arojouni Koetan pysyä Suomea koskettavissa ajankohtaisissa asioissa, ympäristöön, talouteen ja turvallisuuteen liittyen.

Kansalaiskeskusteluko turhaa!?

  • Tuulivoimasta aiheutuvat kustannukset siirtyvät sähkön hintaan
    Tuulivoimasta aiheutuvat kustannukset siirtyvät sähkön hintaan

Kansalaisten mielipiteilläkö ei olisi mitään merkitystä. Sote-uudistuksesta käydään keskustelua sosiaalisessa mediassa ja eduskunnassa. Saadaanko kansalaiset uudistusten taakse, huolestuttaa nyt jo varmasti päättäjiä kautta Suomen. Uudistuksilla olisi laajalti vaikutusta sosiaali- ja terveydenhuollon ammatissa toimivien keskuudessa.

Päätöksentekokulttuuri on uudistusten osalta ollut sitä, että eduskunta päättää ja alamaiset saavat tottua. Näin on käynyt sähköverkon osalta, uudistuksia ajettiin monilla eri päätöksillä, yksityistettiin sähkönsiirtoverkkoja, liitettiin tuulivoimaloita, vahvistettiin verkkoa kestämään säänvaihtelulle alttiin uusiutuvan energiantuotannon (tuulivoima ja aurinkokennot) jne. Tulos on jo nähtävissä moninkertaisina siirtomaksuina ja korotettuina sähköveroina.

Suomessa on vielä julkisen talouden osuus korkealla tasolla (30 %) verrattuna Saksaan (15 %). Tätä taustaa vastaan tarkasteltuna Suomen julkinen talous on suuri. Toisaalta on annettu ymmärtää, että julkinen sosiaali- ja terveysala on hyvin hoidettu, ja miksi ei samalla voida todeta samaa yksityisestä puolesta.

Uudistuksen yhtenä perusteluna nähdään päätöksenteon viemistä maakuntiin. Valtiolle jäisi kuitenkin kustannus- ja tehokkuusseuranta. Valtionosuuksia voidaan aina säädellä eduskunnan päätöksellä vuodeksi kerrallaan. Kustannukset pysyvät kurissa.

Miten se nyt olikaan tuolla sähkönsiirron puolella, kun ne kustannukset lähtivät reippaaseen kasvuun?

EDIT: Sähkönsiirron ja verojen osalta kansalaiset ovat pakotettuja hyväksymään uudistukset ja niistä aiheutuvat kustannukset. Tosin ei mukisematta, reippaassa nousussa näyttäisi olevan kansalaisaloitteen allekirjoittajien määrän kasvu!? "Eduskunnan ja hallituksenkin on otettava selvä kanta siihen voidaanko tässä taloustilanteessa tällainen järjettömän suuri korotus sähkön siirtohintoihin olla hyväksyttävää. On aivan varmaa jos yksikin yhtiö  nostaa siirtohintoja niin muutkin haluavat päästä osingoille meidän pennosistamme." https://www.adressit.com/sahkon_siirtohintaa_ja_sahkoveroa_alennettava

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (19 kommenttia)

Juhani Vehmaskangas

Kaikki keskusteleminen on mielestäni lähtökohtaisesti järkevää, harvemmin turhaa.
Kansalaisilla on tottakai asioihin omat mielipiteensä. Mihin nuo mielipiteet sitten perustuvat? Liian usein ne näkemykseni mukaan perustuvat muutosvastarintaan, eivätkä tietoon.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Olen samaa mieltä. Onhan tuo kansalaiskeskustelu lisääntynyt internetin myötä, mielestäni Hesarin Kaius Niemi käsitteli aihetta tänään mielenkiintoisesti.

Yleinen muutosvastarinta saattaa kyllä olla päättäjille kauhistus.

"Onko olemassa riski, että oman päämme sisällä tapahtuvat muutokset ovatkin lopulta nakertamassa yhteiskuntaa koossa pitäviä ominaisuuksia – esimerkiksi kykyä kuunnella eriäviä mielipiteitä tai malttia perehtyä syvemmin asioihin?"
https://www.hs.fi/mielipide/art-2000005617107.html

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Kansalaiskeskustelu ei ole turhaa:

Katsopa alla olevasta linkistä avautuva animaatio jatkokeskustelun pohjaksi, mitä maakuntauudistus ja LUOVA-virastot tekevät oikeusjärjestelmällemme:

https://www.sll.fi/ajankohtaista/verkkouutiset/tat...

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Kirsi, tuot esille tärkeää asiaa.

Voidaanko päätöksenteossa jättää huomiomatta tietoa kieltämällä valitusoikeus?

Tuo nyt olisi peruja ajalta jolloin Suomessa oli kauppa- ja teollisuusministeriö, joka käytännössä saneli tehtävät päätökset ja KTM:n pillin mukaan mentiin käytännössä. Ehkä tässä valtionuudistuksessa on tästä kyse, että palataan vanhaan hyvään aikaan ja nostetaan Suomi jaloilleen.

KTM:n päätösten jäljiltä on paljon Suomen jokia vielä kalattomia ja raakkukin on saanut väistyä vaelluskalojen puuttuessa.

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Jouni, se, että "palataan vanhaan hyvään aikaan ja nostetaan Suomi jaloilleen" ei saa tietenkään tarkoittaa ympäristö- ja kulttuuriarvojen tuhoa. Siihen voimme nyt kaikki yhdessä vaikuttaa: LUOVA-virastot eivät saa tuhota toimivaa laillisuusvalvontaa.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Olet tietenkin oikeassa. Suomessa ajetaan edelleen suurten yhtiöiden etua mielellään, mikäli nähdään tiukka ympäristövalvonta ja -lainsäädäntö meillä esteenä esim. kaivannaisteollisuudelle, kielletään valitusoikeus, so simple that is?

Käyttäjän Kirsiomp kuva

LUOVA-virastot rikkovat useassa kohdin perustuslakia, erityisesti alla olevia:

1,2 § Valtiosääntö

Suomen valtiosääntö on vahvistettu tässä perustuslaissa. Valtiosääntö turvaa ihmisarvon loukkaamattomuuden ja yksilön vapauden ja oikeudet sekä edistää oikeudenmukaisuutta yhteiskunnassa.

2,2 § ja 2,3 § Kansanvaltaisuus ja oikeusvaltioperiaate

Kansanvaltaan sisältyy yksilön oikeus osallistua ja vaikuttaa yhteiskunnan ja elinympäristönsä kehittämiseen.

Julkisen vallan käytön tulee perustua lakiin. Kaikessa julkisessa toiminnassa on noudatettava tarkoin lakia.

20 § Vastuu ympäristöstä

Vastuu luonnosta ja sen monimuotoisuudesta, ympäristöstä ja kulttuuriperinnöstä kuuluu kaikille.

Julkisen vallan on pyrittävä turvaamaan jokaiselle oikeus terveelliseen ympäristöön sekä mahdollisuus vaikuttaa elinympäristöään koskevaan päätöksentekoon.

22 § Perusoikeuksien turvaaminen

Julkisen vallan on turvattava perusoikeuksien ja ihmisoikeuksien toteutuminen.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Nuo on paperilla ihan hyvä olla. Käytännössä hallitusta vastaan ei voi taistella, ei saa edes sitä valituslupaa.

Hieno esimerkki mielestäni on Skotlannista, Christine Metcalfe...
http://www.heraldscotland.com/news/13120634.UK_s_w...

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Eikös' meillä ole oikeuskansleri sitä varten, että hän valvoo perustuslakiamme ja perustuslakivaliokunta... Kyllä suunniteltu LUOVA-virasto tulee saattaa em. laillisuusvalvojien tarkasteluun.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Näin on! Oikeuskanslerikin tarkastelee asioita, on syytä epäillä periaatteella. Tämä periaate harvoin johtaa jatkotoimenpiteisiin, vaan mieluummin sovitaan vallan kabineteissa asioista.

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Jouni, liity mukaan täällä samaan aikaan samasta aihekokonaisuudesta käytävään keskusteluun, ks. alla:

http://kirsiomp.puheenvuoro.uusisuomi.fi/252844-al...

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Tärkeää keskustelua tärkeästä aiheesta. Toisaalta ymmärrän tätä hallituksen nykymenoa.

Suomi nähdään Oy Suomi Ab:nä ja toimet sen mukaisina. Viittaan tällä paluuta KTM:n valtakauteen, Suomea ovat nostaneet muutamat suuret yhtiöt ja näin ehkä halutaan jatkossakin asioiden olevan.

Mutta nähdään jo toisenlaistakin kehitystä, nimenomaan kansalaisten päätösvaltaa omista asioistaan tulisi mielellään turvata, tämä tarkoittaisi kansalaisyhteiskunnan vahvistumista ja samalla elinkeinoelämän monipuolistamista sekä vientituotteiden osalta jalostusasteen kohottamista mm.

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Hyvä Jouni, että katsot useammasta näkövinkkelistä, mutta paluuta entiseen ei ole. Suomi ei ole yritys, vaikka pääministeri sitä niin yrittääkin johtaa. Joku voisi käyttää siitä termiä pelolla johtaminen - varsinkin kun katsoo LUOVA:n viranomaisille suunniteltuja valituskieltoja kollegoiden virhellisistä päätöksistä.

Kuka mahtaisi valvoa sitten edes sen, että kukaan LUOVAN-viranomainen ei tekisi edes sitä inhimillistä virhettä, siis väärää päätöstä ihan vahingossakaan...

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Suomessa on kansalaisilla ollut jonkun verran oikeuksia esim. asuinympäristönsä osalta, jokamiehenoikeudet yms. Oltaisiinko sitten kuten Euroopassa, jossa yksityisomaisuutta valvotaan, mutta jokamiehenoikeuksia ei edes tunneta.

Vaarana tietysti on, että Suomesta on tulossa saksalaisten metsästysaluetta.

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Tajunnanvirtaa...

Voisihan nykyiset Siniset hajota kahdeksi erilliseksi puolueeksi: Siniset ja Sinivihreät. Nämä Sinivihreäthän voisivat nyt marssia ulos hallituksesta LUOVA-viraston valitusoikeuden poiston ehkäisten. Se olisi varsin suoraselkäinen ympäristöteko. Jouni, mitä tuumit tästä?

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Hajota ja hallitse -politiikkaa, toisaalta jos osa sinisistä nyt lähtisi hallituksesta pelastaisivat he oman nahkansa, mutta hajoisiko samalla hallitus ja tulisi uudet vaalit tai tulisiko virkamieshallitus lopuksi vaalikautta.

Voihan se olla, että tämä hallitus on tehnyt tehtävänsä, ja uusia kasvoja tarvitaan kehittämään Suomea.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Osa kansalaiskeskustelua on myös kansalaisaloitteisen käsittely. Kuinka kävi Malmin kentän kansalaisaloitteen ?
Roskiin meni. Kiitos Mauri.

Pekkarinen torppasi kansalaisaloitteen eteenpäin menon. Samainen Pekkarinenhan oli jo aiemmin otti etäisyyttä moisiin aloitteisiin koska ne kuulemma vaikeuttavat ja hidastavat Eduskunnan työskentelyä. (?)

’”Katson, että lakiehdotus on sisällöltään perustuslain vastainen, joten perustuslain 42 §:n 2 momentin nojalla en voi esitellä käsittelyn pohjaa koskevaa Mika Raatikaisen ehdotusta äänestettäväksi.

Eduskunta yhtyi valiokunnan ehdotukseen kansalaisaloitteeseen KAA 1/2017 vp sisältyvän lakiehdotuksen hylkäämisestä. Lakiehdotuksen ensimmäinen käsittely päättyi.”

Menikö tämä nyt sitten oikein ?

”Puhemies ei saa kieltäytyä ottamasta asiaa käsittelyyn eikä tehtyä ehdotusta äänestykseen, ellei hän katso sen olevan vastoin perustuslakia, muuta lakia tai eduskunnan jo tekemää päätöstä. Puhemiehen tulee tällöin ilmoittaa kieltäytymisen syyt. Jos eduskunta ei tyydy puhemiehen menettelyyn, asia lähetetään perustuslakivaliokuntaan, jonka tulee viipymättä ratkaista, onko puhemies menetellyt oikein.”

https://www.paivanlehti.fi/nyt-oli-tyly-temppu-mau...

Itsekin koneella lentelevä pm. Sipilä lupasi vuosi sitten ”tämä hallitus on valmis pelastamaan Malmin lentokentän ”
No, toisaalta. Sehän on Sipilä ja puheistaan ei kannata välittää.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Kyllä Suomen johtamiskulttuuri on perintöä ajalta, jolloin hallitus saneli tarvittavat toimenpiteet. Oli idänkauppaa ja paperikoneet kävivät kaupaksi.

Nyt pitäisi olla enemmän markkinasuuntautunut, eikä elää vanhassa komentotaloudessa kiinni.

Toisaalta tuulivoimaloilla taloutta pyörittävät poliitikot ovat tarttuneet vallankahvaan ja ilmastolla uhkailulla näyttäisi tämä koneisto saaneen sellaisen otteen vallasta, että on palattu takaisin komentotalouteen.

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Veikkaisin, että aktiivimallin kumoamiseksi tehty 140 000 allekirjoittajan aloite on seuraava, jota kovistellaan samoin kuin Malmin lentokenttää koskevaa kansalaisaloitetta... jää nähtäväksi...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset