arojouni Koetan pysyä Suomea koskettavissa ajankohtaisissa asioissa, ympäristöön, talouteen ja turvallisuuteen liittyen.

Yle lähettää asiaa ilmastonmuutoksesta

  • Merenpinnan nousu ei osoita kiihtyvää trendiä
    Merenpinnan nousu ei osoita kiihtyvää trendiä

Ylessä ilmastonmuutosta käsitellään pohjautuen tieteelliseen tutkimukseen. "Tulevaisuus hanskassa on osa Yle Draaman ja Uutis- ja ajankohtaistoimituksen syksyn 2017 yhteishanketta. Tehtävänä tulevaisuus -teeman jutuissa ja ohjelmissa visioidaan Suomen seuraavaa vuosisataa sellaisessa maailmassa, missä ilmastonmuutokseen on varauduttu ajoissa." https://areena.yle.fi/1-4256464 "A-studiossa on jo esitetty pari ilmastonmuutokseen pureutuvaa raporttia ja lisää on tulossa." "Tutkija Ville Lähde muistuttaa sarjan avausjaksossa, että nykyinen sivilisaatio käy mahdottomaksi, mikäli pahimmat skenaariot ilmastokatastrofista toteutuvat." Kun ilmastonmuutosta voidaan seurata esim. lämpötilasta, merenpinnan nousun osalta, jäätiköiden sulamisesta, merijään laajuudesta jne., mitkään näistä edellä mainituista eivät kuitenkaan vielä osoita huolestuttavaa tai kiihtyvää trendiä? Merenpinnan nousukin jatkaa samalla trendillä kuin ennen teollistumisen aikakautta, napajäätiköt lisäävät jääpeitettään jne.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

10Suosittele

10 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Mikä on tieteellistä tutkimusta ja mihin pohjautuvat tulevaisuuden skenaariot? Näistä varmaan saadaan lisää valaistusta Ylen ilmastonmuutosta käsittelevässä tuotannossa.

USA:ssa EPA (Environment protecting agency) on lopettamassa ilmastonmuutoksesta puhumisen. Sen sijaan keskitytään perusasioihin, puhdas ilma, puhdas vesi yms.

Käyttäjän SeppoKoski kuva
Seppo Koski

Tieteellistä tutkimusta(ko):

" BIOS-tutkimusyksikön tutkija Ville Lähde kertoo:"

“Ilmastonmuutos tarkoittaa myös ihmisten ja muiden elollisten muuttoliikettä. Jo nyt olosuhteet monilla maailman alueilla ovat muuttumassa vihamielisemmiksi maanviljelykselle, kalastukselle ja suurkaupunkien elämälle. Lähivuosina lämpeneminen, sään ääri-ilmiöt, kuivuus ja monet muut muutokset voivat ajaa miljoonia ihmisiä liikkeelle.

Vaikka ilmastonmuutoksen hillitseminen onnistuisi hyvin, muutokset eivät pysähdy kuin seinään. Tähänastiset päästöt vaikuttavat pitkään, eikä päästöjä saada leikattua nollaan parissa vuodessa. Niin ilmastolla kuin yhteiskunnilla on hitausvoimansa. Niinpä ongelmat lisääntyvät monilla alueilla väistämättä. Silloin ihmisten muuttoliike on tärkeä keino, jolla muutoksiin sopeudutaan.

Etenkin väkirikkailla ja köyhillä alueilla kaikille tuskin löytyy elantoa muuttuvissa oloissa. Muuttoliike antaa liikkumatilaa sille, että yhteiskuntia voidaan rakentaa kestävämmiksi. Muuttajien vastaanottaminen ei auta vain täällä, vaan myös siellä jossain.

Nykyään keskustellaan paljon siitä, onko ”ympäristöpakolaisia” olemassa. Lähivuosikymmeninä keskustelu muuttuu väistämättä. Raja ”pakolaisen” ja ”siirtolaisen” välillä sumenee, kun laajaa muuttoliikettä eivät aiheuta vain vainot, konfliktit tai katastrofit vaan myös elämän edellytysten mureneminen. Suomeenkin on tulijoita. He saapuvat Suomeen, joka joutuu rakentamaan yhteiskuntaansa uudelleen ympäristömuutosten aikakaudella.”

https://areena.yle.fi/1-4256464

Minusta tämä on paremminkin propagandaa kuin tiedettä!

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Todennäköisesti propagandaa alusta loppuun!

Ilmastonmuutosta käsitellään nyt Trumpin kautta, koska EPA:n nykyjohto kyseenalaistaa ihmisperäisen ilmastonmuutoksen ainoana muutostekijänä.

Marko Parkkola

BIOS = Basic Input-Output System

Paino sanalla basic ;)

Käyttäjän aveollila1 kuva
Antero Ollila

Erittäin todennäköistä, että tieteellisiä faktoja ja tilastotietoja ohjelmassa on vain nimeksi. Tulevaisuuden uhkakuvien maalailu on propagandamielessä turvallista, koska ne voivat perustua hyvin löyhiin tieteellsiin malleihin, joita ei ole voitu validoida eli osoittaa tosiksi millään tavalla.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Alkuunlähtö ei lupaa ainakaan mitään tasokasta tieteellistä paneutumista mihinkään. Puhutaan trendikkäästi monitieteellisestä lähestymistavasta, saa nyt kuitenkin nähdä onko kyseessä enemmänkin propagandistinen lähestyminen ilmastonmuutokseen liittyviin kysymyksiin!?

Käyttäjän LauriHeimonen kuva
Lauri Heimonen

Esimerkiksi IPCC:n omaksuma ilmaston herkkyys (so. ilmakehän hiilidioksidipitoisuuden kaksinkertaistumisen aiheuttama ilmaston lämpötilan nousu) kaikessa epävarmuudessaan ja suuressa liioittelussaan on vain hypoteesi, jolle todellisuudesta ei näyttöä ole. Kuten näillä sivuilla olen itsekin usein osoittanut, todellisuudessa tuo ilmaston herkkyys on niin vähäinen, ettei sitä todellisuudesta tehdyin havainnoin ole voitu erottaa nollasta. Noiden omien esitysteni lisäksi mm. tällaisen linkin huomasin ilmastofoorumin sivuilta:
http://notrickszone.com/2017/10/16/recent-co2-clim... /Carbonautti . Siinä näkyy olevan viittaus Ollilaankin.

Kaikki varteenotettavat tosiasiat näyttävät viittaavan siihen suuntaan, että Pariisin sopimuksen mukaisista hiilidioksidipäästöjen leikkauksista seuraa vain menetyksia, kuten jo Kioto-protokollankin mukaisista hiilidioksipäästöjen leikkaukssta todettiin tapahtuneen.

Käyttäjän PekkaMansala kuva
Pekka Mansala

Jos ilmastonmuutos tulee se tulee täysin suomalaisten toimista riippumatta, koska olemme aivan liian pieni porukka.
Aivan kuten juna, joka ylittää tasoristeyksen 10 sekunnissa olitpa sinä siinä autoinesi tai et.
Mitä järkeä siis on maksattaa suomalaiset köyhiksi ja kipeiksi muka torjumalla ilmastonmuutosta ? Eikö kannattaisi varautua lämpimämpään ilmastoon, jos sen tuloon vakaasti uskoo eikä se johdu auringon säteilymuutoksista ?

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Kyllä kai tämä skenaarioilla kauhistelu pitkälti perustuu tietokonelaskelmiin ja kasvihuonekaasujen säteilypakotteisiin. Kun nyt kaikki ei näyttäisi menevän ihan laskelmien mukaan, CO2 osalta tuplaaminen tarkoittaisi noin celsiusasteen lämpenemistä ja jatkossa vielä vähemmän logaritmisen käyrän mukaan. Loppu skenaarioiden lämmönnoususta tulisi takaisinkytkennöistä.

Takaisinkytkennöissä on ollut ilmeisesti jotakin häikkää, kun eivät suostu tottelemaan skenaarioita, vaan pieleen menee lämpötilojen suhteen.

Suomalaisten kannattaisi keskittyä hoitamaan hiilinielujaan ja uusiutuvan energian kehittämiseen. Fossiiliset polttoaineetkaan eivät heti kohta lopu, vaan niitä on löydetty koko ajan lisää eri puolilta maailmaa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset