arojouni Koetan pysyä Suomea koskettavissa ajankohtaisissa asioissa, ympäristöön, talouteen ja turvallisuuteen liittyen.

Banaanikärpäsen vuorokausirytmi noudattelee Maan liikkeitä

  • Banaanikärpäsen vuorokausirytmi noudattelee Maan liikkeitä

Lääketieteen palkitut Nobel tutkijat ovat tutkineet banaanikärpästen vuorokausirytmiä, tutkimus on sovellettavissa omaan biologiseen kelloomme! Kts. linkit!

 

‘Wind energy will undoubtedly create noise, which increases stress, which in turn increases the risk of cardiovascular disease and cancer’, home abandonment is a reasoned option. http://journals.sagepub.com/doi/pdf/10.1177/2054270414554048

 

 

”Lisäksi on paljastunut, että biologinen kello komentaa monien muidenkin geenien toimintaa. Tarkoin säädetty rytmi sopeuttaa elimistömme vuorokauden eri vaiheisiin.” https://www.hs.fi/tiede/art-2000005391500.html

 

 

[Oma biologinen kellomme sopeuttaa elimistömme hämmästyttävällä tarkkuudella päivän erilaisiin jaksoihin.

Se kontrolloi tärkeitä toimintoja, kuten käyttäytymistä, hormonitasoja, nukkumista, ruumiinlämpöä ja aineenvaihduntaa.

Jos ulkoisen ympäristömme ja sisäinen rytmimme ovat epäsuhdassa, voimme huonosti. Tämän tietävät vuorotyöläiset, joille oudot työajat eivät sovi. Moni yli aikavyöhykkeiden lentänyt joutuu kärsimään jet lagista.

On todisteita siitä, ettei nykyinen kiireinen elämäntapa noudata biologista kelloamme, mikä lisää monien sairauksien riskiä.

”Nobelistien tutkimuksilla on yhteys esimerkiksi lihavuuteen ja diabetekseen. Usein esitetään hypoteesi, jonka mukaan noihin sairauksiin liittyy epävakaa vuorokausirytmi, kuten väärään aikaan syöminen”, Stenberg selittää.

Hänen omalla alallaan unitutkimuksessa vuorokausirytmi on äärimmäisen tärkeä asia. Jos valvoo liikaa, sisäinen kello menee sekaisin. Unen puutteesta saattaa seurata sokeri- sekä rasva-aineenvaihdunnan häiriöitä.

”Ihminen on rytmieläin”, Stenberg kiteyttää.]

https://www.tiede.fi/artikkeli/uutiset/laaketieteen-nobelit-biologisen-kellon-tutkijoille

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

Liian lähelle rakennetut teollisen koon tuulivoimalat sekoittavat ihmisen luonnollista rytmiä puuskaisen tuulen voimalla suuntaamalla ne ilmanpaineen vaihtelut lähistön asuntoihin etenkin yöaikaan. Tuo häirintä pitää ihmiset valveilla, ja seurauksista kärsivät sitten työ ja opiskelu jne..

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Tästä on kysymys, ihmisen kuulo herkistyy yöajaksi, kaikille ei sovi vaihtelut vuorokausirytmissä ja unihäiriöt johtavat stressireaktioihin, josta seuraa..., josta seuraa... jne.

Tuo Nobelistien tutkimustulos on sovellettavissa ihmisiinkin.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Mielenkiintoinen asia! Vaikka emme voi henkilökohtaisesti vaikuttaa kaikkiin mainittuihin tekijöihin, niin jotain on silti tehtävissä myös omassa kotona. Tässä yksi artikkeli Dr Mercolalta tästä aiheesta:

The Sleeping Habit That Can Make You Hungrier, Plumper, and Forgetful

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

On se näin, hyvä yöuni on ihmiselle elintärkeää. Ja niin se taitaa olla myös eläimille.

On noita eläinkokeita hiirillä ja rotilla tehty ja on todettu, että meluisassa ympäristössä henkinen kehitys jää jälkeen, mutta saavuttavat ikätoverinsa kehityksessä kunhan pääsevät rauhallisempaan ympäristöön.

Käyttäjän HannuSinivirta kuva
Hannu Sinivirta

Mielenkiintoisia tutkimuksia. Säännöllinen ja syvä uni on tosiaan tärkeää ja siihen liittyen myös laiskottelu ja huumori. Hulvaton ja hetkottava nauraminen vähentää stressiä, luovuuskin jalostuu...

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro Vastaus kommenttiin #5

Juu, hyvällä mielellä ja positiivisella asenteella kestää paremmin vastoinkäymisiäkin.

Mutta onhan tämä nosebohöpötys vähän huuhaata, kanat kun eivät osaa lukea.

Käyttäjän SeppoKoski kuva
Seppo Koski

Itse huomaan kyllä hyvin tuon rytmin näin pimeän ajan alettua. Oikestaan koirani on vielä parempi "rytmin vaihtaja". Ei ole nyt iltasella vinkumassa pihalle vaan on "puolinukuksissa" mutta taas keskikesällä ei tulisi sisälle lainkaan.
Minulle kyllä sopii mainiosti nämä muutokset koska olen eläkkeellä.
Sääliksi käy kyllä noita vuorotyöntekijöitä.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Näin on, hyvä yöuni olisi tarpeellista kaikille, ei liian lyhyt eikä liian pitkä.

Kyllä ihmiselläkin kesällä riittää lyhyempikin yöuni. Lyhyt torkku päivällä vastaa pidempää unta yöllä jne. Yksilöitä me olemme ja jotku kestävät epäsäännöllistä elämää pidempään, riskinsä siinäkin on.

Kaiken kaikkiaan uni on ihmiselle hyvin tärkeää, univajetta ei saisi päästä syntymään pidemmäksi aikaa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset