arojouni Koetan pysyä Suomea koskettavissa ajankohtaisissa asioissa, ympäristöön, talouteen ja turvallisuuteen liittyen.

Nähdäänkö sitä Euroopassakin vielä visenttejä laiduntamassa nurmella

  • Visentti eli euroopanbiisoni
    Visentti eli euroopanbiisoni
  • Emä ja vasikka
    Emä ja vasikka

Amerikkalainen Forbes -lehti käsitteli hiilensidontaan liittyvässä artikkelissa biisonien palauttamista Texasin degeneroituneille pelloille laiduntamaan. Biisonit ovat lauhkeampia kuin lehmät, kuka olisi tietänyt. Texasin pelloista osa on jo niin huonossa kunnossa, että vesi ei enää pysy maassa hetkeäkään vaan juoksee mutavellinä lähimpään uomaan, maaperä ei pidätä vettä, joten siinä ei enää voi mitään kasvattaa. Biisonit palauttaisivat hiilen maaperään, elvyttäisivät mikrobitoiminnon ja palauttaisivat vedenpidätyskyvyn maaperään.

"Less than a year ago, the 450 acres of Texas land that comprise the ranch were all but dead after a century of over-tilling and inadequate recovery time between crop rotations. Rain would fall, but it would simply run off; the dirt was too damaged to absorb even the littlest bits of water. Many of the paddocks were bare, and what few patches of grass did exist were failing to grow and multiply."

https://www.forbes.com/sites/maggiemcgrath/2018/04/24/where-the-buffalo-...

Euroopassa visentti on laiduntanut aikaisemmin avoimilla alueilla ruohoa ja puiden lehtiä syöden. "Visentin tyypillisintä elinympäristöä ovat vanhat sekametsät, joissa on sekä aluskasvillisuutta että avoimia alueita.[3] Białowiezan metsän kaltaiset metsäalueet eivät ole paras mahdollinen elinympäristö visentille. Białowiezan yksilöt ovatkin riippuvaisia talviruokinnasta, jota ilman niiden kuolleisuus olisi suurta. 10 000 vuotta sitten kuolleiden visenttiyksilöiden luiden kemiallista koostumusta tutkimalla on todettu, että tuolloin eläneet visentit käyttivät ravinnokseen ruohoa ja lehtiä avoimessa maastossa. Sittemmin ne säilyivät kantojen romahtaessa vain metsäalueilla. Esimerkiksi Alankomaissa vapaasti laiduntavat laumat selviävät hyvin avoimessa dyyniympäristössä.[4]" https://fi.m.wikipedia.org/wiki/Visentti

Maaperän mikrobit, kastemadot yms. pitävät maaperän kunnossa, sitomalla hiiltä humuskerrokseen. Humuksen hiili muokkaa maaperän ravinteita sellaiseksi, että kasvit saavat niitä käyttöönsä, ja humuksen hiili pidättää vettä maaperässä kolme kertaa painonsa verran. Forbesin kirjoituksessa Texasilaiselta maatilalta maaperän hiili oli kulutettu loppuun.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Entä vuohet?

Suomessa on tällä hetkellä useita työttömiä vuohipaimenia.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Pääministerihän voisi mahtikäskyllään kutsua myös ne vuohet kyläilemään kotiseuduilleen.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Mistä niitä vuohipaimenia on tänne tullut? Syyriasta? Marokosta?

Kutunjuustoa myydään nyt jo marketeissa, lienee Etelä-Euroopasta lähtöisin.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Kyllä kaikki märehtijät, pienet lampaat ja vuohetkin niityillä ja nurmilla ajavat samaa asiaa, eli edistävät maaperän hiilensidontaa ja elvyttävät mikrobitoimintaa.

Ylilaidunnus köyhdyttää maaperää. Tästä ilmeisesti on kysymys, köyhissä Lähi-Idän maissa, Afrikassa, Kiinassa, Intiassa jne.

Nyt on olemassa nyrkkisääntö, että kun eläimen sorkat tulevat näkyviin ruohikossa, niin on aika vaihtaa laidunta.

Käyttäjän evaback kuva
Eva Back

Tämä oli niin hyvä idea, että laitoin sen alla mainittuun fb:n julkiseen ryhmään tiedoksi.

https://www.facebook.com/groups/740342559331216/pe...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset