arojouni Koetan pysyä Suomea koskettavissa ajankohtaisissa asioissa, ympäristöön, talouteen ja turvallisuuteen liittyen.

Maaperä on hyvä hiilivarasto

  • Mika Anttonen kertoi, että St1 lähtee metsittämään Saharaa
    Mika Anttonen kertoi, että St1 lähtee metsittämään Saharaa
  • Tulivuorenpurkaukset viilentävät ilmastoa, 1900-luvulla on ollut vähän tulivuorenpurkauksia => ilmasto lämpenee
    Tulivuorenpurkaukset viilentävät ilmastoa, 1900-luvulla on ollut vähän tulivuorenpurkauksia => ilmasto lämpenee
  • Punaisella merkityt alueet ovat hiilidioksidin lähteitä maalla
    Punaisella merkityt alueet ovat hiilidioksidin lähteitä maalla

Kiinnitti huomiota T&T -lehden artikkeli, jossa käsiteltiin Afrikan vesipulaa ja suomalaista keksintöä veden puhdistamiseksi liasta ja suolasta aurinkoenergian avulla. Toinen saman lehden artikkeli käsittelee metsän istutusta Saharaan.

 

Maaperään voidaan sitoa huomattavan paljon hiilidioksidia, jopa neljä kertaa se määrä mitä kasveihin ja puustoon sitoutuu. https://cleantechnica.com/2017/12/13/key-carbon-sequestration-right-feet/

 

”New thinking in the scientific community suggests the answer could be right beneath our feet. Soil — which we commonly refer to dismissively as dirt — can sequester four times as much carbon dioxide as all the plants and trees in the world. It is second only to the world’s oceans in its ability to store carbon dioxide. But that ability has been drastically degraded by industrial farming techniques that rely on heavy usage of fertilizers and pesticides (mostly derived from oil), extreme tilling, and an insistence on planting the same crops over and over on the same land.”

 

Suomalainen vesiteknologiayhtiö Solar Water Solutions vie vuodenvaihteessa Keniaan aurinkoenergialla toimivan vedenpuhdistusjärjestelmän. https://www.tekniikkatalous.fi/tiede/kestava_kehitys/suomalainen-keksinto-tuottaa-puhdasta-juomavetta-aurinkoenergialla-afrikan-vienti-kaynnistyy-keniasta-6692285

 

”Metsityksellä tavoitellaan hiilen varastointia puiden avulla. Jotta sillä olisi oikeasti merkitystä, metsitettävän alueen pitää olla valtavan suuri.

Sahara on noin 27 kertaa Suomen kokoinen.

 

Metsillä on kolme päävaikutusta ympäristöön. Ne toimivat hiilinieluna ja pienentävät maanpinnan albedoa eli tekevät siitä vähemmän heijastavan. Sen lisäksi ne vaikuttavat pilviä synnyttävien pienhiukkasten muodostumiseen ja siten veden kiertokulkuun.” https://www.tekniikkatalous.fi/tiede/kestava_kehitys/asiantuntijat-bensa-anttosen-hurjasta-sahara-suunnitelmasta-teknisesti-mahdollista-mutta-6692552

EDIT: Cleantechnican kirjoitus pureutui niihin todellisiin ongelmakohtiin, jotka tulisi ratkaista ensisijassa maapallolla. Maapallon vilja-aittojen satotasot hiipuvat. Tätä tapahtuu etenkin suurvaltojen vehnän ja riisin viljelyalueilla. Yksipuoleinen viljely ja voimaperäinen maanmuokkaus, lannoitus ja rikkaruohojen torjunta ovat syinä maaperän köyhtymiseen. Suomessa tilanne on vielä hyvä, mutta maksumieheksi kelpaamme. Tällä kertaa ympäristöministerinä on asioihin perehtynyt ja alan koulutuksen saanut henkilö, joten neuvottelutuloksia taakanjaosta voitaneen pitää kohtuullisina.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän Lauri-PekkaAlanko kuva
Lauri-Pekka Alanko

Etelä-Amerikassa on suuri alue maata (tuhansia km2) intiaanien jäljilta, jossa maahan on sekoitettu hiiltä. Tämä toimenpide on arviotu tapahtuneen luokkaa 500 vuotta sitten. Maaperä on nykyisin erittin viljavaa, kun hiili sitoo ravinteita ja toimii hyödyllisten bakteerien ja eliöiden kotina.

Sitomalla viljelysmaahan hiiltä, voidaan vaikuttaa merkittävällä tavalla ilmakehän hiilidioksidipitoisuuteen, ja parantaa ruoan ja elämän laatua. Kaiken lisäksi puun kaasutusprosessissa saadaan kaasua lämmmitykseen ja keskipitkän ajan varastointi onnistuu melko halvalla.

Käyttäjän JaliKarjalainen1 kuva
Jali Karjalainen

Niin aivan, hiili pellossa nostaa satoja. Tiede lehden mukaan hiili co2 ei silti lämmittäisi ilmastoa , vaan aurinko ja aurinkotuulet ja kasvihuoneilmiö oisi lehden mukaan pilvisyydestä johtuva. Voisi tehä kokeen sillai, että kun kasvihuoneissa käytetään hiiltä co2 satojen nostamista varten, niin nouseeko siellä kasvihuoneessa sitten lämpö kun kerran ilmaan lisätään kasvihuoneessa hiiltä co2. Jos ei nousekaan lämpö kasvihuoneessa , niin miten se voi sitten nousta ilmassakin vai?

Käyttäjän KH kuva
Kalevi Härkönen

Nyt kannattaa pitää suuruusluokat mielessä. Hiiltä maaperään sitovien viljelymenetelmien käyttäminen on tottakai järkevää, mutta ilmasto-ongelman ratkaisussa näpertelyä. Maaperään voi parhaimmillaankin sitoutua vain osa siitä hiilestä, jonka vijelykasvi yhteyttämisellään ilmakehästä ottaa viljelyskauden alun ja sadonkorjuun välillä. Tätä voi suhteuttaa siihen, että ihmiskunnan vuosittain polttama fossiilinen hiili on vaatinut esihistoriassa 400 vuotta hiilen sidontaa koko planeetan tasolla.

Kuvassa kolme näyttäisi olevan 'snapshot' planeettamme maaliskuun hiilitaseesta. Miten se liittyy mihinkään?

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Näpertelyä tai ei. Aikaa se vaatii, että olet oikeassa. Kun on muutama sata vuotta menty väärään suuntaan, asioiden korjaaminen ja saattaminen kuntoon vie myös jokusen vuoden!

Suomessa on kuitenkin tehty asioita oikein!

Tuosta saat vähän käsitystä, mitä mahdollisuuksia on sitouttaa eri puolilla maapalloa, Antarctica poislukien, hiiltä maaperään? ”Geotherapy: Innovative Methods of Soil Fertility Restoration, Carbon Sequestration, and Reversing CO2 Increase is an encyclopedia of ideas providing the tools needed for anyone involved with the ecological restoration and transformation of the planet.” https://www.crcpress.com/Geotherapy-Innovative-Met...

"This text presents innovative new technologies for restoring the most productive ecosystems on land while maintaining high biodiversity. It addresses processes and techniques of soil carbon restoration through biogeochemical cycling, biochar, slow-release fertilizers, weathering of minerals (olivine) and rock (basalt) powders, amendments and bio-fertilizers, and the establishment of vetiver and other perennials. Written by highly recognized professionals from every continent except Antarctica, this extensive work consists of 34 chapters covering issues that include: field experiences with biochar including a history of its research; practical uses of biochar in farming systems and the use of biochar for soil fertility enhancement; the potential of remineralization as a global movement; seawater concentrate for abundant agriculture; superior food production using sea salt and plant extracts; recycling waste nutrients using biochar and limestone; and commercially viable carbon farming. The book concludes with a chapter providing general thoughts on regreening the earth and averting a global crisis."

No oikeastaan ilmaston lämpeneminen ajaa hiiltä ilmakehään, tropiikissa! Napa-alueella hiili taas sitoutuu, mereen. Myös boreaaliset metsät ja suot sitovat hiiltä. Tropiikissa maaperä ei sido hiiltä kovinkaan paljoa.

Meressä riittää vettä!

Käyttäjän KH kuva
Kalevi Härkönen

Sademetsät ovat useasti muuttuneet hiilen lähteiksi kyllä, mutta syynä on maankäyttö, ei lämpeneminen.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro Vastaus kommenttiin #7

Totta!

Tarkennetaan sen verran, että subtrooppisilla alueilla lämpeneminen ajaa hiiltä ilmakehään.

Käyttäjän Lauri-PekkaAlanko kuva
Lauri-Pekka Alanko

Puhuin lisätystä hiilesta, eli "grillihiilestä", joka jää lähes pysyvästi maaperään.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Joo, kun tuota grillihiiltä levitetään esim. sonnanlevittimellä peltoon ja kynnetään maahan, ei ole kyse näpertelystä;).

Käyttäjän JaliKarjalainen1 kuva
Jali Karjalainen

No Tiede lehdessä oli kertomus, että hiili co2 ei olekaan kasvihuonekaasu , koska ensin pitää säteilyn aallonpituus olla sopiva aallonpituus, jotta se voi virittää hiilen co2 kaasumolekyylin ja vasta sitten voi hiili co2 pidättää lämpöä ja lehdessä oli kertmus otsakeella Mite co2 lämmittää ilmakehää ja tulos oli että co2 ei lämmitä ilmakehää ja hiilico2 ja vesihöyrykaasu molekyyli eivät ole kasvihuonekaasuja. Lehden kertojan mukaan vain aurinko lämmittää maata ja kasvihuoneilmiö on pilvisyys kun Tiedel lehden otsikko Mitä tarkotetaan kasvihuoneilmiöllä-

Samoin fil.tri, merigeologi Boris Winterhalter kertoo kotisivuillakin että nyt ilmasto on ihan luonnollinen asia. Boris kait oli töissä 40 v ja voi googlata sanalla Boris Winterhalter

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset