arojouni Koetan pysyä Suomea koskettavissa ajankohtaisissa asioissa, ympäristöön, talouteen ja turvallisuuteen liittyen.

Tuulivoiman infraääniä koskien saksalaista tutkimusta saatavilla!

  • It´s free under CC0 licence
    It´s free under CC0 licence

Suomalainen melututkija Valtteri Hongisto Tuulivoiman terveysvaikutukset tilaisuudessa 5.10.2017 ei kiistänyt saksalaista tutkimusta http://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0174420, vaan huomautti ainoastaan tutkimuksessa käytettyjen infraäänitasojen osalta, tuulivoimaloista lähtävä infraääni on alhaisempi kuin tutkimuksessa käytetyt infraäänet, jotka ovat huomattavasti alle kuulokynnyksen.

 

Tämä koskee ilmateitse kulkevia infraääniä! http://journals.plos.org/plosone/article/figure/image?size=large&id=10.1371/journal.pone.0174420.g001

 

Saksalaiset mallinnukset osoittavat, että maaperän kautta kulkevat infraäänet sisätiloihin saattoivat olla huomattavasti korkeampia kuin ilmateitse kulkevat infraäänet. http://www.deutschlandfunk.de/abstandsregelungen-fuer-windkraftanlagen-verhandlung-ueber.697.de.html?dram:article_id=395674

 

Saksassa lääketieteellinen tutkimus tällä alueella on edennyt viimeisen vuoden aikana pitkin harppauksin.

 

Lukuisat asiantuntijat, lääkärit ja noin 800 kansalaisaloitetta Saksassa ovat yhtä mieltä siitä, että tuulivoimalat vaikuttavat kielteisesti ihmisten terveyteen välittömässä läheisyydessä. Saksan standardisointi-instituutissa työryhmä tarkastaa parhaillaan matalataajuisen äänen mittausstandardeja.”

 

”Der Gutachter für Umweltmessungen favorisiert deshalb die Abstandsregeln des Bundeslandes Bayern, wonach der Abstand zu Wohnungen zehnmal so weit sein muss wie die Anlage hoch ist. Zum Beispiel: Bei einem 200 Meter hohen Windrad sind dies 2.000 Meter:

 

Ympäristömittausten asiantuntija suosii siis Baijerin osavaltion etäisyyssäännöksiä, joiden mukaan asuntojen etäisyys tuulivoimaloista on oltava kymmenen kertaa niin suuri kuin tuulivoimalan korkeus. Esimerkiksi 200 metriä korkealla tuulivoimalalla tämä etäisyys on 2 000 metriä:”

 

"In erster Linie ist es der Infraschall, der luftgetragen ist. Aber ein Hauptproblem ist auch: Dieser tritt auch relativ oft mit Körperschallvibrationen auf. Bisher war es leider so, dass man sich bisher immer nur die eine oder andere Seite anschaut - den luftgetragenen Schall oder die Vibrationen. Beides zusammen in Kombinationswirkung wird bisher noch nicht betrachtet. Das ist mein Anliegen, dass man das künftig macht."

 

Sisätiloissa runkoäänien aiheuttama infraääni voi olla voimakkaampaa kuin ilmateitse etenevä infraääni. 2 – 4 km:n suojaetäisyyden oletetaan jo suojaavan riittävästi infraääniltä useimmissa tapauksissa.

 

http://ondemand-mp3.dradio.de/file/dradio/2017/09/12/machen_windraeder_krank_diskussion_ueber_schaerfere_dlf_20170912_1150_efee583c.mp3

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Mitä korkeampi on tuulivoimala, sitä isompi betonijalustakin sillä tarvitsee olla. Vaimentaakohan se mitään? Tuskinpa. Jos maa/kallioperä ylipäätään siirtää infraääniä, niin voisi olettaa, että isosta tuulivoimalasta niitä siirtyy ympäristöön enemmän kuin pienestä.

Lähinnä ajattelin, että se turbiinin korkeudesta määritettävä turvaetäisyys saattaisi olla toimiva näille runkoäänillekin.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Totta, koolla on väliä. Mutta kyllä tätäkin asiaa voidaan vääntää uuteen kuosiin. Kts. linkki! https://www.s-kanava.fi/uutinen/tyoterveyslaitokse...

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Työterveyslaitoksen linkki oli häivytetty s-kanavalta, joten liitän tähän uuden linkin samasta aiheesta, että "tutkimus ei tue sitä väitettä, että suuret tuulivoimalat häiritsisivät enemmän kuin pienet, kun äänitaso on sama."

"JOHTOPÄÄTÖKSET
x Melumittaustulokset vastasivat hyvin mallinnettuja tuloksia 8 pisteessä 3 eri tuulivoima-alueella.
Koska sekä mallinnus että mittaus tehtiin ympäristöohjeiden [7,8]
mukaan, voidaan tietoa hyödyntää mallinnuksissa, joissa käytetään samoja ohjeita.
x Tuulivoimalamelun häiritsevyys alkaa väestön parissa nousta, kun pihamaalle mallinnettu äänitaso ylittää 40 dB LAeq. Näin suurille äänitasoille altistuu kuitenkin hyvin pieni asukasmäärä Suomessa, joten raja-arvoon liittyy epävarmuuksia.
x Suurten voimaloiden (3 - 5 MW) häiritsevyys ei merkittävästi poikkea siitä, mitä
on aiemmin havaittu paljon pienemmillä voimaloilla (0.15 - 1.5 MW) ainakaan ää-
nitasoilla alle 40 dB LAeq. Tutkimus ei tue sitä väitettä, että suuret tuulivoimalat häiritsisivät enemmän kuin pienet, kun äänitaso on sama." http://www.akustinenseura.fi/wp-content/uploads/20...

Suomen kaltaisessa pienessä maassa tutkimustuloksia voidaan venyttää niin, että JOHTOPÄÄTÖKSET ovat hyvinkin poikkeavia kansainvälisestä tutkimustuloksesta? (Tutkimus toteutettiin ANOJANSSI –projektissa, jota rahoittavat mm. Suomen Tuulivoimayhdistys ry.)

Edellä todetaan kylläkin, että suuremmissa tuulivoimaloissa (> 3 MW) matalataajuisen melun osuus kasvaa, mutta tämä asia jätetään silleen, sen suhteen ei ikäänkuin tapahdu mitään tässä tutkimuksessa??

Kansainvälisessä tutkimuksessa todetaan poikkeuksetta aerodynaamisen melun lisääntyvän tuulivoimaloiden kasvaessa!

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Kun lainsäädäntö eri maissa edellyttää turvaetäisyyden riippuvan pystytettävän tuulivoimalan koosta, Englannissa yli 150 metriä korkeat tuulivoimalat pitää rakentaa vähintään 3 km:n päähän asutuksesta, Saksassa Baijerin osavaltiossa on 10 x tuulivoimalan kokonaiskorkeus sääntö eli 200 metrinen tuulivoimala pitää rakentaa vähintään 2000 metrin päähän asutuksesta jne.

Suomessa voidaan pystyttää 4,5 MW tuulivoimala 600 metrin päähän asumisesta!

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset