Näin voi käydä ellei ihminen lopeta fossiilisten polttoaineiden polttamista

Ihminen ei ollut puoliapinaa kummoisempi, eikä varmasti polttanut kivihiiltä nuotiossa, kun 56 miljoonaa vuotta sitten maapallolla oli lämpöpiikki! "Tulvat nousivat, eläimet kutistuivat ja lopulta alligaattorit loikoivat Pohjoisnavalla – 56 miljoonan vuoden takainen lämpöpiikki auttaa ennustamaan ilmastonmuutoksen seurauksia"

https://www.hs.fi/tiede/art-2000005644134.html

Hesari löytää yhtäläisyyksiä tästä ajasta. "Maasta ei ole tulossa yhtä kuuma kuin eoseenin lämpöhuipussa, mutta yhtäläisyyksiä on silti paljon."

Hesarin tiedetoimittaja käy seikkaperäisesti asioita läpi ja kertoo myös miksi lämpeneminen ei nouse yhtäpaljon kuin eoseenin lämpöhuipussa. "EI EOSEENIN lämpöhuippu täydellinen kopio nykyajasta ollut. Ilmasto oli jo valmiiksi huomattavasti nykyistä lämpimämpi, eikä napaseuduilla ollut juurikaan jäätiköitä. Maailmasta ei siis näillä näkymin ole tulossa yhtä lämmin kuin lämpöhuipun aikaan."

Hyvin tiedetoimittaja myös toi sitä toista lohdullisempaa puolta esille, ettei tämäkään lämpöhuippu ollut mikään täydellinen katastrofi, eläimet kutistuivat, mutta selvisivät kuumuudesta. "LÄMPÖHUIPPU ei aiheuttanut joukkosukupuuttoa, mutta eivät kaikki siitä selvinneetkään. Erityisesti merieliöitä katosi. Näin kävi sekä tropiikissa, missä ilmasto kuumeni sietämättömäksi, että napaseuduilla, missä viileät vedet lämpenivät."

Kyllä kai näitä tarinoita voisi kehitellä myös jääkausista, ne ovat sitten kolikon toinen puoli ja varmasti aina katastrofi tullessaan, niistäkin ihminen on selvinnyt aina.

 

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu