2000-luvulla ei lämpene, ilmakehän hiilidioksidin kasvu taittunut

Luonnossa ei ole lineaarista kasvua, vain antropogeeninen hiilidioksidi kasvaa lineaarisesti ilmakehässä, usein toistettu väite ilmastouskonnon kannattajien taholta. Noin pintapuolisin tarkasteluin näin se asia on ja luonnon osalta väittämä pitää kutinsa. Antropogeenisen hiilen osalta kasvua on vielä odotettavissa, koska suuret ja väkirikkaat maat, kuten Kiina ja Intia joutuvat vielä nostamaan elintasoaan pitkälti perustuen fossiilitalouteen. Paljon töitä tehdään näissäkin maissa luonnon monimuotoisuuden edistämiseksi ja hiilinielujen kasvattamiseksi. Kunhan asiat etenevät rauhalliseen tahtiin, varmaan tulostakin saadaan siltä suunnalta.

Lineaarisesta kasvusta, antropogeenisen hiilidioksidin osalta kasvun taittumista ei ole vielä havaintoa kuin rikkaiden maiden osalta, jotka ovat päässeet laskevalle käyrälle. Mutta tutkimuksen mukaan ilmakehän hiilidioksidin osalta todetaan kasvun taittuneen huolimatta antropogeenisen hiilidioksidi -päästöjen kasvusta.

”We show that the combined effect of CO2 fertilization and the slowdown in warming has been sufficiently large to decrease the airborne fraction of anthropogenic CO2 emissions and slow the growth rate of atmospheric CO2 despite increasing anthropogenic emissions.”

https://www.nature.com/articles/ncomms13428

Biosfääri toimii yhteistyössä atmosfäärin kanssa ja ihmiselläkin on vaikutusta päätöksillään vaikuttaa luonnon kulkuun. Luonnon monimuotoisuuden palauttaminen yhdessä hiilinielujen kasvattamisen myötä ilmakehän runsaampi hiilidioksidi viherryttää maapalloa ja lämpenemättömyys hillitsee luonnollisen hiilen päätymistä ilmakehään.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu