arojouni Koetan pysyä Suomea koskettavissa ajankohtaisissa asioissa, ympäristöön, talouteen ja turvallisuuteen liittyen.

Tieteellinen maailmankuva mullistuu

  • 50 - 80 % hapesta tulee kasviplanktonin fotosynteesistä
    50 - 80 % hapesta tulee kasviplanktonin fotosynteesistä

Hiilidioksidi on tärkeä yhdiste, ilman sitä elämä ei olisi mahdollista maapallolla.

Kasviplankton vastaa yli puolesta fotosynteesin avulla tuotetusta energiasta ja kasvimassasta, josta merten eliöstöt ovat riippuvaisia. Kasviplankton tuottaa myös happea, jota kaikki eläimet hengittävät.

Ilmakehän lisääntynyt hiilidioksidi on saanut aikaiseksi kasvua maalla, mutta ei merellä. Maalla kasvavat kasvit ovat hyötyneet helpommin saamastaan hiilidioksidista, vedenkulutus on vähentynyt fotosynteesin yhteydessä. Merellä kasviplankton ei ole pystynyt samalla tavalla hyötymään hiilidioksidista, kun hiilidioksidi ei ole ollut niukkuusravinne. Merellä niukkuutta on muista ravinteista, kuten typestä tai raudasta.

Meret saavat raudan pääosin maalta tuulten tuomana. Kuiva ja tuulinen ilmanala nostaa autiomaasta rautapitoista pölyä ilmaan, joka päätyy sitten avomerillekin, joissa raudasta on puute. Maalla rautaa on yllin kyllin. Raudan huonosta liukoisuudesta johtuen sitä täytyy tuoda meriin. Meriin tulee rautaa myöskin merenalaisista tulivuorenpurkauksista ja valaiden jätöksistä.

Jääkausien aikana ilma on ollut kuivempaa ja kylmempää, joten meriin tuulten mukana päätyy enemmän rautapitoista pölyä maalta, ja siksi merten planktontuotanto on moninkertaista. Samalla ilmakehän hiilidioksidi on käynyt vähiin jääkausien aikana.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Niin missä se tieteellisen maailmankuvan mullistuminen? Tarkoitus on ilmeisesti ’muodikkaasti’ esittää, että hiilidiokisidista ei ole haittaa. Ilmiö on lähtöisin tietenkn USAn denialistipiireistä.

Valaiden jätöksistä ei muuten voi tulla yhtään lisää rautaa mereen, sillä nehän syövät vain merien eliöstöä.
Avaruudesta Maahan putoavan aineen määrä voi olla 40-80 miljoonaa kiloa vuodessa. Huomattava osa siitä on rautaa ja koska merien pinta-ala on niin huomattava, valtaosa tästä kosmisestä pölystä ja pienistä meteoriiteista päätyy mereen.. Unohdit tämän kokonaan.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Tieteellinen maailmankuva viittaa jääkausien kasviplanktonin kasvun kehitykseen. "New research from an international team of scientists reveals one of the mechanisms by which a colder climate was accompanied by depleted atmospheric CO2 during past ice ages."

https://www.sciencedaily.com/releases/2017/03/1703...

Valaat kuljettavat jätöksiään avomerelle, käydessään laiduntamassa rannikolla ja muilla rautapitoisemmilla alueilla.

Rautaa poistuu meristä kalastuksen yhteydessä, että siinä mielessä jostakin sitä rautaa täytyy tulla, tuo 40 - 80 tuhatta tonnia on jo hyvä määrä, mikäli se avaruudesta tulee.

Merten rautapitoisuus on huomattavan alhainen, vaikka maalla rautaa riittäisi.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset