arojouni Koetan pysyä Suomea koskettavissa ajankohtaisissa asioissa, ympäristöön, talouteen ja turvallisuuteen liittyen.

Ilmastonmuutoksen säätönuppi

  • The Mystery of Earth’s Oxygen TIM ROBINSON
    The Mystery of Earth’s Oxygen TIM ROBINSON

"Sunlight alone couldn’t have put that much oxygen in the atmosphere. Only life could. By three billion years ago, some microbes had evolved the ability to carry out photosynthesis. Floating at the surface of the ocean, they used energy from sunlight to grow on carbon dioxide and water. They gave off oxygen as waste".

https://mobile.nytimes.com/2013/10/03/science/earths-oxygen-a-mystery-ea...

Kasvien yhteyttäminen on vain mahdollista ilmasta saatavan hiilidioksidin avulla, ja hiiltä pitää olla myöskin maaperässä ja vedessä, ei yhteyttämisen takia vaan muusta syystä. Pintavesissä jotkut levät taitavat ottaa hiilidioksidin myöskin vedestä.

Maaperän humus ja sen sisältämä hiili avustaa kasvia ravinteiden saannissa ja humus pidättää vettä, kolme kertaa painonsa verran.

Kemosynteesissä yhteyttäminen voi tapahtua ilman valoa.

Hiilen kierto on siis valtava prosessi, ihmisperäinen hiilidioksidi vastaa 5 % koko kierrosta, eli 95 % tulee muista lähteistä, ihmisistä riippumattomista lähteistä.

Hiilenkierto on luonnollinen prosessi, se ei rasita maapalloa, vaan ylläpitää elämää maapallolla.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän aveollila1 kuva
Antero Ollila

Taustaksi muutama luku, joka osoittaa ihmisen osuuden hiilen (hiilidioksidin) kierrossa. Seuraavat luvut ovat vuosittaisia määriä laskettuna gigatonneissa hiiltä (GtC): ilmakehä ja meret 80 GtC, ilmakehä ja kasvillisuus 120 GtC eli yhteensä 200 GtC. Ihmisestä aiheuttuva vuosittainen hiilidioksidipäästö on ollut samalla tasolla jo 6 vuotta peräkkäin eli 10 GtC. Tästä tulee ihmisen osuudeksi hiilenkierrossa nykyaikana 100*10/210 = 4,8 %.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Joo, totta! Nythän ilmakehään kertyy vuosittain hiilidioksidia, eli yhteyttäminen ei ehdi kuluttamaan kaikkea hiilidioksidia mitä ilmakehään vuosittain hiilen kierrosta tulee.

Yhteyttämistä voidaan lisätä monin tavoin, muun muassa vähentämällä happea ilmakehästä? Tuohon en ole vielä perehtynyt, mitä muita vaikutuksia pienemmästä hapen määrästä seuraa.

Käyttäjän JaliKarjalainen1 kuva
Jali Karjalainen

niin, muinoin arviot ovat olleet, että hiiltä co2 oli jopa 5600ppm , 2000--4000ppm tai jopa Lunkka esitti kirjassa että jopa 9000ppm eikä ihmistä sillon ollut Luojan luonnossa ja viimeksi 24000 vuotta sitten hiiltä co2 oisi arvion mukaan ollut vain 180 ppm ja merivedet oli sillon 120m alempana , ilmat kait ei kovin lämmintä vai eli jos on vähä lämmintä ja hiiltä co2 vähä , ei ne kasvit ja elukat ja hajottajat kovin kasva ja silloin ne pukkaa vähän hiiltä co2 ilmaan-Ordovikaudella oli hiiltä co2 jopa 5600ppm arvion mukaan, mutta tuli silti jääkausi,no kausi kyllä kesti jotain lähes kait 60 milj vuotta että kerkeehän se jääkausikin tulla

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset