Banaanikärpäsen vuorokausirytmi noudattelee Maan liikkeitä
Lääketieteen palkitut Nobel tutkijat ovat tutkineet banaanikärpästen vuorokausirytmiä, tutkimus on sovellettavissa omaan biologiseen kelloomme! Kts. linkit!
‘Wind energy will undoubtedly create noise, which increases stress, which in turn increases the risk of cardiovascular disease and cancer’, home abandonment is a reasoned option. http://journals.sagepub.com/doi/pdf/10.1177/2054270414554048
”Lisäksi on paljastunut, että biologinen kello komentaa monien muidenkin geenien toimintaa. Tarkoin säädetty rytmi sopeuttaa elimistömme vuorokauden eri vaiheisiin.” https://www.hs.fi/tiede/art-2000005391500.html
[Oma biologinen kellomme sopeuttaa elimistömme hämmästyttävällä tarkkuudella päivän erilaisiin jaksoihin.
Se kontrolloi tärkeitä toimintoja, kuten käyttäytymistä, hormonitasoja, nukkumista, ruumiinlämpöä ja aineenvaihduntaa.
Jos ulkoisen ympäristömme ja sisäinen rytmimme ovat epäsuhdassa, voimme huonosti. Tämän tietävät vuorotyöläiset, joille oudot työajat eivät sovi. Moni yli aikavyöhykkeiden lentänyt joutuu kärsimään jet lagista.
On todisteita siitä, ettei nykyinen kiireinen elämäntapa noudata biologista kelloamme, mikä lisää monien sairauksien riskiä.
”Nobelistien tutkimuksilla on yhteys esimerkiksi lihavuuteen ja diabetekseen. Usein esitetään hypoteesi, jonka mukaan noihin sairauksiin liittyy epävakaa vuorokausirytmi, kuten väärään aikaan syöminen”, Stenberg selittää.
Hänen omalla alallaan unitutkimuksessa vuorokausirytmi on äärimmäisen tärkeä asia. Jos valvoo liikaa, sisäinen kello menee sekaisin. Unen puutteesta saattaa seurata sokeri- sekä rasva-aineenvaihdunnan häiriöitä.
”Ihminen on rytmieläin”, Stenberg kiteyttää.]
https://www.tiede.fi/artikkeli/uutiset/laaketieteen-nobelit-biologisen-kellon-tutkijoille
Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!
NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)
Liian lähelle rakennetut teollisen koon tuulivoimalat sekoittavat ihmisen luonnollista rytmiä puuskaisen tuulen voimalla suuntaamalla ne ilmanpaineen vaihtelut lähistön asuntoihin etenkin yöaikaan. Tuo häirintä pitää ihmiset valveilla, ja seurauksista kärsivät sitten työ ja opiskelu jne..
Mielenkiintoinen asia! Vaikka emme voi henkilökohtaisesti vaikuttaa kaikkiin mainittuihin tekijöihin, niin jotain on silti tehtävissä myös omassa kotona. Tässä yksi artikkeli Dr Mercolalta tästä aiheesta:
The Sleeping Habit That Can Make You Hungrier, Plumper, and Forgetful
Itse huomaan kyllä hyvin tuon rytmin näin pimeän ajan alettua. Oikestaan koirani on vielä parempi "rytmin vaihtaja". Ei ole nyt iltasella vinkumassa pihalle vaan on "puolinukuksissa" mutta taas keskikesällä ei tulisi sisälle lainkaan.
Minulle kyllä sopii mainiosti nämä muutokset koska olen eläkkeellä.
Sääliksi käy kyllä noita vuorotyöntekijöitä.
Kommentoi 8 kommenttia