arojouni Koetan pysyä Suomea koskettavissa ajankohtaisissa asioissa, ympäristöön, talouteen ja turvallisuuteen liittyen.

Menikö poliittinen totuus tosiasioiden edelle

  • Auringon pilkkuja
    Auringon pilkkuja

Suomessa Oulun yliopistossa tutkitaan auringon vaikutusta muun muassa ilmastoon.

ReSoLVE-huippuyksikkö tutkii avaruusilmastoa eli Auringon magneettikentän ja magneettisen aktiivisuuden pitkäaikaista vaihtelua ja sen vaikutusta erityisesti Maan lähiavaruudessa. Auringon toiminta on vaihdellut dramaattisesti viime vuosikymmeninä. Huippuyksikkö pyrkii selvittämään, mitä viimeisen 100–150 vuoden aikana Auringossa on tapahtunut ja mitä vaikutuksia sillä on ollut Maan magneettisen myrskyisyyden kehitykselle. Aurinkotuulen häiriöt voivat aiheuttaa merkittäviä ongelmia teknologisille järjestelmille, kuten satelliiteille, tietoliikenteelle sekä sähkönjakeluverkostolle. Auringon toiminta vaikuttaa myös Maan ilmakehään ja ilmastoon monin eri tavoin, joista on toistaiseksi varsin vähän tietoa.

http://www.aka.fi/fi/tiedepoliittinen-toiminta/huippuyksikot/kaynnissa/2...

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Otsikoissa on nähty arvioita merenpinnan nousun suhteen, usein esitetään Grönlannin jäätikön sulamisen nostavan 7 metriä merenpintaa. Ja Etelämantereen jäätikön sulaminen nostaa merenpintaa 67 metriä.

No nyt tiedetään, että merenpohja antaa periksi! Merenpohja muotoutuu uudelleen sulamisveden tuoman lisäpainon vaikutuksesta. Kts. tutkimus!

http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/2017GL0...

DatasetSupporting data for: Ocean-bottom deformation due to present-day mass transport and its impact on sea-level observations
https://doi.org/10.4121/uuid:1fb477a9-12ac-44a2-ae...

Käyttäjän JyrkiParkkinen kuva
Jyrki Parkkinen

Pentti Kaitera, 1963, "Merten paine mannerten muovaajana", saattoi olla oikeilla jäljillä!

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Mielenkiintoinen asia! Oliko silloin jo näitä AGW tukijoukkoja?

"Hydrologian oppikirjan valmistelu pysähtyi lähes alkuunsa, kun mannerten liikunta alkoi vangita ajatuksia. Hirmuisella vauhdilla hän kirjoitti teoksen Merten paine maapallon muovaajana. Ideana oli, että merien vesimäärän lisääntyminen ja merisedimenttien muodostuminen aiheuttavat jatkuvan paineen kasvun merten pohjaa vastaan. Tämä saa maankuoren alla olevan aineen liikkeeseen mantereita kohti. Tällä ajatuksellaan hän rohkeasti kyseenalaisti yleisesti hyväksytyn konvektiovirtausteorian. Tiedeyhteisöstä ei ymmärtämystä kuitenkaan löytynyt, mutta itsenäinen ajattelija ei antanut periksi vaan työskenteli hypoteesinsa parissa kaksi viimeistä vuosikymmentään ja oli vakuuttunut oman teoriansa paikkansapitävyydestä loppuun asti." https://journal.fi/tekniikanwaiheita/article/downl...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset