arojouni Koetan pysyä Suomea koskettavissa ajankohtaisissa asioissa, ympäristöön, talouteen ja turvallisuuteen liittyen.

AMO-sykli

  • Valaat voivat pelastaa maailman
    Valaat voivat pelastaa maailman

Ilmeisesti keinot ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi ovat vähissä ja tehdään vääriä asioita. Myöskään ei puhuta siitä rahamäärästä mitä on laitettu tuulivoimaloihin, yksinomaan Saksassa on mennyt tuhannen miljardia euroa. Voiko sellainen hanke mennä mönkään.

 

Sieltä täältä tulee jo järkeviä ehdotuksia, että miten ratkaistaan tämä "sota" hiilidioksidia vastaan. On sitten kyse hiilidioksidista tai ihan muusta, jatkuvaa väittelyä asiasta käydään. Trumpin hallinto on poikkeus, ilmastomuutoksesta ei enää keskustella. Tärkeämpää on puhdas vesi, puhdas ilma...

 

Sotaa käydään teollisuutta vastaan, kohta nostetaan syytettyjen penkille maatalous, metsänhoito, kalastus... Kaikki fossiiliset polttoaineet pitää jättää kaivamatta.

 

Jää mainitsematta, että ihmisiäkin on liikaa.

 

Tämän vuoden alussa julkaistiin tutkimus, jossa selvitettiin sateliittien avulla kuinka useat pienet tulivuorenpurkaukset ovat hiatuksen takana *). Tästä ei ole pidetty liiemmälti ääntä, koska analogia pitää toisinkin päin, 1900-luvun alun osalta tulivuorenpurkausten vähyys ja puuttuminen osaltaan vaikuttaa ilmaston lämpenemiseen. Tietenkin kasvihuonekaasuillakin on jokin vaikutus lämpenemiseen.

 

Tällä hetkellä auringon kokonaissäteily on huippulukemien jälkeen laskusuunnassa ja samaan aikaan AMO-sykli on kääntynyt alaspäin. Jotkut jo pelottelevat mediassa Golfvirran kääntyvän.

 

Tuo Golfvirran kääntyminen jäähdyttäisi Euroopan ja sekin olisi ilmastonmuutoksen syytä.

Jonkun tässä tilanteessa olisi se vastuu otettava, politiikka peesaa muita, eikä välitä, vaikka suomalaiset joutuvat maksumiehen rooliin, joudumme maksamaan muiden tekemät virheet. No ei täälläkään ihan pulmusiksi ole eletty, metsät ovat hakattuja ja hoitamatta, joet ovat likaisia, meret saastuneita...

 

*) http://vincent.hanquiez.free.fr/Images/Swingedouw_etal_GPC_2017.pdf

 

”Finally, relatively weak eruptions have recently been argued to participate to the so-called hiatus, a period of smaller increase in temperature between around 1998 to 2012 (Santer et al., 2014). The new observational tools made available by new satellites (notably SAGE II and CALIPSO, cf. Vernier et al., 2011) now allow a correct account of the numerous small eruptions on optical depth (cf. Fig. 2 from Santer et al., 2014), which were inaccessible until now. Next desirable steps will be to integrate the four-dimensional evolution of aerosols clouds in the climate models, accounting for longitudinal variations as well. Indeed, such a complex forcing pattern can largely modify the large-scale temperature gradient, with potential impacts on the main variability modes. Skillful forecasts of this cloud propagation following medium to large volcanic eruptions will potentially provide an interesting additional source of climate predictability.”

 

”Lopuksi, suhteellisen heikkoja purkauksia on äskettäin väitetty vaikuttaneen ns. hiatukseen, joka ilmenee ajan mittaan pienempänä lämpötilan nousuna noin vuosina 1998-2012 (Santer et al., 2014). Uusien satelliittien (erityisesti SAGE II ja CALIPSO, vrt. Vernier et al., 2011) käyttöön ottamat uudet havainnointityökalut mahdollistavat nyt oikean kuvan optisen syvyyden osalta lukuisista pienistä purkauksista (katso kuvio 2, Santer et al. 2014), joita ei tähän mennessä ole ollut saatavilla. Seuraavat toivottavat vaiheet ovat aerosolipilvien neljänulotteisen evolution integrointi ilmastomalleihin, pituussuuntaisten vaihteluiden lisäksi. Itse asiassa tällainen monimutkainen pakotuskuvio voi suurelta osin muokata laajamittaista lämpötilagradienttia, jolla voi olla vaikutuksia tärkeimpiin vaihtelumoodeihin. Taidokkaasti tehdyt ennusteet tästä pilvien etenemisestä keskisuuren tai suuren tulivuorenpurkauksen jälkeen voivat tarjota mielenkiintoisen ennustettavuuden lähteen ilmastonmuutoksesta.”

 

”Volcanic eruptions primarily impact the global radiative budget of the Earth, leading to a global temperature drop, as described in the introduction and first noticed by Lamb (1970). For example, the cooling impact of the Mt. Pinatubo eruption is evaluated to be of around 0.5 K (Soden, 2002).”

 

”Tulivuorenpurkaukset vaikuttavat ensisijaisesti maapallon maailmanlaajuiseen säteilybudjettiin, mikä johtaa maailmanlaajuiseen lämpötilavaihteluun, kuten johdannossa kuvattiin ja jonka Lamb (1970) havaitsi. Esimerkiksi Mt. Pinatubon puhkeamisen arvioidaan viilentäneen noin 0,5 ºC (Soden, 2002).”

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (20 kommenttia)

Toni Rintala

Muista myös metsäpalot, jotka tuottavat suuren osan "päästöistä" eli pienhiukkasista ja hiilidioksidista. Ehkä jopa puolet.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Muistan lukeneeni, että polttamalla metsiä, voidaan säilöä hiiltä maaperään! Kasvu lähtee uudestaan liikkeelle välittömästi, joten hiilensidonta käynnistyy myös.

Toni Rintala

"polttamalla metsiä, voidaan säilöä hiiltä maaperään!"

Sitoo (imee) ja säilöö meretkin hiiltä. Mutta ilmakehään päätyy silti suuri(n) osa. Eikä puun palaessa kaikki hiili ilmaan leviä. Osa jää maahan. Tuhkat viedään tulipesästä puskien juurille, vaikka suuri osa meneekin piipusta taivaalle.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro Vastaus kommenttiin #3

Näillä leveysasteilla kaikki hiili päätyy meriin ja metsiin. Viljelysmaa on samoin saatava hiilinieluksi.

Käyttäjän Lauri-PekkaAlanko kuva
Lauri-Pekka Alanko Vastaus kommenttiin #4

Lukaiskaapa artikkeli "Terra Preta" wikipediasta.

Juha Hämäläinen

Oleellista on tajuta, että meitä ihmisiä on liikaa ja väen sterilointi aloitettava siellä missä ei lisääntyminen muuten pysy kurissa.

Kaikki muut ongelmamme johtuvat pohjimmiltaan väestönkasvusta. Onkin aivan järjetöntä erilaisilla humanitäärisillä toimilla ennestään nopeuttaa väestön lisääntymistä. Se on vastuutonta toimintaa, joka selitetään aivan toiseksi.

Jos kykenemme tappamaan miljoonittain ihmisen alkuja länsimaissa aborteilla, pitää meidän kyetä lopettamaan kehitysmaiden ja pakolaisten hyysääminen. Vaihtoehtohan on jokin vieläkin suurempi globaali kriisi kun elintila, ruoka ja luonnonvarat loppuvat sekä ympäristö tuhottu. Valinnan ei luulisi olevan vaikea järkeville.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Olet oikeassa. OXFAM tai jokin muu järjestö heittää asian ylösalaisin. Länsimainen ihminen on kaiken pahan alku ja juuri.

Käyttäjän KH kuva
Kalevi Härkönen

"Onkin aivan järjetöntä erilaisilla humanitäärisillä toimilla ennestään nopeuttaa väestön lisääntymistä. Se on vastuutonta toimintaa, joka selitetään aivan toiseksi."

Järjetön väite. Humanitääriset toimet vähentävät väestön lisääntymistä.

Toni Rintala

"Humanitääriset toimet vähentävät väestön lisääntymistä."

Millä tavoin?

Minäkin näkisin, että humanitäärinen toiminta edesauttaa väestön kasvua. Suomessakin elintasopakolaisten vastaanottoa puolustellaan sillä, että meillä on syntyvyys liian pieni eli liian vähän lapsia. Ihmisten määrää yritetään siis lisätä.

"Kansainvälinen talousuutistoimisto kertoo Suomen vauvaongelmasta – siis siitä, ettei niitä ole tarpeeksi. - ovien avaaminen maahanmuutolle on yksi vaihtoehto."
https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000005375603....

Käyttäjän KH kuva
Kalevi Härkönen

Syntyvyyden pysyvä aleneminen kaikkialla on ollut seurausta elinolojen kohentumisesta, mm. Suomessa viimeisen 100 vuoden aikana.

Toni Rintala Vastaus kommenttiin #11

"Syntyvyyden pysyvä aleneminen kaikkialla"

Nimenomaan humanitääristä apua saaneissa maissa väestömäärä on kasvanut.

Väestönkasvu ei pysähdy tällä vuosisadalla
Saharan eteläpuolinen Afrikka vetää kasvua vielä 2100-luvulla.
https://www.tiede.fi/artikkeli/uutiset/vaestonkasv...

"on ollut seurausta elinolojen kohentumisesta, mm. Suomessa viimeisen 100 vuoden aikana."

Niin. Ja nyt tuomalla ihmisiä tänne yritetään lisätä ihmisten määrää täällä.

Väestönkasvu uhkaa maailman vakautta
"Afrikan väestön ennustetaan nelinkertaistuvan vuosisadan loppuun mennessä 4,4 miljardiin ihmiseen. Tämä on 200 miljoonaa ihmistä enemmän kuin pari vuotta aiemmin ennakoitiin."
http://www.iltalehti.fi/paakirjoitus/2016070821871...

Käyttäjän KH kuva
Kalevi Härkönen Vastaus kommenttiin #12

"Nimenomaan humanitääristä apua saaneissa maissa se on ollu kasvussa."

Tuossa menee syy ja seuraus sekaisin. Apua annetaan kaikkein köyhimpiin maihin ja niissä on myös kaikkein suurin syntyvyys.

Toni Rintala Vastaus kommenttiin #13

"Tuossa menee syy ja seuraus sekaisin. Apua annetaan kaikkein köyhimpiin maihin ja niissä on myös kaikkein suurin syntyvyys."

No toki. Mutta tuo siis tukee sitä, että humanitäärinen apu lisää ihmisten määrää. Ihmisten määrä lisääntyy, koska humanitäärisen avun ansiosta useampi syntyneistä elää entistä pidempään.

Sinä keksit tähän mukaan syntyvyyden. Syntyvyys on keskimäärin laskenut, mutta mm. lapsikuolleisuus vähentynyt humanitäärisen avun seurauksena. Eli humanitäärinen apu lisää ihmisten määrää!

Käyttäjän KH kuva
Kalevi Härkönen Vastaus kommenttiin #14

Suuri lapsikuolleisuus kehitysmaaolosuhteissa on yksi tekijöistä joka johtaa suureen syntyvyyteen. Kun taas humanitäärinen apu tähtää mm. siihen, että lapset (erityisesti tytöt) pääsevät kouluun ja perhesuunnittelun piiriin.

Voit ihan rauhassa visioida muita keinoja maailman ihmismäärän laskemiseen kuin syntyvyyden rajoittamisen, mutta minut voit rajata niistä keskusteluista pois.

Toni Rintala Vastaus kommenttiin #16

"Voit ihan rauhassa visioida muita keinoja maailman ihmismäärän laskemiseen kuin syntyvyyden rajoittamisen, mutta minut voit rajata niistä keskusteluista pois."

Humanitäärinen apu tähtää toki myös tähän jakamalla ehkäisyvälineitä. Mutta ymmärrän kyllä, jos et halua ehkäisystä keskustella..

Ehkäisyn puuttuminen tuottaa hengenvaaran pakolaisleireillä
"Saimme viisi kondomia joka kuukausi, tai joka toinen kuukausi. Se ei todellakaan ollut tarpeeksi"

"Pakolaisleireillä humanitaarinen apu keskittyy pääosin ruoan, juoman, rakennuksien ja viemäröinnin tarjoamiseen. Ehkäisyvälineiden toimittaminen naisille jää usein paitsioon"
"Naispakolaisille täytyy taata perusteellinen lisääntymisterveyspaketti, jossa on myös ehkäisyvälineitä, vaatii naisten oikeuksia ajavassa mediatoimistossa työskentelevä Florence Machio."
http://www.maailma.net/uutiset/ehkaisyn-puuttumine...

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

Afrikkaan on lapiotu satoja miljardeja kehitysapurahaa. -50 luvulla väkeä oli siellä alle 300 miljonaa, nykyään ~miljardi ja ennuste vuosisadan loppuun mennessä on 4 miljardia. Kerros nyt miten se syntyvyys on vähentynyt.

Toni Rintala

"Kerros nyt miten se syntyvyys on vähentynyt."

Syntyvyys lienee vähentynyt keskimäärin. Kun ennen 10 syntyneestä jäi henkiin 2-4, niin nykyään 5-8. Eli lasten määrä on tuplaantunut vaikka syntyvyys (synnytystä per nainen) onkin hiukan "vähentynyt"..

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen Vastaus kommenttiin #19

Ja sen takia väkimäärä 4 kertaistuu vai?

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

Maata on parannettu kulottamalla, se on jäämässä pois kun hiilen sitominen maahan voidaan korvata vaikka hampun viljelyllä.
"Kuituhamppu sitoo 2 – 3 kertaa enemmän hiilidioksidia muihin kasveihin verrattuna ja on näin erinomainen ilmaston lämpenemisen hillitsijä."
http://www.hemprefine.fi/projects/kuituhampun-vilj...

Filippiinien taifuunien tuhot on kerrottu johtuvan ilmastonmuutoksesta, mutta jätetty kertomatta sademetsien hakkuut.

"Metsän hävityksellä on tuhoisia seurauksia. Filippiiniläisten on täytynyt selviytyä äärimmäisistä sääoloista viimeisten 50 vuoden aikana. Kaupungeilla ja kylillä ei enää ole mitään luonnollista suojaa taifuuneja vastaan."
http://www.dw.com/en/rainforests-cut-down-in-the-p...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset