arojouni Koetan pysyä Suomea koskettavissa ajankohtaisissa asioissa, ympäristöön, talouteen ja turvallisuuteen liittyen.

Liian suuri markkinaosuus

  • Betlehemin tähti kukkii jouluksi
    Betlehemin tähti kukkii jouluksi

Jouluksi kukkiva Betlehemin tähti kertoo meille ilmiöiden toistuvan säännöllisin väliajoin. Betlehemin tähtikin kukkii kolmen kuukauden väliajoin, myös juuri sopivasti jouluksi, vuoden pimeimpään aikaan.

Suomessa valitaan presidentti kuuden vuoden välein. Istuvalla presidentillä on suurehko kannatus, jota tuskin mikään tekijä uhkaa.

Suomessa on myös printtimediarintamalla yksi ylitse muiden, Helsingin Sanomat, joka on nyt nostanut tiedustelun keskustelun aiheeksi, vastaavan päätoimittajan Kaius Niemen mukaan, koska tiedustelulakeja uusitaan kevään mittaan ja asiasta on käytävä kunnon kansalaiskeskustelu. Tässä asiassa on uskottava lehden vastaavaan päätoimittajaan.

Määräävän markkina-aseman pitäminen vaatii töitä, ja liian suuren osuuden pitäminen markkinoista vaatii liikaa töitä. Tätä taustaa vastaan NOKIAkin menetti asemansa. NOKIA oli liian määräävässä asemassa. NOKIAsta oli tullut eräänlainen Goljat. Markkinataloudessa varotaan nousemasta liian suureksi, kilpailun salliminen ja edistäminen palvelee markkinataloutta. Monopolia ja kartellia pidetään tuomittavina asioina, aivan oikein. Terve kilpailu pitää markkinatalouden kunnossa.

Toisaalta määräävään asemaan halutaan nostaa toimintoja yhteiskunnassa, tulisiko tiedustelusta tällainen toiminto, joka lainsäädännön avulla nostetaan erityisasemaan, kaiken yläpuolelle, eduskunnankin. Sotilastiedustelulla pitää olla tällainen asema, mutta nyt ovatkin kyseessä muuttuneet uhkakuvat. Sotilaat tietävät toisistaan jo lähes kaiken. Uhkakuvia yhteiskunnissa nousee uusia, liittyen myöskin sisäiseen turvallisuuteen, joten tiedustelu koskisi suoranaisesti myöskin omia kansalaisia.

Ehkäpä Kaius Niemi on rohkea ja rehellinen kansalainen nostaessaan jupakan näistä tulevista tiedustelulaeista esille, riittävän ajoissa?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset