa jotta ne uusiutuu.

Käyttäjän tapiosimonen kuva
Tapio Simonen

Tämä on tilanne keväällä 2018

https://www.tapionajatukset.com/32450

Ja tässä ovat syyt (aurinkosyklit) globaalin lämpönousun keskeytymiseen (”pause”)

https://www.tapionajatukset.com/33178

Suomi hyötyisi ilmaston lämpenemisestä (vanha kirjoitus, mutta pätee tänäkin päivänä)

https://www.tapionajatukset.com/105

Ilmastotutkija, astrofyysikko Judith Lean, ilmastonmuutoksen aiheuttajat:

Luonnolliset pakotteet (Natural Forcings)

Auringon aktiivisuuden vaihtelut (Solar Variability)

Säteilyvoimakkuus (TSI eli Total Solar Irradiance), suora vaikutus (direct effect).

Aurinkosyklit (auringonpilkkujen määrä ja magneettisuus), epäsuora vaikutus (indirect effect).

Tulivuorten purkaukset (Volcanic Eruptions), yläilmakehän aerosolit (High Altitude Aerosols)

Ihmisperäiset päästöt (Anthropogenic Gases).

Kasvihuonekaasut (Atmospheric Greenhouse Gases) Hiilidioksidi, metaani ym. Alailmakehän aerosolit (Low Altitude Aerosols) Nokikaasut, sulfaatit. musta hiili., biomassapolttokaasut ym.

Maankäytön muutokset (Land Cover Changes). Metsät, hakkuut, sademetsät, viljelykset

Sisäiset oskillaatiot (Internet Oscillations). Ilmakehä-valtameri dynamiikka (Atmosphere-ocean Couplings) El Nino ja La Nina (ENSO) Pohjois-Atlantin oskillaatio (NAO)

Kuitenkin, tilanne on vuonna 2018 tämä:

Aurinkosyklit 22, 23 ja 24 osoittavat auringonpilkkujen määrän vähenevän vuotta 2020 kohti mentäessä (Yhdysvaltojen avaruushallinnon Nasan mittaukset). Heikkenevä magneettinen kenttä päästää kosmista säteilyä (neutronit, elektronit) enemmän maapallon ilmakehään ja lisää pilvisyyttä: viilentävä vaikutus. Heikkenevä magneettikenttä selittää myös osaltaan maapallon lämpötilanousun hidastumisen eli ns. ”pausen” eli maailmanlaajuisten lämpötilojen nousun kesketymisen. Koko 2000-luvun aikana tehdyt globaalit (maapallon pinnan ja alailmakehän) lämpötilamittaukset kertovat lämpötilanousun keskeytymisesta (pause).

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset