arojouni Koetan pysyä Suomea koskettavissa ajankohtaisissa asioissa, ympäristöön, talouteen ja turvallisuuteen liittyen.

Suomessa metsänhoidon asiantuntemusta

  • Maankäyttöä Peittoonkorvessa
    Maankäyttöä Peittoonkorvessa

Markku Remes on metsänhoidon asiantuntija Suomen metsäkeskuksesta ja kertoo Suomen Kuvalehden kirjoituksessa, että ”Suomessa luonnontuhojen määrä on saatu hyvin alhaiseksi hyvän metsänhoidon, lainsäädännön valvonnan ja viranomaistyön yhteisvaikutuksena.”

 

https://suomenkuvalehti.fi/digilehti/412017/puheenvuoro-140

 

Asia on nyt ajankohtainen kun syksyllä päätetään Euroopan unionissa maankäyttösektorin eli LULUCF:n hiililaskennan perusteista.

 

”LULUCF-asetuksen luonnoksessa luonnontuhoja ei lasketa mukaan hiilitaselaskelmiin, mikä vääristää laskelmia eikä ota huomioon Suomen metsänhoidon vaikutusta metsätuhojen vähäisyyteen. Metsäpaloilla sekä puustoja vaurioittavilla hyönteis- ja sienituhoilla on merkittävä vaikutus Euroopan ja koko maailman kasvihuonekaasupäästöihin.

 

Tämä on ollut tiedossa, mutta unohtuu välillä. Suomen metsien hakkuut voidaan laskennallisesti tulkita hiilipäästöiksi. ”Todellisiin hiilinieluihin vaikuttavat kuitenkin ihmisten tekemien hakkuiden lisäksi maankäytön muutokset ja luonnontuhot.”

 

Ilmastonmuutoksen torjuminen edellyttää vähäpäästöisten ja uusiutuvien energialähteiden käyttöönottoa. Suomessa on nyt hyvä ajankohta puhua aurinkokennoista kun aurinko tuskin näyttäytyy ennen tammikuuta. Lähinnä vesivoima ja maalämpö ovat Suomessa toimivia ratkaisuja. Tuulivoimaa kohta ei rakenneta minnekään lähelle asutusta, metsissä ne aiheuttavat tuhoja, pilaavat tunturimaisemia ja merellä tuulivoimalan pystyttäminen tulee tolkuttoman kalliiksi. Merinisäkkäätkään eivät pidä melusta!

 

No Suomella on puuta, josta osa metsäteollisuuden sivuvirtoina ohjautuu energiantuotantoon. Puun energiakäyttö on jo niillä rajoilla, ettei sen lisääminen ole enää mielekästä. Ilmaston suojelun kannalta puuta pitäisi käyttää ensisijaisesti rakentamiseen ja sisustamiseen, kuituja pitäisi osata käyttää enemmän vaatteiden ja käyttöesineiden valmistamiseen. Kemianteollisuus on löytänyt mäntyöljylle käyttöä maaleissa ja pesuaineissa. Puupohjaisille tuotteille löytyy vielä uusia käyttökohteita runsaasti lisää, kunhan ensin kannattavuuslaskelmat sallivat jatkojalostuksen erilaisiksi tuotteiksi? Mitä pitempään puuhun sitoutunut hiili säilyy tuotteissa, sen parempi ilmastolle.

 

Metsillä on muutenkin ilmastonmuutoksen torjumisen kannalta tärkeä rooli. Suomessa metsä kasvaa nyt runsaammin johtuen ilmakehän runsaammasta hiilidioksidi -pitoisuudesta. Puun polttoakin voidaan tarkastella hiilineutraalina tapahtumaketjuna, poltetun puun tilalle kasvaa uutta puuta, joka sitoo hiilidioksidia ilmakehästä. Taimikko on aina hyvä hiilinielu ja hoidettuna vielä tehokkaampi, kun kasvukunnosta on huolehdittu.

 

Puuta siis ei kannata polttaa, kuten ei öljyäkään! Joten ratkaisuksi jää kehittää uusia uusiutuvia energian lähteitä. Nyt jo kannattaisi irrottaa tuulivoimalle varattuja miljardeja euroja uusiutuvan energian tutkimukseen ja tuotekehitykseen.

 

”Tutkimus suosittaa kokolailla toisenlaista näkökulmaa metsien rooliin ilmastonmuutoksen torjunnassa: miten metsänhoitoa on muutettava, jotta metsiin sitoutuvaa hiilen määrää voitaisiin lisätä ja miten metsien hoitoa on muutettava, jotta metsät pystyisivät mahdollisimman hyvin sopeutumaan muuttuvaan ilmastoon.” http://www.hs.fi/mielipide/a1449119054667

 

Suomella näyttäisi nyt olevan avaimet kädessä ilmastoneuvotteluissa, osataanko niitä käyttää Suomelle edullisella tavalla? Durbanin kokouksessa Suomi joutui maksumiehen rooliin.

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (15 kommenttia)

Pekka Iiskonmaki

Metsähallituksella on kolmannes Suomen pinta-alasta ja se hakkaa tappiota.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Mikäli kuitupuun osuus hakkuista on suuri, selittyy tappiot.

Tukkipuukertymä voi jäädä pieneksi kun latvaläpimittakin on nousussa.

Käyttäjän JaliKarjalainen1 kuva
Jali Karjalainen

No Metsähallituksen tulos vuonna 2016 oli ihan normaali ja Metsähallitus ylti tavoitteeseensa . Tulos oli 108 miljoon e ja liikevaihto 337 milj e ja valtiolle tuloutusehdotus oli 106 milj e eli Metsähallitus ei hakannut tappiota vaan ylsi tavoitteeseensa liikevaihdon laskusta huolimattakin. Lähde Maaseudun Tulevaisuus

Pekka Iiskonmaki

Pura Jali niiden tase. Ei se hääviä ollut.

Kiviainesbisnes hakkaa tappiota, vaikka olisi 100 miljoonan markkinat.

Todella huonoa ja amatöörimäistä johtamista.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Kiviainesbisneksessä Metsähallitus ei ole onnistunut, mutta se ei muuta sitä tosiasiaa, että Metsähallitus hakkaa ja hoitaa valtion metsiä tuottoisasti.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Millä tuota tulosta on tehty, Piippolassakin hakattiin aukoksi juuri tukiksi kypsyvä hyvärunkoinen männikkö.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Nuoren metsän hakkuun voisi koittaa ymmärtää sitä taustaa vastaan, että tukkipuun latvan minimimittoja nostetaan useilla senteillä? 14, 15, 16 cm ovat olleet latvan läpimittoja alarajalla, oliko nyt esitetty 18 cm?

Mikä mahtoikaan olla tilanne Piippolassa? Että täyttikö männikkö tukkipuun mitat?

Käyttäjän JaliKarjalainen1 kuva
Jali Karjalainen

Maaseudun Tulevaisuuden mukaan Metsähallituksen tulos oli tuo mitä kerroin. Kait jokaisessa yrityksessä on joitaki heikkoja kohtia , ei kait ole mitään yritystä että kaikki oisi mennyt nappiin, varmaan jokaisessa yrityksessä on jotain parantamisen varaa toiminnassa ja siinä miten tehään tulosta jotta menot oisi sopivat. Nokiassakin on omat heikot kohdat

Käyttäjän HannuValtonen kuva
Hannu Valtonen

Metsähallitus bisneksessä on politiikkojen luomus. Tavallaan se toimii maan ja metsän omistajana, jolloin sen pitää tehdä vähintäin 0-tulos. Jos metsähallitus vedetään wessanpöntöstä, niin mitä tehdään niille maille ja mannuille. Myydäänkö ulos sijoittajille, tai jaetaanko tasan kansalaisille. Inkkarien totuus lienee paras. Maa ei kuulu kenellekään, mutta kaikki saavat vapaasti käyttää maan antimia, mikäli naapuri sen sallii ilman päänahkojen venyttelyä.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Metsähallituksella on monta roolia ja monta tulonlähdettä.

Vuosikertomus antaa kuvaa vastuullisesta omistajasta, mikä saattaa olla pelkkää silmänlumetta?

Saimaannorppa -uutisointikin oli pelkkää suitsutusta syntyneiden kuuttien lukumäärällä, ennätyslukemilla. [Saimaannorppa-viestintään panostettiin sosiaalisen median kampanjan ”Saimaannorpan kesä” -Facebook-sivujen kautta. Sivut olivat suositut ja kampanjan päätyttyä ne muutettiin toistaiseksi pysyviksi ”Saimaannorpan vuosi”-sivuiksi. Vuonna 2016 syntyi 86 kuuttia, mikä on paras tulos yli 30-vuotisen seuranta-ajan aikana.] https://vuosikertomus2016.metsa.fi/tilinpaatos/jul...

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

LUKElla on muuten erikoinen tapa tilastoida, kaikissa tilastoissa valtion metsät ja metsäyhtiöiden metsät ovat yhdessä köntässä eikä saa selvää hakkuumäärä muutoksista niiden välillä. En oikein ymmärrä miksi näin tehdään. Itse veikkaan että erityisesti järeän tukkipuun osalta Metsähallituksen osuus on kasvanut.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Kyllä tuo tuloskehitys ja ennakointi tälle vuodelle antaisi viitteitä siitä, että tukkipuukertymä on huomattavan suuri. Hintahan nyt ei tukkipuunkaan osalle ole mikään kehuttava, mutta tukkipuusta kuitenkin syntyy tulosta, muut puulajit tuottavat nollatulosta.

Käyttäjän JaliKarjalainen1 kuva
Jali Karjalainen

Miksi syyttä Metsähallitusta toiminnasta kun jos googlaa sanalla yrityksien vaikeuksia, niin siellähän kerrotaan paljonkin erilaisten yrityksien vaikeuksista ja ei kait silloin voi vaatia että metsähallitus oisi joku täydellinen yritys ilman mitään vaikeuksia. Menihän joskus säästöpankkikin konkurssiin ja piti olla asiantuntijoita jne

Käyttäjän JaliKarjalainen1 kuva
Jali Karjalainen

Onhan nyt Nordeakin tekemässä neuvotteluja vähentääkseen 54 henkilöä siksi että saisi paremman organisaation tehä parempaa yhteistoimintaa pohjoismaissa eli siis kyse on korjaamisesta, samoinhan Metsähallituski voi joutua asioita korjaamaan, ei Metsähallitus ole semmonen täydellinen yhtiö jossa ei koskaa tehtäisi mitään korjauksia ihan kuten muutkin yhtiöt Suomessa. Op pankki sanoo että pankista katoaa paljon työpaikkoja siksi koska hommat tehään uudella teknologialla jne

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Metsien lannoitusta en enään suosi. Puut kasvavat liian nopeasti, juuristo ei ehdi kehittyä ja tuulessa kaatuvat. Katkeavatkin, kun vuosilustot ovat harvassa. Palsapuulla ei liene huomenna maailmalla kovasti kysyntää.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset