arojouni Koetan pysyä Suomea koskettavissa ajankohtaisissa asioissa, ympäristöön, talouteen ja turvallisuuteen liittyen.

Ojasta allikkoon!

  • Harmaata pinnoitusta Patrick T. Fallon/Bloomberg/Getty Images
    Harmaata pinnoitusta Patrick T. Fallon/Bloomberg/Getty Images

Vuosikymmeniä sitten tiedemiehet ehdottivat tumman asfaltin sijaan käytettäväksi vaaleampaa, harmaata päällystettä, jotta kaupungit eivät lämpenisi. Miten kävi, säästettiin energiaa jäähdyttämisessä ehkä, mutta jouduttiin lämmittämään enemmän, jolloin entistä enemmän tarvittiin polttoaineita. "Scientists also warn that they get things wrong. About a decade ago, researchers warned that too dark pavement was absorbing too much heat in cities, hiking air conditioning use. In response, many cities decided to lighten up their pavement, literally—giving it a lighter cast to reflect more heat. Years later, longterm research suggested that this could, in very specific situations, cool down some cities too much, forcing them to burn more fossil fuels to stay warm. That would be a net minus for the good, old planet. https://www.wired.com/story/pavement-environment-science/amp?__twitter_i...

Suomessakin kuuluu olla ympäristötietoinen, etenkin poliitikkojen. Tuulivoimaa kaupattiin jokaisesta puolueesta ratkaisuksi ilmastonmuutosta hillitsemään.

Kun tiedemiehet ovat asiasta jotakin lausuneet, monet poliitikot perustavat oman touhunsa näihin ajatelmiin ja liikemiehet ovat kärkkäänä tarttumassa liiketoimintatilaisuuteen, joka on avautumassa poliittisten päättäjien suosiollisella avustuksella. Vielä pitää saada kansa mukaan maksajana. Ei mitään ongelmaa, kaikki sujui kuin vettä vaan.

Mitään vastaväitteitä ei suvaita, eikä ongelmia saanut nostaa esille. Tehkää niitä kaavoja nyt vaan 400 metrin suojaetäisyydellä, katsotaan sitten niitä ongelmia myöhemmin, mikäli niitä nousee esille. Näillä eväillä mentiin.

Mikä neuvoksi, rynnätä nyt suuntaan jos toiseenkin kuin päätön kana ei nyt tuone toivottua tulosta, vaaleampi asfaltti ei poista hiilidioksidia Ilmasta, sen paremmin kuin metsänhakkuut ja tieverkosto tuulivoimaloineen. Päinvastoin on käynyt, käytännössä.

Täytyyhän jotakin tehdä, sanotaan nokkelasti. Kannattaako hakea oppia kantapään kautta, ei kannata. Pitäisikö saada teoria ja käytäntö sovitettua ennen kuin lähdetään miljardihankkeisiin, vai katsotaanko niitä ongelmia sitten kun niitä ilmaantuu.

No maailma ei ole vielä valmis, eikä tiede ole vielä asettunut. Mistä seuraavaksi jaetaan Nobel-palkinto.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Joni Mitchell laulaa paratiisin päällystämisestä laulun. Sanoissa on sanomaa kätkettynä enemmän kuin ilmastoevankeliumia paasaavien sanomassa. https://m.youtube.com/watch?v=94bdMSCdw20

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Kyllä se tumma asfalti lämmittää mukavasti Suomen kaupunkeja. Käytännössä sen huomaa, kun asfaltipihoille tulee kevät nopeammin kuin metsään.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Kyllä, ja kynnetyssä pellossa sulaa lumi nopeammin kuin sänkipellossa, Suomessa.

Pekka Iiskonmaki

Kyllä Suomessa voisi asfalttia vielä tummentaa.

Moni suomalainen kuvittelee elävänsä tropiikissa.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Älä muuta sano;)

Ja Los Angeles on vähän eri juttu kuin Helsinki, Losissa kaikilla on autot, aluetta on Belgian kokoinen alue ja monet istuvat tunti tolkulla autoissa päivittäin, kuuma siinä tulee.

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

Pohjanmaalla ovat ihmiset saaneet tarpeekseen verorahojen myllytyksen tuloksista, haitat jää paikallisille asukkaille, ja mylläri vie hyödyt mukanansa. Vilppi ja petos nostaa vihan pintaan.

Lukijoilta: "Terveyttä ja hyvinvointia tuulesta"

https://www.ilkka.fi/mielipide/yleis%C3%B6lt%C3%A4...

Lukijoilta: "Kuka osaa perustella uudet tuulivoimatuet?"

https://www.ilkka.fi/mielipide/yleis%C3%B6lt%C3%A4...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset