arojouni Koetan pysyä Suomea koskettavissa ajankohtaisissa asioissa, ympäristöön, talouteen ja turvallisuuteen liittyen.

Neuvostoliitto teki talvisodassa suurpommituksen Ouluun

  • Ruotsalaisia vapaaehtoisia lentäjiä (SA- kuva)
    Ruotsalaisia vapaaehtoisia lentäjiä (SA- kuva)

Suomi sai merkittävää apua ruotsalaisilta vapaaehtoisilta lentäjiltä talvisodassa. Tästä kertoo Helsingin Sanomat, https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000005504397.html

Mutta miksi juuri Oulua pommitettiin? Hesarin kirjoitus tuo esille sen mahdollisuuden, että vangitut ruotsalaislentäjät eivät paljastaneet kuulusteluissa todellista tukikohtaansa*) Kemin Veitsiluotoa, vaan sanoivat lähteneensä Oulusta. Stalin päätti kostaa, samalla tulisi kostetuksi hävityn Suomussalmen taistelun.

"Oli sunnuntai, tammikuun 21. päivä vuonna 1940. Oulussa aamupäivä valkeni kirpakassa pakkasessa. Talvisotaa olisi jäljellä vielä yli seitsemän viikkoa. Raatteen tien suurvoitosta oli kulunut vasta kaksi viikkoa. Kukaan ei aamulla arvannut, että tuona päivänä Oulua kohtaisi ennennäkemätön tuho. Neuvostoliiton ilmavoimien koneet pudottaisivat kaupunkiin yli 600 lentopommia. Niistä 500 olisi palopommeja.

*)"Ruotsalaisten lentorykmentti oli sijoitettu Veitsiluotoon, jotta se olisi riittävän kaukana Neuvostoliitosta ja venäläisten pommikoneiden muodostamasta uhasta."

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Hesarin juttu on aivan täysi uutisankka. Aikataulun suhteen lehtijutussa esitetty teoria on käytännössä mahdoton.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Ehkä ruotsalaisten osuutta on haluttu tässä korostaa. Neuvostoliitto pyrki kyllä estämään ruotsalaisen malmin päätymästä natseille.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Hesari on julkaissut sepitteen ruotsalaisten sotavangeiksi jääneiden lentäjien antamien tietojen eteenpäin lähettämisen kuvitellusta yhteydestä samana päivänä toteutettuun Oulun pommitukseen, mikä on absurdi ajatus silkan kellonaikojen mahdottomuuden takia. Oulun pommitussuunnitelma on pitänyt laatia paljon aiemmin ja tehdä pommitusoperaatiolle tarvittavat esivalmistelut hyvissä ajoin etukäteen, sotavankikuulustelujen sisällön tiedotus Moskovaan samanaikaisesti on silkkaa yhteensattumaa, josta HS yrittää nyt repiä sensaatiota.

Miksi NL olisi talvisodassa pyrkinyt estämään malmikuljetuksia Ruotsista Saksaan, eli liittolaisilleen voimassa olleen Molotovin–Ribbentropin sopimuksen mukaan?

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro Vastaus kommenttiin #5

Miksi Stalin esitti Suomelle aluevaatimuksia, johon Suomi ei suostunut. Olihan silloInkin Molotov-Ribbentropp sopimus voimassa.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen Vastaus kommenttiin #6

???

Niin, juuri Molotov-Ribbentropp -sopimuksen salaisessa lisäpöytäkirjassahan Suomi sovittiin NL:n etupiiriin kuuluvaksi Saksan hyväksynnällä, ja kun Suomi ei Stalinin aluevaatimuksiin suostunut, seurasi talvisota 30.11.1939–12.3.1940.

Mutta mitä tekemistä sillä on rautamalmin kuljetusten kanssa Ruotsista Saksaan? Eihän Neuvostoliitolla siihen ollut mitään huomauttamista eikä tarvetta estää sitä 1939-40.

Suomen yhteistyö Saksan kanssa alkoi vasta välirauhan aikana kesällä 1940, ja vihollisuudet Saksan/NL:n kesken operaatio Barbarossan käynnistyttyä kesäkuussa 1941, jolloin Suomi kävi jatkosotaansa Saksan puolella yhteistä vihollista vastaan.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro Vastaus kommenttiin #7

Tarvetta estää on ehkä paremmin ilmaistu sanomalla, tarvetta kontrolloida. Ehkäpä NL oli itsekin kiinnostunut Kiirunan Jällivaaran malmeista, suuntana oli Oulu.

Käyttäjän KariHaapakangas kuva
Kari Haapakangas

Miksi Oulua ei olisi pommitettu? Melkein kaikkia tuolloisia kaupunkeja kun pommitettiin talvisodassa. Lisäksi Oulu oli merkittävä huoltokeskus ja liikenteen solmukohta. Rautasillan onnistunut pommitus olisi katkaissut junaliikenteen pohjoiseen ja edelleen Ruotsiin. Punalentäjien taidoille silta oli kuitenkin liikaa (eivät osuneet myöskään tärkeään Korian siltaan), Oulun kaupungin keskusta sen sijaan oli juuri ja juuri tarpeeksi iso ja heikosti puolustettu kohde "Stalinin haukoile"

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Eli suunnitelma oli jo olemassa, Suomussalmen kohdalla vaan marssi Ouluun meni mönkään.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset