arojouni Koetan pysyä Suomea koskettavissa ajankohtaisissa asioissa, ympäristöön, talouteen ja turvallisuuteen liittyen.

Ilmastonmuutoksen heikkoja signaaleja

  • Huhtikuu oli kylmä
    Huhtikuu oli kylmä

Ilmakehän hiilidioksidipitoisuus ei nouse viime vuoden tasolle, auringonpilkut ovat nyt alamaissa seuraavien aurinkosyklien aikana? Ilmasto kylmenee.

Sitä me ei tiedetä vielä varmuudella, mutta siltä se nyt näyttää. Myös AMO-sykli on kylmemmällä puolella seuraavat vuosikymmenet.

Tästä kaikesta tulisi vetää nyt johtopäätöstä kaiken sen jälkeen kuinka on lobbarit ja poliitikot toitottaneet, että maailma lämpenee ja että tarvitsemme tuulivoimaloita, EU sanoo niin.

Ilmastoasiassa ei mahdu kuin yksi totuus aina kerrallaan agendalle, viimeiset 30 vuotta maapallon lämpeneminen on ollut agendalla, ihmiskunta on investoinut jättimäisiä summia luontoa tuhoaviin tuulivoimaloihin ja aurinkokennoihin. Sillä pienellä sähköntuotannolla ei juurikaan tehdä mitään, sitä tulee useimmiten väärään aikaan, eikä sitä voida varastoida edullisesti tulevaa käyttöä varten. Poikkeuksena Norja ja jossakin määrin Ruotsi voivat varastoida tuulivoiman tuottamaa sähköä vesivoiman varastoaltaisiin. Suomessa tällaista mahdollisuutta ei ole.

Siitä huolimatta Suomessa eletään menneessä maailmassa ja ajetaan Arkadianmäellä tuulivoimaa kuin käärmettä pyssyyn.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

10Suosittele

10 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (26 kommenttia)

Pekka Iiskonmaki

Suomessa alkavat sadot jäämään pellolle tai menevät rehuksi.

Toistuvat 1860 -luvun säät.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Suuret_n%C3%A4lk%C3%...

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Joo, 150 vuotta siitä on kun ei aurinko lämmittänyt tarpeeksi, eikä satoa saatu korjattua perättäisinä vuosina. Suomessa opittiin syömään pettuleipää.

Käyttäjän Lauri-PekkaAlanko kuva
Lauri-Pekka Alanko

Biologisen aktiivisuuden kasvu muualla (helpottuneen CO2-saannin vuoksi) alkaa vähitellen kompensoida sademetsien tuhoamisen seurauksia.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Kyllä siinä näin on käymässä!

No asia voidaan varmistaa myös satelliittimittauksin, LAI-indeksin avulla.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Saapas nähdä milloin muuan tiedemies kommentoi blogiasi kirjoittaen perustellun kannanoton: "Höpöti".

Käyttäjän Luakso kuva
Anton Laakso

No jos heti blogin ensimmäinen lause on epätosi, niin saahan sitä sitten kyllä varautuakin kyseisiin kannanottoihin.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Kun ei huhtikuussa noussut CO2 lukema viime vuoden tasolle! https://scripps.ucsd.edu/programs/keelingcurve/

Käyttäjän Luakso kuva
Anton Laakso Vastaus kommenttiin #8

En tiedä mihin perustuen teit tuollaisen tulkinnan ja toivoisin kovin, että olisit oikeassa mutta:

https://scripps.ucsd.edu/programs/keelingcurve/wp-...

https://www.esrl.noaa.gov/gmd/ccgg/trends/weekly.html

Käyttäjän Luakso kuva
Anton Laakso Vastaus kommenttiin #10

Niin joo viittasitkin tuossa aiemmassa kirjoituksessasi 412.63 pitoisuuteen joka on näkyy tuossa minun jälkimmäisen linkin kuvassa tuona yhtenä yksittäisenä pisteenä vasemmassa yläkulmassa. Kannataakohan kyseiselle pisteelle antaa kaikkea painoarvoa. Tulee viereisille pisteille paha mieli kun heitä ei huomioida.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro Vastaus kommenttiin #11

Voi tuo viime vuoden 412.63 ppm vielä ylittyä tässä kuussa, mutta sitä vaan, että se kasvu on nyt toistaiseksi pysähdyksissä.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro Vastaus kommenttiin #11

En itsekään vielä usko, että tässä olisi vielä kysymyksessä selvä käänne, liittyy enemmänkin El Niño ilmiöön.

Ilmakehän CO2 hypähti El Niñon myötä ja nyt pitoisuudet hieman laskevat huippulukemista.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Noin voi käydä, höpöti on sanonut, että antropogeeninin ilmastonmuutos on paljon vahvempi.

Ilmastomallien mukaan näin olikin, mutta mallit näyttivät liikaa lämpöä antropogeenisen lämpenemisen osalta. Ei sen vaikeampi asia ollut.

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

Viranomaiset eivät ihmisten hätähuudoista välitä, mihin tämä vielä johtaa kun isänmaan parturit saavat jatkaa oman pesän likaamista tuulivoimaloilla.

"Vartinojan tuulivoimaloiden asettaminen käyttökieltoon"
Siikajoki • Kuntalaisaloite

"Vartinojan tuulivoimalat ovat olleet toiminnassa jo pian kolme vuotta. Tänä aikana ovat lukuisat ihmiset ottaneet yhteyttä eri viranomaisiin tuulivoimaloiden aiheuttamien terveys- ja meluhaittojen takia. Ympäristönsuojelulain 169 §:n mukaan kunnan valvontaviranomaisen on selvitettävä toiminnasta aiheutuva terveyshaitta sekä ryhdyttävä muihin tarvittaviin toimiin haitan selvittämiseksi. Kunnan valvontaviranomainen voi YSL 175 §:n mukaan kieltää toiminnanharjoittajaa jatkamasta haitallista toimintaa ja selvittämään toiminnasta aiheutuvat haittavaikutukset.

Vaadimme, että kunnan valvontaviranomainen kantaa vastuunsa ja asettaa Vartinojan voimalat käyttökieltoon, kunnes voidaan kiistatta todistaa, että toiminta ei aiheuta haitallisia terveysvaikutuksia ihmisille.

Alueella on tehty melumittauksia, mutta ne on todettu tehdyn virheellisesti. Kunnan johtotasoa myöten on todettu, että asia ei voi jäädä tälle tasolle, vaan on tehtävä uudet mittaukset. Ympäristöviranomaisen mukaan toiminnanharjoittajan kanssa on tuolloin sovittu uusien mittausten tekemisestä, kunhan aihetta ilmenee. Tästä on tehty ympäristöviranomaisen mukaan muistio. Kun tämän muistion sisältöä useaan kertaan tiedusteltiin, kävi viimein ilmi, että mitään muistiota ei olekaan tehty eikä itse asiassa edes tiedetä, mitä on sovittu ja kenen toimesta. Tämä ei ole hyvän hallinnon mukaista toimintaa eikä ainakaan lisää luottamusta viranomaisten toimintaan. Ympäristönsuojeluviranomaisen toiminnanharjoittajalle antaman selvitysvaatimuksen perusteella tehtyyn valitukseen vedotaan, kun mitään ei tehdä. Ei voida kuitenkaan jäädä odottamaan keskeneräisten oikeuskäsittelyjen päätöksiä, sillä terveyshaitat ovat todellisia ja vakavia ja vaativat välittömiä toimenpiteitä.

Asukkailta on saatu kattavia selvityksiä voimaloiden aiheuttamasta terveyshaitasta, ihmisiä on joutunut muuttamaan pois kodeistaan laajojen terveyshaittojen vuoksi ja toiset sinnittelevät yhä kodeissaan kärsien vakavista terveysongelmista. Ihmisten esille tuomasta terveyshaitasta ei kukaan tunnu piittaavan yhteydenotoista huolimatta. Tämä asettaa kunnan asukkaat eriarvoiseen asemaan. Hyvinvointi ja turvallinen ja terveellinen elinympäristö tulee taata kaikille kunnan asukkaille tasapuolisesti. Kuten Siikajoen kunnan Tulevaisuuden käsikirja 2030 mainitsee: ”Kunta panostaa asukkaidensa viihtyvyyden ja terveellisten elämäntapojen edistämiseen, turvalliseen elinympäristöön sekä elinvoiman kasvattamiseen.” Kunnan tämänhetkinen toiminta ei vastaa Tulevaisuuden käsikirjaan kirjattua tavoitetta."

https://www.kuntalaisaloite.fi/fi/aloite/5544

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

Poliitikot Suomen kansallisomaisuuden kauppiaina, ilmaston lämpenemisen hillintä oli ainakin tuulivoima kauppiaan peruste, ja sen hallitus hyväksyi. Nyt olemme kusessa töppäyksestä aiheutuneiden haittojen kanssa. - Poliitikot ovat itse vetäytyneet taka-alalle ja seuraavat hiljaa tilannetta, kommentteja ei heru tukirahoista. Kuka otti suurimman potin veronmaksajilta? Kts. mitä Suomi omisti, ennen kuin poliitikot sen hävitti.
https://www.youtube.com/watch?v=HwDJnBGkr3o

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Kaupallisuuden eteen tehdään tosiaan ihan mitä vaan. Suomessakin. Pekkarisen ( Kepu ) ponnistelut itsensä ja sukulaistensa eteen pitää aina muistaa suurella lämmöllä viimeistään äänestyskopissa.

Auringon vaikutus ympäristöön lie kaikista suurin, mutta maaallon omaa historiaa suline ytimineen kun hieman miettii, niin hyttysen paskaa on tämä ihmisen touhustaminen. Pienetkin teot toki vaikuttavat, mutta pelkästään maankuoren liikkeiden seuraukset vaikuttavat ilmastoon ihan eri teholuokassa. Paljonko vapautuu energiaa tulivuoren purkauksessa, tai mitkä ovat maanjäristysten kerrannaisvaikutukset.

Tai miten lie vaikuttaa maan magneettikentän muutokset ilmastoon ?

https://tekniikanmaailma.fi/maapallon-magneettiken...

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

Kaikesta vastoinkäymisestä huolimatta tuulivoimaloita kaavoitetaan väkisin hyvin arkoihin paikkoihin, esim. Porissa Ahlainen on kansallisesti suojeltava kulttuurimaisema. Hankkeen rahoittajaksi paljastui venäläinen taho, jonka takana on tyhjiä firmoja joita sijoittaja edustaa. Maisemat eikä aiheutuvat haitat kiinnosta sijoittajia, vain tukiraha kiinnostaa. Tukea Suomen hallitus oikein tyrkyttää ilmastonmuutos tekosyyllä. Petosta suojelevat itse asiaan kytköksissä olevat poliitikot, entä kun koko roska räjähtää silmille ja asiassa syylliset tuomitaan.. silloin vastuu siirtyy virkavastuussa oleville viranomaisille. He ovat nyt puun ja kuoren välissä, jos haluaa pitää virkansa olisi sujuvoitettava tuulivoiman kaavojen läpimenoa, jos pitää lakiin perustuvilla syillä lähiasukkaiden puolta eikä hyväksy ympäristön pilaamista terveyshaitoilla, voi sanoa hyvästit urakehitykselle.. tai sitten ei.

Ilmasto muuttuu ainakin paikallisesti vihamieliseksi jokaista asiaan vaikuttavaa viranomaista kohtaan. Korruption kukka rehottaa villinä, maanomistajaksi Ahlaisissa on mainittu Ahlström, joka ei omista kuin pienen osan alueesta. Kaava-alue muodostuu kapeista kaistaleista, ja maan vuokraamiseen suhtautuu usea omistaja kielteisesti ympäristöhaittojen takia.

Lampin tuulivoima osayleiskaavan yleisötilaisuus Porin Ahlaisissa 9.10.2017. Tilaisuuden puheenjohtajana Krista Kiuru.
Nyt Porin valtuusto on hyväksynyt tuulivoimakaavan Ahlaisiin vastoin aiempaa 2 km suojaraja päätöstä.
https://www.youtube.com/watch?v=u6dl11a0enw
Ahlaisissa olisi tulossa vastaavaa luonnon murskausta kuin Santavuorellakin, lisäksi meluhaitat tuulivoimaloiden toiminnasta ovat sietämättömiä.
EPV-Tuulivoiman rakennusvaiheessa oleva tuulivoima-alue Ilmajoen Santavuorella 29.6.2015.
16 kpl. Vestas V 126. Maanrakennustyöt käynnissä. Onko tuulivoimassa järkeä?
https://www.youtube.com/watch?v=l5SVlb3uOgQ&index=...

EPV-Tuulivoima rakentaa Kristiinankaupungin Metsälään (Pakankylään) 34 turbiinin tuulivoimatuotantoaluetta. Suomen suurin tuulivoima-alue, joka on rakenteilla. Alueella on luontoa tuhottu laajasti. Video on lyhyt kuvaus hankealueelta.
https://www.youtube.com/watch?v=N6fNBFeLaZg&list=P...

Puheet ja teot ovat vähän ristiriidassa..
"Kansanedustaja Krista Kiuru (sd) muistuttaa vappupuheessaan, että tällä hallituskaudella on vaadittu köyhien ja kipeiden vastuunkantoa ilman, että velvoitettu hyväosaisia samalla mihinkään."
https://demokraatti.fi/suuri-osa-saastetyista-euro...

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

Tuulivahinko on pieni puro valtion velkakuoppaan, eikä se haittaa kuin vaan länsirannikolla. "korruptiorahoja jaetaan vuositasolla miljardeja, ja niistä elää todennäköisesti tuhansia julkisen, yksityisen ja kolmannen sektorin edunsaajia, jotka antavat tukia jakaneille poliitikoille palkkioksi ääniä, näkyvyyttä ja mahdollisuuden suojatyöpaikkaan, jos seuraavissa vaaleissa ei luotto riitäkään kansanedustajan paikkaan." - Tere kertoo todellisuuden: http://teresammallahti.puheenvuoro.uusisuomi.fi/24...

Käyttäjän HannuSinivirta kuva
Hannu Sinivirta

J. Aro, pieni muistutus reaaliaikaisista kulmakertoimista:

∂y1/∂x1 = 21ppm/20v ≈ 1,05

∂y2/∂x2 = 31ppm/20v ≈ 1,55

∂y3/∂x3 = 42ppm/20v ≈ 2,50

Reaali-aikaiset mittaukset jatkuvat myös vuodesta 2018 eteenpäin, jolloin näemme mihin suuntaan kulmakerroin muuttuu. Sen me näemme lähikuukausien aikana, kunnes vuotuonen sykli vaihtuu ja kunnes data saadaan kerättyä.

Ettei tämä ilmastonmuutoksesta "höpöttäminen" alkaisi oskilloimaan ja tämän jälkeen voit sitten ryhtyä selvittämään, miten on mahdollista päästä eroon tuulivoimasta...:)

Ei tästä sen enempää.

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

Tämä pieni pohjoinen maa tarvii lämpöä ja kunnollisia varmuusvarastoja jotka j.käteinen ajoi alas. Pienen lämpenemisen takia ei tarvii varautua juuri mitenkään ja oliko oletettu lämpeneminen yksi syy varmuusvarastojen puolittamiseen. Nyt näyttää siltä että se lämpö pysyy poissa täältä ja nykyisillä sadoilla ei pitkälle pötkitä varsinkaan jos satomäärät vielä vähenee.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

No en tiedä koko maan tilannetta, mutta viime satokausi oli todella huono Pohjois-Savon seuduilla, jatkuvat sateet syksyllä estivät sadonkorjuun.

Satakunta ja Varsinais-Suomi olivat kohtalaisen satoisia vielä.

Tulevasta satokaudesta ei voi koskaan tietää ennen kuin on viljat puitu ja sato saatu talteen.

Käyttäjän MiksuVes kuva
Mikael Vestama

Tällainen tuli juuri vastaan. Kun ei lämpene niin ei lämpene. Tämä siis Antarkitikalla, jonka IPCC:n (ja muiden alarmistien) mukaan pitäisi lämmetä rajuimmin. Juttu jo vuoden takaa mutta vasta nyt tuli vastaan:

http://notrickszone.com/2017/03/27/20-scientists-n...

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Aivan totta, Antarktiksen suunta on ollut päinvastainen lämpenemisen suhteen. Kenneth Richard on tuonut tätä asiaa ansiokkaasti esille.

Toinen kiinnostava asia, mitä Richard on tutkinut on tuulivoima, josta hän on juuri julkaissut tutkimuksen, http://notrickszone.com/2018/04/30/new-papers-inte...
Tuulivoima lisää fossiilisten polttoa. [In late 2012, a prophetic article appeared in the Los Angeles Times that warned:
“As more solar and wind energy generators come online, […] the demand will rise for more backup power from fossil fuel plants.”]

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

Kun pistää pöytään tuulivoiman hyödyt ja haitat niin ei voi millään ymmärtää että luonnon- ja ilmastonsuojelusta "paasaavat" kannattaa tota täysin turhaa ja luontoa tuhoavaa "voimaa" .

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Suomen kohdalla asia on näin. Mutta on olemassa paikkoja, joissa tuulee niin navakasti käytännöllisesti katsoen koko ajan, että sitä kannattaa hyödyntää. Hollannin rantaviiva on tyypillinen tällainen alue ja Ruotsissakin Skånen etelärannikon tuulet riittävät oikeuttamaan tuulivoiman rakentamisen, jos asiaa tarkastellaan puhtaasti taloudelliselta kannalta - semminkin, kun siellä pystytään sitä varastoimaan tehokkaammin.

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

Kun tietää että kalat ovat varsin säikkyjä veden yläpuolella tapahtuville liikkeille niin tottuvatko kalat koskaan merivoimaloihin vai lähtevätkö pois alueelta. Ja mikä saastepommi kun tollanen merivoimala sanoo poks ja syttyy palamaan. Ja tossa yks kesä kun käytiin Porissa veneellä niin ei voi maisemaa kauniiksi sanoa ja satamaan tultaessa rikkinäisiä hulluusmyllyjä sojotti pystyssä melko monta.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #25

Ainakin Atlantilla piisaa sitä kalaa kauempanakin rannasta. Hollantilaiset ovat mittavassa määrin hyödyntäneet tuulivoimaa jo yli puolen vuosisataa ja se on jonkin verrann kasvanut kaiken aikaa. Suomessa saattaa niitä risoja myllyjä seistä jossain, kun koko ala on ymmärrettävistä syistä muutoinkin vähän sellaista periaatteellista räpeltämistä, jonka voisi kyllä lopettaakin.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset