arojouni Koetan pysyä Suomea koskettavissa ajankohtaisissa asioissa, ympäristöön, talouteen ja turvallisuuteen liittyen.

Tuulivoimamelu on yhteydessä asukkaiden unihäiriöihin

  • Yli 30 dB:n melulla (yö) on jo vuoden ajalta kestäneessä tutkimuksessa terveyshaittoja aiheuttamassa
    Yli 30 dB:n melulla (yö) on jo vuoden ajalta kestäneessä tutkimuksessa terveyshaittoja aiheuttamassa

Tuulivoimamelusta on saatavilla yhä enemmän objektiivista tutkimusta, joka varmistaa tuulivoimaloiden aiheuttaman melun ja välkkeen yhteydestä asukkaiden kertomuksiin univajeesta ja unihäiriöistä.

 

RESUMÉ L’extension programmée de la filière éolienne terrestre soulève un nombre croissant de plaintes de la part d’associations de riverains faisant état de troubles fonctionnels réalisant ce qu’il est convenu d’appeler le «syndrome de l’éolienne ». Le but de ce rapport était d’en analyser l’impact sanitaire réel et de proposer des recommandations susceptibles d’en diminuer la portée éventuelle. Si l’éolien terrestre ne semble pas induire directement des pathologies organiques,il affecte au travers de ses nuisances sonores et surtout visuelles la qualité de vie d’une partie des riverains et donc leur « état de complet bien-être physique, mental et social » lequel définit aujourd’hui le concept de santé. http://www.academie-medecine.fr/wp-content/uploads/2017/05/Rapport-sur-les-%C3%A9oliennes-M-Tran-ba-huy-version-3-mai-2017.pdf

 

[YHTEENVETO

Suunniteltu laajentuminen onshore-tuulivoima-alalla kasvattaa yhä enemmän valituksia asukkasyhdistyksiltä, jotka koskevat toiminnallisia häiriöitä, mitä kutsutaan "tuuliturbiinioireyhtymiksi". Tämän mietinnön tarkoituksena oli analysoida todelliset terveysvaikutukset ja ehdottaa todennäköisesti suosituksia, jotka voisivat vähentää mahdollisia vaikutuksia.

Jos maalle pystytetyt tuulivoimalat eivät näytä aiheuttavan suoraan orgaanisia sairauksia, ne vaikuttavat melun ja erityisesti näköhäiriöiden kautta joidenkin asukkaiden elämänlaatuun ja siksi vaikuttavat heidän "fyysiseen, henkiseen ja sosiaaliseen hyvinvointiinsa", kuten nykyään määrittellään terveyden käsitettä.]

 

[L’avis de l’Académie de médecine:

Le 9 mai 2017, l’Académie nationale de médecine adoptait son rapport sur les « Nuisances sanitaires des éoliennes terrestres »

Ce rapport affirme sans équivoque « Toutes les données de la littérature concordent pour souligner l’effet très négatif du bruit sur le sommeil. De fait, les troubles du sommeil représentent sans doute la doléance la plus constante des riverains. Ils sont d’ailleurs objectivés par les enregistrements somnographiques effectués par des cliniques du sommeil. Ces études concluent qu’à l’intérieur d’un périmètre de 1,5 km le bruit émis par les éoliennes perturberait la qualité du sommeil [23-30] »]

 

[Lääketieteen akatemian lausunto:

9. toukokuuta 2017, National Academy of Medicine hyväksyi raporttinsa koskien "Tuulivoimaloiden vaikutuksesta terveydentilaan"

Tässä mietinnössä todetaan yksiselitteisesti, että "kaikki kirjallisuustiedot ovat johdonmukaisia, korostaen melun hyvin haitallista vaikutusta uneen. Itse asiassa unihäiriöt ovat luultavasti pysyvimpiä asukkaiden valituksia. Näin todetaan myös objektiivisissa unitutkimuksissa, jotka tehdään uniklinikoilla. Näistä tutkimuksista selviää, että tuulivoimaloiden aiheuttama melu häiritsee unen laatua noin 1,5 km:n etäisyydellä [23-30] »]

 

EDIT: Kerrattakoon vielä, mitä THL, VTT, STUK, Helsingin yliopisto ja Helsinki Ear Institute ovat yhteisessä lausunnoissaan myös kevällä 2017 todenneet johtopäätöksenä seuraavaa: ”Näyttöä tuulivoimaloiden tuottaman melun yhteydestä unihäiriöihin on vähemmän, mutta on selvää että mikä tahansa riittävän voimakas ääni voi häiritä unta.” http://julkaisut.valtioneuvosto.fi/bitstream/handle/10024/80067/TEMrap_28_2017_verkkojulkaisu.pdf?sequence=1&isAllowed=y

 

Työ- ja elinkeinoministeriön julkaisuja • Energia • 28/2017 Tuulivoimaloiden tuottaman äänen vaikutukset terveyteen 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Tuulivoima on kasvussa. Kaikissa energiamuodoissa tuntuu olevan joku haitta sisään rakennettuna. Ja välillä tuntuu, että hampaisiin joutunut energiamuoto saa jopa kohtuutonta arvostelua osakseen.

Nyt on trendikästä vastustaa fossiilisia ja tuulta. Vesivoimaa ei juurikaan voi lisätä ja bioenergiat ovat vielä alkeellisa virtelmiä ja niiden tulevaisuudesta ei tiedä kukaan.

ST1 ja Mika Anttonen metsittäisi mielellään Saharan hiilinieluksi, mutta meillä kotimaassakin olisi paljon tehtävää metsiemme kanssa. Olemme elämässä eräänlaista harhakuvitelmaa. Todellinen todellisuus on toista maata.

Suomessa tuulivoima on pienempien tullinopeuksien takia kilpailukyvytöntä Tanskan ja Sakasan tuulivoimaloiden vertailussa. Silti Tanskaa ja Sakassa käytetään tuulivoimalobbareiden hokemissa vertailu-arvoina.

Miten Tanskassa ja Saksassa tuo tuulivoimaloiden "meteli" voidaan sietää, mutta ei meillä Suomessa? Mehän olemme paljon harvempaan asuttu maa ja tuulipuistot voidaan rakentaa kauemmaksi asutuksesta. Ilomantsissakin olisi asumatonta korpea, mutta voimalinja olisi silti lähellä kaivoksen tiimopilta. Miksi ei hyödynnetä näitä paikkoja?

Ehkä siksi, että silloin ei voisi valittaa mistään.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Juuri näin. Valitettavasti Suomessa on lähdetty liikkeelle näillä maailman suurimmilla teollisuudenluokan tuulivoimaloilla ja tuotu ne 500 metrin päähän asutuksesta.

Kustannussyistä tietenkin, kukaan ei voi enää perustella tehtyjä ratkaisuja...

Saksassa ja Tanskassa tuulivoimalat ovat pieniä alle 1 MW:n tehoisia, alle 60 metrisiä.

Aerodynaaminen melu lisääntyy tuulivoimaloiden kasvaessa suhteessa enemmän kuin koko ja teho kasvavat.

Suojaetäisyydetkin näille monen megan tuulivoimaloille pitää olla kilometreissä. Saksalainen lääkäri ja tuulivoimameluun perehtynyt dipl.ins. totesi, ettei hän asuisi neljää kilometriä lähempänä teollisuusluokan tuulivoimaloita.

Käyttäjän gavia52 kuva
Juha Vesamäki

"Tuulivoima on kasvussa. Kaikissa energiamuodoissa tuntuu olevan joku haitta sisään rakennettuna. Ja välillä tuntuu, että hampaisiin joutunut energiamuoto saa jopa kohtuutonta arvostelua osakseen."

Niinhän se tuulivoima on kasvussa ja samaan aikaan hypetetään sitä toista "puhdasta" energiaa, aurinkosähköä, molemmilla vain on yksi ongelma, ne ovat hyvin riippuvaisa niistä muista energioista. Niillä muilla energioilla on yksi etu puolellansa, ja se on se tunteettomuus säätiloille, vesivoima on osittain riippuvainen, ja melko pitkällekin, sademäärästä mutta se vesi on helposti varastoitavissa altaisiin tulevaa silmällä pitäen. Nyt jos se varastoitu vesi joudutaan käyttämään tuulettomana aikana varavoimaksi, niin mistä se voima sitten tempaistaan kun on kuivaa eikä tuule.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Voisiko Tuuli olla tuulelle varavoimana, eli Suomi on pitkä maa ja jossain aina tuulee. Jos ei tuule Kemissä niin varmasti tuulee Ilomantsissa tai Paraisilla? Tuskin seisovaa pakkasilmaa on koko Suomen leveydeltä. Jos on niin vain siihen sitten varavoiman varautumistarve.

Tuo idea tarkoittaa, että tuulivoima tulisi tuplata nykyisestään ja sille tuplaavalle osalle ei vaadittaisi varavoimaa.

Käyttäjän gavia52 kuva
Juha Vesamäki Vastaus kommenttiin #4

Teoriassa hyvä idea mutta ei taitaisi toimia käytännössä, siis turvata tuulivoiman tuotanto tuulivoimalla. Tuon mukaan se korvaaminen ei niin helppoa olisi, http://pitkaranta.blogspot.fi/2015/11/ainako-tuule... . En henk. koht. vastusta sitä tuulivoimaa kunhan ei vaan tänne rupia rakentamaan.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro Vastaus kommenttiin #5

No käytännössä kotikulmille voi ilmestyä teollisuusluokan tuulivoimaloita tulevaisuudessa, sen verran hyvin on pohjustettu propagandalla näitä tuulivoimaloita, viimeksi aivan uskomaton kirjoitus Maaseudun Tulevaisuus -lehdessä. Kirjoitus ei ollut vielä verkossa saatavilla, hakusana "Uusiutuva energia kiinnostaa sijoittajia", Petteri Laaksonen.

6 Johtopäätökset Timo Lanki, Anu Turunen ja Tarja Yli-Tuomi, THL Marja Heinonen-Guzejev, Helsingin yliopisto Panu Maijala, VTT Tommi Toivonen, Tim Toivo ja Sami Kännälä, STUK Jukka Ylikoski, Helsinki Ear Institute

”Näyttöä tuulivoimaloiden tuottaman melun yhteydestä unihäiriöihin on vähemmän, mutta on selvää että mikä tahansa riittävän voimakas ääni voi häiritä unta.” http://julkaisut.valtioneuvosto.fi/bitstream/handl...

http://nakoislehti.maaseuduntulevaisuus.fi/#reader...

Käyttäjän gavia52 kuva
Juha Vesamäki Vastaus kommenttiin #6

Uskon ja luotan siihen, ehkä liiaksikin, että kun tuurivoimalla tuotetun energian määrä alkaa häiritä tarpeeksi sitä perusvoiman tuotantoa, niin aletaan hiljalleen ottamaan järki käteen, tai siis pistää se sinne minne kuuluukin, se järki.
Niin ja lasken siihen tuurivoimaan myöskin sen paneleilla tuotetun.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro Vastaus kommenttiin #7

Nähtävissä on, että näin tulee käymään. Ei tarvitse kuin katsoa Englannin tilannetta, kalliksi on tullut jaksoittaisella uusiutuvalla tuulella ja paneeleilla tuottaa tarvittavaa energiaa.

Hiilidioksidimäärät ovat kyllä kivasti laskusuunnassa, muttei suoranaisesti uusiutuvien ansiosta, vaan kun energiaintensiivinen tuotanto on siirtynyt ulos maasta, kun energiasta on tullut liian kallista.

Käyttäjän PekkaMansala kuva
Pekka Mansala

Tuulivoimamelu on yhteydessä asukkaiden unihäiriöihin ja siitä taas seuraa kaikenlaista harmia https://www.talouselama.fi/uutiset/asiantuntijat-h...
Jopa enemmänkin kuin harmia. Mutta ei hätää: Kyllä rahastus... eikun terveystalot hoitavat nekin ongelmat kunnon korvausta vastaan.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Faktan kirjoitus on hyvä muistutus siitä mitä univaje aiheuttaa. Kaikenlaiset unihäiriöt ovat haitaksi niin ihmisille kuin eläimillekin.

"Unenpuute häiritsee sokeriaineenvaihduntaa ja nostaa verenpainetta, sydämen sykettä ja kehon kortisolipitoisuutta eli stressiä. Se on iso rasitus elimistölle."

Tuo THL:n kahtiajako, tiedetään unihäiriöiden aiheuttamat seuraukset, ja toisaalla unihäiriöihin vaikuttavat syyt, mutta kun tulee tuulivoima kyseeseen, ei vaan löydy näyttöä univajeesta. Myönnetään kyllä, ettei pitkäaikaista tutkimusta ole aiheesta? No ei ehkä THL:llä, mutta muualta löytyy jo tutkimuksia tuulivoimamelun ja unihäiriöiden yhteydestä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset