arojouni Koetan pysyä Suomea koskettavissa ajankohtaisissa asioissa, ympäristöön, talouteen ja turvallisuuteen liittyen.

Delegointia hiilidioksidipäästöjen osalta

  • Land and oceans have been taking up about half of the carbon emitted each year. Credit: © James Thew / Fotolia
    Land and oceans have been taking up about half of the carbon emitted each year. Credit: © James Thew / Fotolia

Bonnin ilmastokokouksessa on delegaatio Suomesta, niinkuin muistakin valtioista. Parin viikon ajan puhutaan ilmastosta ja siitä miten rahoitus saadaan kasaan, jotta ilmaston lämpeneminen voidaan pitää siedettävissä rajoissa.

Kannattaisiko osallistujan hakeutua asiantuntijan puheille, joita löytyy Suomestakin, ennen kuin lähdetään Bonnin tai muihinkaan ilmastokokouksiin julistamaan hiilidioksidin haitallisuutta ihmiskunnalle? Kuuluu olla huolissaan maapallosta, puhdas vesi, puhdas ilma yms., ne ovat tärkeitä asioita maapallolla. Saastuttaminen on asia sinänsä, mutta hiilidioksidi nyt ei ole saaste luonnossa.

”Dr. Houghton and colleagues conclude that the greater certainty in atmospheric carbon measurements has led to an increased certainty in the calculated rate of carbon uptake by land and oceans. The scientists are confident that the rates have so far increased in proportion to emissions. Monitoring that uptake year by year is critical for understanding the carbon cycle and for knowing how to deal with it.” Biogeosciences, 2015; 12 (8): 2565 DOI: 10.5194/bg-12-2565-2015

https://www.sciencedaily.com/releases/2015/05/150514143029.htm

”Tri Houghton ja kollegat päättelevät, että suuremmalla varmuudella ilmakehän hiilipitoisuudesta on lisännyt varmuudella laskennallisen hiilensidonnan määrää maalla ja valtamerillä. Tiedemiehet ovat vakuuttuneita siitä, että nämä määrät ovat tähän asti kasvaneet suhteessa päästöihin. Vuosiraportin seuranta on ratkaisevan tärkeää hiilenkierron ymmärtämiseksi ja sen miten sen kanssa on tultava toimeen.”

Luonto (metsät) kyllä hoitaa ilmakehän hiilidioksidin tasapainoon aikanaan, pyrkimystä siihen on jo kovasti. Asian tutkimista mittaamalla ei nyt pitäisi ketään haitata, mutta asia on voitu todeta jo satelliiteilla mittaamalla lehtialaindeksiä (LAI), että Maa vihertyy! http://www.metla.fi/aikakauskirja/full/ff06/ff063411.pdf

https://scied.ucar.edu/imagecontent/carbon-cycle-diagram-doe-numbers

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (16 kommenttia)

Käyttäjän HannuSinivirta kuva
Hannu Sinivirta

Rumasti sanottuna - hullunmylly jatkuu. Samat kasvot juurta jaksaen..:)

Jos hiilidioksidi on puhdistettua hiilidioksidia, se on pelkästään hyödyllinen yhteyttämisessä. Puhdistamattomana se päinvastoin on haitallinen, samoin kuin muutkin päästöt.

Koitetaan nyt keskittyä oleellisiin kysymyksiin ja siihen vankkaan tietämykseen, mitä esim. Suomesta löytyy (viittaan kansainvälisesti tunnustettuun ilmastotutkijaan, akatemia prof. Markku Kulmalaan, ehkä seuraavaan nobelistiin).

Satelliittimittaukset antavat tietoa vain laajamittaisista alueista, nyt tarvitaan lisää mittaus-asemia, jotta pääsemme lähemmäksi paikallisia päästölähteitä ja välittömiä päästövaikutuksia.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Olet oikeassa mittaamisesta. Nyt jo mitataan monia asioita, kuten hehtaarikohtaisia satoja ja metsänkasvua.

Sadot ja metsänkasvu lisääntyvät ilmakehän runsaamman hiilidioksidipitoisuuden ansiosta.

Käyttäjän HannuSinivirta kuva
Hannu Sinivirta

Kyllä, jos (puhdas) hiilidioksidi saadaan riittävän tehokkaasti sitoutumaan ilmastosta - kasvustoon ja jos ei olla ihan täysin varmoja, mistä ilmastonmuutoksessa on kaiken kaikkiaan kysymys, - joka on nobelistin tasoinen ongelman ratkaisu, - on ainakin tässä vaiheessa syytä ja viisainta pyrkiä vähentämään epävarmuustekijöitä.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro Vastaus kommenttiin #3

Hiilidioksidi raskaana kaasuna pyrkii olemaan kasvien käytössä. Tiedossa on ne kasvit, jotka hyötyvät ilmakehän runsaammasta hiilidioksidipitoisuudesta. En tiedä heittää yhtäkään kasvia, joka ei hyötyisi runsaammasta hiilidioksidista tai siitä olisi jopa haittaa kasville. Olisiko kuitenkin ollut joku jäkälistä?

Tämä pätee luonnollisesti myös leviin.

Käyttäjän HannuSinivirta kuva
Hannu Sinivirta Vastaus kommenttiin #4

Kyllä vaan, gravitaatio tekee tehtäväänsä, -ellei vallitsevat paikalliset olosuhteet muutu, kuten esimerkiksi tuulen voimakkuus ja hydrologinen kierto (sadanta, valunta, haihdunta ja infiltraatio) ylimalkaan.

Arto Jääskeläinen

@Hannu Sinivirta

"Puhdistamaton ja puhdistettu hiilidioksisi" ilman joukossa --- mitä ihmeen hömppää?

Hiilidioksidi on aina hiilidioksidia, riippumatta onko se sekaisin jonkun muun kaasun kanssa.

Eihän seosmielessä "täysin puhdasta" hiilidioksisia voi olla muualla kuin kaasusäiliössä, muualla se on aina sekoittunut muihin kaasuihin.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Melkoista propagandaa taas teeveessä eilen kun näytettiin jonkun kaupungin saastaista ilmaa, ja samassa yhteydessä puhuttiin hiilidioksidipäästöistä?

Ihmisille jää mielikuva päälle hiilidioksidi = saaste.

Käyttäjän HannuSinivirta kuva
Hannu Sinivirta

#5

On ilman muuta selvää, että ilmakehässä olevat kaikki yhdisteet ovat sekoittuneet keskenään ajan funktiona. Kysymys on nyt niistä CO2 ym. -päästöistä, jota teollisuus syytää ilmakehään. Hiilen palaessa syntyy oksideja ja jos happea on riittävästi, myös CO2:ta ja erityisesti savukaasuja.

Nämä hiilen poltossa muodostuneet epäpuhtaudet ja savukaasut ovat niitä, jotka tulisi suodattaa eli puhdistaa so. CO2:n puhdas muoto. Epätäydellisessä palamisessa voi myös muodostua hiilimonoksidia (CO), joka lisää CO2:n vaikutusta.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro Vastaus kommenttiin #11

Hiilimonoksidi (CO) on tappava kaasu, kun sitä on liikaa huoneilmassa. https://en.wikipedia.org/wiki/Carbon_monoxide
"Carbon monoxide is produced from the partial oxidation of carbon-containing compounds; it forms when there is not enough oxygen to produce carbon dioxide (CO2), such as when operating a stove or an internal combustion engine in an enclosed space.

"Worldwide, the largest source of carbon monoxide is natural in origin, due to photochemical reactions in the troposphere that generate about 5×1012 kilograms per year.[13] Other natural sources of CO include volcanoes, forest fires, and other forms of combustion."

Käyttäjän LauriHeimonen kuva
Lauri Heimonen

"Jos hiilidioksidi on puhdistettua hiilidioksidia, se on pelkästään hyödyllinen yhteyttämisessä. Puhdistamattomana se päinvastoin on haitallinen, samoin kuin muutkin päästöt."

Esim. Helsingin hiilivoimalat tuottavat vain puhdistettuja hiilidioksidipäästöjä. Kuten sekä fossiilisista polttoaineista peräisin olevan hiilidioksidin vähäisestä suhteellisesta osuudesta hiilidioksidin kokonaispäästöissä että hiilidioksidin kokonaispäästöjenkin havaitsemattoman pienestä osuudesta ilmaston lämpenemisessä käy ilmi, on täysin järjetöntä lopettaa näitä hiilivoimaloita ilmaston lämpenemisen pelossa. Niistä luopuminen tulee ajankohtaiseksi vasta sitten, kun ne tulevat energiantuotannoltaan kannattamattomiksi.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Joo, näin on. Vaan kuinka moni kansanedustaja on ollut vaatimassa näiden hiilivoimaloiden alasajoa.

Käyttäjän HannuSinivirta kuva
Hannu Sinivirta

#13

Helsingissä ja Suomessa tilanne onkin onneksi näin, mutta entä kehitysmaissa olevat hiilivoimalat? Siellä tilanne on aivan toinen, sekä määrällisesti, että laadullisesti. Yhtenä esimerkkinä Intia, jossa ilman epäpuhtaudet vain lisääntyvät ja kumuloituvat vallitseviin hiilipitoisuuksiin.

Ei täällä Suomessa ole varsinaisesti mitään hätää pelkästään puhdistetusta CO2: sta, toistaiseksi. Kysymys on laajempi, on otettava huomioon ilmastossa olevien kaikkien epäpuhtauksien ja kasvihuonekaasujen yhteisvaikutus.

Arto Jääskeläinen

Ei lupaa Suomelle hyvää, että äärimmäisen vihreitä maailmantuhon näkemyksiä julistava henkilö edustaa Suomea ilmastoasioissa.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Kyllä pitäisi kyseisen henkilön olla tietoinen monesta asiasta. Delegaatiossa on sitten jo asiantuntemusta monelta alueelta.

Arto Jääskeläinen

Tarkoitin lähinnä tätä:

""Näin emme voi jatkaa. Maailma ja yhteiskunnat sellaisena, kun olemme ne oppineet tuntemaan, tulevat häviämään jos ilmastonmuutosta ei saada hillittyä.""

http://hannasarkkinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/246...

Taitaisi mennä kahvit hänellä väärään kurkkuun, jos kertoisin suoraan koko "ilmastomuutoksen hallinnan" epäonnistumisesta.

Hyvä, että delegaatiossa on muitakin, ketkä?

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro Vastaus kommenttiin #9

Oikeastaan sain napattua kiinni vain delegaatio -sanaan, en tiedä asiasta yhtään sen enempää. Oletin kuitenkin Kimmo Tiilikaisen olevan mukana, hänellä on metsänhoitajan koulutus.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset