arojouni Koetan pysyä Suomea koskettavissa ajankohtaisissa asioissa, ympäristöön, talouteen ja turvallisuuteen liittyen.

Ilmakehän hiilidioksidi voidaa varastoida maaperään

  • Koreanonnenpensas kukkii ennen lehtien aukeamista
    Koreanonnenpensas kukkii ennen lehtien aukeamista

Biohiiltä voitaneen varastoida tuhanneksi vuodeksi maaperään, samalla maaperän vedenpidätyskyky ja kasvukunto kohenevat. Biohiilen tekemiseen voidaan käyttää jätepuuta.

Maaperän humus sisältää hiiltä, jota syntyy hitaasti mikrobien jäänteistä ja savimaan kivennäisaineisiin sitoutuu hiiltä tehokkaasti. Maaperä myöskin luovuttaa hiiltä ilmakehään. Maaperä on kokonaisuus joka hengittää ja sitoo hiiltä. Yksipuolisen viljelyn seurauksena riisin- ja vehnänviljelyalueilla maaperä on menettänyt hiiltä, paikoin 70 % maailman parhailla viljelyalueilla.

Joten maanviljely on ollut tämän viimeaikaisen hiilidioksidinousun aiheuttaja ilmakehässä. Eli ratkaisua tähän ongelmaan on haettava myös tältä suunnalta. Ongelmallisia alueita syntyy myöskin ylilaidunnuksen, metsien raivausten ja aavikoitumisen seurauksena.

Maapallo vihertyy nyt, lehtialaindeksi on kasvusuunnassa. Eli kasvillisuus on hyötynyt lisääntyneestä ilmakehän hiilidioksidipitoisuudesta ja samalla vesivarat riittävät useammalle kasville kun kasvi saa tarvitsemansa hiilidioksidin ilmakehästä helpommin fotosynteesiä varten. Kasvit ottavat tarvitsemansa hiilidioksidin ilmakehästä.

Vaikka ilmakehän hiilidioksidipitoisuus on noussut 30 % vuodesta 1958 lähtien, kun ilmakehän hiilidioksidipitoisuutta on alettu mittaamaan USA:n Mauna Loassa, on tämän kehityksen seurauksena saatu myös satotasoja nostettua ja puunkasvu on kiihtynyt. Jollakin alueilla on havaittu jo kasvun pysähtyneen tai päästäkseen edeltäviin satotasoihin täytyy lisätä lannoitusta. Maaperän hiili auttaa kasvia saamaan maaperästä ravinteita, ja kun hiili vähenee maaperästä, maaperän kasvukunto heikkenee. Maapallon vilja-aitat ovat olleet alueilla, joissa maaperän humusta on ollut runsaasti, esim. USA:n Keskilännessä, jossa Biisonit ovat laiduntaneet ja kerryttäneet maaperän hiiltä vuosisatojen aikana. Tällaisen maaperän hiiltä voidaan käyttää myöskin vuosisatoja, mutta jossakin vaiheessa hiili käy vähiin ja laidunnus olisi aloitettava.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän lassinpalsta kuva
Lauri Turpeinen

Hyvä, lisää tälläistä tietoa, vielä kun joskus itsesuojeluvaistoa tulisi sen verran että kiinnostuttaisiin myrkyistä mitä luonnon kiertokulussa varsinkin nykyisin liikkuu ja mitä ne vaikuttaa ihmisille, eläimille ja luonnolle.
Sanotaan että yksi kuutiomillimetri maata sisältää yli satatuhatta elämänmuotoa, siis pisara myrkkyä ei ole pieni määrä.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Ihan oikein, oli kyllä mielessä nämä myrkyt. Hyvä, että niistä nyt kirjoitellaan ja saadaan tietoa.

Hyvin hoidettu maaperä oikein kuhisee elämää ja mikrobeilla, sienirihmastolla, kastemadoilla on merkitystä hiilenkierron kannalta mm.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset