arojouni Koetan pysyä Suomea koskettavissa ajankohtaisissa asioissa, ympäristöön, talouteen ja turvallisuuteen liittyen.

Tanskalaisten tutkimus tuulivoimamelusta

  • "Alles messen, was messbar ist - und messbar machen, was noch nicht messbar ist."  Galileo Galilei
    "Alles messen, was messbar ist - und messbar machen, was noch nicht messbar ist." Galileo Galilei

Tanskalaisten melututkimus ei tuonut mitään johdonmukaisia todisteita tuulivoimamelun haitallisuudesta ihmisten terveydelle. Ainoastaan sisämelun osalta yöaikana voitiin todeta aikaisemminkin jo todetun mukaisesti tuulivoimaloista lähtevän matalataajuisen melun olevan yhteydessä sydänkohtauksiin ja sepelvaltimosairauksiin. Samanlaista yhteyttä kuin liikennemelusta on pitkäaikaisaltistuksena sydänkohtausten ja sepelvaltimotaudin välillä ei voitu osoittaa, selvät osoitetut tapaukset olivat vielä sattumanvaraisia.

"We identified all hospitalisations and deaths from stroke (16,913 cases) and myocardial infarction (MI) (17,559 cases) among Danes exposed to WTN between 1982 and 2013. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0160412017317889 Conclusion This study did not provide conclusive evidence of an association between WTN and MI or stroke. It does however suggest that indoor LF WTN at night may trigger cardiovascular events, whereas these events seemed largely unaffected by nighttime outdoor WTN. These findings need reproduction, as they were based on few cases and may be due to chance."

EDIT: TANSKASTA kun on kyse ja kun huomioidaan tutkimuksen ajankohta lähtötilanteen osalta, vuonna 1982 Tanskassa on ollut vain pieniä tuulimyllyjä. Myöhemminkään Tanskassa ei ole isoja tuulivoimaloita pystytetty. Aalborgin yliopistossa Henrik Møller kumppaneineen ovat tutkineet suurten tuulivoimaloiden osalta, että matalataajuisen melun osalta melu voimistuu suhteessa nopeammin kuin kuultavissa oleva melu tuulivoimaloiden koon kasvaessa. "Støjen bliver værre, jo større møllen er, og det siger sig selv, at sådan en rumlen kan gøre det irriterende at bo ved siden af kæmpestore vindmøller. Henrik Møller anslår, at hvis man vil være helt sikker på at undgå støj fra store vindmøller, skal man bo mindst 1.400 meter eller helt op til 3.500 meter væk, hvis der er tale om rigtig store vindmøller." https://videnskab.dk/sporg-videnskaben/generer-vindmoller-mennesker-og-dyr

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän hietanenkaija kuva
Kaija Hietanen

Uusi tutkimus on tulossa ensi vuonna, sen tekee Kræftens Bekæmpelse. Osa suunitelmia odottaa täytäntöönpanoa siihen asti, koska yleensä kunnat eivät halua tuulimyllyjä alueelleen kun niiden vaikutuksista ei ole varmaa tietoa, ihmiset ovat huolissaan. Tuulipuistojahan merellä Tanskassa on jo paljon, ja siihenhän maalla on erinomaiset mahdollisuudet.

https://ekstrabladet.dk/nyheder/samfund/kun-faa-na...

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Kiitos positiivisesta kommentista!

Eihän tuota tutkimusta voi millään muotoa pitää todenmukaisena, hyvä ettei lähdetty kumoamaan yleisesti tunnettuja tosiasioita meluhaitoista.

Voisi tätä tutkimusta kyllä pitää klassisena esimerkkinä tilatusta tutkimuksesta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset